Szerver összeállítás

Sziasztok!

Segítségeteket illetve véleményeteket kérném a témában.
Egyrészt érdekelne, hogy megéri a szerver építést a "nagyokra" bízni, vagy esetleg néha nagyságrendekkel olcsóbban házilag összerakni egy szervert?
A feladat, amire kellene, folyamatosan bővülő weboldalak kiszolgálása. Értem ezalatt, hogy folyamatosan bővülő tartalommal, mint pl egy ingatlaniroda, vagy autókölcsönző. De a hosztolt tárhelyek/domainek száma is folyamatosan növekszik, jelenleg olyan 100 körül lehet.
Semmi warez, legális tartalmak, de van köztük autószalontól kezdve cukrászdán át a video blogig minden.
Egyrészt fontos a sebesség, de még fontosabb a stabilitás.
A szogáltatások, amiket "vinne", Linux alatt: DNS, levelezés, web, ftp - csak a fontosabbak.
A "megbízóm" elsődleges célpontja ez a gép volt, ezt mutatta: http://outlet.77.hu/index.php?main_page=product_info&cPath=2208_2243&pr…
Ennyi pénzből házilag jobbat is ki lehetne hozni, illetve, hiába talál mondjuk X összegért szerverhotelba egy jó ajánlatot, ez annak többszöröse lenne a méretei miatt szerintem. Magyarán egy kompakt atomerőműre lenne szükség, ami adott esetben könnyen bővíthető. Igazából én egy dual procis P4 Xeon -ra gondoltam, állóházban, de pont emiatt lennék mások véleményére kíváncsi.
Előre is köszi a segítséget, és akinek nem inge ne vegye magára, de nem azok véleményére lennék kíváncsi, akik újság hírdetésben láttak már szervert, hanem azokéra, akik tényleg értenek is hozzá... :S

Hozzászólások

Véleményem szerint ha pénzt áldoz a "megbízód" egy szerverbe, akkor elvárhatja azért az összegért a hw-hez a megfelelő supportot, a megfelelő szervíz elérhetőséget, a stabilitást.
Amennyiben egy "házi" pc-től megkapja ezeket, úgy lelke rajta, főleg ha a költségvetésbe beleférne egy komolyabb kiszolgáló is.

Nálunk is vannak ibm szerverek, elenyésző ventillátor meghibásodáson kívül nem tudok egyéb hibákról.

A fönti oldalon az ajánlatban az opcionális rackszekrény jópofa :-)
Mondjuk kell is a hely, mert böszme dög, meg kell hagyni.

--
Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 1.80GHz, 512 MB ram, 2.6.18-gentoo-cvk-dell

na igen. egy hazilag osszeepitett szerver (meg ha kifejezetten szerver alap+proci+ecc ramokbol is epul fel) valoszinuleg nem lesz annyira megbizhato, mint egy kifejezetten szervernek osszeallitott, huzamosan tesztelt konfiguracio. szvsz a fent emlitett gep nem rossz, de ennyibol ki tudsz mar hozni mas markas szervert is, amiben nem feltetlenul "csak" 700mhz-s p3xeon(ok) van(nak) (ami ugye bovithetoseg szempontjabol sem egy utolso dolog), illetve amivel valoszinuleg alacsonyabb lesz a hosting dijad is.

hp szerverek? ott is van rendesen support..

Vélemények alapján úgy látom, hogy inkább a "gyári" szerver használatát ajánjátok.
Esetleg tudnátok mondani vmit, hogy mégis mekkora gép kellene, hogy minden probléma nélkül elboldoguljon a fenti szolgáltatásokkal?
MySQL alapú rendszer lesz majd belőle. Virtuális userekkel (FTP, levelezés) illetve DNS-nek is MyDNS van betervezve csak hogy ne unatkozzon a MySQL...
Processzorból, memóriából, tárhelyből, miből kellene inkább több?
HP, Compaq, Dell, IBM, vagy vmiegyéb? Milyen szervereket ajánlanátok?

Jelenleg nincs bent saját gép, hanem tárhelyet bérel a cég.
2000MB -os terület nagyjából 80%-a fogyott el, 3/4 év alatt. A probléma a tárhelyet biztosító cég. Mostanában többször is előfordult, akár többnapos üzemszünet is, a levelek is vagy megjönnek/elmennek vagy nem... És ha az egyik ügyfelünk éppen kapna egy emailt mondjuk a német Metro -tól, hogy hozzál már vagy 300 búvárszivattyút, a levél meg nem jön meg... Az necces...

