Intrepid Ibex

Címkék

Mark Shuttleworth bejelentette a Hardy+1 kiadás kódnevét. A várhatóan 2008. októberében kiadásra kerülő 8.10-es verzió az "Intrepid Ibex" (merész kőszáli kecske) névre fog hallgatni.

A 8.10 fejlesztése során a készítők érdekes, új területekre kalandoznak. Shuttleworth szerint a kőszáli kecske vakmerőségére lesz szükségük ahhoz, hogy sikeresen navigáljanak majd a "sziklás terepen". Kiemelt szerepet fog majd kapni az internetelérés, kiváltképp a különböző vezetéknélküli technológiákon keresztüli csatlakozás. Az Intrepid Ibex a következő Ubuntu Developer Summit rendezvény alatt ölt majd alakot. A rendezvény - amely nyitva áll bárki előtt - fejlesztők, közösségi tagok, más disztrók készítői, stb. - a festői Prágában kerül majd megrendezésre 2008. május 19 és 23 közt.

További információk a bejelentésben.

Hozzászólások

Egy kicsit alliteráltan trey ha már ubuntuék így csinálják (és sztem semmi baj nincs vele)

Kamikaze Kőszáli Kecske ;)

----
Ha egy nép elfordul saját védelmezõ Istenétõl és ahelyett más nép védelmezõ
istenét imádja, aláveti magát ama népnek is, melynek istenét elfogadta.

A longhorn csak fedőnév. Az ms tisztában volt vele, h ilyen névvel nem lehet terméket eladni. Ezzel ellentétben eddig bárkinek mondtam h van egy ubuntu nevű linux, minimum vigyorgott de inkább elröhögte magát. Ezentúl még szebb lesz majd, ha mondom, hogy ubuntu intrepid ibex. Na ezért röhejes.

Szerintem nem az. Amugy, ha jol tudom ezek az Ubuntu nevek ezek amugy is kodnevek, hivatalosan - ha jol tudom, de lehet tevedek akkor javitsatok ki - ezeket a neveket elvileg megjelenes elott hasznaljak, es persze utana is szokas nyilvan de utana 7.10 stb nevekkel "kene" illetni. Legalabbis pl: "Intrepid Ibex is the code name for Ubuntu 8.10,". Amugy szerintem pont az ilyen nev a jo nev. Az lehet hogy sokan ezt "rohejesnek" talaljak, es jobban szeretnenek vmi semmitmondo gagyi nevet mint az 'ablakok' meg cslivili roviditeseket, de szerintem ez pont a dolog szellemiseget (is) kifejezi, es erzelmi toltetet ad hozza, ami miatt meg talan hamarabb meg is ragad az emberekben. Tehat marketing szempontbol sem rossz. Fogadjunk hogy akiknek mondtad ezek utan megjegyeztek hogy 'van egy fura nevu valami' es ha netan egyszer kicsit kozelebb kerulnek hozza es latnak is belole valamit a neven kivul, maris megvan vmi kotodes, ami lehet erosebb, mintha valami ilyen nagyzolo neve lenne hogy pl 'SuperGoodOS AT" (AT=Advanced Technology). Ezt mindig sznob megnyilvanulasnak ereztem hogy ilyen "meno" neveket akarnak adni a dolgoknak hatha attol lesz jobb ...

Ezekkel a nevekkel csak az a baj, hogy az ubuntu fanatikusokon kivul ugyse erti senki. Es fokent az Ubuntu kozossegben hasznaljak a kodneveket a verzioszam helyett. Aki nem koveti az ubuntu hireket nap mint nap, annak foglama nincs, hogy a farty, warthy, barty, lolty eppen melyik Ubuntu verziot jeloli. Pl ennek a hirnek a cimebol se derul ki, hogy ez most egy 3 eves Ubuntu verzio vagy eppen a kovetkezo kiadas. Mondjuk a hirbol kiderul, hogy a most kovetkezo kiadast fogjak igy hivni. Tegye fel a kezet, hogy melyik Ubuntu felhasznalo tudja, hogy melyik fedora verziot hivjak Moonshine-nak. Ezzel, csak azt akartam mondani, hogy nem hiaba adnak verzioszamokat a disztroknak. Nekem egy 6.04 verzio mond valamit, de egy Intrepid egyaltalan semmit.

Persze hogy nem hiba verzioszamot adni, amugy en se biztos, hogy emlekeznek, hogy X verzioval ezelott (foleg ha pl X>10 pl) milyen "nevu" volt elobb. Viszont nezzunk magunkba is, mondjuk epitenenk egy repulogephordozo anyahajot, urhajot, CPU-t tok mindegy mit, ki nevezne el "Hortobagy"-nak ("Hortobagy 1, itt Paloc-2 ..."), stb? Nem tudom, sok emberben van egy ilyen ellenerzes, hogy ez "ego", mikozben mindenfele angol neveket szeretik. Fogadjunk, ha nem tudnank mit jelent az "Intrepid Ibex" magyarul, akkor sokkal kevesebb ember kotne bele, mert "jol hangzik" amugy :) En legalabbis vegeztem itt egy gyorsfelmerest eloben, ez legalabbis engem igazol - igaz ez nem reprezentativ felmeres volt ;)

"Viszont nezzunk magunkba is, mondjuk epitenenk egy repulogephordozo anyahajot, urhajot, CPU-t tok mindegy mit, ki nevezne el "Hortobagy"-nak ("Hortobagy 1, itt Paloc-2 ..."), stb?"

Konkrétan Linuxos példát említek: Van egy UHU Live CD, aminek az a kódneve, hogy Kék Rózsa. Magyarul van, nagyon szép a hangzása, és könnyen megjegyezhető - és persze bőven lehetne még sorolni a példákat.

Én sose jutok el oda, hogy előkerüljön az oprendszer neve. Van egy működő linux alapú rendszerem. Aki használja azért használja mert kell neki egy oprendszer. És nem a nevénél fog megállni. Aztán a rendszerben meg úgyis csak a verziószámmal találkozik használat során...

akkor az új wireless subsys-re és a 2.6.24-ben és 2.6.25-ben megjelenő wifi driverekre alapoznak és még ki tudja, mi lesz benne 2.6.26-ban és 2.6.27-ben ...

linux v2.6.22.15 + madwifi v0.9.3.3-mal itt
debian gnu/linux @ linux-2.6.22.18-opt2

Az új Hardy hátteret láttátok már? Egy vektorgrafikus kolcsagsziluett, aminek véres a torka. Bár még mindig jobb a szikkadt szarnak látszó elephant-nál.