Linux desktop 2006

Címkék

AIGLX + Beryl = wow

Hozzászólások

Akárki akármit mond nekem tetszik:P - csak ezeket így beállítgatni... :D

Na, megint egy nagy pofon a Vista-nak :-)

A Vista pedig az óriási pofonoktól teljesen összegörnyedve nyögdécsel a padlón... :-))))

Ezek a nagyonszép dolgok csak lassítják a munkát és az effektív használatot. Tedd fel, mutasd meg minden havernak, egy hónap múlva szedni fogod lefelé.

Gondolj bele, miért van az, hogy minden ilyen bemutató videón kínosan ügyelnek arra, hogy ne nyissanak (nem átlátszó, sokáig nyitva lévő) fullscreen ablakot? És hogy min. 1600x1200-as a felbontás? Hát azért, hogy ne legyen feltűnő, hogy a mindennapi munkához fullra kinyitott ablakok az egészet eltakarják és már csak emiatt válik értelmetlenné.

Ehelyett örömmel láttam volna, ha mondjuk abba ölik az energiájukat, hogy az Openoffice.Org-ot megcsinálják normálisra. Ehelyett pointless visual effecteket programoznak le.

Mindez persze azért van, mert a szabadidejükben, lényegében maguknak csinálják, tehát nyilván olyanon dolgoznak, ami érdekes és szép, nem pedig olyanon, amiken kellene. Azt hittem, Shuttleworth lesz olyan kemény, hogy ezt keresztülvigye. Még reménykedem.

;-(

> Shuttleworh-ot pedig hogy a fenebe kavartad ide?

Jabocs, csak asszociáltam, de azt Trey már egyszer megtiltotta. :) Röviden annyi, hogy van pénze és motivációja olyan dolgokat elvégeztetni, hogy egy Ubuntu pl. teljes jogú tag legyen egy enterspájz desktop környezetben. Vagy akár az OOO nulláról való újraíratása. Ennek nincs köze az axgl-hez, ez utóbbi lelkes kis csapat és szép de szerintem kevésbé hasznos dolgokat csinálnak.

talán azért, mert néha van szabadidőm és meg kellene csinálni a fürdőszobámban a széttört burkolatot, de mivel nem tudok csempézni és vízvezetéket szerelni így nem teszem, hanem várom, hogy végre csináljanak a hozzáértők olyan alsa/oss meghajtókat ami nem hasal ki, ha VoIP közben kapok egy figyelmeztető rendszer hangot vagy egy icq üzenetet...

Természetesen nem mondok véleményt olyanról, amit nem próbáltam ki előtte. Két héten belül leszedtem, mert idegesített: Valami bajom a window switch-el is volt, az ablakok szétugrasztására valahogy nem állt rá a kezem, maradéktalanul csak a kockaforgatás tetszett, de mindeközben fullscreenben az mplayer csak processzorból tudott zoomolni, ahhoz meg nem elég a gépem.

Az izgő-mozgó ablakok először viccesek, aztán unalmasak, aztán idegesítőek voltak.

Barátnőm használja továbbra is, még a legelső működő xgl+compiz+gnome kombóval.

Radeonnal elsőre jó volt vele az xv, nvidiával nekem sem tudott hw nagyítani, de szerintem csak én állítottam be rosszul.

Az ívben meghajló elbújó ablak nem feltétlenül hasznos feature, ahogyan a water sem, de egy egyszerűen állíthatóan átlátszó urxvt, a zoom, a kocka (főleg a kihajtogatás), a switcher nagyon könnyen függővé tesznek :-)

ez igen korrekt :)

kiíváncsi vagyok hogy hogy fog majd kinézni és hogy lehet majd beállítani majd egy olyan verziót amit már stabilnak hívnak

XGL vagy AIGLX? Azt az ido donti el szerintem. A beryl fejlesztoi szerint az aiglx lesz a jovo, de egyelore meg nem tudni.

Hogy compiz vagy beryl? A compiz igenyesebben van megirva, viszont alig van benne feature a berylhez kepest. A berylt (eddig legalabbis) - sok velemeny szerint - haxoltak, meg gennyesztettek, alapos megfontolasok helyett ossze vissza mergeltek mindenfele patchet bele. Ettol fuggetlenul perpill szerintem a beryl 100x hasznalhatobb, mint a compiz, raadasul az uj nevvel egyutt elkezdtek odafigyelni a korrekt hatterre, meg a stabilitasra is. Szerintem most egyertelmuen beryl a jo valasztas. Aztan meglatjuk a novell mit tud kihozni a compizbol, mert az sajnos megmaradt ott, ahol egy-ket honapja volt, kb egy tech-preview.

