HENT: Újabb magánrendőri ál-civil szervezet születik?

Kossuth rádiót reggel hallgatva figyeltem fel a hírre: jön a HENT (Hamísítás Elleni Nemzeti Testület). Ha jól hallottam, már januárban felállhat, céljuk (ha jól vettem ki), hogy a jogvédő szervezetek, Szabadalmi Hivatal, VPOP, Rendőrség, APEH, ügyészség koordinációjával fellépjenek a hamisítás, másolás ellen. Nem csak szoftver, zene, hanem minden egyéb ellen küzdenek, ruházat, elektronikai eszközök, ..., stb. Viszont a fő csapásirány azért a szoftver, film, zene.
Felvilágosítás, ellenőrzés, büntetés. De sehol nem hallottam, hogy országos médiakampányt indítanának az ingyenes szoftverek használatára :-) Bővebben a HENT-ről itt.

Hozzászólások

Minél több szervezet minél többet szívózik a kereskedelmi szoftverek "ellopása" ellen, annál több embert terelnek a szabad szoftverek felé.

--
trey @ gépház

A "Javaslat a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület létrehozására" című bekezdést olvasva, a stratégia része lehet a szabad szoftverek propagálása is. Ezzel is lehet kűzdeni a "hamisítás" ellen!
Szóval a testület felállításához a szabad szoftveres egyesületek is adhatnának be javaslatot. Ezt a lehetőséget is ki kellene használni!

"A HENT elnöki tisztségét a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke tölti be, az igazságügyi és rendészeti miniszter jelöli ki a tárca elnökhelyettesi teendőket ellátó képviselőjét, tagjait pedig a szellemi tulajdonnal összefüggő feladat- és hatáskörrel rendelkező állami szervek és a szellemi tulajdon védelmével érintett társadalmi és gazdasági érdek-képviseleti szervezetek adják."

Ez csak egy újabb BSA, ami immár állami irányítással fut (Vagyis lesz egy csomó olyan jogköre is, ami a BSA-nak nincs.). :(

A topic címével ellentétben ez egyáltalán nem civil szervezet lesz.

Teljesen igazad van, de azért...

Egyrészt nézd meg a "promóciós" videót itt: http://www.bsa.hu a BSA nyitóoldalán. Szeretnél így élni? Nyilván nem. Szeretnéd, ha a szomszédod/barátod/ismerősöd így élne? Gondolom nem.

Másrészt nem szeretném, ha az én adóforintjaimat emberek megfélemlítésére költenék... akkor már inkább (és szokás szerint) vásároljanak belőle maguknak új audikat...

"A lefoglalt termékeken belül egyes árucikkek aránya lényegében nem változott, de a hamisítványoknak immár 86%-a érkezett Kínából."
Miről beszélünk?
Magyarországon nincs is szellemi termék, ha mégis van akkor fillérekért megveszi egy amerikai multi és hülyére keresi magát vele.
Mi az, hogy hamisított repülőgépalkatrész? Ki az a hülye aki ilyet megvesz? És aki eladja?
Ez megint nem erről az országról szól, hanem amerikáról. Az egész szöveg tele van angol szavakkal és röviditésekkel, ezt nem magyar ember írta.
Szánalmas...

Megfigyelhető, hogy a hamisítás mindig olyan termékeknél jelenik meg ahol, ilyen vagy olyan okok miatt extraprofit van beépítve a fogyasztói árba.

óraipar (divatjellegből származó extraprofit)
kozmetikai ipar (divatjellegből származó extraprofit)
gyógyszeripar (gyógyszeripari extraprofit ami már rég nem K&Fről szól)
dohányipar (állami jövedékek)
repülőgépalkatrészsk (gyártói monopólhelyzetből származó extraprofit)
autóalkatrészek gyártása (a nyomott gépkocsiárak kompenzálását szolgáló extraprofit)
játékipar (divatjellegből származó extraprofit)
zeneipar (járulékos, a kreatív tevékenységben részt nem vevő csoportosulások elartását szolgáló extraprofit)
filmipar (járulékos, a kreatív tevékenységben részt nem vevő csoportosulások elartását szolgáló extraprofit)
videogyártás (járulékos a kreatív tevékenységben részt nem vevő csoportosulások elartását szolgáló extraprofit)
szoftveripar (irreális kereskedelmi árak, monopólhelyzet és az IT lufi miatt) fogyasztói elektronika (divatjellegből és brandből származó extraprofit)
bőripar, cipőipar (divatjellegből származó extraprofit)
könyvkiadás (járulékos a kreatív tevékenységben részt nem vevő csoportosulások elartását szolgáló extraprofit)

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Ha a játékiparon a számítógépes játékipart érted, akkor az indie és casual területeket leszámítva ez is a "járulékos, a kreatív tevékenységben részt nem vevő csoportosulások elartását szolgáló extraprofit" kategóriába tartozik, mert itt is a kiadók nyúlják le a profit nagyrészét.

