ATI: mi szeretjük a zárt forrású Linux eszközmeghajtóinkat

Címkék

Miután szerdán az Intel elérhetővé tette nyílt forrású 2D/3D drivereit, felmerült a kérdés, hogy vajon az ATI tervezi-e, hogy kiadja a jelenleg csak bináris formában elérhető linuxos, 3D gyorsítást biztosító (fglrx) driver-eit. A válasz nem, nem tervezik.

"A szerzői jogvédett, szabadalmaztatott optimalizációk részei azoknak az értékeknek, amelyeket az ügyfeleinknek kínálunk, és nem tervezzük, hogy ezeket a driver-eket nyílt forrásúvá tesszük," - foglalt állást az ATI.

A cikk még megjegyzi, hogy ez az álláspont esetleg változhat, ha az AMD megveszi az ATI-t. De amíg ez nem történik meg, úgy tűnik, hogy nem lesz nyílt forrású ATI driver.

Bővebben itt.

Hozzászólások

oje, hintapolitika rulez

szerrencsére nemsoká megmondják nekik, mit fognak szeretni

Ennyi idő kellett, hogy rájöjjenek, hogy az Intel-féle bejelentésnek... hogy finoman fogalmazzak "nagyobb a füstje, mint a lángja".
---
Az ember mindig szerepet játszik. Ha másnak nem, hát saját magának.

"A szerzői jogvédett, szabadalmaztatott optimalizációk részei azoknak az értékeknek, amelyeket az ügyfeleinknek kínálunk, és nem tervezzük, hogy ezeket a driver-eket nyílt forrásúvá tesszük," - foglalt állást az ATI.

Ezt az ócska rablódumát... ha egyszer szabadalmaztatva vannak a kódok no meg szerzői jogvédve, akkor mi is az akadálya a nyílt forrásnak?

Egyre jobban gyanítom, hogy a sok hardverhiba szoftveres workaroundja az ok, szimplán nem akarnak égni mint Johanna a máglyán...

ATI: mi szeretjük a zárt forrású Linux eszközmeghajtóinkat
Mi: mi meg nem :P

ha figyelitek, optimalizalasrol beszel, pont ugy ahogy itt valaki emlitette korabban. nem az a baj, hogy jaj megnezi a rivalis es huu de milyen gaz lesz akkor, hanem mert kiderul, hogy xy benchmarksoftok neve csomo iffel benne van.

Tudom, ezt hasznalom en is. Ugyanazon hw-n a wine-on keresztul nemelyik jatek 1.5x jobban teljesit mint a win-es "agyonoptimalizalt" driver azonos beallitasok mellett.

---------------------
Minél korszakalkotóbb ötlettel állsz elő, annál több hülyén kell átverekedned magadat.

nameg az olyan okossagok, hogy egy olcso kartyan a driverben lassitas van (mert hardverbol draga sok kulonfelet gyartani, alenyeg mindegyikben kb. azonos, max kimarad nemi memria;)), a dragan meg a bench program nem csinalja meg valojaban amit kell, ugysem latod x fps felett, hogy szar a kep;))

magyarul: szopatjak a vasarlot, es felnek, hogy ez nyilvanossagot kap.

Anr - http://andrej.initon.hu

Remélem, az AMD majd másként vélekedik erről a dologról. Mert ez így, ebben a formában a közröhely határát súrolja.

http://wladek1.fw.hu

asszem 8 ev utan ismet visszavaltok nvidiara :/

Én nem játszom, ezert tokéletesen +felel az Xorg radeon meghajtója.
Aki játszik, az meg nem vesz intel videokártát.

Szerintem.