A SCO új reorganizációs terve

Címkék

Már majdnem eltemettük, de lehet, hogy újra visszatér. A The SCO Group sajtóbejelentésben tudatta a csőd elkerülésére született terveinek részleteit. Úgy tűnik, hogy a Stephen Norris Capital Partners (SNCP) és annak közel-keleti partnerei 100 millió amerikai dollárig bezárólag pénzt tolnának be a cégbe, amelyet aztán privát tulajdonúvá kivezetnének a tőzsdéről. A sajtóhír szerint az SNCP üzleti tervet dolgozott ki a SCO számára, amelynek része egy új, globális ügyfeleket célzó termékvonal bemutatása is.

Hozzászólások

Ahogy a groklaw-n irta k egy hozzaszolasban, hulyeseg mindenben osszeeskuvest latni, de neha tenyleg van osszeeskuves. szerintem ep eszu ember nem fektet penzt az sco-ba, csak a microsoftnak all erdekeben a perek tovabbvitele, hogy nemi FUD-ot fenntartson a linux-szal kapcsolatban.

- Use the Source Luke ! -

"szerintem ep eszu ember nem fektet penzt az sco-ba"

Bár logikusnak tűnik a fenti érvelés, azért némi valószínűsége mégis van a befektető épelméjűségének. Egy dolog ugyanis egy cég üzletpolitikája, egy másik meg a benne felhalmozott szakértelem.

Én nem követtem részletesen a SCO-val kapcsolatos eseményeket, de az a tény, hogy ennyi ideje húzzák, arra (is) utal(hat), hogy azért valamihez csak kell, hogy értsenek. Ha meg értenek valamihez, abból lehet profitot csinálni.

---
Science for fun...

en viszont kovetem 2003 ota az SCO-val kapcsolatos esemenyeket. Soha nem voltak profitabilisak, csak egyszer, amikor a Microsoft es a SUN megtamogatta oket 30 millio dollarral - ezert leteznek meg most is. Amugy minden lovet (azt a keveset (es csokken) amit a meg meglevo unixware felhasznalok fizetnek) a pereskedesbe oltek.

- Use the Source Luke ! -

Ez a SCO is egy átkozott történet, IT történeti "alaptrauma".. (persze az ilyen történetekben mindig az MS-t kell keresni..).
Valahogy ez a cég sehogy sem akar kimúlni.

(Amúgy jellemző, hogy a belinkelt SCO-s sajtóbejelentés site-ja IIS-en fut. Igaz a www.sco.com nem. Mekkora az esélye ennek a cégnek napjaink FOSS iránya mellett labdába rúgni? Saját rendszereiket is telerakják opensource-al (pl. KDE vagy Apache van a UnixWare-ben és az OpenServer-ben is), miközben támadták a Linuxot, amelyen fogantak (pl. KDE), terjedtek (és amit Caldera-ként terjesztettek is. De ez már lerágott csont..).
A lényegről jól ír valaki itt: http://lipilee.hu/2007/09/16/sco-vs-novellibm-vege-fele/ )

Végülis ha teljesen szakítana őrült közelmúltjától a cég, akár még jó fejleménye is lehetne: gazdagodna egy ősi vérvonallal az IT spektrum. Ha úgy tetszik "színesedne" a mostani egy(két/három)hangúság. Szerintem ők sem nagyon kerülhetnék el a nyíltforrást. Kinek éri meg fizetni a cuccaikért? (ld. SGI IRIX halála - kár érte, de sajnos ma ez járja) Vagy van más út?

Nem "privát tulajdonúvá tennének", hiszen most sem állami tuljadon, hanem keményen magánkézben van (mint arrafelé majdnem minden). Azt írják, "Investment Designed to Take SCO Private". Az angoszász (különösen az észak-amerikai) pénzügyi világban megkülönböztetnek public és private company-t (equity-t), azaz tőzsdén jegyzett, azaz nyilvános, illetve tőzsdén nem jegyzett, azaz zártkörű céget (magyar Nyrt és Zrt kb.). Azaz tulajdonképpen ki akarják vezetni a tőzsdéről.

A kivezetés oka egyébként minden bizonnyal az, hogy az SCO Group piaci értéke jelenleg mindössze 1,313M$, ami töredéke a tervezett befektetésnek, úgyhogy gondolom ilyen arányú tulajdonszerzésnél kötelesek is felajánlani az eddigi tulajdonosoknak a kivásárlást, ami egyenlő a tőzsdei kivezetéssel. Ha sikeres lesz a rekapitalizáció, akkor majd ismét piacra lehet dobni a részvényeket. Tipikus pénzügyi befektetés, veszünk egy bevezetett nevet egy ismert termékkel, ami bagóért megkapható a nehézségek miatt, és megpróbáljuk egy jelentős pénzügyi befektetéssel felfuttatni, majd utána eladni. A hír kapcsán az SCO Group részvényárfolyama 46,67%-kal emelkedett (aki véletlenül tegnapelőtt vett, tegnap meg eladott, az szépen keresett).

Meg lehet tudni valami konkrétumot erről a "Stephen Norris Capital Partners"-ről?

Mert biztosan rögeszme ez nálam, de nincs valamilyen közük az M$-hez?

Es ha kimondta a birosag, hogy nincs igazuk, nem volt joguk penzt szedni stb, azt nem kell visszaeriteniuk? Plusz meg rajuk kene verni a balhet hogy mas Linuxos cegek uzletet rontotta valotlan allitasokkal, es ezert karteritest. Plusz ... ;)