Megjelent a Frugalware 0.4-i686 és -x86_64

Címkék

A Frugalware Fejlesztői Csapat örömmel jelenti be a Frugalware 0.4-i686-ot és -x86_64-et, negyedik stabil kiadásunkat.
Egy rövid és nem teljes lista az előző verzió óta történt változásokról:

Frissítések:

  • Frissítés Linux 2.6.16-ra
  • Frissítés GNOME 2.14-re
  • Frissítés OpenOffice.org 2.0.2.1-re
  • Rengeteg apró hibajavítás
  • Készítettünk egy howto-t az előző stabil kiadásról történő frissítésről

Néhány statisztikai adat a 0.3 óta:

  • 4186 változás
  • 732 új csomag
  • 302 kijavított hiba

Az előzetes kiadások változásait nem követők számára a legfontosabbak változások a következők:

  • Készítettünk egy új fwcpan nevű eszközt bármely CPAN modul telepítéséhez, éppen úgy, mintha a pacman használatával tennénk.
  • Szétdaraboltuk az OpenOffice.orgot, így minden nyelvi csomag és szótár önállóan telepíthető/eltávolítható.
  • Saját igényeink szerint libesítettük a pacmant, valamint az új pacman 3 lett az alap csomagkezelőnk.
  • A hálózati beállítót újraterveztük, már több hálózati profilt és még több hálózati paramétert (MAC cím, több IP cím ugyanarra a kártyára, stb.) támogat.
  • Új, bőbeszédűbb dokumentációt készítettünk.
  • Mostantól az udev látja el a hotplug feladatát.
  • Hibajavítás: már automatikusan csatolódnak az USB pendrive-ok is, nem csak a CD-k és a DVD-k.
  • Csomagszétválasztás támogatása: egy forrásból egyszerre több csomag készíthető.
  • Elkezdtük a portolást PPC platformra.
  • A telepítő teljes újraírása C-ben. Az új keretrendszer lehetővé teszi a grafikus telepítő kivitelézését is.
  • Az init script rendszert átterveztük: felhasználóbarátabb hibaüzenetek, a fordításokhoz immár gettext használatával.
  • Modularizált Xorg 7.0, Apache 2.2.0, KDE 3.5.1, Firefox 1.5.0.1, Thunderbird 1.5

Bővebb információért tekintse meg a Frugalware Változások listáját (Stable ChangeLog).

Letöltés i686-ra: netinstall (19M), cd1 (490M), cd2 (604M), dvd (3.5G)

Letöltés x86_64-re: netinstall (19M), dvd (2.5G)

Torrentek is elérhetők.

SHA1SUMok:

dfec06c393187037a362f4d2e57819c4e97e71dd frugalware-0.4-i686-cd1.iso
09c29ec582eadc02dee2be0fd1230cff8ec40695 frugalware-0.4-i686-cd2.iso
872912bc9f1caa46895247364bcf7538074f8238 frugalware-0.4-i686-dvd.iso
6a1a49985450d2cad8c8efb7f988c266a454f899 frugalware-0.4-i686-net.iso
81e79a3bbb9d327555d272d841e3d0fc0c784de7 frugalware-0.4-x86_64-dvd.iso
d4b39dbdc9bfadaf379bf7cc3662ce9d0b20a010 frugalware-0.4-x86_64-net.iso

Hozzászólások

Trey az első mondatból pls szedd már ki az "rc"-t, mert elírás.
köszi

egeszen komoly kerdesek vmiklosnak es csapatanak.
1. mi a motivacotok, hogy egy teljesen uj distro-t fejlesztetek?
Tippelem, hogy a munkatok tobb, mint 90% olyan dolgokra megy el, amit elottetek, a debian/gentoo,fedora,madriva,... maintanerek mar megoldottak.
Miert akarjatok ujra feltalalni a melegvizet? komolyan erdekel.

2. mit remeltek a projektbol ha _maximalisan_ sikeres lesz? ez is komolyan erdekel.

3. miert nem elfogadhato szamotokra, hogy "betagozodjatok" egy nagy projekt (debian/gentoo/fedora/mandrake/salak/...) maintaneri bazisaba? szinten nagyon erdekel a valodi korekkt valasz.

