Megélhetési kérdés - Ausztria

Fórumok

Sziasztok, tudja valaki, hogy mennyit kell adózni a keresetedből ha ausztriában dolgozol?
Mondjuk ha 5.000 euró a havi bruttó béred, mennyit kapsz meg belőle?
Hol lehet utánanézni ennek?

Hozzászólások

gratula a topic cimehez, remek, tomor, sokatmondo!

t

kevesebb mint Mo-n :)

egeszen pontosan az SZJA évi 25ezer felett:
5750+((EVESBRUTTO-25000)*11335)/26000 eur

TB kb ugyanannyi

Igaz, bocsanat! A TB ugyanannyi felkialtason en is gondolkodtam kicsit es asszem nagyon-nagyon rossz lenne, hogyha ugyanannyit fizetnenk TB-re, mint adora. Vszinuleg az otthoni (=magyar) viszonyokra keszult az osszehasonlitas; most komolyan, magyarhonban is alapbol kb. 20% a TB? (=nem kotekedes, szimplan fogalmam sincs.)
Itt Labanchonban a felesegem biztositasa miatt plusz 3,4%-ot nyultak meg tolem, szerencsere azota megvan a gyerek es igy mindketten "ingyenesek" lettek. Tudtommal ilyesfajta kavaras sincsen Mo-on.

Nagy elteres nincs ez a Kb 5000EUR os fizetes havi 160 EUR pluszt jelent magyarorszagi berhez kepest (de itt ez kiemelkedo fizetesnek szamit) (~650e/ho netto)
Kb fele az amit az itt levo emberek hazavisznek a: (2500 EUR/1600EUR) m: (600brutto/365e netto/ho) ha jol keresnek .
A baj az, hogy a tobbseg 140-200 kozott kap nettot (250-350e brutto) ami ugyanezen penzt szamolva kint , 200-260e forintot jelent (850-1150 EUR netto) es az emberek akik itt elnek az itteni jarandosagukkal szamolnak a kulfoldi adorendszerben.
Pedig jol lathato, hogy csak a berek nativ merteket figyelmen kivul hagyva 3% különbseg sincs adoban.
Ja es itt az also sav arra vonatkozik aki nemt tanulo atlag HUP olvaso lehet... Nem pedig a 38 eves varronore aki 72600 forintot ha hazavisz akkor orul de nagyon.

Kicsit csúsztatsz.
Ha és amennyiben létezik olyan munkahely, ahol angol tudás elég és ennek ellenére ausztriai területen lehet dolgozni, az pont jól jöhet sokunknak. A szembeni szomszédunk egy jelentéktelen kis osztrák céghez ment ki dolgozni. Csak az angol a hivatalos nyelv a napi munka során, azaz nem kellett az angol mellett más nyelvet beszélnie. Igaz, nem IT, ham olaj szakma. Valami OMV, vagy ÖMV, vagy mi a cég neve. Szal ilyen alapon még akár szerencsénk is lehet...
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Nem tudom milyen székhelyről beszélsz? Akiről beszélek, van széke otthon, nem is egy. De egyik se állandó. Oda teszi a székeit, ahova akarja. Nincs bebetonozva. De lehet, hogy neked van igazad a nyelvtudást illetőleg is és becsapott a szomszéd és nem is dolgozott Ausztriában. Akkor bele se merek gondolni hol lehetett egy évig. És amikor azt mondta, hogy öt évig Szíriában olajozott... De akkor honnan szedte az osztrák rendszámú autóját?...
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Becsben elek es dolgozom 10 eve; nem IT, de nem talalkoztam meg olyasmivel, hogy csak angol itt eleg lenne!!! MINDIG kell nemet, megha a nap nagy reszeben angolul is kell beszelni.
Nezd csak meg fenti peldat, belinkeltem egy oldalt, ahol lenyegeben minimalis valasztasos kerdesek utan kikoptek a kert nettositott havi keresetet. Ha ez az egyszeru eset mar problemat jelent, akkor hogy intezi el az illeto az osszes hivatalos ugyet es itt eleg, hogyha a munkavallalasi eng., tartozkodasi eng. vagy adobevallas esetere utalok.
Zarojelben jegyzem meg, hogyha esetleg utana itt szuletik az ember gyereke, akkor vert pisalhat a hivatalos ugyek intezese soran; kozepfoku stabil nemettudassal jottem ki, amit lenyegeben 10 evig csak fejlesztettem, megis tudtak hatalmas meglepeteseket okozni. Talan kemeny lehet itt ilyesmit olvasni annak, aki nem ebben el, de itt perfekt nemettel es kifogastalan pedigrevel is csak "Auslaender"-ek maradunk. Nem biztos, hogy minden szituban, de jocskan emlekeztetnek ra...

