Laptopok és a Linux

Jönnek az ünnepek és szeretnék kicsit tájékozódni ,melyik laptop hogy boldogul a Linuxal.
Van -e olyan amelyiken a telepítés tényleg problémamentes és minden működik is.
Melyik az amelyiket mindenképp kerülni kell ha Linuxot akarok használni.

Hozzászólások

http://www.linux-laptop.net/
Itt elég sok dolgot lehet találni. Nekem Fujitsu Siemensem van (sajnos) régebbi darab, intel cuccokkal főleg úgyhogy nincs semmi gondom. Amit nem ismer fel a gép az a beépített kártyaolvasóm. Arra én is kíváncsi lennék, hogy hogyan tudná vezérelni a linux a laptopokon lévő extra gombokat, funkciókat.

Nálam FuSi 3205 megy Ricoh kártyaolvasóval. Ubuntu 7.10-el még nem, de 8.04-el simán megy, gondoltam nem cseszegetem, egyszer úgyis támogatni fogja magától :)
Ami viszont nagyobb gond és nincs sajnos rá megoldás (vagyis én még nem találtam), az a tapipad és a hibernálás együtt. Ha lehibernálod a gépet, akkor a tapipad nem éled fel. Fura, de ez van. Acpira gyanakodtam, de úgy tűnik másfelé kell keresni a megoldást.
Egyébként a FuSi-kat csak ajánlani tudom ár/érték arányban egész jók, az összetevőik szabványosak (szinte minden intel), linuxxal kényelmesen elmennek.
--
cikoria[at]cikoria.net
blog: http://cikoria.blogter.hu

Hm, a tapipadnál nézd meg a xorg konfigját, mert van egy olyan opció, ami engedi, hogy az X elinduljon egér nélkül. Nálam az okozott elég komoly galibát a tapipaddal. Esetleg más (hasonló) opciók körül nézelődj.

Andi, really. Take it from me. If I tell you something, I'm usually right.

Hmm, most kipróbáltam Ubuntu 8.10beta alatt és simán megy.
Persze gondban vagyok, mert lehet, hogy a suspendre gondoltam az előbbiekben és nem a hibernálásra. Nem emlékszem, mivel gond volt, nem is használtam a funkciót. Viszont érdekes, hogy suspend nincs az új ubiban defaultban a kikapcsoló menüben.
--
cikoria[at]cikoria.net
blog: http://cikoria.blogter.hu

Nekem egy HP Compaq nx6310 van. Igaz, hogy mar megvan vagy 1,5 eve, de csak egy gondom volt vele, a wireless Intel es csak egy distro-ban(KiwiLinux, Ubuntu alapu, de az Ubuntuval nem sikerult sehogy sem) tudtam rabirni, hogy mukodjon.
A kovetkezo distrokkal kiprobaltam es persze a wirelesst leszamitva minden nagyon jol mukodott: openSuse, Fedora, Ubuntu, KiwiLinux, Sabayon, Mandriva.

Ilyen tipust(nx6310) nem valoszinu, hogy mar talalsz, de gondolom, hogy a HP notebookok tobbsege siman elboldogul akarmelyik linuxal.

Kiprobaltam meg a rajta a Solaris 10-et es az openSolarist is. Ennel a ket unixnal sajnos a halokartyaval akadtak gondok. Igaz talaltam hozza valami drivert, de nem mukodott sajnos.

Vegzetul egy szubjektiv velemeny: amiert tetszett nekem ez a notebook, az egyertelmuen a billentyuzet, valamint az ahogyan ossze van rakva, semmi nyoszorges, meg akkor sem ha 1 kezben tartom vagy azzal pakolgatom jobbra balra, jah es nem nagyon melegszik, meg ha jatszom akkor sem.

Dell Inspiron 1525, Intel wifivel, Fedora 8 es 9, out of box megy majdnem minden. Azert majdnem mert a Firewire-t es a HDMI-t nem probaltam, a tobbi mind mikodik egybol gond nelkul.

