Iwiw vs. 1.7.x gecko, Opera 9, Safari

Benéztem az Iwiw-re, és látom, hogy valamit újítottak az oldalon (bevallom ritkán járok arra, és nem is szeretem, de azért fent maradtam, ha már meghívtak..). Kicsit szebb lett a dizájn (erősen emlékeztet a gmail-re - valami ajax, vagy gwt megoldás?).
Gondoltam keresek egy ismerőst. Nem sikerült.
Először azt hittem megint odaát (a szerveroldalon) van kínlódás, mint mindig.
Aztán előbb-utóbb kiderült, hogy nem.
Először egy régi telepítésű konfiguráción böngésztem, ahol még egy régi, 1.5 előtti (1.0.6) Firefox futott, majd visszatértem a friss telepítésre, és ott minden rendben működött.
Nem szaporítom a szót, kiderült, hogy az újabb iwiw sajnos már nem megy semmilyen 1.8-nál régebbi Gecko-s böngészővel
(tehát nem megy vele pl. a 1.0.8 Firefox és az alatt, nem megy a Mozilla Suite (1.7.13 sem) (- UHU-soknak rossz hír..), viszont megy a Firefox 1.5.x, 2.x és az összes Seamonkey stb.).
Megnéztem win alatt is.
Ugyanez igaz természetesen az "epifanni", Galeon, k-meleon nevű micsodák gecko verzióira is (igen, kipróbáltam :-) ).

A tünet:

Az ismerősök keresésénél beírok valamit, és rányomok a "keresés" gombra. Ezután a régi Mozillák órakurzort adnak, mintha dolgoznának, de nem történik semmi (valami javascript "kiakadásnak" tűnik).
Még régebbi böngésző semmit sem csinál.
A jó böngésző megmutatja a találatokat úgy, hogy lejjebb scroll-ozik egy kissé az oldalon.

Sajnos a Konqueror is érintett (legújabb nincs nekem), pedig ugye nem gecko-s. Az többször újratölti az oldalt, de nem mutat találatot.

Opera úgy tűnik nem érintett (7-es verzióval, "Opera" azonosítóval is pl. minden OK volt).

Szerk: Sajnos az újabb Operával mégsem megy (8.52-9.10)!

Lehet erre mondani, hogy hülye, aki régi böngészőt használ, de tapasztalataim alapján sok helyen használják még az 1.0-ás Firefox-ot is! Nem frissítenek (mivel ált. automatikusan nem is frissül, ezért megmarad a régi).

Az Iwiw fejlesztők erre nem is gondolnak?
Rengeteg ember lehet, aki nem érti, hogy miért nem működik valami megint az iwiw-ven, aztán látja, hogy IE alatt OK, tehát a Firefox a szar. Legalább kapnánk egy üzenetet, hogy frissítsem az FF-emet.

Vélemény?

+ Más mit tapasztalt?

Hozzászólások

Mióta új design van, nekem egyszer ment ff-2.0- val (direkt emiatt tettem fel, no meg, hogy megnézzem miről áradozik mindenki), amúgy suite 1.7.11- gyel egyszer ment, azóta semmi. Most kipróbáltam, most sem megy egyikkel sem. Wine + IE viszi, de az egy kicsit lassú párosítás főleg úgy, hgoy még tabok sincsenek. Ezért jó a HUP, az még lynx- szel is olvasható, ha úgy alakul.

Hát nem tudom, nekem néha megy, néha nem. Pl. most megy mind2- vel (suite, ff 2.0)... . Ha számít, suite- n 7- es, másikon 9- es flash van.

Bár mondjuk, az hogy megy suite- n, az azt jelenti, hogy 1 órája elindítottam, s mostanra megjöttek a találatok, de hogy mikor, azt nem tudom.

Ez kemény..
Tehát üljünk 1 órát és várjunk..

Miért nem tudják tesztelni ezek az oldalukat? Nem telik a pénzből, amit a t-offline-tól kaptak?
Nem kevés ember van fent, és közülük már jelentős lehet az 1.7-es (és régebbi) gecko-sok tábora..

(a flash szerintem nem befolyásolja)

Kellene írni nekik erről, hátha még nem vették észre. Amúgy, biztos én vagyok túl maradi, de egy ilyen keresést én csak HTML tagekből valósítanék meg, esetleg némi javascript az összetett keresésnél az országon belüli városok selectjéhez. De komolyan, minek ehhez ajax? Persze ettől még lehet, hogy valami mozilla hiányosság, bár én valószínűbbnek tartom, hogy csak a szabványokra mondtak nemet, de

ezért ne kövezzetek meg, nem értek az ajaxhoz, ez csak tipp..

NEkem 1.07 ff megy, gentoo alatt.
Eléggé lassú, de eldöcög.
2.0 ff összeomlik.

