Domain regisztráció

Sziasztok,

Első saját domain nevemet szeretném bejegyeztetni, hobbi célra, nonprofit alapon, de nemzetközi célközönséggel. A domainnév bejegyzési feltételek viszont egy kicsit elbizonytalanítottak, mert úgy nézem, a bejegyzési díjnál lényegen nagyobb tétje van egy rossz választásnak; már az eljárási díj is 40kHUF, tekintet nélkül arra, hogy mi a végkimenetel, és épp most olvastam, hogy a Google-nak horribilis kártérítést ítéltek meg, mert egy kínai fickó lefoglalt egy domain nevet évekkel ezelőtt, állítólag rosszhiszeműen.

Nekem domain névként majdnem "vagy ez vagy semmi" alapon megtetszett egy közismert, kétbetűs angol rövidítés, amit a .info névtérben szeretnék bejegyeztetni. Nem találtam olyan helyet, ahol ellenőrizhettem volna, hogy ütközik-e ez valamilyen cég érdekeivel (a regisztrátor oldalára felpakolt linkek hibásak voltak), úgyhogy annyit tettem eddig, hogy a böngészővel megnéztem a .com, .org, és .net névtérben foglalt-e ez a név.

A .com névtérben egy amerikai illetőségű, és tevékenységi körű virtuális irodai szolgáltatásokat kínáló cég foglalja, az ő weblapjukon az a rövidítés logo-ként fent is van, de nincs mögötte az R, ami azt jelezné, hogy az egy bejegyzett trademark, és a cégnevüknek sem igen része az a rövidítés.
A .org, és a .net névtérben valaki parkoltatja ezt a domainnevet, de hogy ki, azt nem lehet eldönteni a lapokról, leginkább úgy tűnik mintha nem ugyanaz a cég lenne.

Nekem az (és csak az) a domainnév nagyon kellene, de ennek ellenére, ha valakinek nem tetszik, első szóra lemondanék róla. Nem jegyeztetném viszont be, ha még igy is anyagi konzekvenciái lehetnének a dolognak.

Ilyen feltételek mellett ti belevágnátok? Vagy necces a dolog?

Hozzászólások

a kétbetűs domain neveket valaki(k) azt hiszem egy az egyben felvásárolták, sajnos az eredeti írást nem találom, (és az is lehet, hogy csak a .com-végződésekre vonatkozott a dolog) viszont találtam egy ilyet: http://www.yafla.com/dforbes/2006/03/29.html hátha segít picit.

Csak a .com-ra vonatkozhatott, mert a .info-ban szabad.
De ez nem jelenti azt, hogy nem vádol meg később egy nevesincs cég azzal, hogy rosszhiszeműen jegyeztettem be az ő nevét/trademark-ját domain névként.
A kérdésem erre vonatkozott, hogy ki lehet-e hátrálni ilyenkor a domain névből 0 Ft plusz költséggel. Én úgy láttam, hogy ilyenkor még az eljárási díj is 40kHUF, de ennél sokkal rosszabbul is lehet járni.
---
Mondjon le!

Nem.
Ha bejegyezteted, és valaki eljárást kezdeményez ellened, hogy te olyan domain nevet jegyeztettél be, ami őt illetné (mert pl. a cégneve, vagy trademark-ja), akkor az eljárási díj, amit rögvest be kell fizess, az 40kHUF.
Nekem az nem világos, hogy ezt akkor is be kell-e fizetni, ha vita nélkül lemondasz róla. Ez lenne a kérdésem.
---
Mondjon le!

Értelemszerűen abban az országban érvényes, ahol a cégneve védjegy. Ha más tld alatt regisztrálod, akkor sok mindent nem tehet, max azt hogy levédeti abban az országban is a cégnevet és utánna kezdeményezheti a domain átvételét.
___________________________________________________________________
Lógnak a pálmafán a kókuszok .... :)
http://laszlo.co.hu/

Semmi sincs, legfeljebb arra kell vigyázni, hogy ha beidéznek a Banánköztársasági Bíróságra, és nem mész el, akkor lehetőleg a jövőben kerüld el Banánköztársaságot. A Magyarországon bejegyzett védjegyeknek az interneten is utána lehet nézni (igaz, nem hivatalos): pipacsweb.hpo.hu

Senki nem fog megvádolni, általában bizonyos összeget még kérhetsz is érte ha normális tartalmad van az oldalon, hiszen egy 2 betűs nevet nagyon sok ember kitalálhat egymástól függetlenül, és te szivességet teszel neki azzal hogy átadod az általad kitalált weboldalt némi pénzért. De ha legrosszabb esetben is lemondhatsz róla 0 forintért...

én simán.

speedo.hu ügyem után már jöhet bármi :P

Nyugodtan foglald le, nem annyira tragikus a helyzetmint ahogy kiolvastad. Egyébként megnézted hogy a név szabad-e? Mármint korábban nem-e foglalta le valaki? Mert a 2-3 betüs domainokat jónak tartják könnyű megjegyezhetőségük miatt. Infot nem tudsz ellenőrizni a domain.hu -n de itt http://www.alida.hu/domain_foglaltsag_ellenorzo bármiről kiderítheted hogy szabad-e még. Nem tudom hogy jól értelmeztem-e amit írtál, de a .info regisztrálás az általad írt 40e pénztől lényegesen kevesebb. (ha perre kerül a dolog akkor van ilyesmi nagyságú per költség a .hu esetében).

Még akár jól is kijöhetsz belőle. :)
Egy ismerősöm regisztrált jó pár éve egy .hu domaint, ami az alapítványa nevét viselte.
1-2 évre rá meg akart jelenni magyarországon egy spanyol telco cég, akinek szintén ez volt a neve. Meg akarták venni az ismerősöm által regelt domaint, és elős körben ajánlottak 5-6 millió forintot érte...

Bocsi mindenkitől, a kérdés tárgytalan, mert most kaptam a választ a regisztrátortól, hogy a .info tld alatt kétkarakteres domain nevek nem regelhetők. :-(((

Csak a zöldfülűségemnek köszönhetően próbálkoztam meg vele. Meg persze azért is, mert amikor a domain névre rákerestem a regisztrátornál, akkor nem azt kaptam eredményül, hogy nem regelhető, hanem azt, hogy szabad :-(

Jegyzem meg, másik domain foglaltság ellenőrző is félrevezető eredményt ad, pl. az alida.hu: "A megadott domain: hq.info még szabad! Legyen a Tiéd!"

---
Mondjon le!