Mi HP Proliant ML110-et használunk. Valamivel kisebb mint az ML150, de nincs nagyobbra szükség. Amúgy teljesen jól működik (debian futkosik rajta) és egyenlőre bírja a strapát. Kis hibája a HP gépeknek, h alapjáraton kevés memória van bennük, hogy aztán 60-80k/512MB vegyed meg bele utólag. Erre figyeljél mert nagyon megdobhatja a költségeket.

Ezekkel a proliant gépekkel én is szemezgetek, nézegetem is a HP oldalait, Bár ma nem tom mi volt, de felidegeltem magam, elég lassú volt az oldaluk, meguntam a várakozást, és az online konfigurátoruk se nagyon akart működni :(
Majd legközelebb!

És ha teszem azt én rakok bele memóriát? Akkor meg gondolom oda a support, meg ez, meg az. Vagy hogyan is működik ez?

Típusonként változik h DDR vagy DDR2 kell-e neki. Ezen felül nem mindegy hogy ECC-e és azon belül is milyen. Én próbáltam szerezni az ML110-be non-HP-s RAM-ot, de kb 2 hónapja nem tudott szerezni még a nagyker sem. Ha van $, akkor vedd meg az eredetit, csak idegesítő h fele annyiért is meg lehet szerezni (elvileg). A support nemtom hogyan változik/esik ki, annak még nem olvastam utána.

Méretezni neked kellene mégis csak, aztán "újsághírdetésből" keresni valami ahoz paszentosat, Pl. én nemrég (mailszerver) egy Dell SC1420-at vettem (mert az volt olcsóért az ABC-ben) dual alaplap, 1 xeon proci, 1G ram, 2x250 sata adaptec hw raid, nem hotswappes táp és csak 3 disk megy bele de 3 év helyszíni gari van, mindez 240 körül. (Dellnél egy a lényeg a Getronicstól óvakodj, nézd meg nehogy ők adják a garszervízt mert az egy katasztrófa) Ha kevés lesz fér még bele egy proci és ram is, meg becsúszik még egy plusz 300-as sata disk. Amúgy nem ragaszkodok a brandhez (én nem hinni benne nagyon), de nem lényegesen olcsóbb ezt összeépíteni sem.
Amúgy meg a jelenlegi szerverhez mérve lehetne méretezni, mert 100 és 100 host között tud durva különbség lenni.

Előre épített "márkás" konfigot vegyél. Sok gyártó ugyanazt a tipus többféle kiépítédsen árulja. A jelenlegi kapacitásigényed vedd alapul, valamint a következő 2 évben várható bővítéseket. Ennek megfelelően vegyél olyan vasat, ami kb. 2 év múlva is kb 80%-os kihasználtság mellet fog üzemelni. Ok, nem minden esetben lehet megsaccolni, hogy 2 év múlva milyen igényeknek kell eleget tenni, de érdemes végiggondolni.
Gyakran sokba kerül a szerver utólagos bővítése, ha meg előre bikaerős szervert veszel, és nem használod ki, akkor kidobott pénz.
A szervereknél azt is nézd meg, mennyibe kerül esetleges bővítése. A gyártó cég által eladott drága alkatrészek mellett be lehet szerelni "házilag" vásárolt kompatibilis cuccokat, de ekkor a legtöbb esetben ugrik a support.
Ja, olyan vasat nézz, amiben van távmenedzsment lehetőség. Igen hasznos...

Én Dell Serverekre szavazok, kollégáim azt használják osztrákban. Asszony munkájában is hasonló volt és meglepődtem milyen gyors. Poweredge 1430 v. felette. Körül kell nézni.
Nem ajánlom ezt a vasat. Lehet, hogy 4 Xeon van benne, de messze nem tud annyit mint egy 2 procis Dual Core v. Opteron. Ha egy két dolog nem kell neked a serverbe, mondjuk remote kártya v. nem kell 3 db redund. táp csak kettő akkor kicsit olcsóbbá teszi a gépet.
Minden féle képen csak Brand server HP, Dell, Ibm-től.

