iptv másik szobába vezeték nélkül [megoldva]

Fórumok

Sziasztok!

A problémám a következő volna:
Adott egy (T-) router, és egy set-top-box. UTP madzaggal vannak összekötve, szabványos ipv4 kommunikáció zajlik (gondolom).

A (T-) routerhez nincs hozzáférésem.

A (T-) routerre switch-et rákötve, majd arra set-top-box-ot: működik
A (T-) routerre egy másik routert rákötve, majd arra a set-top-box-ot: nem működik.

Szeretném a routertől különeső szobában használni a set-top-box-ot, madzagolás nem játszik, újépítésű a lakás, és nem az enyém.

Tudnátok ajánlani erre megfelelő eszközöket?
Powerline, vagy valami Wireless megoldás? Valakinél működik ilyen?

–––––––––––––––––––––
megoldás:

-vettem 2 db TP-LINK Acces Point-ot (TL-WA501G) - összesen 15 ezer ft
-wireless bridge-t állítottam be közéjük MAC cím alapján.
-a hálózati sebesség valamiért nem akar több lenni mint 11 Mb/sec, de a set-top-box-nak bőven elég.

Hozzászólások

Szia,

Nem egyszerű eset.. Először is a T-s ketyere az nemcsak router hanem modem is egyben, ha a HGW eszközről van szó.. (melyik fajta pirelli vagy speedtouch?) Szoval nem csak simar router azért nem megy a második kombináció...
Ha megy switchel akkor mi is a baj ? akkor megtudod oldani, hogy távolba is működjön igaz vezetékesen... wifijelet nem tud venni a STB szerintem ...
Egyébként 3play/3play a belépés a routerbe ha jól emlékszem..

Igaz nem erre hanem másra használok PowerLine-t. Szerintem azon át kell menjen a cucc, elvileg az Layer2-es bridge-et csinál.

(ha ilyet választassz akkor csakis a 200Mbitesek közül válassz, mert nem túl gyors a ketyere. Az írt, jövendölt teljesítmény gyakran nem vagy jóval kevésbé valósul meg.) Ja és IPTV-re PowerLine néha szakadozik. Pl. hálózaton nézek FullHD filmet kb. 12-20Mbit/s stream és ha a hűtő kikapcsol akkor néha egy két másodpercre PowerLine eldobja az agyát! Gyakorlatilag nagyon nagy megértéssel és kényszerből fogadható csak el az ilyen megoldás. Más kérdés, hogy működik de élvezni azt nem lehet felhőtlenül!

miért kellene erre powerline?
ami az ADSL-en jön adat az STB-nek, azt a WiFi röhögve átviszi.
már csak egy transzparens bridge-et kell építeni két wifi eszközből. ha a T- eszköze WiFi-s, akkor már csak egy másik WiFi eszköz kell mellé, ami tud bridge-elni.

A második routeren felejtsd el a "WAN" lyukat. Rakj bele rágógumit vagy mittomén. Kapcsolj ki benne minden felesleges vackot: DHCP, Firewall, DMZ, UPnP, kb mindent. Dugd össze a T-s és a második routert a sima switchportjaikon.

Lett egy UTP-WiFi átalakítód. :)

Vegyél egy wifi AP-t, meg egy wifi bridge-et. Összelövöd őket, és az AP kábelét bedugod a T router egyik LAN portjába, a Set top boxot meg a bridge-be. Persze ha külön dedikált aljzat van, ahova a set top box-ot kellene eredetileg dugni, akkor nyilván oda kell az AP-t.

Petya

subscribe, ezen én is gondolkodom mostanság

Igaz, a topic alapkérdése már megoldva, de mivel a téma ide illik, nem nyitok másikat.

Szintén a fenti probléma: IPTV átvitele WiFi-n. Az alapkérdés bridge módba kapcsolt eszközpárral ugyebár megoldva.
DE! Én szeretném mellécsapni a netet is, ami a T-s modemen (ugyan, ez már optika, de ez a lényegen nem változtat) külön vlan, külön port, ráadásul egy saját router mögött van az otthoni hálózat.
A körülbeblüli terv: Egy fizikai hálózatba kéne fogni a T-s net és az IPTV 2 külön VLAN-ját (a net egy privát ip címtartományra nat-olva, a tv-s vlan direktben), mindezt mondjuk egy OpenWRT-s WRT54-el.

