ASUS P4B266 SE - memória bővítés, SATA kártya vásárlás...

Fórumok

Sziasztok!

Van egy 6 éves számítógépem, benne a tárgybéli alaplappal (bővebb információk róla itt), rajta egy Intel Pentium 4-es 2 GHz-es CPU-val, egy NVidia GeForce4 MX440-SE AGP videókártyával, 1 db 256 MB-os memória modullal. (Mindig valamilyen Linux futott rajta, most éppen egy UHU, egy Frugalware és egy PCLinuxOS. Ez utóbbit használom a leggyakrabban.)

A géppel soha semmi problémám nem volt. Amire használom (internet, levelezés, kép-, szöveg- és kottaszerkesztés, zenehallgatás és zeneírás, filmnézés, stb.), arra tökéletesen megfelel így nem szívesen válnék meg tőle, de egyrészt érzem a sebességén, hogy a 256 MB memória már nagyon kevés, ezért legalább 1GB-os modult szeretnék beletenni egyben, vagy 2 db 512-es modulban. (max. 2 GB-ot bír el az alaplap), másrészt mára a nagyteljesítményű SATA2-es winchesterek is elég olcsók lettek, így szeretnék azt is beletenni egyet, de csak IDE csatlakozó van a lapon.

A SATA kártya talán nem olyan nagy gond, mert találtam egyet, ami szerintem jó lenne, de nem lenne baj, ha ebben megerősítene valaki, aki már próbált ilyet használni Linux alatt!

A memóriával már több problémám van. Ahogy hosszas google-zás után kiderítettem, az 1 GB-os DDR PC2100/PC1600 memóriák (ez a típus, ha jól értettem, DDR266-os memória modult takar) iszonyú drágák (20-40.000 Ft körül mozog az áruk).

Viszont a gyorsabb DDR memóriák jóval olcsóbbak, nagyjából a felébe kerülnek.

A második (és a fontosabb) kérdésem ezért, hogy ez az alaplap működne-e szerintetek 333, vagy inkább 400MHz-es DDR memória modullal, vagy modulokkal? (Nincs ilyen a környezetemben, hogy kipróbáljam.)

Vagy hagyjam a fenébe az egészet és gyűjtsek inkább egy új, mai konfigurációra?

Hozzászólások

"Vagy hagyjam a fenébe az egészet és gyűjtsek inkább egy új, mai konfigurációra?"

Ez egy jó gondolat!

ha a költséghatékony verzió érdekel, vegyél egy nagykapacitású PATA vinyót, és még 512 RAM-ot bele.

a PATA vinyó gyakorlatilag nem lesz rosszabb, mintha SATA lenne, amíg lehetőséged van önállóan a kontrolleren master-ként használni. árban nagyjából azonos áron kapsz 300-500 giga körüli PATA és SATA diszkeket.

512 RAM-ot kapsz bele kb. 5000 forintért, annyit megér, összesen lesz 768MB RAM-od, az egy jelentős fejlődés a 256-hoz képest, és nem dől össze a világ, mert nem 1024...

a másik verzió az, hogy fogd meg az alaplapot, proccot, ram-ot, AGP-s videókártyát együtt, add el valakinek, akinek ez a kombó teljesen megfelelő (rengetegen váltanának még Pentium II/Pentium III gépekről!) és vegyél helyette egy korszerű alaplapot, LGA-s procival, DDR-2 memóriával, PCI-E videókártyával. ez utóbbiak olyan olcsóak, hogy alig kell ráfizetned.

P2B-266 eladható kb. 4000 Ft-ért,
Socket 478 P4 2GHZ kb. 7000 Ft-ért,
256DDR RAM kb. 2000 Ft-ért,
AGP videókaresz kb. 3000 Ft-ért.

összesen kapsz érte tehát 16 ezer forintot. (ennyiért el is fogják vinni!)

veszel helyette:

valami olcsó, de jó alaplapot (i945, G31, P31) kb. 13000 Ft-ért,
legegyszerűbb Conroe-L Celeront kb. 7000 Ft-ért,
DDR2 RAM-ot, 1GB kb. 4500 Ft-ért,
legegyszerűbb videókártyát, pl. 7300GS, vagy HD2400 kb. 8000 Ft-ért.