"MINDIG kell nemet,"

Akkor bocs! Vagy nem is Ausztriába ment ki, vagy én hazudok...
Nekem az angollal sehol nem volt bajom. Képzeld, kiszolgáltak a boltban külföldiként. Sőt, segítettek is. Pedig egy büdös szót nem szóltam csak magyarul és angolul. Lehet, hogy azok az osztrákok nem olvasták a postodat? Nagyanyám nem tudott magyarul. Osztrákok voltak a dédszüleim. A feleségem családjának jelenleg is vannak osztrák ingatlan örökségeik a birtokukban. Szted olyan kurvára idegenek vagyunk ott?
Anyám magyar. Több évszázados magyar családfával. Ennyi. De tudod mit? Erőlködj és hintsd amit szeretsz.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Ne erolkodj, a kivetel mindig erositette a szabalyt. Egy szoval sem mondtam, hogy hazudsz, magam sem teszem! Szimplan mas a tapasztalatunk es kesz, gondolom te is jopar eve elsz itt kinn es nem turistakent megelt villanasnyi tapasztalataidat osztogatod. Gondolom az altalam hivatkozott osztrak tartozkodasi eng-t es munkavallalasi eng-t is palyaztal mar csupan magyar es angoltudassal _sikeresen_, korrekt?! A boltban valo kiszolgalas relativ, a magyaron kivul alapvetoen semmilyen nyelvet sem beszelo szuleink is be tudnak vasarolni akar egy becsi ABC-ben, bepakolnak a kosarba, fizetnek es ennyi; ehhez nem kell meg alapfok sem, sot meg egy hello (angol!) is eleg be ill. kimenetkor...
Az en "hintesem" pedig nem annyira pejorativ mint te gondolod; amig az ember tisztaban van az "Ausländer"-segevel (bocs forditom, kulfoldit jelent) addig akar meg boldog is lehet. + Raadaskent a helyzet meg igy is sokkal jobb, mint Mo-on...

Köszi, hogy fordítod. Magam nem jöttem volna rá, hogy mit jelenthet! Tudod, a szellemi képességeim... Remekül ráéreztél! A vita onnan indult, hogy nem lehet kimenni dolgozni nyelvtudás nélkül. No, én erre merészeltem cáfolatot írni. A letelepedés egy más dolog. Az állampolgárság felvétele nem függ össze azzal, hogy dolgozhasson kint valaki. Remélem ezen a kérdésen nem lesz köztünk vita. Tehát próbáljunk meg a kint lehet-e dolgozni, ha csak angolul tudok témánál maradni. Szerintem van rá esély. Szeretném cáfolni azt, hogy CSAK akkor dolgozhatsz kint, ha ismered az anyanyelvüket. Lehet erről szó? Vagy inkább elbeszélünk egymás mellett? Komolyan. Hazamegyek és kikérdezem a szomszédot. Megkérdezem, hogy tényleg angol volt-e a hivatalos nyelv az OMV-n belül. Tényleg Bécsben éltek egy évet? Persze ha mindkét kérdésre igen a válasz, akkor az szerinted arra bizonyíték, hogy neked van igazad és az angol nyelv nem elég ahhoz, hogy kint dolgozhasson valaki... Azaz, ha netán valakinek egy osztrák területen működő munkahely azt találná ajánlani, hogy lehet hozzájuk menni dolgozni csupán angol tudással, akkor neki kell állni minimum osztrákul tanulni, de szélsebesen?
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Annyit azért hozzátennék, hogy most éppen választási hacacáré van kint, és van olyan párt aki azzal a jelmondattal is kampányol, hogy "aki köztünk él, az beszélje a nyelvünket!" Ha jól tudom, akkor a munkavállalási engedélyt szeretnék valamiféle német nyelvvizsgához kötni.

Tehát valóban lehet német nélkül dolgozni, de ez még változhat is... Főleg mondjuk multiknál fordul elő, hogy angol a hivatalos nyelv, és nem is lehet máshogy beszélni a cégen belül. A fiatalabb (<35-40) korosztálynak ez egyáltalán nem jelent problémát, mert így vagy úgy beszélnek angolul. Ennek ellenére az IT álláshirdetések jelentős többségében a folyékony német nyelvet megkövetelik (az angol mellett).

