A Linux, mint a Mac OS X jövőbeni kernele?

Címkék

Tavaly nyáron arról írtam, hogy egyre több helyen emlegetik, hogy az Apple Intel processzorra vált. És a tuti Apple fanok hahotáztak. Majd később lefagyott az arcukról a kaján, lenéző mosoly.
Később megjegyeztem, hogy nem lehet 100%-osan kizárni, hogy eljöhet még az az idő, amikor az Apple úgy dönt, hogy a jövőben Linux kernelre építi operációs rendszereit. Persze sem akkor, sem most nincs ennek nagyobb esélye, mint amikor először emlegettem az Apple -> Intel konverzió lehetőségét. Akkor is csak internetes pletykák, jövőkép elemzések szóltak arról, hogy mi lenne, ha...

Viszont újabban egyre több helyen bukkannak fel olyan vélemények az interneten, amelyek arról szólnak, hogy az Apple-nek meg kellene fontolnia, hogy a jelenlegi megoldás helyett egy Linux kernel alapúra váltson. Ezek a vélemények sokak számára a sci-fi kategóriáját súrolhatják, de azt nem szabad elfelejtenünk, hogy ez az ipar a realtív rövid történelme alatt produkált már érdekes dolgokat.

Két ilyen vélemény a közelmúltból:

Hozzászólások

Szerintem az Apple sokkal olcsóbban kijöhetne ebből az egész bizniszből, ha kiadna egy OSX lite és egy professional verziót.

A lite egy skin lenne a KDE-hez és a Windows XP-nez és ingyen le lehetne tölteni az apple.com-ról.

A professional egy saját window manager lenne Linuxra és Windowsra, amely ugyanazt a feelinget adná, mint most az OSX, csak hát biztonságosabban és nagyobb hardver és szoftvertámogatottsággal.

Így sokkal jobban tudnának koncentrálni az ipodra, amely úgyis hamar kipukkan és 2010-re már úgyis csak egy tartalomszolgáltató lesz az egész cég.

:)))

Miert is kellene linuxra valtaniuk? Csak minosegi hardvert hasznalnak, drivereket megirjak ra, programokat ugyis tovabbra is maguknak fejlesztik. Szerintem maximum linux binaris futtatasi lehetoseget fogjak megoldani.

Ez nem igy van. Hiba mindenben van amit ember alkotott. :)

Azt nem szabad elfelejteni, hogy egy Linux kernel mogott mekkora aparatus, mernokgarda van es ugyanez az Apple-nel toredeke. Arrol nem beszelve, hogy szinte mar mindennaposan jelennek meg uj technologiak, amelyeke elobb vagy utobb a linux vagy bsd kernelekben kapnak helyet. Ahhoz, hogy az Apple ezt az iramot tartani tudja, ahhoz folyamatosan kutatasokat kellene finansziroznia sajat koltsegeken, szembehugyozva a szellel. :D Vagy fontolora venni, hogy beall valamelyik sorba. A linux ugy jon itt a kepbe, hogy pillanatnyilag eselyesebb.

A masik a biztonsag egyben valaszolvan is a kerdesedre. Minden szoftver hibas, talan csak a hello worldbe nincsen bug. Szinten magukra vannak utalva, napokig vakarodnak mig nekiulnek egy sec hole foltozasanak, veluk parhuzamosan pedig ott van egy masik kernel ahol sokszor egy-ket oran belul kesz van egy patch es meg aznap lehet is frissiteni. Ez az Apple-nel kisse lomhabban zajlik.

A harmadik a szoftvertamogatottsag. A legtobb kereskedelmi alkalmazas x86-os architekturara erheto el. Ez valamilyen szinten eloszlik Windows es Linux kozott. Ebbol nem tudom mennyi gurul az OSX fele, de szerintem a toredeke.