Vagy vegyetek 3-4 1U magas single procis gépet majd load balancing Apachban.Kevesebb kérés jönn web-server felé, de több mail lesz, külön gép mail-nek. Video streaming külön neki is egyet. :)

Szerintem valamilyen 2U-s szerverben gondolkodj, a PE-2950 igen jó megoldás lehet (max. 2db dial core Xeon, 8 FB-DIMM foglalat, 6db 35"-os, vagy 8 db 2.5"-os hotswap SAS/SATA diszkhely, opcionálisan redundáns táp, három év NBD gari, stb...) ez ugyanis storage-ben is, meg cpu/mem tekintetben is egészen sokáig bővíthető -- az 1U-s pizzásdobozokra ezt nagyon nem lehet mondani.

(Az igaz, hogy egy ilyen 2U-s szerver ehez a khm. érett korú vashoz képest drága. Illetve drágának tűnik, de egy-két órányi leállás/kiesés, meg némi alkatrészpótlási probléma után már nem is annyira az olcsó(bb) az olcsóbb...)

Sziasz!

A cégnél használunk egy ugyanilyen IBM xSeries 250-es gépet, nagyon meg vagyunk vele elégedve. Ha teljesítményben megfelelő akkor szerintem érdemes megvenni, mivel ilyen árban szerintem nem kapsz ekkora rendelkezésre állást biztosító gépet. (4db hotswap tápegység, 10db SCSI disk, 4prockó, Raid kártya, rackmount kit)

Januárban vettük mi is az outletben a gépet, semmi gond nincsen vele, tökéletesen működik, egy kicsit zajos (van benne egy pár venti), de hostingnál úgyse kell hallgatni.

A főnököm igazából tárterületre azt mondta, hogy jó lenne, ha kb 100 GB terület lenne, és lehetőleg SCSI, és természetesen RAID-ben.
Nem tudom, hogy mennyire lenne működő a saját elgondolásom, de én arra gondoltam, hogy mondjuk 5x36GB RAID-ben, illetve még egy vinyó, amire mennének a napi mentések.

trey HP-re szavazna ...
én az IBM-re ...

Minden vasnak utána kell nézni !!! Ne sajnáld rá az időt !
RAID controllerhez normális driver legyen, kernel szinten támogatott !!!

Ne hargudj, de ez még viccnek is rossz (2006-ban ???): http://outlet.77.hu/index.php?main_page=product_info&cPath=2208_2243&pr…

IBM ServerRAID 4Lx vezérlővel : nincs Battery Write Cache rajta => felejtős, 4MX-en volt ...
U160 SCSI is felejtős ...

Ez egy múzeális darab, semmit nem lehet kapni hozzá csak kib@szott drágán service áron az meg ugye horror ...

A battery write cache azt csinálja, hogyha áramszünet van, nincs UPS, és per prompt megáll a diszk, akkor ami a cache-ben van, de nem lett fizikailag kiírva a diszkre, azt x ideig megőrzi a cache-ben. Ha az x idő eltelt, akkor bimbammoltak a cache tartalmának, meg akkor is, ha az elem/aksi megdöglik -- ezért írtam, hogy nagyjából 3 évente illik cserélni az aksit/gombelemet.

Van cég, aki a storage esetén erre, van olyan, aki meg a saját UPS-re és a cache-memoár áramszünet esetén azonnal diszkreírására esküszik -- kinek a pap, kinek a paplan...

Lehet, hogy ez hülyeség lesz, meg felesleges, de én még annyit hozzátennék, hogy ezt fel lehet fogni úgyis, hogy a vezérlő kártya memóriája, átmeneti adat tárolója. Ennek megléte leginkább a (SCSI) vezérlőtől függ, és nem a géptől.

Persze lehet, hogy rosszul tudom a dolgokat... :S

Ez elem a vezérlőkártya memóriájához.

Jófej vendoroknál opcióként lehet persze hozzájutni.

Leginkább azért nemárt az UPS.

