2 kezdő kérdés

Fórumok

Sziasztok

Két kérdésem lenne az uhu-linux 2.0-val kapcsolatban.
1.Hogyan tudom beállítani hogy induláskor a samba szerver magától elinduljon? Jelenleg csak akkor látom a hálózaton a gépet ha manuálisan belépek az uhu vezérlőpultba majd utánna kilövöm az ablakot.Láttam hogy van ilyen munkaütemező,de hiába állítottam be az automatikus futtatáshoz a /etc/indit.d/smbd start illetve /etc/indit.d/nmbd start -ot nem indult el a samba.
2.A gépembe két winchester van és szeretném beállítani hogy minden éjszaka a egyik vinyóról mentsen át egy mappát a másik vinyóra a régi (tegnapi) adatok felülírásával.Ez miként lehetséges? Akár raid is jó lenne nekem,csak azt olvastam hogy még a suse-ban ez a funkció alapból benne van az uhu-ban nincs,ezért gondoltam a napi automatikus mentésre.

Segítségetek előre is köszönöm.

Hozzászólások

a mentésre : man crontab.
---
Reactor error - core dumped!

1.

Alkalmazások-Beállítások- UHU Vezérlőpult- Szolgáltatások- smbd "Ez a démon induljon el......"

1,
Jó megközelítésed, vmit rossz helyre írsz vagy bugos a vezpult :)
Az /etc/init.d/ alól szimlinkeld a kívánt progikat az /etc/rcx.d könyvtár alá ( x = a te alapértelmezett futásiszinteddel - uhu-nál a grafikus - anno - az 5-ös volt )
2, Ezt egy egyszerű script-tel oldanám meg és nem a felülírást választanám, hanem a növekményes mentést, mert sokkal gyorsabb. Használtam vmikor ilyet, ha akarsz változtatsz rajta:


#!/bin/sh
	if
		mount | grep /dev/hdb2 >/dev/null					#megvizsgáljuk, be van-e mountolva a meghajtó
											
			then 								#az if, ha igaz, akkor a then-t hajtja végre
				echo "Az adatok szinkronizálását megkezdtem..."		
				rsync -avx /mnt/hd/ /mnt/uj
			else 
				echo "Az adatok szinkronizálását megkezdtem..."		#ha nem igaz akkor az else-t
				mount /dev/hdb2 /mnt/uj
				rsync -avx /mnt/hd/ /mnt/uj
	fi
umount /dev/hdb2
echo "A két könyvtár szinkronizálása befejezve..."

Ami történik:
Megnézi, hogy be van-e csatlakoztatva a primary salve vinyóm 2. particiója ( hdb2 ) mert oda szeretnék menteni. ( természetesen ezeket neked a sajátoddal kell behelyettesíteni ) Ha be van, akkor elkezdi az /mnt/hd szinkronizálását az /mnt/uj alá ( oda csatlakoztatja a hdb2-t ). Ha nincs előbb becsatlakoztattja és aztán kezdi meg a szinkronizálást, aztán lecsatlakoztatja a particiót.
A rsync progi elsőre nem gyors ( hiszen átmásol mindent ), de másodszorra már csak azokat a fájlokat, amik változtak. Ettől jóval gyorsabb, mintha mindent felülírnánk minden alkalommal.

Ezt betolod a cron-ba és menteget automatán :)
üdv: pomm

1. A kérdés UHU 2.0 -ára vonatkozott, abban nincsenek /etc/rcx.d könyvtárak. (Helyette /etc/runlevel.d van, kicsit más szisztémával.) A vezérlőpultban egyébként egyszerűen beállítható a dolog, ahogy azt előtted már javasolták.