Újabb Python segédlet - magyarul

Gérard Swinnen : Tanuljunk meg programozni Python nyelven című könyvének szabadon elérhető magyar fordítása után ismét egy Python témájú "könyv" szabadon elérhető magyar fordításával lepett meg minket Daróczy Péter.

"Helo

Lefordítottam Raphael Marvie : Bevezetés a Pythonba példákkal című silabuszát. Kitettem a learnpython.openproject.hu-ra.

Üdv: Daróczy Péter"

Aki nem találná... PDF-ben közvetlenül itt.

Hozzászólások

Kedves Péter!
Feltételezem, hogy a Pythonban egy hasznos eszközre találtál és élvezed a vele való foglalkozást. Nekem (és gondolom többeknek) viszont óriási segítséget adsz fordítói munkásságoddal. Köszönet és hála ezért neked.

Ezer köszönet érte, az előző munkád is remek volt, gondolom ez is hasonlóan jól sikerült...

Köszönöm, nagyon nagy segítség ez nekem! Nem lehet vele valamilyen kiadót megkeresni? Szívesen megvenném, ha neked is jutna belőle valami.

Egy liszenc nem jelenti azt, hogy lelövik azt aki gondolni mer rá. Meg kell egyezni az O'Reillyvel a magyar kiadásról, és ki lehet adni, de ez a kiadó dolga. Az igazat megvallva nagyon tetszik a python, és ha valaki ilyen sok és jó munkát áldoz érte, akkor felkarolhatná a fordítót egy kiadó.

Node nem leszek fogadatlan prókátor, úh köszönöm mégegyszer, és csöndbenmaradok. (ha meg lesz magyar python könyv, azt meg megveszem)

Már január 17-én felvette G.Swinnen a kapcsolatot az O'Reilly kiadóval és jelezte, hogy a könyvnek van magyar fordítása:
"J'ai signalé l'existence de votre traduction à mon éditrice chez O'Reilly, laquelle s'est dite fort heureuse de cela. Il n'existe
cependant pas de projets d'édition en hongrois chez eux. Dommage !"
/Jeleztem a szerkesztőmnek az O'Reilly-nél a fordítása létezését, aki azt mondta, nagyon örül neki. Ennek ellenére nem tervezik a magyar kiadást. Kár! (G.S.)/
Nyilván ez az álláspont változhat az idővel. Erre több ok is lehet:
egyrészt a Pythont rendkívül sok területen alkalmazzák (pl.: bioinformatika, cheminformatika, mérésvezérlés, az USA-ban sok egyetemen első programozási nyelvként oktatják, de Németországban, Ausztriában, Belgiumban középiskolában is, stb.), cross-platform, nem kell hozzá a legújabb Windows verzió, ha valaki Windows alatt akarja használni, másrészt a Swinnen könyv a középiskolai oktatásban szerintem nagyon jól alkalmazható lenne. Magyarországon nincs programozástankönyv sem példatár, ez pedig egy kiforrott, kész anyag, amit csak át kellene venni. A tapasztalatom szerint a középiskolai informatika tanárok jó része nem tanít programozást, illetve aki tanít, az nem ismeri a Pythont.
A nyelv korszerű, az interpreter ingyenes ... Szerintem, ha ismert lenne, a jelenlegi finanszírozási viszonyok mellett minden az oktatásba való bevezetése mellett szólna. Így kereslet lenne rá.
(A 2002 -es kiadás fordítását kezdtem el, a 2005 -ös kiadás annyiban különbözik, hogy 120 oldallal bővítette a változatlan szövegű 2002-es kiadást. Magyarul évek alatt sem évült el a könyv, ami számtekben nagy szó.)

A Kossuth Könyvkiadónál jelent már meg több O'Reilly-s könyv.