Qt4 port Haikura

szép lassan egyre használhatóbb lesz a Haiku, legalábbis számomra ezt az üzenetet hordozza a fenti hír, amire az OSNews hívta fel a figyelmet.

Ha a hír igaz, lehetségessé vált a Qt4 alkalmazások lefordítása Haiku operációs rendszeren, amit a fejlesztők képernyőképekkel is alátámasztanak.
A teszteléshez javasolt egy legalább 34770-es revíziójú Haiku build.

Hozzászólások

Épp ma néztem az Arora honlapját, ott is írja, hogy Arora runs on ..., Haiku, and any other platforms supported by the Qt toolkit.

Ez annak fényében vicces, hogy nem olyan rég a Haiku fejlesztők véleménye az volt (legalábbis az egyiküké biztosan, de a többi sem sietett vitába szállni vele), hogy nem támogatnak semmilyen 3rd party gányolt toolkitet, csak a saját gyönyörű C++ API-jukat, és ha valaki Haikura akar fejleszteni, az használja azt... (Ez egyébként pont a Qt4 kapcsán merült fel.)

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee."
-- Ted Ts'o

Ebben az a vicces, hogy a write-only üzemmőd irtó gyorsan hülyét tud csinálni az emberből. Olvass, oroszok csinálják a portot, független a Haiku fejlesztéstől.

A hír igaz, de már régóta elérhető egy korábbi (r99) build, és a források is megtalálhatók az osdrawer.net-en (forgattam belőle, és az r99-es buildot is használtam, működik szépen)

"The way to find what the mainstream will do tomorrow is to associate with the lunatic fringe today." -- 1995, Jean-Louis Gassée
/ http://haiku-os.org /

Az, hogy "nem támogatnak semmilyen 3rd party gányolt toolkitet", hol gátol meg bárkit abban, hogy portot készítsen? Egyébként a fejlesztők álláspontja az, hogy nem szeretnék a BeAPI-t más toolkittel helyettesíteni, jobb szeretik a natív megoldást, hiszen az jobban illeszkedik a Haiku világába, de ha már muszáj, használj Qt-t, ami erősen hasonlít a BeAPI-ra, mivel sok ex-Be mérnök vándorolt át a Trolltech-hez.

Konkrétan nem is a 3rdparty toolkitek ellen lázadnak, hanem az ellen, hogy a user által letöltött 12 program mind más és más toolkite használ, és mind elüt a rendszer, és egymás megjelenésétől. Nézd meg ezt a képet, te mit látsz rajta? http://www.haiku-os.it/immagini/news/gtk130haiku.png
Én azt, hogy undorítóan néz ki. Hasonlítsd össze a Qt porttal: http://qt-haiku.ru/images/rsgallery/original/QPeriodicTable_0.35.png Azért ez mindjárt más... Persze, lehetne minden toolkithez Haiku GUI-ra hasonlító GUI skint csinálni...

"The way to find what the mainstream will do tomorrow is to associate with the lunatic fringe today." -- 1995, Jean-Louis Gassée
/ http://haiku-os.org /

"Az, hogy "nem támogatnak semmilyen 3rd party gányolt toolkitet", hol gátol meg bárkit abban, hogy portot készítsen?"

Gátolni nem gátol meg benne, de nyilván kevésbé kényelmes.

"használj Qt-t, ami erősen hasonlít a BeAPI-ra, mivel sok ex-Be mérnök vándorolt át a Trolltech-hez."
A két project korára való tekintettel nem hinném, hogy a Be mérnökök határozták meg a Qt felépítését. Hasonló felépítés adódhat abból, hogy mindkettő GUI toolkit (is), és mindkettő készítői tudnak C++-ban programozni...

"Persze, lehetne minden toolkithez Haiku GUI-ra hasonlító GUI skint csinálni..."
Akkor ez mire is példa?