Üdv,
Dw.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Mi SUN-t használunk, és abból is 4 db-ot. Mind a 4 4-4db 320-as 146 Gigás és 2-2db 36G SCSI-t tartalmaz HW raid-ben, és minden gép tükrözve van, sőt van még egy másik hálózatban egy másodlagos mail szerver is ha minden kötél szkadna. Ezeknek a gépeknek ki lehet számolni, hogy csak a diszkrendszere mennyit kóstál. Egy ilyen szerverparkot nem hiszem hogy akár még egy közepes kategóríájú cég is fent fog tartani magának. Még multik szeretnek alvállalkozókat megbízni a rendszerük üzemeltetésével. Azt javaslom váltsatok szolgáltatót, aki 24 órás supportot ad (ha nem is az ügyfeleknek, de a gépeknek), kicsit drágábban, mint a PC-s Sata-ás noname, mindent bevállaló "szolgáltatók".

Nem igazán a tárhely terület mérete, hanem a lekérések processzorigénye, a lekérések száma, az adatforgalom (kül és belföldi) alapján stb. kell méretezni a szervert. Van nálunk portál ami 300K-területettel napi 60.000 látogatóval egy duál Xeon PC-t megdöntene.

Gyakorlatilag még egy szerver hoszting ára alatt is lehet találni szolgáltatót aki 2.000M-ás tárhelyet hasnló kondiciókkal biztosítja mint amit a főnököd igényel...

Szerintem keress egy ilyen szolgáltatót, és megspóróljátok a rendszergazdák bérét, a hoszting díjat, a szerverek árát stb., és egy stabil rendszeretek lesz. Nyilván az ügyekezű diákokból verbúválódott olcsó szolgáltatók nem ilyenek, de csak azt tudom mondani hogy nem mindíg az olcsó a legolcsóbb hosszútávon...

"Szerintem keress egy ilyen szolgáltatót, és megspóróljátok a rendszergazdák bérét, a hoszting díjat, a szerverek árát stb., és egy stabil rendszeretek lesz. Nyilván az ügyekezű diákokból verbúválódott olcsó szolgáltatók nem ilyenek, de csak azt tudom mondani hogy nem mindíg az olcsó a legolcsóbb hosszútávon..."

És követni fogják minden óhajunkat.... Fenetbb volt egy hozzászólásom, nem tudom olvastad e:
"Virtuális userekkel (FTP, levelezés) illetve DNS-nek is MyDNS van betervezve csak hogy ne unatkozzon a MySQL..."
Szerintem nem sok szolgáltató örülne nekünk, főleg miután megkérnénk őket, hogy ugyan, a mi előfizetőinknek is adjanak már hozzáférést, hogy ezt-azt állítgassanak maguknak, ezt-azt létrehozzanak.
Hidd el, oka van annak, hogy el akarunk jönni a tárhelyszolgáltatótól, és saját szervert szeretnénk...

Bocsányat félreértettem a dolgot, azt hittem nem tárhelyszolgáltatók szeretnétek lenni...

Így viszont a lehetőségeket a pénztárca mérete, a főnök vásárlókedve, és a rendszergazda rábeszélőképessége fogja meghatározni. Nyilván az a rendszer lesz installálva, amihez a rendszergazda ért, és az a gép lesz megvásárolva aminek reklámja megnyerte a rendszergazdát. Az szinte teljesen mind 1 hogy HP, Dell, Sun vagy SG esetleg ha replezentálni akartok a honlapon akkor IBM mert ezen szinten a megbízhatóság az emberi tényezőktől függ. Azt a főnöknek el lehet sütni szar a gép, de a gép arra pont jó lesz amire azt tervezték. És mint mindíg, ott is ki fog derülni hogy hát a hiba oka mindíg a rendszerben keresendő. De hát ilyen a műszaki élet.

Azt tudom javasolni, hogy ha ebben a 4-500 ezres kategoriában gondolkozol, akkor egy jóminőségű dualos Xe. vagy Opt. néhány SATA-s vinyóval, Tyan alaplappal, pár giga memóriával, és egy jóminőségű táppal jobb választás mint az a múzeális IBM. Annak a hosztingja is 2 szer annyiba kerül, de a teljesítméne kb. az 1.8 celeronnal mérhető össze. Aztán meg a használt azért csak nem újj.

Mellesleg ezeket a gépeket már valahol németországban kidobták, onnan szedte össze az outlet, de mi van akkor ha holnap pont kifekszik benne valami, akkor még garancia sincs rá.