Működhet-e a dolog és milyen iptables korlátozásokat kell jól beállítani, hogy ne okozzon zavart a rendszerben? Ne kerüljenek ki nem odavaló csomagok a vlan-okra?

Belső hálónak általában 192.168.x.y-t használok.
Ja, de mégegy kérdés, ami fentebb kimaradt: A PC -> STB media share (gondolom dlna/upnp) nem működik a 2 külön vlan között akkor sem, ha nincs közben router. Ha átdugom a pc-t (még nem próbáltam), akkor állítólag megy, de gondolom, kap is 10.x.x.x-es IP címet.
Hogy ez is menjen, ahhoz gondolom majd kell a 2 IP cím a PC-nek, amit hogyan/melyik DHCP oszt ki?
Szóval merülnek itt fel jó kis kérdések, amit nálam okosabbak talán meg tudnak válaszolni.

Adásrögzítés? Állítólag már megy a 2. boxon is (pontosabban a 2. box vezérel, de az 1. rögzít, mert csak az HDD-s)

nem egészen, de majdnem. (kicsit én sem voltam egyértelmű)

optika -> t-s router =>> wrt54 - innen közös lan -> (( wifi bridge 2xUbiQuity Nano )) - lan -> 2. box és net

(az 1. box fizikailag a wrt54 közös lan-ján, ami egyébként szórt wifit is csinál a lakásba, de az igazából nem ide tartozik. Szóval a wrt feladata csak a T felőli 2 külön hálózat egybegyúrása, a wifi bridge-t nem ő csinálja)

A "=>>" 2 kábelt jelent a t-s router és a wrt között, hiszen a net és a tv fizikailag külön lan-ját is át kell vinni. Kérdés, melyiket hova? net->wan, tv->lan?

Nem igazán értem még, és erről sem tudok semmit :
wifi bridge 2xUbiQuity Nano

Valszeg a router-ed egyféleképpen tud majd működni,
brigde vagy ap client módban és ehhez jön még a Nano.
Nekem az a meglátásom, hogy készíts egy telepítési rajzot,
amin megadod a boxokat, routereket, pc-t és ezek feladatát.
(talán új topic is lehetne belőle)

Összeraktam egy teszt-linket, egy wireless bridge-en keresztül átlőttem az IPTV-t, de vannak vele gondok.
A wifi eszközök WDS AP-Client módban összepárosítva, multicast udp adatfolyamra optimalizálva, mérés szerint 16Mbps-t lehet(ne) átpréselni rajtuk. Mindezek ellenére a TV adás kockásodik, mintha elveszne a jel. Pedig adás közben stabil 4Mbps adatátvitel van (SD adás), hosszabb távon is packet error-ok nélkül.
Ráadásul ugyanezen a linken keresztül az elsődleges STB-ről a felvett adás gond nélkül játszható (a 2. STB-vel a link túloldalán).
Lehet az STB-kben valami beállított pufferméret, késleltetés, ami túl kicsire lehet véve és zavarja, hogy késnek kicsit a csomagok?

Azért egy wifi link jóval nagyobb késleltetést jelent, mint akárhány méter kábel (még ha ez összességében is csak millisec-ban mérhető).
Most belegondolva lehet valami WiFi tömörítés, vagy csomagméret differencia. Lényeg, hogy az eth oldalról bejövő udp csomagok nem 1-1-ben mennek át a wifi linken, hanem valahogy egybecsomagolva és "tömegesen" de "szakaszosan" érkeznek meg a túloldalra. Még ha szám szerint át is megy minden, meg átlagban elég gyorsan is, szért az STB nem úgy kapja, ahogy szeretné.

A fenti elméletem szerint pont emiatt cseszheti el a wifi, mert esetleg a link túloldalán már nem egyenletesen, hanem szakaszosan jön, talán előfordulhat, hogy a csomagok sorrendje is felborul, ami logikailag csomagvesztést okoz, mert tudtommal korábbi csomag később érkezve már simán eldobásra kerül.
Egyelőre nem terveztem tovább játszani vele, de lehet, hogy próbálkozom még kicsit a csomagméretekkel.