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee."
-- Ted Ts'o

Üdvözlöm a megoldást.
minnél több ilyen tool kénbe haikura, hogy fordítható legyen minnél több program/kiegészítő, így hamarabb lehet kiforrott platform a haiku. Én tűkön ülök, hogy végre felthessem a gépemre úgy, hogy kiszolgál napi szinten.
Ehhez még kell pár dolog, de már nem olyan sok :))))

A haiku nagyon jó platform, és nagyon impresszív OS, amit jó lenne nem elrontani azzal, hogy bizonyos dolgokban kötjük az ebet a karóhoz.
Annó a Be egyébként sok mindenben nem volt kompomisszum képes, és ennek súlyos következményei lettek.
pl: 7 év haiku fejlesztés lett az eredménye annak, hogy annó Gassé hallani sem akart a kód nyitásról.
Nagyon szorítok a haikunak :)))
Az én boldogságomhoz egyébként elég lenne a köv. pár dolog.
- Rendes APM/ACPI
- eeepc1000H full hw támogatottság
- Openoffice.org
- GIMP

Amint ez meg is van, rögtön rakom fel a gépre, primary oprendszernek :)))))

--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

X server van (nem rootless), és KDE is lesz, nagyon úgy néz ki (bár én ennek nem örülök, de hadd csinálják, ha ráérnek). Ezek SEM official projektek.

"The way to find what the mainstream will do tomorrow is to associate with the lunatic fringe today." -- 1995, Jean-Louis Gassée
/ http://haiku-os.org /

elvégre ha van GIMP, akkor már van GTK, és ha van GTK, akkor van csomó egyéb :)
Szerintem a Haiku-projektet némiképp bekorlátozhatja a hivatalos fejlesztők által tanúsított bizonyosszintű toolkitfasizmus.

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Ez a fajta csőlátás olyannyira jellemző a fejelszőkre, és júzerekre is, hogy el sem hiszed.
pl: akármlyen hihetetlen Haiku usertől hallottam olyasmiket, hogy nem szabadna openofficet csinálni haikura, mert köze nincsen a haiku filozófiához.
Nem karcsú, light, és gyors....
Szívesebben látna egy irodai csomagot, amit a nulláról fejlesztettek rá.
ez sajnos jellemző, állandóan újra fel akarják találni a kereket. Többek közt ezért is tart ott a haiku 7 év után, ahol.
Annó egyébként még az volt az általános vélemény, hogy a nyílt forrás tönkretesz mindent maga körül, és különben is BeOS4ever, és így kúl ahogyan van...
Aztán elég hamar kiderült, hogy vagy nyílt forrás, vagy kuka...
ez a szemlélet majden 1:1 arányban átjött haikura, ugyanis a fejlesztői egykori beos fejlesztők/userek.

Én becsszó nagyon szorítok a haikunak, de elsősorban azért, hogy ezt a hülyeséget végre le tudják vetkőzni, mert így eléggé esélytelen a fejlődésre.
Pusztán azért, mert egyszerűen képtelenek versenyben maradni az eszközök/szoftverek fejlődésével.

--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Azert azt ugye te is erzed, hogy ellentmondasba utkozol magaddal? :) Nyilvan nem veletlenul odzkodnak ezektol a pihekonnyunek nem mondhato toolkitektol. Nem kell mindent osszebarmolni, 'linuxot csinalni belole'. Hala Istennek, nem minden projekt jar a taknyolas utjan, tul szurke lenne a vilag :) Inkabb huzzak le a rolot, mielott leternenek a helyes utrol ...
______________________________
Nä Ki'i No Ka 'oi Ma Ka Honua

A takonyolásnak én sem vagyok híve. A rolót le fogják húzni, ha így folytaják félek az lesz a vége, mint a skyos-nek. :(((((
Az az oltári nagy különbség, hogy azt a bizonyos rolót fel sem húzták :)))))

Kellenek az olyan tool -ok, amivel a nem kifejezetten advanced emberke is tud widget-et, vagy programot kreálni az oprendszerre.
Ezzel lehet egyetérteni, és nem egyetérteni, viszont szükségszerű.
Mondok egy példát.
A C/C++ API-val dolgozzanak drivereken, és a motorháztető alatt, amivel lehetővé válik, hogy legalább a sláger gépeken hibátlanul full supported módon fut a pure OS. A mindenféle Tool -ok meg lehetővé teszik, hogy az egyre gyarapodó közösség raklap szám fejlesszen rá mindenféle földi jót. Egy oprendszernek ez, és csak ez a fejlődési/kitörési lehetősége.
Ha nem így indul a csapat a feladatnak, akkor mindig is garázs projekct marad, egészen addig, amig egyszer csak meg nem unják.