épp ezt akartam mondnai a mi is lesz a jövő dologra. nagyon állat lesz ez, ha kész lesz, hisz elvileg pl. nem csak 2d-s alkalmaásokat lehet pl majd ssh-n x-forwardolni :) blenderezhetek a notebookon (már ha használnám a blendert) pl, úgy, hogy az asztali gép rendereli a képet :) és akkor még a tuxtracert/pprecert nem is említettem :) EZ A JÖVŐ :):)

Első dolgom minden GUI-nál, ami elé leülök, hogy belakjam, hogy az ilyen idegesítő és a munkát lassító animációkat kikapcsolom. :)

--
Sokan nincsenek tudatában annak, / hogy egyszer mindenki meghal. / Akik ráébrednek erre, / azonnal abbahagyják az ellenségeskedést.

compiz-ra/beryl-re speciel a 3 percenkét lerohad totál nem igaz, kb kezdetektől használom. ahogy írtam már, a legnagyobb problémám régebben az volt hogy kb hetente 1x eltüntek az ablak keretek, ezt egy compiz --replace gconf parancs kiadásával gyorsan orvosolhattam. ezzel a problémával jó rég találkoztam, kb 2 hónapja nem jelentkezett...

itt a lényeg az a lehetőség ... egy win nél nem tudsz sokmindent csinálni .. és ebben itt az ütő, ha akarod zöld fekete terminál, ha akarod lefolyik a képernyőről

de az hogy a videókártya számolja a graf felületet az még nagyon izmost mai prociknál is nagyon jó ötlet, persze nem új.

és persze idővel az e gyszerű felhasználó az ő kis linuxában klikk klikk és már megy is neki, a haverok ("p*") meg vakulnak ...

ez a linux desktop terjedésének egy nagy lökést adhat!!! nagyot!!! mert ilyet csak ez tud :) ... a vista is nagyon szép meg klassz meg jó ... de itt a közösség, a sokszínüség az mi nagyot üthet ... mindenki egyedi akkar lenni , mint egyéniség .. és itt ezt nagyon sokan meg fogják találni ... a yopu tube meg egy hatalmas reklámfelület, és náhány wiw üzenőfalas ilyen videjó után sokan kérdezhetik a számítógées ismerősöket hogy nekem hogy lehet ilyet ... és ha rájönnek hogy kilikk klikk akkor máris jobb a helyzet :)

átlagfelhasználó szerintetetk mit választ? 50 klikkelés vagy egy 3 szavas parancs? persze hogy ha kell egész nap csak klikkelget mer hogy az egyszerű ... :)

nagyon jól néz ki csak hiába tud többet mint a vista, ha folyamatosan hegesztgetni kell, akkor nem lehet használni gyakorlatban.
A másik meg, h nekem 9100es Radeonom van és azzal sajna nem megy egyik sem:((( Ezért meg nem fogok videokarit cserélni.

nem kell folyamatosan heggeszteni, miért kéne? a desktop gépemen up to date vagyok (beryl rulz), míg a munkára szánt laptopon bőven elég a compiz alap fjúcsörök. (scale, cube, switcher,kb ennyi). laptopon a suse 10.1 lemezeken lévő compiz van, nincs ott semmi külön heggesztés :)

(je' mar megint allowed lett a hup accom)

Ezt nezve felotlott bennem a gondolat hogy felrakok egy linuxot ha mar vegre eljutottak oda is az ilyen stuffok, de aztan egyreszt lattam a videon hogy a GTK-s appok kirajzolasa meg mindig tragikus, single-buffered, masreszt (ami fontosabb, leven emiatt dobtam az egesz linuxot a francba 2 eve) eszembe jutott hogy nem biztos hogy akarok en megint olyan OS-el szivni, ahol olyan elkepzelesek divnak, hogy peldaul a legalapabb pcmcia supporthoz is userland binarisok meg konfigfileok kellenek(1), meg a rendszer a most hasznalt OS-emhez kepest kb semennyire se van osszeintegralva, stb stb stb...

