domain regisztrálás

Sziasztok!

Mivel itthon amúgy is megy egy számítógép éjjel-nappal, valamint sosem csináltam még ilyet, úgy döntöttem, hogy az évek óta csak a levelezés miatt fizetett domain-emet átirányíttatom az itthoni gépre, így majd én tudom kezelni ezt is. A fix ip-t már megkértem, de még nem kaptam meg.

A kérdéseim:
Miket kell nekem beállítanom a gépemen?
Milyen infókat kell nyújtanom a másodlagos dns kiszolgálójának?

Tudom, hogy amatőr kérdések, de valahol el kell kezdeni ezt is...

Hozzászólások

Szia!
Nekem nem egészen világos mit is szeretnél. A "domain-emet átirányíttatom az itthoni gépre" nekem azt jelenti, hogy a dns szervereket üzemeltetőnek megmondod, hogy pl. a www.endomainem.hu cim mutasson az otthoni gepedre, vagy a mail.endomainem.hu mutasson az otthoni gepedre, vagy az endomainem.hu levelezeset kiszolgalo szerver legyen az otthoni geped. Ez esetben eleg csak a gepen nyujtani kivant szolgaltatasokat beallitanod, pl. apache, valamilyen MTA (levelezo szerver), stb. Viszont a "Milyen infókat kell nyújtanom a másodlagos dns kiszolgálójának?"-ból arra következtetek, hogy az elsodleges domain kiszolgálónak is a saját gépedet szeretnéd használni. Ekkor fel kell rakni egy dns kiszolgálót is (pl. bind9 vagy más). Ez esetben a regisztrátornak kell szólni, hogy a DNS1-et allitsa a te gépedre, a DNS2-t meg arra ami. A DNS2 üzemeltetőt is értesíteni kell arról, hogy változott a DNS1 és onnantól onnan vegye az infót. A dns szerver beállításáról meg javaslom, hogy olvasd el a dns-howto-t, pl. a tldp.fsf.hu lapon keresztül is elérhetők a hogyanok. Ott részletesen leírja, mit hogy kell beállítani.
D.

üdv

nem akarok újj topikot.
kérdésem, szeretnék regelni egy .org domaint.
kizárólag domaint, egyenlőre egy megadott IP-re átírányítva.
ezt mint magánszemély szeretném elvégezni pl. ahogy kikeresed a hup.hu -t trey a tulajdonos :D

később ugyebár mx rekordokat, valamint IP-t, átírányítást én szeretném állítgatni.

mi a teendőm? melyik az a szolgáltató, amely nem saját tulajdonába veszi a domaint, mert eddig köbö 2. domainem volt, de egyik sem a nevemen volt. (mondjuk, ezek tárhellyel eggyüt voltak), de ez kizárólag domain. + DNS szolgáltatás.

kösz előre is

_______________________________
http://gugli.uw.hu/
http://fuckinggoogleit.com/

"melyik az a szolgáltató, amely nem saját tulajdonába veszi a domaint"
A regisztrátor nem veszi saját tulajdonába, ez a szerepéből adódik, mivel nem ő az igénylő.

"valami más regisztrátor?"
Van belőlük jónéhány (illetve ugyanez az ICANN listájában is), általában DNS szervert is tudnak biztosítani. Meg kell nézni az ajánlataikat, és a regisztráltatni annál, amelyik a legszimpatikusabb.

annyira még nem vágom a témát, ezekhez a szolgáltatásokhoz adnak webes adminisztrációs felületet?
mx rekord modosítás, aldomainek, IP állítás,átírányítás

konkréta ezt keresek, ahol tudom menedzselni is.
_______________________________
http://gugli.uw.hu/
http://fuckinggoogleit.com/

Minden regisztrátornak egyedi ajánlata van. A webes DNS adminisztrációs felület nem regisztrátori, hanem DNS szolgáltatói kérdés, de a két szervezet lehet azonos is, a regisztrátor adhat regisztrációs+DNS+web+mail stb. hosting ajánlatot is. A regisztrátorok általában adnak ilyen felületet. Az egyéb DNS szolgáltatók pedig nagy részben.

konkrétan, bevált regisztrátort tudtok e mondani, amely rendelkezik DNS webes admin felülettel a domain névhez, bevált korrekt cég legyen.

.org lesz úgyhogy elbírálás eléggé gyors ahogy utánaolvastam.

_______________________________
http://gugli.uw.hu/
http://fuckinggoogleit.com/