Nem működik a CD-ről való boot-tolás!

Nem biztos, hogy ehez a kategóriához tartozik pontosan a probléma de közelebbit nem találtam.
Tünetek:
BIOS-ban beállítom, hogy CD-ről boot-toljon de egész egyszerűen cseszik rá! Még csak fel sem pörgeti a benne lévő lemezt. Több lemezzel is próbálkoztam és egyikkel sem jó. Mi lehet a probléma? Miért nem tudok CD-ről boot-tolni? Találkoztatok már ilyen problémával? Windows van a gépen amúgy és az tudja olvasni a meghajtóban lévő lemezeket úgyhogy maga az eszköz szerintem jó. Szar a BIOS?

Köszi a segítséget!
--
sirkalmi

Hozzászólások

altalaban a biosok ki szoktak irni, hogy most akkor megprobal inne vagy onnan booltlni, ott kell megnezni, hogy hogy probalja-e egyatalan a cdromot.

Nem tudom mire gondolsz pontosan. Már próbálkoztam mindennel. pl kikapcsoltam mindent és egyedül a CD meghajtót hagytam meg vagy boot közben F12 vel bejön a boot választó menü és ott nyomtam entert a CD-re de cseszik rá!
Én még nem találkoztam ilyennel pedig én már sok mindennel találkoztam! :-D

--
sirkalmi

Sajnos nincs rá lehetőségem mert nem az én gépemről van szó. Ismerősöm megkért rá, hogy mennyek ki hozzá és pattintsak fel egy OS-t és jól beégtem. Abba maradtunk, hogy utánajárok, hogy mi lehetett a baj aztán nekirugaszkodunk mégegyszer. Épp most járok utána. :-) De kizárt, hogy a lemezzel lenne gond mert 3 különböző lemezzel próbálkoztam és egyikkel sem működött. Vagy a bios vagy a CD meghajtó szar. Vagy én vagyok hülye.

--
sirkalmi

Pont ma téptem ki a fele hajam hasonló gond miatt.
A CDROM sec/sla volt, mint mindig, de a hülye BIOS csak master eszközről volt hajlandó bootolni......

"Szerző: Csigaa
Dátum: szo, 2006-04-08 21:29

Pont ma téptem ki a fele hajam hasonló gond miatt.
A CDROM sec/sla volt, mint mindig, de a hülye BIOS csak master eszközről volt hajlandó bootolni...... "

Hmmm...
Nem tudom milyen BIOS-od van és milyen alaplap, ugyanis nekem a mostani Asrock K7S8X alaplapban és a régebbi ECS Elitegroup K7S5A alaplapban is AMI BIOS volt. Ezeknél Bootmenü van ami F11-re jön elő.
Itt ha kiválasztom a Primary Slave DVD-ROM-ot vagy a Secondary Master DVD írót, akkor minkettőről bootolhatok a választás szerint.
Szóval eddíg még nem hallottam ilyenről, hogy Slave-ként nem bootol.
ANNO a P1-es Tomato SX100-as alaplap nem volt hajlandó a Secondary merevlemezről bootolni. De az már igen régen volt (még 1999-ben)

Egyedül volt a Sec Slave, saját kábelen. Az alaplap Abit ST6, nemtommilyen (asszem Award) BIOS, de ezeknek a bootolási beállításai is verziónként eltérnek...
Indításnál a POST alatt is csak a PriMa és SecMa eszközöket írja ki, az összes slave lehet ami akar, az OS látja, a BIOS setupban megjelenik, de bootolás alatt nem létezik a BIOS számára.

Egyes regi CD meghajtok nem tudnak bootolni, hiaba allitod be neki a biosban.

Es eleg sok BIOS is bugos. Nem egyet lattam mar amelyek nemely gyarto meghajtojaval nem bootolnak.

Orvoslas ez utobbira:
1. Letoltod a btmgr-t es csinalsz neki egy floppy-s bootmenut.
2. GRUB-ban letrehozol egy uj menupontot, pl igy:

title Boot from Disc
kernel /memdisk.bin
initrd /sbootmgr.dsk

Valamint letoltod a btmgr oldalarol a ket ominozus fajlt es bemasolod oket a boot particiodra.