Én amondó vagyok, hogy minnél több nem feltétlen az oprendszerhez kötődő dolgot rá kell bízni a közösségre, ők meg végre (lassan a 8. év után) adják már végre ki a rendes R1-et.
Azt azért viccnek tartom, hogy oprendszert fejlesztenek, de közel két hónapja nincsen rendes wifi beállító panel... a driverről most ne is beszéljünk, mert még tavaly ősz magasságában kezdte el támogatni az atheros driver a wifi chippet az eeepc-ben, azóta is csak a full open hálózatra képes kapcsolódni. Ebből a szempontból még mindig semmi változás nincsen. Közel egy év alatt nem sikerült túljutni azon, hogy a BT ne csak konzolból menjen.

"Inkabb huzzak le a rolot, mielott leternenek a helyes utrol ..."
Hetes év munka azért, hogy lehúzzák a rolót? Ennyi tökfelesleges fejlesztés csak azért, hogy sírjunk a "meg nem értett projekct vagyunk jajj, inkább hagyjuk a csipába" ????
Miért kell erőltetni azt, ami szemmel láthatóan nem vezet eredeményre? Miért kell szembe menni a működő úttal, hogy ha mégsem sikerülne megváltani a világot akkor lehúzzuk a rolót???

Nem értem ezt a gondolkodást. Azért nem, mert én egyetlen dolgot gyűlölök: feleslegesen dolgozni. Mert így értelmetlen az egész.....

Én amondó vagyok, hogy a közösséget soooooookkkkkkal aktívabban be kell vonni. A linux nem azért kezd felnőni, mert a legjobb OS a vilgon, hanem azért, mert sokan teszenk érte. Ha linus ezen gondolkodás alapján rácsapta volna a fél világ orrára az ajtót, a linux még mindig garázs projeckt lenne, és ott is maradna.... (teljes joggal)
Nem mellesleg láthattuk a skyos-nél, h. ez nem életképes, a ractos ékes példája ennek, és a haiku fejlesztők sem látják be.
Ettől én nagyon szomorú vagyok...
Ugyannis még 2 év fejlesztés eredményeképpen megszületik az az R1, ami legalább 10 éves elmaradásban lesz a fejletteb oprendszerektől, és akkor még nem is beszéltem a nem létező alkalmazásokról.... Anélkül pedig tényleg roló....

Nem hiszem el, hogy sem a többi ilyen projeckt, sem a BeOS bukása után még mindig nem látják be, hogy ha nem vagy iszonyú tőkeerős vállalat/cég, akkor nem tudsz úgy oprendszert fejleszteni, hogy megfeleljen a kor követelményeinek, és platfromként megállja a helyét. A felügyelt fejlesztési modell csak akkor működhet, hogy ha korlátozott közösség miatt kieső fejelsztő erőt fizetett emberekkel pótolod. Különben lelassul, és elhamvad, mert behozhatatlanul lemarad.

Vagy van másik út, aminek a működő képességét a linux példázza elég jól.

Értelemszerűen van a kettő között egy arany középút, de ezt még nem találta meg a haiku fejlesztő gárda....
Én a helyükben elgondolkodnék azon, hogy mindenki üdvözlendőnek tartja az ilyen tool -ok portolását, csak ők fáznak tőle. Lehet a fél világ a hülye, csak ők a repülők?

--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Nem biztos hogy a fejlesztok ugy gondoljak hogy elvesztegetett munka volt. Sokan csak szorakozasbol programoznak ilyen dolgokat, masok sokat tanultak belole, esetleg munkat kaptak miatta.

Az masik dolog hogy tobb potencial van benne mint amit most csinalnak. De a jelek szerint nem akarnak ezen valtoztatni.

ez nem volt egyszer mar hir?
mindazonaltal helyes lepes \o/