4. miben erzitek, hogy radikalisan ujat nyujtatok a letezo "nagy" (felsorolas elobb) projektekhez kepest?

thx
Anr - http://andrej.initon.hu

Üdv!
Bár én nem nem tartozom a csapathoz, de mint leendő felhasználó a köv tudom mondani:

-A többi külföldi disztóval az a gond h nem teljesen valósították meg a magyarítást. Pl kipróbáltam a fedora 4-es és a fat32-n lévő ékezetes fájlokat nem tudta olvasni. Sok mindent kipróbáltam mount opciótól kezdve kernel fodítást és nem ment.
Vagy fontos progik részlegesen voltak lemagyarítva. stb (persze ezeket lehet orvosolni de mind idő)

-magyar "net" igényekhez vannak igazítva a magyar diszrók : van benne mp3, avi wmv stb lejátszás, magyar-angol ect nyelvű szótár (konkr uhu-ban). Mondhatod h ezt mind le lehehet tölteni netről.. De Magyarhonban lakunk ahol még nincs teljesen elterjedve a net mindenhol.. mi csináljon az akinek nincs vagy lassú a net? Ugyanis a nemzetközi diszribek jogi okokból nem teszik ezeket bele.. próbáltál net nélkül progi telepíteni? én igen. csomagok utáni futkozás.. elég rémálom. Ezért kedvelem az ubk.uhulinux.hu-t..

Így aztán én örülök h vannak magyar disztók, mert mind más szemlélettel készül és lehet választani. Mihelyt le tudom szedni az iso-t, kipróbálom. Persze előtte lementem az uhu-mat.
Üdv!

1. Mas neveben nem beszelhetek. Eddig nem talaltam meg 1ik disztribucioban sem azt, amit szeretnek, amit keresek. Kb. ugyanannyi energiabefektetes egy meglevobe beilleszkedni, gyozkodni a fejlesztoket, hogy az jo, amit en mondom es meg csak nem is biztos, hogy el is fogdjak. Igy nekem egyszerubb volt egy indulo disztroba belepni es segiteni, minthogy folyamatos harcban allni a nagyobb disztro fejlesztoivel. Gentoo -val meg nincs kedvem napokat forgatassal tolteni, hasznalhatatlanna teve azzal arra az idore a gepem.

2. Oszinten szoval en ezen meg nem gondolkodtam el. Soka lesz meg az, hogy maximalisan sikeresek legyunk.

3. lasd 1. pont

4. Nem erzem, hogy radikalisan ujat nyujtanek. Egyszeruen bizonyos dolgokat maskepp csinalunk, mint mas disztrok. Akiknek ez tetszik azok hasznaljak. Nyitottak vagyunk, varjuk az epito kritikakat...

Ido hiany ellen nagyon jo a kororaa, p3-ra optimalizal es eleg sok csomagot ad az alaptelepitoje, a tobbi kisebbet meg nem tart sokaig leforditani, frissiteni.
Ha az "emerge -b mplayer" parancsot hasznalod akkor pedig csak egyszer kell forditani a sajat szad ize szerint, mert csinal egy csomagot az osszes fugoseggel egyutt, a kesobbiekben pedig ezt telepitheted p3 feletti gepekre

Udv Zoli

1. Mivel csak utólag léptem be nem tudom, az alapítokat mi motiválta. Használni azért kezdtem, mert magyar, könnyen áttekinthető és i686. Ebben a sorrendben.
Megcsinálni/karbantartani pár csomagot meg pofonegyszerű, szóval az csak véletlenül jött.

2. Világbékét, mi mást? Szóval semmit. Egyszerűen jó vele foglalkozni szabadidőmben.

3. Igazából nem nagyon használtam más disztrót. Volt suse/uhu még régen, de nem emlékszem rájuk. Aztán mikor másodszorra elkezdtem linuxozni, akkor gentoo-t használtam, míg nem hallottam a frugalware-ről. Érdekelt, mert magyar fejlesztés és ittragadtam. A gentoo-val egyébként semmi gondom nem volt leszámítva a fordítgatást(részben a saját hibám is, hogy eleinte bénáztam) és a konfig szkripteket amik sosem tudtam, mit csinálnak. Persze 99%-ban jól működött, de azért hülye érzés volt :)

4. Radikális nincs, de tekintve, hogy kis projekt vagyunk más az egész hangulata. Nekem jobban bejön, hogy minden úgy van ahogy szeretném. Vagy legalábbis nagyobb rá az esély, mint az általad felsorolt disztróknál.

