GIMP 2.4.0 RC1

Címkék

Megjelent a GIMP 2.4.0 első kiadásra jelölt verziója, azaz közeledik a régóta várt stabil 2.4-es sorozat. Aki tud, segítsen a fejlesztőknek, tesztelje, és persze bugreport-oljon. Néhány véletlenszerűen kiragadott újdonság:

  • ICC színprofilok, színkezelés támogatása
  • Továbbfejlesztett GUI, áttekinthetőbb menüstruktúra, megújult kép-ablak
  • Továbbfejlesztett kijelölő eszközök, integrált SIOX
  • Javított és kibővített beviteli eszköz támogatás

Eredeti hír a GIMP honlapján.

Hozzászólások

Hi!

Effect layer, CMYK, hatterben futo muveletek mikor varhatok?

By(t)e
TBS::Antiemes

<komolytalan válasz>
Ha a kernel fejlesztési metodikát követik, akkor akár a 2.4.1-ben is, ha nem követik, akkor lehet, hogy a 3.0.0-ban sem. :)
</komolytalan válasz>
---
Sok gyerekkel ellentétben én sose akartam tűzoltó lenni. Lettem helyette informatikus. Nem találjátok ki, hogy mit csinálok nap mint nap...

Nemnagyon értek a photoshophoz, de az effect layer nem inkább layer effect? Ez utóbbi plugin van gimphez, bár ahogy elnéztem szerény tudású. A CMYK kérdése égető hiány, ugyan kimenetként a separate plugin-en keresztül tud cmyk tiff-be menteni, használtam, jó, ám bemenetként nem kezeli, azt sajnos előtte konvertálni kell mással (legalábbis a 2.3.18 még így volt). Háttérben futó műveletek az miért jó? Én spec nagyon utálnám, inkább a memóriakezelést kellene még optimalizálni (bár sokat javult mondjuk a 2.3.10 óta)
Sikerült egyébként valakinek leforgatni? Lelkesen belevágtam, erre frissebb gtk kell neki, mint ami a feisty-ben van csomagolva :-(

Hi!

Hogy effect layer, vagy layer effect, azt nem tudom, de az a lenyege, hogy pl. egy blurt, vagy akarmit layerkent tudsz betenni, es ha az eredeti layer valtozik, akkor realtime valtozik a blurolt layer is.

A hatterben futo muveletek pedig arra jok, hogy ha van egy bazinagy keped, amit ertelemszeruen 100%-nal kisebb nagyitason alakitgatsz, akkor a muveletek kiszemolodnak gyorsan a kis kepre, hogy lasd, hogy mit csinalsz, a nagyra, nagy felbontason, precizen meg majd esetleg kesobb, de az eredmenyt mar korabban latod.

By(t)e
TBS::Antiemes

Lehet, hogy én nem látom át a képszerkesztők piacát... de ha nem csak 20e Ft-os géped képeit akarod rendezgetni, a CMYK kezelésbe beleütközöl...
ok, web-re nem kell, ezt a piacot ki tudja elégíteni; de a másik nagy szegmens a nyomdaipar, ahova sajnos nem tudod használni (pedig sok pénz van benne... biztos találnának valakit, aki nem szereti az Adobet :) )
ezért gondolom, hogy nem lenne szabad megengedniük a potenciális felhaszálók ekkora csoportjának kizárását.

Mivel tok hulye vagyok a profi/nyomdai munkahoz, magyarazza mar meg valaki mi ez a CMYK dolog, es miert sir mindenki emiatt? Ez valami color space mint az RGB nem? Mi itt a problema? Van tok egyszeru konverter gondolom, vagy barmi, ami kimentett/betoltendo kepet kepes konvertalni.

A "nem lehet tökéltetesen konvertálni"-t pontosítanám:

Nem az összes szín fejezhető ki nemnegatív RGB értékekkel.
Olyan szín, melyhez pl. negatív R kellene, nem jeleníthető
meg. Az RGB-rendszernek tehát van egy olyan színhalmaza,
melyet egyátalán képes megjeleníteni és ez csak részhalmaza
a természetben előforduló színeknek. Ezt a megjeleníthető
részhalmazt nevezik gamut-nak.

Ugyanez igaz a CMYK rendszerre is.

Csakhogy az RGB és a CMYK rendszerek gamutja nem azonos!

Így vannak színek, melyet CMYK-ban meg tudsz jeleníteni,
de RGB-ben nem (ill. csak hipotetikusan, negatív súlyjal)
és viszont.