Tudtommal mar a tartozkodasi engedelyhez is kell nemi nyelvtudas (2006.01.01-), ami ha nincsen, kivalthato egy szimpla igerettel, hogy nemetul fogsz tanulni. A problema, hogy valoban ellenorzik, bar osztonzeskeppen fizetik a tanfolyam egy reszet. (Vagy legalabbis a kezdetben igy vala...)

Vmit nem ertesz. Nekunk az itteni munka itteni eletet jelent. A munka es az elet osszekapcsolodik. Emellett persze letezik olyan, hogy hosszabb rovedebb ideig vki eldolgozik vagy eleldegel vhol, ahol nem beszeli a nyelvet. Igen van ra pelda. En is igy voltam vele az elso idoben, csak aztan mindent megtettem, hogy ez ne maradjon igy. Amit pelibali mond az az, hogy ha itt elsz, es meggyszer mondom az itt dolgozol nekunk ezt jelenti, akkor szukseged van a nyelvre. Elsosorban a hivatalos ugyek intezesehez, de mondhatnek szamtalan egyeb dolgot. A "nyelv mindig kell" az nem azt jelenti, hogy anelkul nem lehet bizonyos idoszakot athidalni, hanem hogy a tartos ittletenek az egyik alapja.

Es mindenkinek van egy szomszedaj/sogora/tetszoleges rokona, aki hallot mar rola, hogy modntak neki vmit, hogy az ugy volt. Ezert celszerubb hozzaallas az, hogy azok akik vmirol elsokezbol szerzett tapasztalatok birtokaban nyilatkoznak, azoknak megprobalod megerteni az ervelesi hatteret, mondanivalojat. Ezt csak azert fuztem hozza, mert a hozzaszolasodban es a szal tovabbi reszeben meg meglehetos mennyisegu felinformacio kerul elo, es az eroszakos bizonygatas aztan mar eleg visszasan hangzik.

Nem kis barátom. Te nem értesz valamit. Kár ezt a kérdést nyálazni. Akárhogy csűritek is. A kérdés az: Kizárt, hogy angol nyelvtudással dolgozni lehessen Ausztriában? A válasz egyértelműen nem, van rá példa, hogy valaki kijutott dolgozni Bécsbe és nem kellett németűl tudnia hozzá. Úgyhogy az megdőlt, hogy "ide ne gyertek, csak ha perfektek vagytok stájerből". Sajnos a legtöbb gond a kitelepült magyarok hozzáállásával van. Ugyanúgy Ausztriában, mint Svédországban... Ez a nekünk már jó, másnak ne legyen hozzáállás. Évek óta látom, hogy mi a reakció, ha valaki Magyarországról menne kifele. "Minek jön ez ide..." és társai hozzáállás. "Azt hiszitek, itt minden fenékig tejfel?" És ehhez hasonló megnyilvánulások. Tisztelet itt is két kivételnek. Az egyikük stockholmi a másikuk nürnbergi. Az összes többi magyar az említettek közül került ki. Pedig az a nagy többség.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Most oszinten miert kardoskodsz amellett, hogy eleg angol nyelvtudassal barmilyen nem angol anyanyelvu orszagban elni es dolgozni? Azert mert egy ismerosod megtette?

Ha kijelented, hogy nem szereted pl a nemet nyelvet, de Ausztriaban/Nemetorszagban/Svacjban szeretnel elni, az eleg erdekes dolog. Egyreszt utalod oket (a nyelvet), masreszt kihasznalnad oket. Es csodalkozol, ha nem kedvelnek? (Pont ez a harom nemet nyelvterulet az, ahol eleg komolyan veszik a bevandorlokat, es nem szeretik azokat, akik a nyelvuket sem hajlandok megtanulni.)

Nyilvan egy IT munkahelyen eleg _lehet_ az angol nyelvtudas, es a kocsmaban is tudsz sort kerni, valamint a boltban a kasszahoz elvinni az osszevalogatott dolgokat. Hivatali ugyintezes mar lehet problemat okoz, es aztan ezeknek az embereknek all feljebb, ha valamelyik hivatalban nem rajongtak a jelenletukert.

