[UPDATE] N Router Vásárlás, továbbá Belkin G Wireless Router probléma

Van egy G-s Belkin Wifi routerem, a legfrissebb firmwarerel. Ha wifin keresztül megpróbálok torrentezni uTorrenttel (amúgy egy ubuntu cd-t próbáltam lehúzni...;), a routerem egy idő után "lefagy", nem kommunikál a gépemmel, sőt, más wifi-s eszközzel sem. Router reset után (vagy ha kábelen csatlakozom, wifi beállítások újramentése után) rendbe jön a kapcsolat, de azért elég gáz, az utóbbi időben félóránként csinálja.
Ilyen eset után UTP-t rádugva a security logból azt látom, hogy egy szép nagy adag UDP Flood volt:
12/16/2009 21:49:47 **UDP Flood (per Min)** 192.168.2.2, 45832->> ...., 25029 (from WAN Outbound)
Ebből jópár sornyi van, ki- és bemenő forgalomra egyaránt.
Ennek a legvégeként meg van egy ilyen is:
12/16/2009 21:49:49 **UDP Flood (per Min) Stop** 192.168.2.2, 45832->> ...., 19610 (from WAN Outbound)
Ekkor szakad a kapcsolat is. Erős a gyanúm, hogy ez a flood csinálja az egészet.
Router tűzfala bekapcsolva, meg van Eset Smart Security tűzfal is, mindkettőben szabad a torrentezésnek 1 port (ami látszik a logból is, hogy melyik).
Lehet ez ellen valamit tenni? Gondoltam a router-tűzfal kikapcsolására, ez okozhat valamilyen hátrányt, ha van szoftveres tűzfal a gépen, valamint ez lehet egyáltalán megoldás?

[UPDATE]
közben kedves routerem, már nem csak torrentezés közben csinálja ezt a gondolok egyet, és lefagyok dolgot, bármikor képes megtenni, továbbá látom a hálózatok közt az elérhető routert, de nem tudok hozzá kapcsolódni. Közben a router tűzfalat kikapcsoltam, hát nem segített sajnos...

Új router vásárlására adom már lassan a fejem, de akkor már úgy vélem érdemesebb lenne egy N-eset venni. Mivel ismerőseimnél elég sokat láttam G-s fajtából TP-Linket, amikkel nem volt gondjuk az illetőknek, egy N-esből is TP-Linkre gondoltam, konkrétan egy TL-WR841ND-re. Van amúgy vmi érezhető különbség a fix és a cserélhető antennás modellek közt?
Valamint 2 további kérdés: a laptopomban a wifi egy Intel 4965AGN típusú, na ez mennyire képes kezelni a N-es szabványt (azt olvastam h ez még szabvány előtti kiadás, nemtudom mennyire kompatibilisek a dolgok...)?
Továbbá az utolsó kérdésem, hogy ugye N-es routerhez lehet G-s adapterrel csatlakozni G-s sebességgel?

üdv,
NPeete

Hozzászólások

Nekem is a router tuzfal kikapcsolasa jutott eszembe hirtelen:)

Nekem a Belkin F5D7230-4 6000 routerem akkor is kifagyott 10 perc után, ha samba-n wifi-vel valamit sávszélesség korlát nélkül pakolgattam.
Ja és hiába a sávszélesség korlát amikor a Deluge-n nem korlátoztam le a kapcsolatok számát 200-ra és felpörögtek a kapcsolatok a fiam egyből visított, hogy apa a ping 900.

Én ezt is a routeremnek tudtam be, mert sávszélleség az bőven volt csak éppen a router nem bírta a sok kérést.

a p2p udp-n is megy, szerintem az nem flood, hanem normális működési jelenség. ha a routered ezt floodnak tekinti, az szomorú... :)
torrent kliensben vedd le a kapcsolatok számát valami értelmes értékre, valamint sysctl-al a tcp/udp timeout értékeket is vedd le, akkor hamarabb lezárja a kapcsolatokat és talán kevesebb dolga lesz a routernek velük.
és vegyél egy normális routert :)

Tényleg új router kéne már, főleg hogy tovább fokozódott a problémám... Régen is csinálta ezt a hirtelen bontom a kapcsolatot, látni láthatsz, de azért nem hagyom, hogy kapcsolódj dolgot, de csak úgy kéthetente-havonta, viszont nem csak torrentezéskor, hanem bármikor. Na, tegnap ugyanezt csinálta... Most épp a router tűzfal nélkül megy, de már nem merem használni wifivel, kell most a net, inkább kábelről használom...
Csak hát ha új routert veszek, az N-es lesz, ahhoz meg vennem kell még egy usb sticket v vmit vennem, hogy a másik gépem is használhassam (bár gondolom g-s vevővel megy az n-es wifi is g-s sebességgel, de erősítsetek meg).
Illetve még a laptopokba szerelt Intel 4965AGN wifi "mennyire N-es"? Azt olvastam, hogy ezt még akkor csinálták, amikor az N nem volt szabványosítva, így nem tudom, hogy mennyire kompatibilis.

Erről a WiFi n szabványról (is) itt olvashatsz többet: angolul, magyarul.

Általában a 802.11-es szabványokról, ami egyébként eléggé szerteágazó gyűjtemény (angol): LINK

Itt pedig kifejezetten az n-es szabványról (angol): LINK
Ugyanez magyarul (bár jóval kevesebb infó van): LINK

Ha nagyon bele akarsz merülni a témába: LINK
Ezen belül is az n szabvány logóját jogosan használó (minősített) termékek listája (jó hosszú!):
LINK

A lényeg a lényeg, hogy mint volt a DVD utáni korszak hordozó háborúja (Blu-Ray vs. HD-DVD; a gyártók "szabványtalankodása"), itt is valami hasonló zajlott le. Lásd még pl.: USB 3.0 körüli tökölések, vagy még jóval korábbról a VHS vs. Beta rendszer háborúja (lehet ragozni).

Személy szerint 2-3 alkalommal futottam össze Belkin cuccal, mindig volt valami gáz, bár ez lehet véletlen is.
Az egyszerűbb és olcsóbb megoldás(ok): Belkin cseréje pl. TP-LINK valamire, azokkal eddig, nekem - kopp-kopp-kopp- nem volt gondom! :-)
Ja, meg alapból 5 év garancia jár ezekre... (nem vagyok kereskedő!)

A WiFi szabványok felülről lefelé kompatibilisek.

Tehát a G szabvány tud kommunikálni a B és a G-vel is, de A-val nem, mivel az más frekvencián üzemel.

Amgy meg a routeren a csatorna módnak érdemes "B/G/N MIXED"-et beálíltani, így automatán gy kommunikál az eszközzel, ahogy azt az eszköz igényli. Tehát ha N-es eszköz csatlakozik rá, akkor 540MBit/s a sávszél, de ha egy G-s, akkor kisebb.

127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1

Az a TP-LINK jo lesz, anyameknal is ilyen van, semmi gaz nincs vele 2-3 honapja. Azert sokat ne varj, olcso...