Ebben az árban tényleg két út van: venni valami ilyen kidobott/levetett ócskavasat, vagy építeni valami saját gépet, akármilyen garanciális- megbízhatósági- és együttműködési feltételekkel.
Ha a növekedésetek várhatóan igényli a többprocis, sokdiszkes/sokmemóriás dolgot, akkor érdemes nagy levegőt véve beruházni valami jól bővíthető vasba, bár ezt nagyon be bírja határolni a budget, de én mégis inkább próbálnék erre menni, bár jó és már használható vasat (2*250G SATA-II. diszk, szoftos RAID, Xeon 5050, 2G RAM) se nagyon kapsz meg 650E Ft alatt, ami nagyjából másfélszerese az ominózus ócskavas árának. (Innen nézve nem is rossz ár...)

Nézem a boltot... már csak múzeális értékkel bíró QLA 2200 1Gigás FC kártya "IBM Optikai SCSI vezérlő" néven... LOL :-))

AMD... Talán kérdezd meg, hogy az fsn tégla projektben milyen procis szerver lett megvéve és miért az...

RAID: Valami izmos hardveres megoldást mindenképp, ha gyorsat akarsz, akkor SAS diszkekbe ruháztok be, vagy valami sokcsatornás scsi-re.

Ja, a logokat, meg a sokat írt területeket inkább tedd külön raid1(+hot spare) megoldásban összerakott diszkekre, és persze a raid5 mellett is legyen egy hotspare diszk.

Nem kell túllőni a konfigot. Szerintem egy mezei RAID-1 elég sokat elvisz, kivéve ha az origo.hu-t vagy a hup.hu-t hostolja.
Viccet félretéve: gondold el, mekkora sebességű diszk kell ahoz, hogy a max 100Mbites sávszélességet etetni lehessen. A leglassabb diszkek is elég jól elboldogulnak a feladattal. Ha I/O intenzív adatbázis, vagy egyéb dolog is lesz rajta, akkor már nem ilyen egyszerű a helyzet, de egyébként szinte mindegy milyen diszk kerül bele.

Webszervernél a lényeg a diszk kapacitása, ill. redundanciája.

Egyébként ha meg tényleg gyorsat akarsz, akkor egy külső FC diszkalrendszernél ne add alább. :)

A mezei raid1-ben egyetértünk, a hot spare nagyon jól tud jönni, a SAS meg adott az újabb vasak esetén. Az FC-storage esetén mire gondolsz? Szerintem egy AX-150 alapkivitelben egészen jó lehet -- bár nem bővíthető (A CX-ek meg aranyárban vannak, mint tudjuk, pláne natív (300GB, 4G) FC-diszkekkel...)

Az FC csak vicc volt.

Egyébként az AX-150 SATA diszkekből van, és Max 6 tera a kapacitása (12x500Gb)

CX 200-at meg talán már olcsón lehet kapni, most hogy kijött a CX3- széria. :)
Igényesebbeknek meg ott van a Symmetrix. :)

Az ember egyébként hajlamos túllőni a webszerver hardverét, ami szvsz csak pénzkidobás. Jobban jár, ha kisebb hardvert vesz, és esetleg egy év múlva ha indokolt lecseréli nagyobbra, mint alapból beruházni egy gépállatba, amit 3-4 év múlva úgy dob ki, hogy nem volt fele sem kihasználva.

Tudom, hogy vicceltél az FC-vel, web/hosting szerver alá inkább megbízható, mint veszettgyors storage való. (Én meg merném kockáztatni, hogy egy dedikált külön gigás hálón lógó iSCSI doboz is elég (például az AX-150i :-))). CPU-ban hasonlóképp: inkább több magba, mint magasabb órajelbe érdemes befektetni, memoárból viszont sose elég, úgyhogy abból azért lehet és kell is a szerver alá tolni rendesen.

Ha sok php, perl, akármi van, akkor tényleg nem árt a proci. Érdemes PHP accelerátorral kombinálni, mert az veszettsokat dob rajta, és a procival is spórol. Viszont memória az télleg kell bele.
Azt mondják az értők, hogy egy webszerver egy fájlt max. 1 szer olvasson csak két reboot között. :) :)

Amiröl most szerintem itt szó volt a topik indítóban az átlagosan napi 1-2000 látogatós domainek, (nyilván van ami napi 10.000-es de a többség a napi százas kategoria) + MTA. Nem hiszem hogy pár tucatnál több olyan magyar portál lenne ami akár a 2G-át is túllépné, ha a wrezolókat nem számítjuk bele. Tapasztalatom szerint nem a WEB szerver fogja kinőni előbb a vasat hanem a mailszerver.

