ReactOS 0.3.4

Címkék

Megjelent a ReactOS operációs rendszer 0.3.4-es verziója. Bejelentés itt, képernyőképek itt, letölthető innen. Néhány főbb változás:

  • a Cm (Config Manager) teljes újraírásra került, javítva ezzel a kompatibilitást az NT5.2-vel (win2k3)
  • SSE / SSE2 támogatás
  • a user32 feljavításával (ami már a desktop heap-et használja) gyorsabb UI
  • az összes usermode dll összehangolása a legfrissebb WINE kiadáséval
  • fejlettebb fordítások, nyelvi és lokalizációs beállítások

A szép hosszúra sikerült changlelog itt található.

Hozzászólások

Igen fontos változás még, hogy felgyorsították a kiadási ciklust. A jövőben ez azt jelenti, hogy kéthavonta lehet tesztelni az új ReactOS kiadást. Karácsonyra már lesz egy Vista kompatibilis OS, béta állapotú, hardvergyorsított OpenAero-val. :-P

kár, hogy lefagyott a livecd a laptopon. na majd talán a másik gépen, ha sikerül végre életet lehelni bele. vagy esetleg van esély, hogy telepítés után nem fagy le?

Mit tartalmaz azon programok halmaza, ami nem megy wine -al, de ReactOS -al megy ?

Tegyük fel van X hardwarem ami nem megy linux alatt, milyen virtual izebe tegyek reactost, hogy menjen, ha van hozzá win driver, melyik win verzio driverei jók ?

Először találj olyan "virtual izét", amiben stabilan fut önmagában, utána kínozd 3rd party dolgokkal :)

Anno 0.3.0-t csak qemu-ban tudtam működésre bírni (MSVPC és Vbox-ban belefagyott a telepítésbe), ott kegyetlen lassú volt. Később talán a 0.3.3 viszonylag normálisan futott MS Virtual PC-ben, bár lassúnak lassú volt ott is (igaz nem ment fel a vm additions). Nemrég néztem VirtualBoxban (kíváncsiságból), menni ment, gyorsnak is gyors volt, bár ebben közrejátszik az új gép is, de BSOD hegyek azok voltak :)

Szóval egyelőre kb. ott áll, aminek hívják: egy alfa állapotú OS, napi használatra alkalmatlan. De ezt be is vallják.

Ennek a fordítottja, hogy kiad a Microsoft egy Linux kompatibilis OS-t, ami nem sérti egyik szabad liszenszt sem, és mindezt pénzért!
A Linux programokat futtató program mondjuk lehetne Line, és a szokásos csinnadratával bejelentik, hogy már fut a KOffice is rajta!

Ha már itt tartunk, akkor erre a problémára egy Reactos "Subsystem" lehetne pl. megoldás, ahogy ezt tervezték is valamikor.

Nem ismerem annyira az OS/2-t, de tudtommal a DOS leváltására tervezték. ReactOS-t meg az NT (2k,XP,Vista) alternatívájának és ez azért elég nagy különbség. Utóbbiak meg emulálnak sokmindent a DOS-s programoknak és a Windows Virtual DOS Machine -n (VDM), keresztül fut, emiatt nem fut pl. egy csomó minden a régi DOs-s játokból.

Ez egér nekem rakoncátlankodik. Jobb alsó sarokba vonza valami. (qemu 0.9.0)