összesen fizettél 32500 Ft-ot, így lett egy több generációval újabb, klasszisokkal
jobb géped, kb. 16000 Ft ráfizetéssel.

Köszönöm az átfogó és részletes javaslatodat. Meg fogom gondolni a dolgot.

Közben azért keresgéltem tovább és itt találtam egy-két további leírást és tesztet az alaplapom memóriabővítésével kapcsolatban:

Az egyik

ASUS P4B266 Specifications:
Each memory slot can hold DDR PC2700,DDR PC3200,DDR PC4000 with a maximum of 1GB per slot.*

*Not to exceed manufacturer supported memory.

Ha gyönge angolságommal jól értem (ha mégsem, akkor javítsatok ki!), azt írja, hogy mindegyik slot képes kezelni a felsorolt sebességű(?) memória modulokat, maximum 1 GB-ig?
A csillagozott rész persze mindjárt összezavart. Az vajon a maximális memóriaméretre utalhat? Vagy éppen a gyártó által megadott maximális sebességre (PC2100/1600)?

A másik

What memory goes into my computer, and can I mix speeds?

DDR memory with support for DDR PC2700,DDR PC3200,DDR PC4000 speeds. Because DDR memory is backward-compatible, you can safely upgrade your system with any of the guaranteed-compatible DDR speeds listed below, even if your manual calls for PC1600 or PC2100 speeds.

E szerint a felsorolt típusok mind használhatók és keverhetem is őket?

a P4B266-on Intel 845D chipset van. ez hivatalosan max. 266MHz-es RAM-ot támogat. a 845-ös chipset újabb verziói (845E, 845G, 845PE) támogatnak papíron is 333MHz-es RAM-okat is.

ez az, amit az Intel mond.

ellenben, a memóriamodulok többféle időzítést tudnak, a gyorsabb modulok tudnak lassabban is menni, tehát jó eséllyel találsz olyan 333MHz-es, vagy 400MHz-es modulokat, amik vígan el fognak ketyegni ebben az alaplapban 266MHz-en.

probléma csak akkor lehet, ha az új, mondjuk 400MHz-es modul már nem tartalmaz az SPD EEPROM-jában időzítéseket a 266MHz-es üzemhez.(*) megvásárlás előtt próbáld bele az alaplapba a memóriát, ha lehetséges.

(*)
Ezen esetben sincs feltétlenül minden elveszve, ha a gép annyira elindul, hogy a BIOS-áig eljutsz, ott jó eséllyel tudsz memória-időzítéseket állítani kézzel.

ÜDv!
Végül is én ehhez annyit szólok hozzá hogy van 256 mb 400mhz-s samsung ramom, meg egy 256 os 333 mhz-s.
Alaplapom egész jó lehet állítani Biosban 266-333-400 mhz s memória sebességet és mennek 333 on gond nélkül ( néha 366 on is ha fellövöm az Fsb-t stabilan)
Procim egy Cerka 2.26 Ghz-s ami most 2.36 on megy, ennyin szokott.
Én is gondolkodtam rajta hogy veszek bele egy 2 mega Cache es Prescott procit 3,2 est.
Elvileg támogatja is a lapom mert szereti a Prescott procikat.
Lapod fogalmam nincs támogatja e őket , de szerintem egy 1 mega L2 caches 2,4 es el nagyon sokat javulna, láttam 9 ért vaterán.
(Én is gondolkodtam hogy elkéne adni az egész konfigot fenébe, most vettem bele Geforce 6600 Gt-t 10 ért, szándokozok bele még 2 giga ramot, és egy prescott procit amiről már beszéltem.)
Bár a memó és proc kéz alól lessz kb 30 ezres..........
Télleg elkéne adnom inkább a francba sokkal jobban kijönnék mint hogy utcsó fillérem is ráköltöm erre hogy Max High Perfomance re felvigyem amitől már tovább nem lehet...
(Szóval én is gondolkodtam ezen)

Az én tapasztalatom az, ha egy gép mondjuk pl. 5 év múlva is ugyanarra a célra kell neked mint most -
"A géppel soha semmi problémám nem volt. Amire használom (internet, levelezés, kép-, szöveg- és kottaszerkesztés, zenehallgatás és zeneírás, filmnézés, stb.)"
- akkor felesleges újat vásárolni. Talán egy képszerkesztéshez, filmnézéshez (pl. 5év múlva min. lesz egy HD minőségű film) nem árt minél több memória. A processzorod pedig véleményem szerint elég sokáig elég lesz még a fenti alkalmazásokhoz.