(1) : ezert [is] kerult a P1 notebookomra inkabb OpenBSD, az egesz install kernel+ramdisk rafert egy floppyra, es a linuxszal (minimum 3 disk, kulon ganyolas a pcmcia supporthoz, fdisk-et nem lehetett lebeszelni BSD disklabel hasznalatarol, etc) ellentetben siman kiirta bootnal hogy "tessek ne3 interface", dhcpzett, es nehany gombnyomassal fel is ment :)

nekem minden gtk2-s program dog lassu, szemmel lathato ahogy a komponensek a kepernyore kerulnek. nem tudom miert van. meg a menuk is szaggatottan jelennek meg. nem ertem. qt es minden mas eseteben tok jo. es ezt disztrofuggetlen, mindig ez van.
---
"A legjobb dolgok az életben nem dolgok."

Elég nehéz eldönteni, hogy a Linux, BSD stb. op. rendszerek szempontjából mi a jó:
1. Minél csingilingibb, parasztvakításosabb felület, hogy minél több felhasználó legyen.
2. Csak a nagy arisztokrata hackerek tudják használni, hulye user maradjon a win-nél, és tekintsen istenként egy linux felhasználóra.
Én személy szerint az 1. változatot támogatom, mert így ha több felhasználó van, nyomást lehet gyakorolni a hardvergyártókra, hogy legyen az eszközükhöz driver, lehessen Lin...stb alatt használni, legyen apeh bevallóprogi platformfüggetlen, esetleg még nekem, aki látott Linuxot is lecsurran valami, mint valami rendszergazdiféle, mert mondjuk megtalálom alatta az a: meghajtót, vagy fel tudom csatolni.
Ezekhez viszont lehet hogy kell az ilyen parasztvakítás kategória is.

Hm. Hat ezt igy most kiprobaltam frugalware alatt. (x86_64, nvidia beta drivers 9XXX szeria) Gnome-al. Vegulis egesz turheto. Procit nem eszik az effektezes sokat.

Hasznalhatosag. -hm-

Hat a hasznalhatosag nemtom :) Nehany funkcio igazan kenyelmes benne, de tobbsegeben talan azok vannak amik inkabb idegesitoek lehetnek. (legalabbis nekem :) )

Amit viszont eszrevettem, hogy nalam a firefoxba pl ha gepelek egy szoveget be akkor a kurzor sokkal lomhabb, valamint a gepeles is sokkal lomhabb lett, neha mintha meg-meg akadna egy icipicit.

Udv
-krix-

Jó ez a videó csak azt sajnálom hogy a srác az ide-oda húzgáláson kívül mást nemigen csinál. Nomost pl. bennem visszásságot kelt hogy két percig húzgálgatja vki az ablakokat amikor én /vagy valaki más/ jó esetben két perc után már kapcsolom kifele a gépet egy kinyomtatott dokumentummal, egy lementett pendriveval vagy egy megírt CD-vel a kezemben. Persze nem azt mondom hogy ez a csillivilli rossz, csak valahogy nem jól tálalják /legalábbis szerintem/.

xvidcap-al vagy vmi massal ilyet fel lehet venni? az eger klattyogasa eleg zavaro :-) amugy nem tom, ennek mi ertelme van, a mar emlitett "vakitason" kivul...

xvidcap-al lehet, de van egy olyan capture progi (nem jut eszembe a neve...) ami direkt opengl-es képernyő rögzítésre hivatott. xvidcap-al játszani kell egy kicsit, nekem még soha nem sikerült úgy eltalálni a felvételt hogy a lejátszás során normál sebességen menjen. kb 1,5x gyorsabb mint kéne :)

Erős dejavu-m van... mintha a 400-as G3-am látnám viszont 10.3-as OSX-szel... kisérteties...

---
pontscho / fresh!mindworkz

Nem rossz, nem rossz... :)
Némi KDE-s gond:
- beryllel a panelen az összes asztal ablakai látszanak, az asztalváltó applet csak 1 asztalt mutat, mindegyik asztal az első "klónja" (mindegyiknek más háttere volt, most meg mindegyiknek az elsőé van). De a kocka forog :)
- Mercury totál hulla (nincs az ablakban semmi, csak szürkeség, nem lehet a taskbarra minimalizálni, mindig megmarad a feladatlistán)
- az átlátszó panelnek is rajzol árnyékot, így már nem olyan kool az átlátszósági effektje...

nameg a dbusszal szarakodni kellett :p

ahoy,

Ha jól sejtem, akkor ez sem megy ati+fglrx+dri+compiz összállításban.
ugye ?

kiszedtem az xorg.conf-ból a dri-t, így viszont amikor lefut a
compiz --replace decoration dock wobbly fade minimize cube rotate zoom scale move resize place state switcher trailfocus water bs widget
& gnome-window-decorator

annyira lelassul, és szétesik az X-es felület, hogy használhatatlan.
mit lehetne tenni ?