Konvertálás tehát csak a gamutok metszete esetén lehetséges
és ott van is ilyen formula.

De sok olyan szín van, melyet a CMYK simán megjelenít,
RGB-ben viszont csak közelíteni lehet.

A szem is RGB -t használ. Milyen szín van amit Red,Green,Blue -böl nem tudok összerakni, de az emberi szem meg tudja különböztetni egy olyan szintöl amit össze tudok rakni?

Hogy kell elképzelni a negatív piros fényt ? Vala a feketeség, ha jön a feketeségböl piros, akkor lesz pozitív az R, de mit csinál negatívkor ?

Összeadó (RGB) (fény, a sötétben vagy és ezekkel (RGB) világítasz ..)
Kivonó (szubtraktív) (CYM) (van egy fehér fényvisszaerő alapod (megvilágítva fehér fénnyel), és bizonyos színek visszaverését tíltod)

Monitoron megjelenített kép mindig RGB -re konvertálódik. a Nyomtatón kijövő mindig CYMK -ra (vagy hasonlóra) konvertálódik.

Egész egyszerűen nincs tökéletes konverzió, mivel eltérő számú árnyalatot képes leírni a két színtér (cmyk többet), valamint a színkeverés az egyiknél additív, a másiknál szubsztraktív. ezért "jobb" eleve cmyk színtérben dolgozni (illetve pl. a raw képekkel nem rgb színtérben). Állítólag. Persze ez csak az igazán professzionális munkák illusztrálásánál fontos, amik drága gépeken és drága, pontosan kalibrált, színhű monitorokon készülnek, átlag user átlag monitorán a cmyk-ból megjelenített rgb képnek sokszor nem sok köze van a végtermékhez, hiába a megfelelő kimeneti színprofil meg a profi program. Tapasztalati úton ez persze nagyrészt kiküszöbölhető (persze csak ha van olyan megrendelő aki az első pár elcseszett nyomat után is dolgoztat :-) ), meg a legtöbb középkategóriás crt monitor egész jól kalibrálható, de azért ez mégsem ugyanaz - nézz csak meg egy átlagos szórólapot, amit a postaládádba dobtak.

Engem sokszor ennél alapvetőbb dolgok bosszantanak fel -layerek összekapcsolása (össze lehet kapcsolni pl kettőt, de aztán nem lehet külön másik kettőt, mert akkor mind a 4 össze lesz kapcsolva), segédvonalak, kijelölések kezelése (pontatlan illesztés, segédvonal nem "snappol" a kijelöléshez, csak fordítva, segédvonal nem találja meg egy kijelölés közepét), szövegkezelés egyenesen katasztrófa (nem lehet pl kijelölni egy területet, hogy abba folyassa bele a szöveget, hanem a külön kis szövegbeviteli ablakba kell vacakolni) stb.-, ettől függetlenül szeretem és nagyon sokat használom (jelenleg a 2.3.18-at), csak amíg ilyen gondok vannak, addig komolyabb munkánál sajnos még mindig elő kell venni a photoshoppot.

Valakinek mar sikerult felraknia Ubuntu 7.10 ala?
Nagy nehezsegek aran, sikerult GTK+ -t frissitenem, mert abbol kovetelt egy frissebbet, de sajnos a ./configure igysem megy tovabb, hanem leall a kovetkezo uzenettel:

checking for GTK+ - version >= 2.10.13...
*** 'pkg-config --modversion gtk+-2.0' returned 2.10.14, but GTK+ (2.10.11)
*** was found! If pkg-config was correct, then it is best
*** to remove the old version of GTK+. You may also be able to fix the error
*** by modifying your LD_LIBRARY_PATH enviroment variable, or by editing
*** /etc/ld.so.conf. Make sure you have run ldconfig if that is
*** required on your system.
*** If pkg-config was wrong, set the environment variable PKG_CONFIG_PATH
*** to point to the correct configuration files
configure: error: Test for GTK+ failed. See the file 'INSTALL' for help.

GTK+ 2.10.14-et forditottam, ahogy azt ki is irta, de de megis 2.10.11!? Nem ertem... Leszedni nem tudom a csomit, mert akkor egy rakat progit magaval rantana a fuggosegek miatt. Az LD_LIBRARY_PATH -nak akarmit adok meg, mintha figyelembe se venne...
Van valakinek otlete, hogy lehetne vele a friss verziot megtalaltatni?