filmszkenner 120-as rollfilmhez

Fórumok

Üdvözlet!

Talán dolgozott valaki ilyennel. 120-as rollokat kellene beolvasnom rendszeresen, gondoltam, jó lenne egy filmszkennert beszerezni, de kis keresgélés után úgy látom, az olcsók csak 35mm-est tudnak beolvasni. Vagy vehetnék síkágyast, aminek van filmadaptere, (pl. HP G4050, CanoScan 8800F), bár ilyet nem nagyon akarnék, mindenesetre azoknak a rövid leírásából nem nagyon tudom megítélni, mennyire kényelmes a használatuk (illetve melyiknek kevésbé kényelmetlen) filmek beolvasásánál. 120-as rollt csak méregdrága filmszennenerek tudnak fogadni? Egy belépő szintű dslr árát még megadnám érte, de annál többet sajnos nemigen tudok.

Hozzászólások

Senki nem dogozik középformátummal (4,5x6, 6x6, 6x7)?

De én igen (6x6, régebben 9x12), preview célokra egy egyszerű Mustek síkszkennerem van, ha valakinek megtetszik valami, akkor a végleges munkához elviszem az anyagot egy stúdióba nagy szkenneren beolvasni. Azok nem véletlenül milliós eszközök, otthonra nem éri meg ilyen kaliberű cuccot tartani.
Bár egy jobb dslr-hez könnyű faragni 6x6-os dia adaptert, amivel szintén meg lehet próbálkozni.

Nyilán van oka, hogy profi célokra drága szkennereket használnak, de magamnak bőven elég beolvasni egy egyszerű készülékkel is, akkora felbontást már tudnak, hogy akár méteres képeket is csinálhatnék, főleg hogy 6x6-os a negatív. Nem műszaki vagy plakát méretű reklám képek lennének ezek.

"árban meg kb. azok egy csavarjának felel meg"
:)
Jaja, ettől tartottam, szóval igen valószínű, hogy marad az olcsó megoldás. Úgy egy éve adott valaki egy linket, egy filmszkenner volt 240e körüli árral, de már nem rémlik, hol és mi is volt ez, és hogy ennyi pénzért tudhat-e rollt is fogadni.
Csak olyan egészen primitív alap dolgok érdekelnének, hogy pl. ennél a Musteknél egyszerre mekkora darab filmet lehet berakni a filmadapterbe?, egy "keret" van, és abban nyilván akkora darab film, amilyen annak a hossza, vagy több "csíkot" is bele tudok rakni? Lehet, hogy hülye kérdések. :)
Szerk:
Vagy pl. a HPG4050 úgy hirdeti magát, hogy: "hardveres por- és karceltávolítási megoldással". Ez szimplán néphülyítés?, mert eléggé annak hangzik.

Nem az. Az egyik módszer, hogy infrával is szkennelnek (ICE), ez azonban nem remek a FF filmek hívásához (hacsak nem C41-ben hívják őket mint az Ilford XP2 - ez van rollban is). Viszont diával is működik (E-6?).

Van egy másik módszer is, de ha felkötnek se tudom, hogy mi.

Csak kérdezek, mert kiváncsi vagyok..
Ezek rendes filmtekercsek? És minden egyes kockát be kell scannelni?

pch
--
http://www.buster.hu
--

A 120-as roll gyárilag csomagolt filmtekercs, de szélesebb, a negatív kocka mérete lehet pl. 6x6 cm, és nem olyan kazettába van zárva, mint a szokásos kisfilm, hanem egy papír védőréteggel együtt van hengerbe felcsavarva, tehát a betöltéskor és kivételkor nem árt egy árnyékos hely és kis óvatosság.
Annyi kocka valószínűleg be lenne olvasva, hogy már a kényelem is szempont legyen a szkenneléskor. A szkenner lehetne akár síkágyas is, mert lehetséges - nem tudom, ezért is írtam a fórumra -, hogy a középformátumot is fogadni tudó filmszkennerek már egy másik szféra, de egy viszonylag olcsó síkágyasról egy neten talált gyári leírásból nehéz eldönteni, hogy az adott cuccal mennyire kényelmes a film beolvasás.

Főnököm garázsában porosodik letakarva egy irdatlan nagy és nehéz Agfa síkágyas cucc (emlékeim szerint A3, 2400 dpi, diatálca különböző filmmérethez való tartókeretekkel, ilyesmi. Talán DuoScan 5000, de erre nem esküdnék meg). Anno valami 5 milla volt az ára. Megfelelő ajánlatért szerintem vihető, csak teherautóval gyere! :)

CanoScan 8800F talán jó lenne, azt írja, 120-as filmből maximum 6 x 22 cm filmszalag megy bele, ha jól látom, ez még a legtöbb, amit eddig találtam ezeknél az olcsó készülékeknél.

Nekem eddig az a tapasztalatom, hogy aki robusztusabb hardvert szeretne annak HP-t erdemes venni, az Epson termekei viszont jobbak kepalkotas teruleten (szebb lesz a vegeredmeny) es a szkennerek melle adott szoftverek is jobban hasznalhatoak (pl. ABBYY FineReader). Irhatok tipusokat is, de azt lehet keresni a neten is. (Itt csak sikagyas, diafeltetes szkennerekrol beszelek.)

Ha sok 120-as filmet kell feldolgozni, akkor viszont figyelni kell ra, hogy ne csak 1-2 kepkockat tudjon behuzni egyszerre, hanem 1-2 teljes csikot. (Elobbi 50-60 ezer Ft korul mar kaphato, utobbi inkabb 100 korul, de nem neztem most hirtelen utana.)

Alternativ lehetosegkent pedig ott az atvilagitopulton valo fotozas is, amihez nem art egy jo minosegu (makro-/repro-) objektiv. Ennek nagy elonye, hogy jo gyors, komolyabb utomunka nelkul azonban inkabb csak forditos (esetleg kemenyebb FF) filmek eseten ad jo eredmenyt.
--
Direp