Aszimmetrikus hadviseles

A spacewar.com-on megjelent cikk a számítógépes hadviselés jelenét és stratégiai jelentőségét boncolgatja. Terítékre kerül Kína szerepe, és a Rumsfeld által elindított FCS (Future Combat Systems) nevű integrált hadviselési platform jövője a vírusokkal szemben. A cikket olvasva felmerült bennem (is, gondolom), hogy vajon mikor lesz meg az első sikeres betörés elektronikusan vezérelt fegyverrendszerre. Nem szeretnék a közelben lakni... A cikk itt.

Hozzászólások

Tán csak nem valóra válnak a "Terminátor" filmek előbb-utóbb?!
Az egésznek olyan SkyNet "szaga" van.
Akkor pedig tök mind1, hogy hol lakunk, ez már globális fenyegetés lesz!
A behatolóval megfertőzött MI hazához való lojalitása/hűsége már erősen megkérdőjelezhető, illetve nincs is mit megkérdőjelezni.
Nem szabadna a hadviselés felső szintjein az emberi döntés és beavatkozás lehetőségét kiiktatni. Szóval a SkyNet-nek is kéne legyen egy központi "reset" gombja, de méginkább "shutdown".

jogos, ez így van. De míg egy rendszer feltörhető megfelelő körülmények és tudás közt addig egy ilyen döntési pozícióban lévő embert meg sem találsz és ha megtalálod akkor még mindig meg kell venned ... nem egyszerű

az ember és a döntései tényleg szarok, gyenge szerkezet, ez van ... de sokkal sokkal rosszabat is el lehet képzelni .. ha nem a legrosszabbra készülünk akkor nagy meglepetíés érhet minket.

nagyon nagy MI piac lesz a hadviselés.. főleg amerikában. Az ember nagyon drága, a csere pedig macerás...

Bár ez már teljesen filozófiai vita, de szerintem nem így van. Mi lehet egy betörési kísérlet mozgatórugója? Az arcoskodó sihedereket ejtsük ki, mert nem jelentenek komoly fenyegetést (hogy miért az is lehet vita kérdése), ami komoly az a terrorizmus. Na ott meg van erőforrás: pénz és kapcsolatok és innentől sem megtalálni, sem megvenni|megzsarolni nem kunszt.

Egyéb: a nagyhatalmak hadviselésében (ha kicsit visszanézed a történelmet) az ember sosem volt drága. Ja és jobb ha tudod, hogy nincs pótolhatatlan ember ...

tisztában vagyok vele hogy mennyit ér az ember és mennyiért adják veszik. De a teljes összes költsége hosszú távon jóval alacsonyabb lehet egy robotizált haderőnek mint egy emberinek de még ha csak részleges autómatizálást kapnak az egységek vagy hadseregek, már akkor is nagy elölrelépés lehet. Ha a kulcsrészleteket egyszer megalkotják az mi terén akkor már a további csiszolás is könnyebb.

Szerintem félreértetted. Az ember, mint katona megfelelő kiképzése drága. Egy vadászpilóta pl. több millió dollárba kerül. Nem véletlenül menekítették ki és nem csukták le életfogytiglanra azt az amcsit, aki megölt egy síliftnyi civilt Olaszországban...

sajnos egyet kell értsek. az egyes ember is meghackelhető, akárcsak egy számítógépes rendszer. social engineering létezik a híressé vált Kevin Mitnick is inkább ezt a részét művelte h/cracker művészetnek.
elég csak bele gondolni, hogy évek óta töretlenül terjednek az ostoba lánclevelek olyan hálózatokon mint az iwiw, és a mai napig van bőven ember, aki bedől nekik.
volt egy hacker aki repülőterek biztonságát tesztelte azzal hogy bejutott megtévesztéssel titkos területekre. ezt is social engineeringel érte el, azaz használta az computeres feltörési technikákat az emberek hiszékenységén.
lehetne mondani, hogy az egyetlen megoldás a teljes leszerelés és a világbéke, de akkor kis ragyás 3. világbeli diktátorok uralnák a világot egy évtizeden belül. igazan jó megoldást talán nincs is a problémára.

"Most Navy and Marine Corps systems on Okinawa use the Windows 2000 operating system, which is most vulnerable to the Zotob worm, McKnight said." - Milyen "vicces" így olvasni, hogy a világ egyik legerősebb hatalmának hadserege (legalábbis annak bizonyos támaszpontja[i]) 2005 év végén Win2000-rel tolta. Vagy ez valami hardened verzió lehet, amit az MS az NSA-vel karöltve brutál megbízhatóra csiszolt? ;)

Katonai döntés volt... Azért azt remélem, hogy egy ilyen hálózat még véletlenül se kapcsolódhat az internetre. Úgy tudom, az ARPA le van választva. Bár ez se egyértelmű, mert nem csak terrorista hackkelhet, esetleg jószándékú behatoló szétvághatná az egészet - ez lenne a legjobb. Nem kell skynet!
Az embert meg nem kell meghackkelni, ha eleve pszichopata tömeggyilkos.

Gyakorlatilag közel van minden interkontinentális fegyver.

Igen, mint láthatjuk, fejlődik a világ és az emberiség. A XX. századra eljutott oda, hogy egy gombnyomásra ki tudja írtani magát teljesen, csak mert valaki megteheti a lehető legváltozatosabb módokon. 150 éve még ilyen nem volt. Kell ez nekünk?

---
A Linux nem Windows, de a Windows se Linux.

Nem szeretnék a közelben lakni...

Lenyegtelen hol laksz. Hogy egy klasszikust idezzek: az egyik bomba ugyis "felgyujt a gecibe".

---
pontscho / fresh!mindworkz

egy pillanatra azt hittem az sg forumon vagyok amikor beleolvastam ebbe a hirbe es hozzaszolasaiba

--
The Internet has evolved from smart people in front of dumb terminals to dumb people in front of smart terminals.