Halogen izzo: 230V vs 12V

Fórumok

Mostansag vettem egy halogen lampat, es legnagyobb megdobbenesemre egy 230V-os halogen izzo volt benne. No ilyet meg nem lattam.
Kis kutakodas utan a neten azt talaltam, hogy mostanaban megoldottak, hogy sima halozati feszrol menjen a halogen izzo, nem kell neki 12V-os trafo. Kis kutakodas utan az ebay-en pl. dogivel talaltam 230V-os halogen izzokat.

A kerdes tomoren: miaszoszez? jobb/rosszabb, mint a 12V-os? Es ha van ilyen, miert gyartanak/adnak el meg ma is 12V-osakat?

Hozzászólások

Na akkor valasz magamnak.

A 12V-os halogen izzo jocskan effektivebb, mint a 230V-os. A minap megneztem a boltban, es osszevetettem az 50W-os izzokat. A sima izzo kb. 300 lumenes, a 230V-os halogen kb. 600, a 12V-os halogen pedig 900.
Ezen tul elettartamban is joval tovabb tart a 12V-os, reszben mert vastagabb vezetek kell az alacsony fesz miatt.
A 12V-os ellen szol viszont, hogy kell neki trafo, ami megint csak zabalja az aramot 24/7.

Kb. ennyi.

+1 De egy mezei ferritmagos trafó sem produkál túl nagy meddő teljesítményt. És ha a topic nyitóját (vagy bárki mást) érdekel ha érdekel a téma,
ezt a kis könyvecskét ajánlom figyelmedbe, de ha nem akarsz 1 hónapig csak a tápokról olvasni akkor innen egész komoly dolgokat tudsz letölteni.

Azt hogy egy izzó mennyi lumen fényerőt ad az nagyban függ az izzó színsprektumától.
Halogén izzókba is mint a fénycsövekbe 3 alap színhőmérséklet van. Amugy a 12V-os izzók alacsonyabb hőfokon izzanak, így kevesebb meleg disszipálódik, de amugy lényeges élettartam különbség nincs köztük. Ugyanis a halogén izzók működéséből adódóan (izzószál felmelegszik wolfram párolog izzószál vékonyodik, wolfram lehül a halogén gázba majd alul viszakerül az izzószálba, majd megint beleég) nem a hőfok számít elsősorba mint a sima izzóknál.

pch

Halogén izzókba is mint a fénycsövekbe 3 alap színhőmérséklet van
Hú ez kicsit furán hangzik így. Szerintem nemcsak 3 féle van belőle.

Amugy a 12V-os izzók alacsonyabb hőfokon izzanak, így kevesebb meleg disszipálódik, de amugy lényeges élettartam különbség nincs köztük.
Na ez viszont nem igaz. Minél magasabb az izzószál hőmérséklete, pontosabban minél közelebb van 6000K-hez, annál nagyobb százalékban esik a sugárzás a látható tartományba. Tehát, fura módon azonos teljesítmény esetén kevesebb hőt disszipál a magasabb hőmérsékletű izzó, mert arányaiban nagyobb rész lesz belőle fény és kevesebb a hő.

A volfram izzószál legjobb esetben is csak kb 3600K-t bír ki, halogén töltés nélkül még ennyit sem. Minél vastagabb az izzószál annál közelebb lehet menni ehhez a hőmérséklethez. Márpedig kis feszültséghez vastagabb izzószál kell, ezért egy 12V-os izzót magasabb hőmérsékletre lehet tervezni, mint egy ugyanakkora teljesítményű 230V-ost.

Ugyanis a halogén izzók működéséből adódóan (izzószál felmelegszik wolfram párolog izzószál vékonyodik, wolfram lehül a halogén gázba majd alul viszakerül az izzószálba, majd megint beleég) nem a hőfok számít elsősorba mint a sima izzóknál.
A halogénciklus valóban így működik, de szó nincs róla, hogy a hőmérséklet ne számítana. Az élettartam ugyanúgy a hőmérséklet kb. 8. hatványával fordítottan arányos, mint a sima izzólámpáknál, egyszerűen magasabb hőmérséklet tartozik ugyanakkora élettartamhoz. Pl. a 3500K-es halogénlámpák csak 5-10 órás élettartamra vannak tervezve.
---
Linux is bad juju.