A negyedik. Mi a garancia arra, hogy az elkovetkezendo ot evben fel nem bukkanik a semmibol egy olyan technologia, processzor architektura amely forradalmasitana az egesz ipart. pl 1000-szeres teljesitmeny fele fogyasztas mellett, fele gyartasi koltsegekkel. Van ilyen probalkozas vagy egy tucattal. Felvenni egy uj architekturat egy Linux/bsd kernelnek, gcc-nek szinte csak egy kaland, amennyiben tovabbra is a kettes szamrendszer kepezi az uj alapokat. Az osszes rairt szoftver azonnal tud alkalmazkodni is a nyilt forras reven az uj kornyezethez. Apple mar valtott architekturat es naluk azert nem ennyire setagalopp az egesz. Eleg sok gyartot ra kell vennie, hogy portoljak a cuccaikat. Ugyanakkor itt van egy masik dolog is, ha ez beut, a picipuha nagyot fog szivni, naluk ez a folyamat evekkel vetheti vissza az iramot. Sokakat ra kellene venni arra, hogy alapozzon az o zart forrasu technologiaira megkockaztatva az ujabb hasonlo helyzet kialakulasat.

Talan meg korai lenne kijelentenunk, de ugyanakkor mar joggal megfordulhat bennunk a gondolat, hogy a nyilt forrasu szoftverek mar elertek a kritikus tomeget, ahol nagy butasag lenne figyelmen kivul hagyni oket. Ezt az Apple is eszre fogja venni, ha meg eddig nem tortent meg.

---------------------
Ригидус а бетегадьбол

> Felvenni egy uj architekturat egy Linux/bsd kernelnek, gcc-nek szinte csak egy kaland, amennyiben tovabbra is a kettes szamrendszer kepezi az uj alapokat. Az osszes rairt szoftver azonnal tud alkalmazkodni is a nyilt forras reven az uj kornyezethez.

Ezt ugye nem mondod komolyan? Tudod mennyi szívás van amd64 -re portolással? OpenOffice.org 2.0 még nem műxik a64 -en, ffox is csak egy patch segítségével. GCC4 -ben is kellett alkalmazni eleinte patch -et, hogy működjön. És ez még csak egy kisebb váltás volt, hátha még egy teljesen új architektúra jön be.

Ezt ugye nem mondod komolyan? Tudod mennyi szívás van amd64 -re portolással?

Van, de csak azoknal az alkalmazasokkal ahol szanaszet szorva csinaltak a deklaraciokat mar az elejetol fogva, meg platformfuggo kodokat lapatoltak bele szanaszet. Ok meg is erdemlik, hogy szivjanak. Ha platformfuggo kodokat kell implementalni valahova, ahhoz normalis helyeken egy egyseges interfacet keszitenek mar a kezdetek kezdeten. Kesobb ha fel kell venni mas platformokat, ahhoz lehet csinalni elore template-eket amelybol mar viszonylag konnyen elkeszitheto.

"OpenOffice.org 2.0 még nem műxik a64 -en, ffox is csak egy patch segítségével. GCC4 -ben is kellett alkalmazni eleinte patch -et, hogy működjön."

Azert ennel a ket alkalmazasnal nem veletlenul van ez igy. Nem titkoltan mindket csapat erosen versenyben volt valamely ma$ik szoftverrel. Naluk eleve gaz lett volna a kezdetektol ugy fejleszteni, hogy egyben a platformfuggetlenseget is szemelott tartsak.