----------------------------------------------------------------
"Értem én hogy villanymotor, de mi hajtja!?

Biztos, hogy megy az FF 1.07? Nem kellene. Tapasztalatom szerint KÖVETKEZETESEN csak 1.5-ös FF (tehát 1.8 gecko) és az fölött működik.
Pontosan azt próbáltad, amit említettem (ismerősök keresése, név beírás, keresés gomb)?
Az oldal többi részével tudtommal nincs baj a régi böngészőkben (csak az őskövületekkel), de én nem erre utaltam.

A 2.0 összeomlása az más miatt lehet, ilyet én soha nem tapasztaltam.

Én UHU-n (1.2) próbáltam (és vindózon).

Operával se megy. Prototype ajax libet használtak de valamit el..

debian/etch, kde 3.5.5, konqueror 3.5.5
megy minden az iwiw-en
- ismerős visszajelölése
- keresés
- stb.

a térkép nem ment, mert panaszkodott, hogy nincs java
ff-et használok, sza nem fecséreltem idő a beállítással

Most neztem. Eddig fel se tunt... Ha barmire kattintok bejon. Kattintok a kereses linkre, akkor elkezdi tolteni a search.jsp -t, es 5 perc utan semmi nem tortenik. Most probaltam hogy a fooldalon levo kereso editboxba beirtam hogy sanyi, es ranyomtam a keresesre. Ismetelten tolti a search.jsp -t, es semmi nem tortenik.

Mac OS X 10.4.8
Safari 2.0.4 (419.3)

Minden frissites telepitve.

---
Apple iMac 20"

Nekem pont ma dobta el a keresest a temaindito bejegyzesben leirtaknak megfeleloen (homokora, homokora, homokora, ...), pedig 2.0.0.1 FF van fenn (winxp alatt).
Es az osszetett kereses is kinolodott: beirtam az illeto vezetek- es keresztnevet, meg a varost, es a rendszer szerint "nincs talalat" (utana ismerosokon keresztul megtalaltam az illetot).
Szoval vannak meg problemak az uj rendszerrel kapcsolatban...

ma ki lett próbálva win-en is, opera 9.10 halál, ismerős részletezésnél lehalt. extraként, gondltam megnézem ie-ben, hát be sem lépett:DDD
utána végül 1.5-ös ff-el lett megoldva.
--
Peace, Love, Unity, Respect

Tudod, ezzel szűrik a túl sok látogatót..Valahogy csökkenteni kell őket, mert nem bírják a szerverek.. :D

Vagy: lynx-re optimalizálták! Azzal próbáltad?

Vagy rosszabb: hamarosan megjelenik a "Töltse le az IE 7-es verzióját az oldal megtekintéséhez" üzenet..

"
Az nem lehet, hogy az Iwiw is "IE-only" oldal legyen!"

Jó úton halad ez irányba. :D
Bár amilyen only ie oldalakat láttam, akkor sokan törölni fogják magukat, remélem ez azért csak felébreszti az üzemeltetőt!
Az is lehet hogy megvette az M$ az egész kócerájt! :D :D
----------------------------------------------------------------
"Értem én hogy villanymotor, de mi hajtja!?

"Az is lehet hogy megvette az M$ az egész kócerájt!"

Nem hinném, mivel még tudtommal linux-os szerverek vannak, és főképp Java alapú megoldások az iwiw-nél. Az viszont lehet, hogy amióta a rózsaszínű "T" kezében van a cég, (még)rossz(abb) irányba "fejlődik" előbb-utóbb..

" akkor sokan törölni fogják magukat, remélem ez azért csak felébreszti az üzemeltetőt!"

Te már írtál levelet nekik? Te is ébreszd fel őket!

"Az viszont lehet, hogy amióta a rózsaszínű "T" kezében van a cég, (még)rossz(abb) irányba "fejlődik" előbb-utóbb.."

MS fele biztosan nem, regi Matav kozeli dolgozotol tudom, hogy a multkori MS a Vista licensz baszakodasaval eleg erosen felhergelte az anya T vallalatot, es erosen fontolova tettek az M$ termekek hanyagolasat vmelyik opensource kedveert. Es ha az anyavallalat ugy dont, hamarosan kovetik a lanyok is...

"A fejlesztést nem a magentaT végzi hanem a régi tulaj."

És ez most nekünk jó, vagy rossz? :-)

(Én is így tudom, ezért is várnám el, hogy rugalmasabbak legyenek..)

Ha valakinek van közelebbi kapcsolata a fejlesztőkkel, akkor jó lenne kommunikálni feléjük ezt a problémát. Az elküldött levelek (amint várható volt) nem érték el az ingerküszöbüket..

opera 9-essel windoz alatt szintugy nemmegy, enis orultem neki rendesen... hogy lehet egy ekkora portalt ennyire gany modon megirni?!