Szerintem meg nagyon jó. Volt már sok disztrim. S ennél éreztem azt, hogy ok ez marad. Persze azért mellette mindig van egy másik, mivel sűrűn bénázok s halál esetén jó ha van egy működő. A 0.3 -et saját hibámból szétvertem, így nagyon vártam már a 0.4 -et. Már töltöm is le.
Köszönet érte mindenkinek aki tett valamit hozzá.

1. Debian felől érkeztem. Tavaly nyáron végképp elegem lett belőle, hogy vagy nem eléggé stabil (értsd: sokat kell vacakolni, mire használhatóra belövöm), vagy túl régi (értsd: nem, vagy csak nagy nehézségek árán tudom vele megoldani, amit szeretnék). Próbálkoztam ubuntuval, nem jött be. Oké, elsőre könnyebben felment, mégis megmaradt a debian feeling: a dependency hell és a fentiek. Ha megakadtam valahol, alig kaptam támogatást (az rtfm-ből köszönöm, elegem volt). Akkor kicsit nehezen, de felraktam a 0.3rc1 frugalt, amivel az éppen aktuális dolgaimat rengeteg simogatás nélkül meg tudtam oldani, aztán mikor bajom volt, rövid és pontos válaszokat kaptam irc-n (értsd: akkor se néztek hülyének, ha - utólag átgondolva - valóban hülyeséget kérdeztem).

2. #define maximálisan, ugyebár. Most komolyan: nem szeretném, ha mindenki frugalt használna. Egyrészt unalmas lenne a világ, ha mindenki pontosan úgy lenne hülye, ahogy én; másrészt pedig vannak más beállítottságú/feladatkörű emberek, akiknek nem felel meg a frugal. (Például egy ügyfélnél sajnos nem tehetek frugalt a tűzfalra, mert csak p1-ük van.) Különböző feladatok, különböző disztrók - debiannel is az volt a bajom, hogy rengeteg csomag, mindenre jó, de mégis sokat kell simogatni.

3. Próbálkoztam vele. Ahogy valaki már írta korábban: itt nem ugatnak le, ha hülye vagyok (de azért a tudomásomra hozzák); ha egy dologban más véleményen vagyok, mint a többség, attól még a többi dolgokban miért ne dolgozhatnánk együtt? (Nem egy projekt volt, ahol az újdonságokat nem lehetett betolni, merthogy csak.)

4. Egy dolog miatt nem vagyok képes mást használni, mint frugalt (na jó, a fentieken túl): a nyílt, magyar fejlesztési modell. Nekem fontos, hogy ha valamit nyíltnak és ingyenesnek mondanak, az valóban az is legyen - ezt a többi magyar disztróban nem találtam meg. Szükségem van magyar helyesírás-ellenőrzőre az OOo-ban, de nem pénzért: pénz helyett inkább hozzátenném a projekthez azt, amit tudok. Ehhez viszont szükség van arra, hogy azt a projekt is elfogadja. Másképpen fogalmazva: hogy ne elefántcsonttoronyból fejlesszék a disztrót, hanem használják is. (Sajnos van olyan fejlesztő másik magyar linux disztrónál, aki ezért fizetést kap, mégis a levelezőprogramja "Apple Mail"-nek mondja magát. Erre nem tudok mit mondani; remélem, csak a muttját állította be így...)

Röviden: egyszerűség (a fejlesztésben éppúgy, mint a telepítésben és mindennapi használatban), multimédia (ne kelljen kézzel ferdítgetnem mplayert ahhoz, hogy meg tudjak nézni egy gyári, kódolt DVD-t), dizájn (azért ne nézzen ki úgy, mint a sarki fűszeres 30 éves mercije a nagybaniról hazafelé). Másképp: legyen benne 3M: modern, magyar, működőképes. ;)

1. erre mar a tobbiek valaszoltak asszem. egyebkent nezd meg a commitokat, sztem joval kevesebb, mint 90%. masreszt egyre inkabb abba az iranyba megy el a dolog, hogy a nagyobb dolgokat (openoffice, kde, stb) nem egymastol fuggetlenul szallitjak a disztrok. pl openoffice-hoz van a novellnek 1 levlistaja, ahol a kulonbozo disztrok package maintainerei komunikalnak. ergo ha pl mandriva talal 1 bugot, akkor kb 0 munkaval az a tobbi disztroban is javithato. kdere kb u.ez igaz annyi kulonbseggel, hogy ott mar nem nyilvanos a lista. talan a veglet ugye a vendorsec, amin mi sem vagyunk fenn

