Linux (Fedora4) - Mac OSX öszekapcsolás +adsl

Üdvözlet mindenkinek!

Volt szerencsém (de tényleg!) venni egy MacOSX -es gépet (Dual core, G4) a meglévő Linuxom mellé, monitorral együtt. A Linuxomról nem tudok lemondani, mert programozni (webfejlesztés) és szervert adminisztrálni ez alatt kiváló, míg a Mac-em felelős a grafikáért.
Az a kérdésem, hogy miképpen lehet a legideálisabban összekapcsolni a két gépet? Linux - SMB -Mac vagy MAc Rendezvous -Linux? Van egy Adsl -em is és az lenne a legjobb, ha meg tudnám osztani a két gép között a netet is. Vagy még egy ócska routerem, egy csomó kábelem. :))
Bocs, ha nagyon triviálisat kérdezek már megint, de ilyen speciális felállásra nem találtam példát a Hup-on sem (?)
Minden segítséget köszönök:
A.

Hozzászólások

Haladtam a dologgal, vettem egy webes felületen kalibrálható MSI routert, ami valóban zseniális, semmi percek alatt volt net mind a linuxon, mind a macosxen. A fájlmegosztás viszont nem akar rendesen menni. A router dhcp szerver is egyben (kábellel kötöttem be a gépeket, nem wifivel) és csak a linux alól tudom elérni a mac osx fájlokat a fish protokollal, miután az ip címét meghatároztam. Ez így körülményes, hát feltettem a sambát és a samba swat-ot (fedora4) de a swat még véletlenül sem hajlandó észrevenni a hálózatba kötöt mac osx-et. A mac -ról nem tudok sambás kapcsolatot se ip, se gépnév alapján létesíteni. Mivel nagyon béna brazil- táncos vagyok, ezért minden ötlet welcomed, hogy merre induljak el. Másoknak is tanulságos lehet eme topic, akik mac Osx -es gép vásárlásra hajtják a fejüket.
köszi:
A.

Miért is "jó" a DHCP?
...
Ha eleve statikusra lövöd be a hálózatot, szerintem egy gonddal kevesebb. Egyébként is a routered fogja dedikálni a kapcsolatot, és egyben DNS szerver is lehet.

Miért nem próbálod ki hogy statikus IP hálózatot konfigolsz?

hint:
"A router dhcp szerver is egyben (kábellel kötöttem be a gépeket, nem wifivel) és csak a linux alól tudom elérni a mac osx fájlokat a fish protokollal, miután az ip címét meghatároztam. Ez így körülményes"

/mazursky

Ez így van, ha statikus lenne a hálózatom, akkor kevesebb lenne a gond. Mac-en megpróbáltam, beállítottam neki egy IP címet, de egyből nem volt net. Persze lehet, hogy a routert újra kellett volna indítani(?). Mindenesetre próbálkozhatok még ezen a területen.
A másik meg, ha nem statikus az IP, akkor miért nem lehet gépnevek alapján elérni?

Akkor viszont csináld meg "vegyesre":
DHCP= 192.168.10.33 - 192.168.10.254
és a maradék tartományt statikusan osztod: 192.168.10.2 - 192.168.10.32
(ebben a példában a 192.168.10.1 a router)

Ami szerver funkciót vinne, azt beállítod egy fix IP-re, és ott valószínű nem úszod meg a DNS szerverek megadását is.
Viszont azért nem láthatják egymást név szerint, mert
ahhoz az kellene, hogy először a router-t, és csak azután a net-szolgáltató által megadott dns-szervereket kérdezze le az adott gép.

DHCP esetén ezt a router-en is be kell állítani
static_IP esetén pedig a resolv.conf ...

/mazursky

Eszembe jutott még egy megoldás:
Ha van a hálózatodon egy aktív szerver, akkor inkább az legyen DHCP szerver:
192.168.10.1 - router
192.168.10.2 - dhcp-szerver

192.168.10.3 - 192.168.10.32 : FIX_IP tartomány
192.168.10.33 - 192.168.10.254 : DHCP tartomány

Ez későbbi VPN-ezésre is lehetőséget ad, ekkor a FIX_IP-s taromány egyik gépére érdemes forwardolni mondjuk a 1723-as portot (PPTP)

/mazursky

Szerintem nem fog neki fájni, hogy nem a router a DHCP szerver.
Az előbbiekben ismertetett hálózat pont úgy néz ki, mint a tavalyi céges hálóm a szervercsere (Novell 5.1 -> Windows 2003) előtt.
Sajnos nincs esély kilőni a Windows-t az MSSQL alkalmazások miatt...