A PATA HDD teljesen jó szerintem. A SATA2 tény hogy gyorsabb, de akkora teljesítménytöbbletet tapasztalataim alapján nem ad, hogy megérné beruházni egy ilyen SATA kártyára.

Az ASUS lapoddal szerintem működnek (99%) a magasabb órajelű DDR memóriák. Szerintem nyugodtan ruházz be egy komolyabb 400MHz-es DDR memóriára. De hogy biztosra menj hozz valamelyik havertól egy 400MHz-es modult, esetleg a boltban próbáld ki azzal amit megveszel.
---------------------------
A UNIX élt, él és élni fog!

Én is így gondolom, egyrészt mert tényleg fölösleges erőművet alkalmazni arra, ami egy Bunsen-égővel megoldható, másrészt mert ragaszkodom a régi dolgaimhoz. :-)

A PCI-s SATA-kártya nem nagy beruházás, mert azért nem túl drága és két port van rajta. Így megmaradna a két IDE aljazat a régebbi winchestereknek és rá tudnám tenni az új SATA vinyót is...

Megpróbálok kölcsönbe szerezni egy 400-as DDR memóriát, különös tekintettel arra is, amit mauzi írt az Intel specifikációról és a kevert modulokról...

(Azt hiszem már sikerült is...:-) )

Tapasztalatom nincs, de azért megpróbálok segíteni a választásban:
ST Lab Sil 3112 SATA PCI Raid Card
Ez jó Linuxhoz is. További infó még itt és itt

szerk.: Ja és még majdnem elfelejtettem a legfontosabbat:
linux-ata.org

---------------------------
A UNIX élt, él és élni fog!

Most kell tisztáznod, hogy mi az amit vinyón fogsz tárolni, mekkora és mit ér neked. Egy jó nagy vinyónál már felmerül rendszeres biztonsági mentés fenyegető réme) Hat év alatt lineárisan fogyott a diszk területed vagy gyorsuló ütemben? (Kép-, ... és kottaszerkesztés, ... és zeneírás.) A mostani állapotokat nézve az optikai lemezes tárolás (amilyen nagyvonalúan kezelik fiatal kollegák "más" dvd-it) sérülékenyebbnek tűnik, mint a raid tömb - ami rögtön kész biztonsági másolat.

Szerintem ha teheted, kezdj el azzal foglalkozni, mekkora lélegzetet veszel (? Ft) és mikor egy új vashoz. Én (és a családi l
ktsg.vetés) három éve szántam rá karácsonyi jutalmamat egy nagy lélegzetre. Azóta minden félévben meg van a következő konfigra a terv, de a megvalósítás még kibír egy évet. Egy biztos raid-tömb lesz a nóta vége.

Sikerült 2db KingMax 1GB-os 400MHzes (PC3200) DDR memória modult kölcsönkérnem. Az első két slotba tettem őket. A gép zokszó nélkül elindult, felismerte őket.

Itt van néhány adat a (WINE alatt futtatott) Everest tesztprogram által generált listából, hátha többet mond valakinek, mint nekem:


CPU:		P4
CPU órajel:	2018 MHz
Alaplap:	Asus P4B266
Lapkakészlet:	845D
Memória:	PC2200 DDR SDRAM

Memóriabusz tulajdonságai:
Busz típusa:		DDR SDRAM
Busz szélessége:	64 bit
Valódi órajel:  	135 MHz (DDR)
Effektív órajel:	269 MHz
Sávszélesség: 	 	2153 MB/mp

Memória olvasási sebesség:	1958 MB/mp
Memória írási sebesség:		542 MB/mp
Memória késleltetés:		141.4 ns

Memória időzítések:
CAS Latency (CL):  	2T
RAS To CAS Delay (tRCD):3T
RAS Precharge (tRP):	3T
RAS Active Time (tRAS):	6T

Hibajavítás:
ChipKill ECC:	Nincs támogatva
RAID:		Nincs támogatva
ECC Scrubbing:	Nincs támogatva

A memória időzítések fejezet értékeit tudom állítgatni a BIOS-ban. Érdemes egyáltalán belenyúlni?