Egyébként én már látom a témanyitó céget: megvette a duálmagos P4-est, + a 2db 200Gigás samsung sata2 HDD-t, és pluszba tesz bele 1Giga Kingston memoriát amit amikor betol a slotba kissé megremeg a keze is, mert egy 32000Ft-os "örökéletű" cuccot tart a kezében.

Röhelyes élményem volt amikor 1 cégvezér elment az expertbe összeszedett egy "szerverre való csomagot", igen sokáig morfondírozott azon hogy a Fekete chieftech házat vagy esetleg keressen valami fehéret, mert nem biztos hogy lesz hozzá fekete DVD író... ezután azaladt haza az újdonsűlt vassal. 5 perc alatt összedobta, debiant életében először letöltötte, azután napokig nem tudott rá a koleszból embert szerezni aki fel tudta volna neki éleszetni a Silicon raidet. Nyilván szaktudása alap hiányossága az volt hogy nem tudta hogy miért nem HW raid az integrált Silicon raid. A szerver 1 éve működik, RAID azóta sincs rajta, és "apt-get update" parancsról sem sikerült még infokat kapnija.

Amikor az aproneten feladott "rendszergazda keresteik, nem főállásban, de megpályáztatva..." hírdetésére beestem az irodájába, ahol öltönyben fogadott egy megnyerő külsejű manager féle fiatalember, megszereztem életem legrövidebb, de leg impresszívebb benyomását: Kicsit furcsa volt az aszatla közepén nagy fekete Chieftec vas, de szemérmetlenül rákérdeztem hogy akkor hol a szerver? Természetesen megállapította diletanciámat és kirúgott, hogy nem szerver hanem "A SZERVER", és nem kaptam meg a projectet. Mint utóbb kiderült, nem is baj, mert a sorbán utánam érkező fiatalember ugyan megkapta, megcsinálta, csak nem sikerült kifizettetnie a munkát...

Bocs ha nagyon off voltam, de nem bírtam ki...

"Jogos, hígul a szakma. Azt hiszi az ember, hogy ha már láttot valakit hegeszteni akkor Ő is tud. Off"
Kicsit többre számítottam a dual core-os Opterontól, de még mindig jobb mint a Xeon (sokkal :) ).
Sok-sok RAM, több proci, mint magasabb órajel. Vinyó mindegy ebben szent igaz, de Raid 5 min. Ezt a legnagyobb redundanciában: táp, lan, vinyó, Ram ha hotswapes (kicsit drága). Nagyon jól optimalizált Software, sokat lehet vele dobni.

Mindez nagyon szép és jó, de ezeknél sokkal fontosabb:

- biztonsági mentések;

- legyenek tartalék alkatrészeid, vagy *előre* tudd, hol lehet beszerezni (fokozottan fontos nem redundás felépítésű gépek esetén);

- folyamatosan monitorozd a rendszereket, hogy értesülj a hibákról;

- valamilyen szintű "katasztrófaterv", azaz ha gáz van, akkor definált legyen, hogy mit kell lépni (és a rendszerek valamilyen szinten ehhez igazodva legyenek létrehozva, ledokumentálva, hogy gyorsan helyreállítható legyen a hiba okozta kár);

És persze szem előtt tartani a kitűzött rendelkezésre állást, költségeket, bevételeket.

A memoár esetén a spare row, vagy a memory mirror (az általam emlegetett PE2950 tudja...) jó lehet, csak nem árt elfelejteni, hogy egy párral, vagy totál duplán kell memóriával feltölteni, ami azért eléggé meg bírja dobni az árat :-(

Az Opteront melyik Xeon-nal hasonlítottad össze? 5íxx, 51xx, 6xxx, 7xxx? Nagy a választék... A diszket én még mindig csak tükrözném+hot spare, döglés esetén egy _teljes_ adathalmazom van, nem külön számolgatni kell a hiányzó blokkot...