Hát nekik sikerült..

Amióta ilyen javascript-csodák vannak (mint például az újabbik yahoo webmail), azóta egyre inkább ilyenbe ütközünk. Lusták kipróbálni minden böngészőn, mert akkor sokkal több munka lenne megcsinálni. Így megírják valamilyen ajax-os cucc segítségével feltételezve, hogy akkor működnie kell a végeredménynek mindenhol. Ha meg nem, akkor pedig az Opera (meg a Safari, Konqeror) a hunyó, vagy régi a böngésződ. De miért nem tudnak erre figyelmeztetni??

(Mondjuk valóban talány, hogy miként lehet az, hogy a régebbi (7-es) Operával jobban működik, a legújabbal pedig nem az oldal. Mi lehet ennek az oka?)

Hoppá! Úgy tűnik matatattak a fiúk az iwiw oldalon és most már működik a "keresés" pl. 1.7.6-os Mozillával (én ezzel próbáltam)!

Köszönet érte!!!

Operával most nem tudom kipróbálni, de hamarosan nekiesek..

Nézzétek meg ti is!

(Úgy látszik nem hiába volt a sírás..)

bocs, de ez tenyleg ekkora drama? Nem megy akkor nem megy azt kesz. Hogy kulon csak ezert tartanak egyesek regebbi/mas bongeszoket azt meg egy kisse betegesnek tartom. Huha nem megy az iwiw, kesz katasztrofa, vege a vilagnak vagy nemtudom. Sose ertettem ezt a nagy iwiw lazat...

Ha felfogtad volna a lényeget, itt egyaltalán nem az iwiw-ről van szó! Engem sem érdekel különösen konkrétan az iwiw (akit ismerek a azzal személyesen találkozom stb.).

Ez csak egy példa volt egy körültekintés nélküli fejlesztésre.
Az iwiw óriási látogatottságú magyar site, és ezért szerintem nem mindegy, hogy hogyan fejlesztik. Mivel engem bosszant, ha egy internetes oldal/hely nagy arányban diszkriminálja bizonyos "alternatív" (milyen ronda és értelmetlen szó..) böngészőt használó delikvenseket, ezért bátorkodtam megemlíteni ezt a problémát. Sőt, mivel (ismétlem) sokan nem frissítik pl. Firefox böngészőjüket (persze ez az ő bajuk), ezért is akadhattak problémába. Nagy látogatottság esetén ez a kisebbség egyébként nem is olyan kevés ember, akik nyilván ezért az "alternatív" böngészőt hibáztathatják.
Persze hülyeség, hogy olyanért aggódom, ami nem az én problémám, de ezt a mániát engedd meg nekem..
És egyébként a legfrissebbek mellett én is tartok régi böngészőket - egyszerűen kíváncsiságból, hogy hogyan fejlődik a web.

Nekem is 9es operám van. Használhatatlan az oldal. etch-es mozillával viszont simán megy.
Megszokhattuk már, hogy mindenhol gányolnak. Viszont a jó gány működik. Ezek szerint a wiw rossz gány és felejtős. Mint a politika... (bocs, nem kéne politizálni, légyszi ne folytassátok :p )

Ez van, Opera már ritkán fér bele a képbe..
Sokak szerint azért, mert az Opera a "hamis"..

(Mindig azt hallom, hogy a statisztikák szerint kevesen használnak Operát, de ez főleg azért van így, mert az MSIE 6 (vagy más) azonosítóval beállított Operák nem jelennek meg a kimutatásokban. Hát ez az Opera igazi "hamissága".. )

Most tettem fel a friss, e heti Opera buildet (9.12-es verzió 543-as build). ezzel most normálisa(bba)n megy az iwiw. A keresés és az ismerősöknél az oldalak közötti navigálás is működik.
__________________________________________________________________________

"Ennek a fiúnak semmilyen kollektív jelentősége sincsen: éppen hogy egyén."

Tegenp nekem is beakad az Ajax ottan, de most megy, nem változtattam semmin.
iwiw -nek szokása rosszul letölteni az oldalt, ha nagy terhelés alatt van, ez legtöbbször egy xml -hiba formájában prezentálódik az arcomba, de lehet tegnap az ajax részt töltotte le roszul/félig.

Ritkán nézem az iwiw -et, de csak tegnap volt olyan, hogy biz. funkciók, nem mentek rendesen. (Nem tudtam keresni/ ismerősöket rendezni idő szerint)
------
gentóhuszár

Nem tudom mit panaszkodtok... Nekem IE alatt is simán be szokott xarni az IWIW... FF vagy Opera alatt meg se merem nézni! :S