Meguntam, hogy hülyékkel küzdjek! Miért nem olvassátok el azt, amit odaírtam? Miért árzitek kötelességeteknek a mellébeszélést? Ne próbálj olyant elolvasni a sorok között, ami nincs ott! Megcáfoltam a fajtádat. Tudom, hogy ez fájdalmas, ismerlek titeket jól, de attól még ez van. Nem ismétlem magam. Oda van írva. Ha netán úgy érzed, hogy a hozzászólásod feltételezésekre épül, akkor neki lehet állni korrigálni. Na tsá!
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Kikerem magamnak a hangnemet. Honnan jottel te, hogy ilyen szinvonalon kommunikalsz masokkal? Ha tudni szeretned, en eppenseggel kulfoldon elek, es beszelek nemetul es angolul is. Ez az en "fajtam".

Felolem egyebkent barki mehet barmelyik orszagba, en csak a tapasztalataimat irtam le a nemet nyelvteruletekkel kapcsolatban. De ezt kiterjesztheted akar Franciaorszagra is.

Semmi különös. Csupán annyi, hogy kint élő (Svédo./No.) magyarok (?) eléggé negatívan álltak ahhoz a kérdéshez, hogy ha valaki a Kárpát medencéből jelezte a szándékát, hogy kimenne. "Minek jön ez ide", "itt se jobb, mint otthon", "itt is dolgozni kell keményen, itt sincs ingyen semmi". Ha megnézed az ázsiaiakat, vagy a cigányokat, akkor azért eléggé össze tudnak tartani és segítik egymást. Nyilván nem felhőtlen kapcsolatban állnak egymással, de azért nagyobb a közösségi szellem, mint másokban. Külföldön élő magyarok fórumain, illetve levelező listáin néztem szét és ott tapasztaltam ezt a fajta hozzáállást. Szám szerint kettő személy volt az, aki igen messzemenően segítőkész volt. Ellemben rengeteg olyan megnyilvánulást olvastam, ahol más nem volt, csak aggódás.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Szoltam finoman, hogy amit irsz nem allja meg a helyet, es hogy vegyel vissza az arcbol, mert nem igazan tudod, hogy mirol beszelsz. A szemelyeskedesert meg ban jar, theat jo lenne ha nem hulyeznel, es kisbaratomoznal, raadasul csak egeted vele magad. Ha meg savanyu a szolo, arrol sem mi tehetunk. Ugye nem baj, ha a kovetkezo frocsogesedre nem valaszolok.

Persze, hogy nem baj, ha nem válaszolsz. Azt majd én eldöntöm, hogy hol kisbarátomozok és hülyézek. Feltehetően nem te fogod ezt előírni nekem még egy jó darabig. A vegyél vissza az arcból dolog dettó. A savanyú a szőlő című monológod is ferdítés/csúsztatás. Egyszerűen semmi olyant nem írtam, amiből arra kéne következtetned, hogy nekem bármilyen szőlő savanyú lenne. Még egyszer mondom, ha fáj, hogy megcáfoltam a fajtádat, akkor nem kell felhánytorgatni a dolgot. Ne rettegj, hogy esetleg még egy magyarral több lesz kint. Úgyis megtörténik. Akkor legalább kíméldd magad!
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Letelepedes nagyban kulonbozik az allampolgarsagtol; alapveto fogalmakkal nem vagy tisztaban. ui. osztrak allampolgar normal esetben 10 ev hivatalos ittlet utan lehetnel, ha megpalyazod, kitoltod a tesztjuket, stb. HA radokeznak, akkor alt. le kell mondanom az eredeti allampolgarsagodrol.
De tudod mit, igazad van, tenyleg van eselye, hogy hangyakent agyoncsap egy meteor. Na ajnarozzunk mar egy szimpla peldat ennyire, tucatnyi ellenpelda van a kornyeken, itteni e-mail listakon, stb., csak errol a turista komak nem tudnak...

Koszonom, orulok, hogy ennyire konnyen belattad, hogy az ertelmetlen szofosasod sehova sem vezet!
Vazze, ha neked kulon engedely kell kulfoldi utazashoz az ottlako magyarok aldasaval (egyik magasroptu korabbi hozzaszolasod), akkor legfokeppen a stilusodat kellene jo alaposan atcsiszolni.
A te sajat peldadon: talan vedd eszre, hogy pont EZ a baj a nyelv nem beszelesevel, amibol a vita indult eredetileg: valakire mindig ra leszel utalva a legegyszerubb dolgokhoz is, sot konyoroghetsz az ottlako rosszfej es utalatos magyaroknak, ahelyett hogy a pihe-puha bennszulottekhez szolnal, hiszen azok sajnos _nem_ ertik, amit mondasz.
+1 Aztan irany vmelyik forum (legkozelebbre tipp: index), ahol ujsagolhatod, hogy a vilagban csak ket magyar birja a stilusomat, bruhuhu, nem tudok kulfoldre utazni, mindenki hulye, mondjonle, stb.