2. ha latod, h van 1 csomo ember aki _ezt_ a rendszert hasznalva vegzi kenyelmesen a munkajat, sztem mar megerte. de hosszutavon mas is lehet - pl vmi optimalis megoldas arra, h a megelhetesunket is biztositsa meg ingyenes is legyen

3. betagozodashoz 2 jelolt lehetne: Slackware es Archlinux. a Slackware elutasitja, h Cben legyen irva a csomagkezeloje, a fuggosegkezelest, stb, szal anno probaltam, nem megoldhato. az Archlinux bonyasabb, lenyegileg az osszes ponton ahol nagyobb kulonbsegek vannak (i18n mindenhol, dokumentacio, stb) "too much logic change" es azt allitjak, hha ezeket megvaltoztatnak akkor elvesztenek a felhasznaloikat

4. reszletekben van a lenyeg, nemtom probaltad-e - erdmes lenne megkerdezni masokat, h mennyi ido utan lehet raerezni az "izere". lehet vkinek van jobb fogalmazokepessege es ezt le is tudja irni - en nem

egyebkent gondolom a kerdesed roviden annyi lett volna, h "ti meg mindig nemhagytatok abba? wtf?". koszi a kulturalt megfogalmazast :)

visszakerdezve: biztos sokak szerint nem, de sztem allati jo meglatasaid vannak. a maradek 10% alatt mit ertesz?

az elozoek nem mentke vmware alatt mivel nem talaltak meg az vincsit
ez fog menni vagy felejtos?

Debian SID, 2.6.15.4-thinkpad, fvwm-crystal 3.0.3

Ehhez kapcsolható az is, hogy elkészült az FwLive, a Frugalware livecd verziójának publikus tesztverziója, hamarosan kint lesznek a mirrorokon is. Bővebben a http://fwlive.frugalware.hu/ oldalon...

Háát én megkóstolnám, ha már a fejlesztőgárda ilyen lelkes.
Mit kell tudni az első telepítés előtt (és után)?
Van valamilyen összefoglaló doksi hozzá, természetesen magyarul szeretném, ha lehet. Csomagtelepítéshez, frissítéshez van-e valami olyan mint az apt vagy a yum. A Slakwareral ne példálózzatok, mert azt sem ismerem.
RedHat/Fedora/CentOS, amihez viszonyítani tudok.

hmm, hétvégén én is lehet teszek vele 1 próbát...
-------------------------------------------
Make your choice...

Csak szimpla hozzászólásként, user szemszögből:

'99 óta linuxolok, sok disztrót használtam hosszabb-rövidebb ideig, míg aztán néhány évre Slackware rajongó lettem. Megfogott a letisztult egyszerűsége. Aztán megjelent a Frugalware. A Slaki egyszerűségre törekvő alapgondolatát véltem felfedezni benne, de úgymond "upgradelt" változatban. Ráadásul jobban felszerelt "alaptelepítést" ad.

A fejlesztők folyamatosan és igen hatékonyan dolgoznak. Ez érzékelhető, mivel nem a stable ágat használom, s igen gyakoriak a frissítések. Ha egy frissítés után véletlenül valami nem, vagy nem az elvárt módon üzemel, tapasztalataim szerint ha másnap újra frissítek, a dolog meggyógyul. Csak egy példa: Új kernel, új nvidia csomag. NVidia nem hajlandó települni, valami "ökör" üzenettel elszáll a fordítás. Sajnos nem vagyok fejlesztő, az infó nem mondott nekem semmit, hiába túrtam a netet. Ez egyik nap úgy este 11 körül. Feladtam, mondván, eddig minden flottul ment, szerintem ki fogják javítani. Másnap "pacman -Sy; pacman -Su": bakker, hát nem rendbejött minden? :-D

EZ IGEN! :-)

Köszi fiúk a munkát!!!!

Egy remekül használható, szuper rendszert raktatok össze!

--
Frugalware Linux
Let's make things frugal!

csak annyit szeretnek hogy koszi fiuk