SLES10 quota gondok.

Fórumok

Udv,

SLES10-et evalualok par hete, talan bevalik. Quota-t viszont meg sosem allitottam be, igy azzal tobbhetes utanolvasas ill. google-zas utan is problemaim vannak.

- Ha a quota-t nem user szinten, hanem csoport-szinten definialom, akkor ugy tunik nagy jelentosege van, hogy kinek mi az elsodleges csoportja. Ugyanis ha minden userem elsodlegesen tagja a "users" csoportnak, de pluszban meg quotas, vagyis 10 ill. 100Mb-os block-limitjuk van a /home-ra (lama10 es lama100 csoport), akkor hiaba van sokkal tobb adatuk, mint ami megengedett, hiszen a "users"-nek nincsen quota definialva, vagyis mindenki annyit hasznal, amennyit csak nem szegyell. Jol gondolom, hogy pl. a lama10 csoportba tartozok EGYUTTES helyfoglalasa lesz beallitva, hogyha a quotajukat megszabom? Ergo hiaba teszek egy uj juzer-t be a lama10 vagy lama100-as csoportba, ezzel nem az egyeni quota-jat szabom meg, hanem a csoportet egyuttesen?!

- A fentiek miatt ugy tunik nincs mese es juzer-szintu quotat kell beallitani; minden juzernek vi-vel beirogatni a soft es hard limiteket eleg maceras, van erre valami command-line utility?

- Poenbol kiprobaltam magamon, hogy 5Mb-os soft block-quotaval es 6MB-os hard-quotaval mennyit tudok lementeni. 25Mb-ig figyeltem a dolgot, aztan rauntam es bar elindult a 7 napos grace periodus, de vagy 20Mb-tal tobbet tudtam irni a lemezre, mint elvileg meg volt engedve. Az elso ujrainditas utan nem, de tobbedszeri utan egyszercsak nem tudtam meg tobbet irni a lemezre, sot mail-t is kaptam a root-tol;) Szerintem ennek igy semmi ertelme, hogy 1-2-x ujrainditas utan tiltodik meg a juzer-nek az uj file-ok mentese helyhianyra hivatkozva, hiszen szerverrol beszelunk. quotacheck az , ami kell nekem, hogy ujrainditgatas(ok) nelkul elesedjen a dolog es a rendszer felfogja, hogy a juzer tul sokat hasznal?

Koszonom,
Pelibali

Hozzászólások

man edquota, (edquota -p demo -u newuser) elötte létrehozni a demo user quota-ját.

scriptben: minden olyan userre futtatni, akire quota-t akarsz. nem túl bonyolult.