A dupla táp (1+1 redundancia) az is alapkövetelmény, bár láttam már HP-vasban olyat, hogy az egyik tápslotba bármit dugva hibásnak mondta -- a tápközösítő/monitorozó panelt kellett cserélni :-(

Ezen felül egy 36/72G DAT-ot, vagy valami egyéb szalagos mentést mindenképp belerámolnék a vasba, és 1-2-x naponta cserélném/cseréltetném a kazettát úgy, hogy a nem a szerver mellett tárolt készletből a szerződésben vállalt kiesési idő alatt a szintén szerződésben foglalt adatvesztést bevállalva (x. nappal régebbi állapot) teljes egészében visszatolható legyen. Ez talán fontosabb, mint az, hogy milyen raid-et raksz a cucc alá.

A duál LAN az szintén standardnak számít szerverek esetén, normál pécé esetén mindenképp javasolt egy hotswap-os hálókártyát beleszámolni a konfigba, vagy az első bővítési körök egyikébe.

A távmenedzsment (BMC, vagy külön mgmnt. port (eth/serial)) létfontosságú lehet, pláne, ha a helyi erők max. táp- illetve resetgomb-nyomogatásra képesek, illetve max. arra jogosultak. Ez megint olyan, hogy standard pécében nem nagyon fogsz ilyet találni (nem fogsz...), viszont általában akkor van ilyenre szükség, amikor durva sokba kerül az, hogy nincs.

Nem volt OFF, csak ha azt mondom, hogy fél millát szeretnénk egy normális gépre költeni... Jó pár napja indítottam a topicot, mégsem mentem el dualos P4 csoda szervert venni, erről ennyit. Arról meg, hogy a hozzá értésünket firtatod... Inkább nem is mondok semmit, anyit sem ér a dolog.

Egyébként igazat adok neked, nem éppen origot vagy indexet szeretnénk hostolni, hanem kisebb, leginkább általunk készített weboldalakat.

Hát, maga a levélforgalom, még napi ezer levél körül sem nagy ügy. Érdemes maildir-t és nem mailboxot használni, főleg, ha webmail is lesz.
MySQL szerintem nem probléma, bár ez is a mennyiségtől és mérettől függ. (Mint minden) Szóval így látatlanba elég nehéz bármit is mondani.
Elhangzottak mindenféle hangzatos dolgok hot-swap memóriákról, duál tápokról, duűl ethernetekről, stb,stb.
Kíváncsi lennék, hogy hány olyan kicsi "hosting cég" használ ilyen cuccot a webszerverében, aki csak 1 géppel hostol. Szerintem sokan inkább a vágyaikat fogalmazták meg.

Ha meg tudod oldani, hogy hardverhiba miattti leállás esetén 1-2 órán belül cserélni tudj, akkor szerintem nem kritikus, ha nem minden redundáns.
A legtöbb szolgáltatás-kiesés a webszervereken nem hardverproblémából ered, hanem hozzánemértésből. (Elcseszett patchek, rosszul telepített szoftver, stb,stb)
A lényeg, hogy az adatok legyenek elkallódástól védve. (Tehát mentve, lehetőleg napi szinten)

Ha a teljesítményt nézzük, akkor az általad említett kb 100 domainre indulásképp 2Gb RAM-ot javaslok. Az, hogy mit veszel, szerintem saját szubjektív megitélésed/pénztárcád függvénye.
A HP, Dell, Sun belépő szintű vasai közül érdemes válogatni. Nem biztos, hogy jól jársz, ha egy processzorral veszel két processzorig bővíthető gépet. Mire oda jutsz, hogy bővíteni akarod, lehet, hogy jobban jársz ha eladod, és veszel újat. Azt meg te látod, hogy meg tudsz -e fizetni egy duál procis gépet.
Diszkben elég két diszk, raid1-ben. Hot-swap jó dolog, de ez kiváltható kis odafigyeléssel, és monitorozással.

Hasznos dolog, ha van benne menedzsment kártya, így bármilyen karbantartási munkát nyugodtan lehet távolról végezni.

Ha a belépő szintet nézem, akkor cirka 400E Ft körul már kapsz brand 1U szervert (Dual Core Pentium D (2.8 GHz), 2G RAM, 2*250G SATA diszk, hw-RAID1). 450kHUF körül talán már ki lehet fogni 300 Gigás SAS diszkekkel ugyanezt a konfigot, de még mindig nem hotswap diszkekről van szó. Hot swap diszkekkel, meg Xeon 5050-nel 550-600kHUF között számolhatsz minimum.