Ő-em-fau! Csak mert idegesít a meghonosodott Ő-em-vé ejtés, mert ha már a V-t vé-nek akarjuk ejteni, akkor az O-t is simán ejthetjük O-nak. El kell dönteni, hogy magyarul, vagy németül betüzünk szerintem.

Egyébként igazából nem neked szólt, csak meg kellett jegyeznem! ;)
--
Bárki aki aritmetikai módszerekkel akar előállítani egy véletlen számot, az a bűn állapotában leledzik.

Akkor tanulj meg, anelkul itt nehez:(
Probald meg az altalad kerdezett 5000.- bruttot beirni ugy, hogy Arbeitsverhältnis: "Angestellter", Alleinverdienerabsatzbetrag: "Nein", Anzahl der Kinder: "0" (ha lenne gyereked, akkor nemi adokedvezmenyt kapnal, vagyis Alleinverdienerabsatzbetrag: "Ja" es Anzahl der Kinder: "x"), Alter: pedig "bis 56..." gondolom en.
Ezekkel a parameterekkel tuti, hogy segit az oldal! Ha megsem, akkor roviden annyit, hogy 18% a TB es a maradek elso 10000 EUR-t nem fizetsz adot, majd a tobbi reszeert adokategoriadtol fuggoen (38%-43%-50%) levonjak adokent.

Az Alleinverdienerabsetzbetrag az nem gerekfuggo, hanem hogy egyeduli kereso-e a csaladban. Tehat pl. eltartott feleseg eseten ugyanugy jar. Ezen kivul meg van eleg sok reszlete az adorendszernek, ugyanugy, mint Mo-n.

www.bmf.gv.at

Ja es ahogy pelibali irta, nemettudas nelkul nehez lesz elboldogulnod.

Igen, ez valoban igaz, de a gyorstalpalon, amit eppen most tartunk erre nem feltetlenul gondoltam kiterni;) Mellesleg par hete, amikor utoljara a fentebb belinkelt AK Wien-es kiszamolosdit hasznaltam "elesben", akkor az meg csak min. egy gyerek eseten volt hajlando ezt a negativ adot is beleszamolni a brutto-netto konvertalas soran. Talan most is, nem probaltam ujra.
Raadasul ugyis csak par szaz EUR-rol beszelunk egy evben, ami nyilvan jo penz, tehat nem kell rola lemondani, de a nagy egeszhez nem sokat tesz hozza. Igazabol fokent azert tertem ra ki en is, mivel anelkul az elobb emlitett konverter nem hagy tovabbmenni es a tenyleges szamokba belekukkantani...

jó is lenne havi 5.000 euró :)
még bruttóban is :)
van aki keres ennyit külföldiként Ausztriában?

Van még hely? Én mennék Ausztriába melózni örömmel! :P
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

valaki végre bedobhatná a köztudatba, hogy egy egyedülálló családdal nem rendelkező ember a fenti 5k€ bruttóból mennyit visz haza! pusztán csak kíváncsiságból ...

A fent említett oldal 13. és 14. havi bért is számol (ez az sógoroknál kötelező?), amivel összesen éves bruttó 70ezer Eur; ebből nettó 43ezer ami 14 hónapra leosztva havi nettó cirka 3 000 euró.

--
In every life we have some trouble
When you worry you make it double
Don't worry, be happy

Én már dolgoztam kint Ausztriában fél évet. Egy kicsit ódzkodom a melótól, mert hogy finoman fogalmazzak, nem csak jó emlékeim vannak a sógorok szavahihetőségével kapcsolatban. Ami meg az Auslandereket illeti, én nem tapasztaltam, hogy kirekesztőek lennének.
--
Ami elől menekülnek, az után szaladnak.

Ha magyarországi adóalany vagy (magyar állampolgár vagy, és nincs folyamatos külföldi tartózkodási helyed; vagy bizonyíthatóan 6 hónapnál kevesebb időt tartózkodsz külföldön) akkor itthon fizeted az adóidat is meg. Neked bizonyítanod a külföldi tartózkodásodat, bejelentett állandó lakcím, lakásbérleti szerződés és/vagy tulajdonjog igazolással.

$title ->
Ausztriában nem kérdés a megélhetés, csak nálunk, hiszen lendületben
az ország, meg az EU több állama minket irigyel :)

--
Sony Vaio &