wxMaxima - magyarul

Címkék

A napokban megjelent a wxMaxima (ami egy wxWidget-eken alapuló grafikus felhasználói felület a Maxima komputeralgebrai rendszer számára) 0.7.3-as verziója. A projekt honlapján még a 0.7.2-es van belinkelve, az új verzió innen tölthető le. Ez a kiadás sok újdonságot nem tartalmaz, de azért lehet érdekes számunkra, mert ettől a verziótól kezdve a magyar nyelv is támogatottak között van. Legjobb tudomásunk szerint eddig ez az egyetlen komputeralgebrai rendszer (beleértve a kereskedelmi szoftvereket is), amit anyanyelvünkön használhatunk. Köszönhető ez Blahota István matematikusnak, az Fsf.hu aktivistájának. A honosítással kapcsolatban minden megjegyzés, javítási javaslat szívesen látott a blahota kukac fsf pont hu címre.

Hozzászólások

Tok jo program, mar egy ideje keresgeltem egy Maple-hoz hasonlo de nem javaban irt dolgot. Igaz lenyegesen kevesebbet tud, de a gyakran hasznalt dolgok mennek es plusz pont hogy tud laplace transzformalni.

Ne felejtsd el, hogy a wxMaximából (úgy értve, hogy a menükből) a Maxima parancsok töredéke érthető csak el, amit a fejlesztő a legalapvetőbbnek tartott.

A parancssorba (BEMENET) értelemszerűen az összes Maxima parancsot, függvényt beírhatod. Lásd F1-re a Maxima Manual-t.

Miért gondolod, hogy lényegesen kevesebbet tud, mint a Maple (a csicsán kívül)? Neked mi hiányzik?

Az óriási előnye a Maple-hez képest az, hogy ez él, viszont a Maple halott. Tudom, hogy van még Maplesoft, meg jelennek meg új verziók is, de a Maple első fejlesztői (úgy tűnik, és úgy tudom a magyarországi Maple disztribútortól is) már nem dolgoznak a cégnél, és akik ott maradtak, a felhasználói feelingen és a marketingen dolgoznak. Én pl. sem a Maple 10-ből, sem a 11-esből nem tudok normális LaTeX exportot csinálni, ez pedig, ha az ember matematikával foglalkozik, alapvető. Már a 10-es Maple-ben volt a szövegszerkesztésnél sorkizárási funkció --- menüpontként, de nem működött. Ugyanez van a 11-esben is. Egyszerűen képtelenség nyomdai minőségű outputot generálni a Maple-ből; az utolsó használható változat a 9.5-ös volt, azóta csak romlik az egész. A konkurrens Mathematica sokkal átgondoltabb, a nagy nevek náluk dolgoznak, és a Mathworld is az ő szellemi tulajdonuk.

A Maxima még nagy jövő előtt áll. Ez az alapja sok webes komputeralgebrai előtétnek, többek között a mi matek.hu-nknak is, aminek hamarosan megjelenik a 2-es verziója (ez már ajaxos technikára épül).

A wxMaxima nagy dolog, hogy magyarul is elérhető, Blahota István ezzel nagyot tett a magyar számítógépes matematikaoktatásért; úgy érzem, ez mérföldkő. Egyébként nem ez az egyetlen magyarul beszélő komputeralgebra rendszer: a Derive már régóta tudja ezt (és a http://www.calculus.hu címről a demója is letölthető). Egyébként a Derive is halott 2006 óta, jobban, mint a Maple.

Az idén gondoltam egyet, és indítottam egy számítógépes matematika szakkört középiskolásoknak. Régebben nyert az iskola néhány Maple licencet, de azok az újabb linuxokon glibc2 gondok miatt nem mentek (Microsoft Windowson meg pláne nem). Úgyhogy nekilendültem a Maximának (Ubuntun). A magyar dokumentáció keresése közben találtam rá a matek.hu-ra. Hihetetlenül jó, és köszönet mindenkinek, aki szellemi atyja/anyja volt. Annyira kellenek az ilyenek!!
Üdv, és további jó munkát a béta változat kiérleléséhez!

licenc probléma vetődött fel. nem tudom, hogy a Maxima-val együtt járó licenc nem vet-e fel jogi aggályokat. Olyanokat, mint pl. az USA-val hadban álló országban nem használható, meg csúnyadádá országokban, akikről "természetesen" a gúdbójok monnják meg, hogy kik. Egyáltalán: milyen licenc alatt jött ki a wxMaxima, és maga a Maxima? GPL/BSD stb. kompatibilis-e?
Fontos a licencprobléma, mert más kulturált, ipari alkalmazásokban is használható nyílt forráskódú CAS-t nem nagyon ismerek.

ami át van húzva, azt teljesen fölösleges elolvasni. az olyan, mintha ott sem lenne

ez sem befolyásolja? (a licencet?)
http://maxima.sourceforge.net/misc.shtml
http://maxima.sourceforge.net/misc/authorization-letter-transliteration…
http://maxima.sourceforge.net/misc/maxima-doe-auth.png
pl. használhatja-e az egységsugarú user ideggáz, hadoszlop, jövedéki termék, atombomba, hidrogénbomba, neutronbomba, szexbomba, csokis bomba, tenyészreaktor, tenyészbika stb. elkészítésére, bevetésére, karbantartására?

ami át van húzva, azt teljesen fölösleges elolvasni. az olyan, mintha ott sem lenne

A napokban kiadott új wxMaxima verzió újdonságát mutatja be az alábbi rövid videó.
(Letölthető a kód is, valamint egy animált gif amit ez az új funkció ihletett.)