Minden olyan bevétel mely valamilyen nem természetes gazdasági folyamat segítségével létre. Tipikusan olyan esetek amikor az adott etrmék előállítója monopol helyzetben van, árkartellben vesz részt, vagy az állam terheli az a terméket különféle jövedéki tételekkel. Extraprofit kategóriájába esik minden olyan az árba beépülő tétel, ami közvetlenül nem kapcsolható az előállítási költségekhez. Pl. Az ASVA által szedett svarc a pendriveokon. Az útadó a benzinben. A jövedéki adó a dohánytermékeken.

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

A pánik elkerülése véget, egy ilyen szervezet (beleértve a BSAt, ASVAt, és társait) ható és jogköre, mégha mindenféle szervezetek emberei is adják a képviseletét, továbbra is nulla.
Jelen pillanatban ez egyetlen szervezetek akik bármilyen tevőleges lépést tehetnek az ember ellen az a rendőrség és a vám és pénzügyőrség. Ezen két szervezet pedig csakis olyan esetekben kezd eljárást amikor megalapozott a gazdsági károkozás. Gyakorlatilag csakis olyan személyek és csoportok ellen lépnek fel akikkel szemben megalapozott, hogy anyagi haszonszerzéssel követnek el jogsértést.
Viszont amennyiben megalapozatlan a jogsértés gyanúja, és az eljárás, a meggyanúsítottnak joga van jogorvoslattal élni. Ez adott esetben jelentheti, kötelezhető az eljáró szerv részéről az eljárást kezdeményező (feljelentő) személyének kiadása, és polgári peres úton ezen jogiszemély ellen hitelrontásért, jogszerűtlen üzleti magatartásért eljárást kezdeményezni.
A jogállam ott kezdődik ahol az állampolgárok élnek a jogaikkal.
Zárójelben megjegyezendő, hogy a fent említett szervezet erősen pénznyelő szagú, mivel főbb képviselői alapban közszolgálati szférában tevékenykednek.
Egyébként a szoftverek körüli szabadalmi és egyéb hajcihők elkerülésének a legegyszerűbb megoldása, ha az adott terméket ingyenessé teszi az adott cég és csak a terméktámogatásért (ez utóbbi akár azt is jelentheti, hogy az egyes, a támogatás nélküli verziójú szoftverekben nem elérhető funkciókat, úgymint mentés, idegen file importja, stb., a támogatás keretén belül elérhetővé teszi), vagy a help-fileért számol fel pénzt. Jogilag támadhatatlan, mert a szabadalomsértést elkövető termék ingyenes, tehát effektíve az szabadalomsértést elkövető cégnek nincs anyagi haszna belőle, emiatt a szabadalom jogbirtokosa sem élhet semmiféle anyagi követeléssel.

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Ez így, ebben a formában nem igaz.
Ennyi erővel nyugodtan beperelhetnének minden reggel, mert masnit kötsz a cipőfűződre. Ugyanis ez szabadalmi oltalmat élvez.
A szabadalomnak az a lényege, hogy egy találmány, fejlesztés gazdasági kiaknázásakor, a feltatláló (aki elméletileg pénzt és időt áldozott a szabadalomi oltalom alatt álló szellemi termék kidolgozásakor) megfelelően kompenzálva legyen, és ne lehessen kizsákmányolni.
Viszont, abban az esetben, ha neked nincs közvetlen hasznod az ő szabadalma által védett szellemi termékéből, nincs jogalapja jogi eljárást indítani ellened, mert nem kifejezhető, hogy neked mennyi hasznot hajtott az ő szabadalma.
Ugyanilyen okok miatt nem tudtak mit kezdeni sem a Cinelerraval, sem az Mplayerrel a Frauhofferék.

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Ez szerintem nem olyan szervezet, mint mondjuk a BSA vagy az ASVA, hanem inkább egy kifizetőhely, hogy az ezekben érdekelt cégek legálisan fizethessenek a benne részt vevőknek. Legalábbis feltételezem, nem jótékonyságból vesz részt a szervezet munkájában, hanem kap fizetést, költségtérítést, szakértői díjat, akármit. Ezzel csak az a baj, hogy a résztvevők olyan pozícióban vannak, ahol szerintem jogosan követelhetnénk meg a függetlenséget:

"A HENT elnöke az igazságügyi és rendészeti miniszter, elnökhelyettese a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke, tagjait pedig a szellemi tulajdonnal összefüggő feladat- és hatáskörrel rendelkező állami szervek és a szellemi tulajdon védelmével érintett társadalmi és gazdasági érdek-képviseleti szervezetek adják."

Szerintem ez pedig aggályos, különösen, hogy a szabad szoftverek oldaláról tudtommal senkit sem kerestek meg, így nagyon egyoldalú befolyás érvényesül a mindenkori hatalom és döntéshozók felé...

szep-szep, de a domaint nem kellett volna beregisztralni?

Vannak ugye az Asvasok, az Astrisjusosok, a BSA-sok.
Éljenek a HENTESEK is!

Azt hiszem, ha létrehoznak egy ilyen testületet, nem sok haszna lesz.
Hisz tudjátok: a teve egy olyan ló, amit egy bizottság tervezett ;-)