---------------------
Ригидус а бетегадьбол

nekem egy via VH6/II alaplappal volt ilyen gondom, és csak egy bios frissítés kellett ahhoz, hogy működjék a cdről való bootolás. ellenben, ha nincs ilyesmire lehetőség akkor, barátod a Smart bootmanager : http://btmgr.webframe.org/

Sziasztok!

Lehetséges okok SZVSZ (van, amit már felsoroltak és van, amit nem).:

-IDE kábel fordítva... bár ez a ringyóze miatt kizárható (biztos a cd-t is fordítva teszed be :D)

-bios IDE CDD PIO módokat helyesen kell beállítani.

-a legtöbb gép az IDE-s optikai egységeket sorrendezi, és csak az ELSŐről bootol (sorrend: primary master (ha van), primary slave, secondary master, secondary slave, stb.), bosszantó és gyakori "fícsör".

-újabb P1-esektől felfele támogatott a bootolás optikai meghajtókról

-Nem szabványos EL-TORITO formátumú a lemez, pl. több bootsectort tartalmaz, vagy nem bootfloppy image-et emulál, hanem hddimage-t... ezt néhány alaplap nem szereti, ez esetben talán bios upgrade... az ok az, hogy bootolásnál az alaplap "odébbtolja" a floppykat (két fdd közül a b:-t eltünteti, az a:-t meg b:-ként látod (vagy /dev/fd1) és létrehoz egy virtuálisat, többnyire int 13h-ba beláncolódva.

-FLOPPY kontroller megléte/hiánya, vagy a floppyegység hiánya az, ami meggátolja a cd-ről való bootolást... volt rá példa, hogy egy nem működő floppyegységet beraktam mellé, és megjavult az addig fagyós cdbotolás (ARESTO PM 9800-as alaplap)

-illetve a floppyegység, ha van, akkor a biosban FLOPPY DRIVE SWAP opció nincs ki/bekapcsolva. Másik stiklis bios opció (ha van,) az alaplapi FDC en/disable.

ezek mind lehetséges hibák voltak, némelyik talán sanszos.

remélem, segíthettem.

ui.: IDE vagy FDD controllerre gyanaxom... de ez csak tipp :)

Nagyon szépen köszönöm a tippeket, valamelyik csak be fog jönni! Egyébként egy Fujitsu Siemens Scaleo -ról van szó. 2,6 GHz-es úgyhogy nem lehet öreg. Az első az lesz, hogy megnézem adtak-e ki hozzá bios frissítést.

--
sirkalmi

Sikerült valamelyik? Szintén egy szutyok scaleo-val szívok (2008.05), de csak és kizárólag windoz boot cd-ket hajlandó elindítani. Bármilyen másik linuxra (Ubuntu, SysrescCD) kiírja, hogy "DISK BOOT FAILURE, INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER". SATA DVD van benne. A vicc az, hogy van másik scaleo is a cégnél, az meg simán bebootol bármelyik live linuxról... :\

--
deejayy DOT hu

Sziasztok!

nem óhajtottam új topicot nyitni az alábbi idekapcsolódó témáért.

Azaz: rá lehet-e venni a grub-ot (vagy lilo-t vagy bsd btx bootloadert, stb.) arra, hogy bootable cd-t indítson nem-ide és nem-scsi kompatibilis, nem usb-s cd-romról ? (cdu31a-ról van szó, hangkártyán keresztül kapcsolódik a géphez.)

minden segítséget/ötletet szívesen fogadok a témában, előre is köszi!

pedig van ilyen HW, pölö az enyém egy sony cdu33a (modinfo cdu31a, illetve modprobe cdu31a)

régebben, amíg csak egy (a primary) ide slot volt a gépekben, még csak scsi-s, illetve hangkártyára csatlakozós cd-romok voltak (mivel elsősorban csatolt termék volt a "minőségi", hangkártyát igénylő játékokhoz, amelyek nagyméretű adathordozóra fértek csak rá, ezért megjelent a kapcsolt termék miatt ez a szabvány).

Az utóbbi típusú cd-romok közül a 3 leggyakoribb szabvány a sony (meghajtók: cdu31a, cdu33a, stb. 26-os fdd kábel kell a hangkártya és közte!), a mitsumi és a panasonic (mind2 szabvány ide-kábellel csatlakozik a cd-romhoz).

egyébként elég lenne egy grub - cdu31a eltoritobootimage2ram másoló patch is, ha van valami ilyesmi vagy tudtok róla, akkor kivele! :)