okés kezdjük elölről.....
kérdések:
1. megy-e a compiz atix800xt-vel, fglrx modullal, és dri-vel?
2. ha igen, akkor az xorg.conf-ban benne kell-e lennie a Composite="Enable" opciónak
3. ha igen benne, akkor már nem töltődik be az fglrx, és mesa-t kapok az fglrxinfo-ra, és így nincs 3D támogatás
4. esetleg a dri-t ki kell venni az xorg.conf-ból, akkor elindulna az fglrx ?
5. ha esetleg elindulna a compiz, akkor van 3D gyorsítás, pl: menne a q3 ?

egyébként nvidia kártyán pöccre megcsináltam, csak ati-nál akadtam le egy kicsit.
köszi a helpet.

Szerintem a 3d-s desktoppal a linux csak nyerhet.
Része a linux testreszabhatóság-szabadság filozófia kiteljesítésének.
A linuxnak mindent tudnia kell, a felhasználó maga dönthesse el hogy a mindenből mire van szüksége: konzolra, vagy a legmodernebb technológiákra (amik néha nevetségesek).
A szabadság a lényeg ez az amit a másik nem biztosít.
- Meg tudja valaki saccolni, hogy az illető milyen hw konfigot használt?
- Vajon az ati chipes Asus 9500-assal labdába rúghatok compiz/beryl témában?

Hmm, kinek van otlete hogy nalam ez miert nem mukodik?
XGL+Beryl parost akartam osszehozni de nem nyert. Eleg sokag eljutottam de mikor elinditanam a beryl-t akkor nem tetszik neki hogy nincen composite. Viszont ha az xorg.conf vegere odairom hogy Section "Extensions" Option "Composite" "True" akkor a beryl inditasakor az ablakkeretek eltunnek, minden megfagy kiveve az egeret.

Van valakinek valami otlete, esetleg howto-k? (mindent a beryl-project-es wiki alapjan csinaltam)

> ha a keretek eltünnek nem feltétlen van baj.
> emerald-ot indítsd el (pl a beryl-managerből (kis
> piros gyémánt ikon a tray-en)), szerintem úgy menni
> fog.

Asszem, maradok a fekete-zöldnél. :-) Linux Desktop 2006, out-of-the-box, ugye? Amikor a videókártya 3D-s driverét külön le kell tölteni, X konfigot kézzel megírni, azután howtok alapján fel lehet gányolni a legújabb technológiát egy 20 éves fejlesztésre (gy.k.: X), ami vagy összeomlik, vagy nem, aztán még egy kicsit heggeszteni kell, aztán majd talán jó lesz.

És fogadjunk, hogy ha lefordítom és kinyomtatom a howtokat, faterom akkor sem fogja tudni felrakni. Ez abból a szempontból jó, hogy a "Linux Desktop 2006"-ot használók kiválasztottság-érzését növeli, hiszen része annak a pártízezres csapatnak, akinek ilyen dübörög a gépén; de a gépet Tescoban vásárlóknak nem igazán nagy segítség...

---
"God doesn't limp."

szvsz nem egy nagy was ist das. egy barátom is könnyedén megcsinálta, úgy hogy előtte jó ha 1 órát linuxozott... ráadásul ati kártyával, ahol még a driver is szopatós.
ráadásul relatíve 1xüen is be lehet lőni, mindenféle howto nélkül. gnome vezérlőpult és ott 3d effektek vagy mi a manó. az szépen belövi az xorg.con-ot és egyéb fájlokat. bevallom, a laptopon én is így csináltam. a laptopban egy intel 855 chipes integrált kari van, vígan megy rajta :) (még a suse 10.1 cd-vel jött compiz és xgl, azon nem frissítettem)

Ha a keretek eltűnnek akkor értelemszerűen nem működik az ablakkezelő.
DBus és DBus-glib kell neki, amíg nem volt fent, nekem is ezt csinálta.
Sőt KDEnél még egyéb bűvészkedés is szükséges:


# mv startkde startkde.real
# $EDITOR startkde
----
#!/bin/bash
dbus-launch startkde.real
----
# chmod 755 startkde

Sziasztok!
Ati kártyával official v open source driverrel megy? Nekem nem akar összejönni vhogy a beüzemelése :S
XGL-el meg szürke képernyű jön be és nem megy tovább... :S
MSNen tudna esetleg valaki segíteni? :$ Honorálnám akár egy sörrel ha nem kell miatta utaznom : )))