a tehetség bárhonnan jöhet

a pixar filmjei a kedvenceim közé tartoznak. nemcsak prominens debian maintainerekkel való múltbeli kapcsolata miatt, hanem mert vizuálisan újszerű számtógépes amimációi egyben valóban újszerű ÉS érdekes történeteket mesélnek el.
s bár szeretem a pixart, ratatouille cimű filmjük az előzetesek alapján nem tudta felkelteni az érdeklődésemet, ezért csak a barátnőm unszolására voltam hajlandó elmenni a moziba. de nem bántam meg, az elsőre kicsit abszurdnak tűnő ötletből nagyszerű filmet csináltak.
jól főzni mindenki tud, nem azt jelenti, hogy a konyha művésze bárki lehet, hanem hogy a tehetség bárhonnan jöhet. hát ilyet csak a pixar tud.

nemrég találtam egy filmet youtubeon, ami pont erről szól.

a tehetség bizony valóban bárhonnan jöhet.
az egykori szovjetúnió maradványaiból azért lett egy nagy rakat szarkupac a bukása után, mert ott 70 év alatt nem sikerült rájönni erre az arany igazságra. az hogy a tehetség bárhonnan jöhet nem azt jelenti, hogy bárkiből lehet tehetség. és ez persze kicsit a mi országunkra is igaz. egy mobiltelefonboltosból lehet nagyszerű operaénekes ha megvan benne a tehetség. de ebből nem következik az, hogy minden mobileladó Paul Potts.
sőt hires szinésznők is éghetnek hatalmasat a tengerentúlon.

továbbfűzve a gondolatmenetet, egy roma is lehet tehetséges, és ezért meg kell adni természetesen a lehetőséget, hogy ezt kibontakoztassák. de ez nem jelenti azt, hogy minden agressziv romagyereket össze kell kényszeriteni egy osztályba a többivel, mert azzal csak tovább folytatná zuhanórepülését a magyar közoktatás.
sok politikusunk a parlamentben még mindig ott tart, mint orosz társaik 1917ben, talán nekik is meg kellene nézniük a ratatouillet :)

a videók eredeti oldalai elérhetőek, itt, és itt.

Hozzászólások

Köszönöm.
Az operaénekes srácnál kicsordultak a könnyeim.