A duál táp, hot swap diszk jó dolog, az előbbi attól is függ, hogy a hostingban van-e dupla betáp, illetve táphiba esetén mennyi időd van a cserére (azért a 7*24/4 óra szervízszolgáltatás igen-igen költséges dolog, pláne, ha a 4 órán belüli hibaelhárítást kell bevállalni), én ezen a mintegy 35-40E Ft-on nem szőröznék, és duplatáppal mennék, de a te dolgod, bár ez belépőszinten megintcsak nem érhető el a legtöbb esetben.

Az 1-2 órán belüli cserét bevállalni, nos... hotswap diszk esetén megoldható, akár betanított csimpánzzal is, nem hotswap esetben... Szerintem akkor is, HA simán megy, a diszkcsere maga elvisz egy fél órát, ergo a bejelentést követően fél-másfél órád van arra, hogy odaérj az alkatrésszel... Mondjuk hajnal fél kettőkor, vagy a délutáni csúcsforgalomban, a város másik végéről... Néha a 4 órán belüli megjelenés(!) is szoros lehet, bár az megfelelő létszám megléte esetén vállalható.

Célszerű (helyigény: a hostingban lehet, hogy elfoglalt "U"-k szerint fizetsz!) a mentőeszközt belerámolni a szerverbe, mert lehet, hogy többet fizest a vasért, de ez bejöhet a szerver elhelyezésének a költségén -- szintén nem standard az alsó kategóriás vasak esetén, ezt a hosting szolgáltató kiválasztása után érdemes végigrágni (bár a tervezett böhönc helyett egy 1U szerver mellé igen-igen sok mentőeszközt be lehet rámolni ugyanakkora helyre :-))

A BMC "értelmes" szervereknél alapszolgáltatás, monitorozni tehát -elvileg- tudod a gépet; a távmenedzsmentre tényleg érdemes költeni, a nagyobb, nem belépőszintet jelentő gépeknél alapszolgáltatás, a kisebbekben sacc/kb. 40-60E Ft közé lehet számítani ennek a költségét.

Summa: 550-600E Ft az, amiből új, belépőszintű vassal, mentőeszközzel ki lehet hozni egy szervert, a szükséges kompromisszumok vállalásával. (Alatta is, de akkor több lesz a kompromisszum.)

Szerintem vagyunk itt egy páran, akiket ha privátban megkeresel konkrét konfiggal/költségkerettel, tudunk segíteni.

Szerintem ekkora költségvetésnél érdemesebb 2 db desktop szerű gépet meg egy olcsóbb rootert (az SMC-nél van valami akció, 50K-ért talán 24 portosat adnak már) beszerezni. A szerver parkban lerakni, fizetni egy teljes Salgó helyet, és egy internet hozzáférés nélkülit. Ha valami elromlik, akkor indulhat a második gép. Egy átlagos közepes méretű cég forgalmát szerintem simán elviszi egy Dualcore-os P4-es.

ALR 386 SX 16 MHz, "Turbo" Button, 387 FPU, 40Mbyte Hdd (parkable) 3,5'' Disk, advenced VGA Video System

gyökeresítőt? router lesz az, amire meg te gondolsz, az a switch... Desktop-szerű gépet... Egészen addig olcsó, amíg nem kell hajnali háromkor bemenni, és a f0st@licsk@ desktop-vasat reszelni, mert ugye távfelügyelet/riasztás nuku, hotswap dettó, duál táp tózse nyet... Egy élmény bír lenni.

Én úgy láttam hogy az eszközparkra szánt összeg egy belépő szintű szerver árára sem elég, és akkor még nem is beszélve a tartalék eszközökről. Persze ha van valakinek olcsó beszerzési forrása, akkor vegyen SUN gépet vagy HP-t.

ALR 386 SX 16 MHz, "Turbo" Button, 387 FPU, 40Mbyte Hdd (parkable) 3,5'' Disk, advenced VGA Video System

IBM xSeries 360 szervert vettünk végül, ha érdekel valakit.
4 x 1,5GHz Xeon (HT)
2GB ECC-s DDR-RAM
redundáns táp, és redundáns LAN, stb.