Mostanában látok olyan hagyományos 220-as foglalatba illeszkedő égőt, amiben LED-ek vannak. Viszonylag nehéz, tehát gyanítom, hogy hagyományos trafó van benne.

Valaki használt már ilyet?

- - - - -
And the man in the rain picked up his bag of secrets, and journeyed up the mountainside, far above the clouds, and nothing was ever heard from him again...

Igen. Kerüld mint a tüzes vasat.
Én spotlámbába vettem ugyan, de gondolom egyforma jó minőség :)
Úgy megörültem neki, hogy rendeltem is belőle 20 darabot.
Úgy reklámozták hogy 70 wattnyi fényerőt tud.
Felapplikáltam a nappaliba.
KB annyi fényerőt tudtak nyújtani minha pl valami vészvilágitás volna, épp csak az asztalnak nem mentem neki tőle.
Másnap vissza és csere hagyományosakra.

Kösz. :) Asszem egy darabig még nem lesz ilyenem...
Nem tudom miért de vonzódom a LED-ek hez. (na nem úgy) Azért remélem mihamarabb lesznek normális LED-es megoldások.

- - - - -
And the man in the rain picked up his bag of secrets, and journeyed up the mountainside, far above the clouds, and nothing was ever heard from him again...

A Seoul gyárt 900lumen -es ledeket. Próbaként a konyhánkat felszereltem ezekkel a ledekkel. Az ára 3490Ft / db. Barkácsolni és forrasztani kell. 7db 4W-os ledel egy átlagos konyhát be tudtam rendesen világítani. Ezeket hűtőbordára szerelve, elektronikával árulják, 230V -os kivitelben. Elvileg lehet kapni hozzájuk optikát is, de én nem tudtam beszerezni még idehaza. A 7db led összesen 30W-ot fogyaszt. Kicsit borsos a LED-ek ára, viszont élettartamuk ~30 év.

viszont élettartamuk ~30 év
Ez egyáltalán nem biztos. A nagyáramú ledek általában nem tartanak nagyon sokáig.

A másik szívás a forrasztás. Ezek rettentően kényesek a hőmérsékletváltozásra, vagyis nagyon pontosan be kell tartani az előírt forrasztási hőprofilt, különben egyszerűen eltörik a chip. Ez sima wellerrel, kézzel elég nehéz ügy. Sajnos pár nagyteljesítményű ledet tönkretettem már így.
---
Linux is bad juju.

Van egy villamossági boltos ismerősöm, és mikor legutóbb a gépét buheráltam nekem is feltűnt a polcon ez a ledes csoda. Már majdnem ráharaptam, de - jó eladóhoz méltóan :) - lehűtötte lelkesedésem. Tehát szerintem egyelőre még csak dekor jellegű, meg esetleg felvágás (Ledes a spotom vazze, aztán meg gyertyánál olvas a tag :).)

Hm... azon gondolkodtam, hogy minek hozzá trafó.
Úgyis egyenirányít a LED. Csak egy megfelelően méretezett impedancia kell elé(jük) (kondenzátor?). Persze ez csak hirtelenségből elkövetett elméleti eszmefuttatás...
----
Hol van a kígyónak farka? Minek annak az a nagy karkötő?

A halogen spotok eredetileg diszvilagitasokba, asztali lampakba voltak tervezve, ahol az aramot a dekoracios elemen vezettek keresztul. Eletvedelmi okokbol itt nem lehetett 240V-ot hasznalni, ezert lettek ezek a rendszerek torpefeszultseguek.
A 240V-os spotok ugyanolyanok, mint a 12V-osok, csak direktbe kothetoek a halozatra, ezert fuzerek kialakitasanal nincs szukseg a draga es ormotlan trafora, plusz vekonyabb vezetek is eleg.

Ledes spotok elsodlegesen hangulatvilagitasra valok, nem pedig felulet vagy targy megvilagitasara. Fenyteljesitmenyuk lehet, hogy azonos egy halogenevel, viszont a kialalkitasuk es karakterisztikajuk miatt sokkal gyengebbnek tunik egy hagyomanyoshoz kepest.
Ledes spotokat oda erdemes felszerelni, ahol minimalis feny elegendo es fontos az energiatakarekossag.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Örülj neki, nem kell a trafó veszteségét fizetned.