Hello.
Nekem egy Dell Inspiron 1525-ös van.
Minden hardver működik kivétel nélkül (modem is).
Nem kell semmi plusz patch, csak ha broadcom wifi van benne akkor fwcutter, és megy az is.
Webcam uvc driverrel működik.
Most Gentoo van rajta, de vásárlás után egyből ubuntuval próbáltam. Minden ment out of box, még a multimedia gombok is.
Csak ajánlani tudom!
Üdv: lzoli

Lenovo N200, mukodik teljesen jol -> lasd hupwiki pl.
Webcam, ujjlenyomatolvaso, kartyaolvaso megy mind. Extra gombok kozul nehany, csak kis hackelessel megy, de pl a fenyero alapbol megy.

Nekem egy Asus f5r laptopom van Intel chipset-tel, ATI Xpress 1200 videoval.
Gond nelkul megy rajt a Debian.
Az X alatt tudok dual head-del ket monitort hasznalni.
Van beepitett kamera, Syntek gyartmany, camorama-val mukodik (de csak azzal).
A wifi bcm94311mcg native driverrel mukodik.
van bluetooth, az is mukodik
A bluetooth es wifi kulon hardware-es kapcsoloval ki/be kapcsolhato.
acpi mukodik, tudok hibernalni.
van pcmcia, de azt meg nem probaltam, mert nem volt eszkoz a kezemben.
az ethernet kontroller atl2, ezzel az elejen volt gondom, mert a kernelben nincs hozza driver, de a debian terjesztesben van hozza csomag.
Van sd kartya olvaso.

Funkcio gombok kozul a kepernyo fenyero allitas, monitor atkapcsolas, hibernalas es a wifi ki/be kapcsolas mukodik.

Compiz-t egyszer probaltam, de nem indult, aztan nem is probalkoztam vele, mert nem hianyzik.

Osszessegeben nekem nagyon jo a gep.

Javasolnám, hogy csinálj egy Mandriva 2008.1-One-Usb kulcsot (vagy olyat, amilyet te szeretnél), menj be vele olyan boltba, ahol ki lehet próbálni a leendő társadat, és próbáld ki, megy-e.
Talán így lesz a legkevesebb rizikó a vásárlás során.

----
Hol van a kígyónak farka? Minek annak az a nagy karkötő?

FuSi Amilo Li1718 és Amilo Pi2512 notikon Ubuntu 8.04 feltelepül, megy. Mindkettőben Atheros wifi van, kis guglizás után megy. Utóbbiban Intel vga van, minden hegesztés nélkül megy a Compiz is. Az előbbiben Ati vga van, ott hegeszteni kell a drivert, ha Compizt akarsz.

De nem vészes a beállítgatás, könnyű összehozni és szépen működik minden. :)

Nekem egy (céges) Dell Latitude D530 van Ubuntu Hardy megy rajta, telepítés után minden megy tökéletesen, még a Compiz is.
Bluetuth, WLAN, meg minden frankó

----
Nyicc-egy-csört?
Esetleg nézd meg itt: http://kayapo.extra.hu/

Hali!
Napokban én is körülnéztem ebben a témában. Szerintem ha csak netezni + irodai funkciókra (szövegszerkesztés, stb.) kell, akkor ez a legjobb vásár:
Dell 500 - alapból Ubuntu-val adják, 105 eFt-ért már 2 GB (!) RAM-al is elérhető + 3 év (!) garancia.
Teszt + egyéb infok:
http://www.laptopkalauz.hu/oldal.php?page=test&cfid=16&father=32

Nekem Asus X51R (Ati Radeon Xpress1100-zal) tökéletesen megy Ubuntu Hardy Heronnal. A beépített kártyaolvasó is megy, wifi, minden. Az Ati kártyát Radeon Xpress 200-nak ismeri föl Xpress 1100 helyett, de ettől még tökéletesen működik. Minden hardvert már live CD-ről is felismert! (Bár úgy láttam, hogy Dell a Latitude gépekhez külön szoftvert lehet letölteni synapticban, irigykedem...)