---------------------
Ригидус а бетегадьбол

Miert, a mostani kernel az jobb? Azt azert kerdezem toled, mert egyszer emlitetted, hogy az a fo bajod a Linuxszal hogy amolyan univerzalis dolog akar lenne az meg ugye nehez, es emlitetted azt is, hogy a OS X az viszont tipikusan "all power to the desktop" (ha jol emlekszem amit irtal). Viszont ha ez igaz, akkor ezt elvileg kevesbe befojasolja a kernel mibenlete, hiszen te azert hasznalod mert desktopkent neked jo, tehat nem igazan a kernellel talalkozol. Arrol nem is beszelve (bar ebben nem vagyok biztos, csak hallottam, OS X-et magam nem hasznaltam meg), hogy allitolag az OS X lassusaganak fo oka az hogy a Darwin tul lassu mert megprobaltak mikrokernel architekturat raeroltetni egy BSD-re (nem rohogni, nem tudom pontosan hogy van anno olvastam de az mar regen volt, szoval lehet javitani az irasomat :). Ezt most azert irtam ide, mert Gabu neked kisse idegesito az a stilusod hogy mindig ilyen egy mondatos leszolo stilusu dolgokat irsz es mindig csak a Linuxrol, es soha nem tudjak meg masok hogy eppen miert irod konkretan. Tisztara ugy tunik mintha szemelyes sertesnek erezned a Linux jelenletet is, mert ha szo van rola, akkor azonnal van vmi minimum ironikus megjegyzes. De ha rosszul latom bocs, tenyleg csak kezdem nem erteni.

szomorú, hogy kb. ennyit tudsz csak... nem tetszik? ne használd. jó a mac. de miért kell egy krumpli szintjén élj? épp csak nem csírázol... jól írta a kolega fentebb, hogy egyre inkább ilyen leszel... próbálj meg kicsit koncentrálni arra is, h nem csak báró Gabucino fújja a passzát szelet... elhiszem, hogy ez most nem fog tetszeni, de gondolkozz picit el, mielőtt a fentihez hasonló stílus lesz _csak_ amit ide írsz. engem ez elszomorít, bár téged meg cseppet se hat meg. nem mintha elvárnám... ;)

[off]Gabut en egyebkent birom, meg mplayer "core team"-bol :) [vagy mi a neve ...] ismerem, es en ugy latom - Gabu ne figyelj ... - hogy ot valami hatalamas csalodas erte es azota utalja a Linuxot, pedig o is azt nyomta anno! Kb hasonlo eset lehet, mint amikor nok azert lesznek leszbik mert hogy hatalmasat csalodtak a ferfiakban. Ize, ez talan most kisse durva hasonlat volt :) Csak tenyleg nem ertem a dolgot, mert ok pl M$ szidalmazas kapcsan velem is el tud szaladni kisse a lo, de en nem is hasznaltam regen se win-t, nekem ezert fura ez a nagy Gabu fordulat ... [/off]

Ja, erre buszke is vagyok. Az hatalmas kepmutatas, hogy sok ember szid bizonyos MS operacios rendszereket, hogy szar, neki nem kell, aztan otthon meg csak azt hasznal, kiderul. En azert merek viszont neha ilyen vitakba beleszalni (amit amugy nem kellene tennem, foleg mert felidegesitem magam valamin amin epeszu ember nem idegeskedne ...), mert viszont van jopar ismerosom aki nagyon is ismeri, sot en pl belenezhettem a windows forraskodjaba is, mivel van olyan ismerosem aki hozzafer. Hat rettenetes, komolyan annyira durva dolgokat meg elso latasra se lattam mashol, a comment-ek meg meg durvabba teszik. Na persze ez az, amirol az ember tobbet nem mond, hiszen semmifele NDA-t nem irtam ala nyilvan, masreszt azert ez _nyilvan_ nem azt jelenti, hogy annyira ismernek barmit aminek a forrasaba csak ugy belenezhettem, meg beszelgetek olyan emberekkel akik tenyleg ismerik ... Na mind1, ennyit errol :)

Ha nem írtál alá semmiféle NDAt, akkor pont azt és annyit mondhatsz el amennyi csak jólesik. A Non Disclosure Agreemen az, ami korlátozna ebben, ha aláírtad volna. Az már más kérdés, hogy a ismerőseid, akik valószínűleg aláírták nem mutathatták volna meg neked, és te nem akarsz kellemetlenségeket nekik.

"Az új Amigában talán még meg lehet bízni..."

Az amit 'uj Amiga'-nak hivnak, nagyon nagyon nagyon nagyon messze van attol, hogy bizni lehessen benne, szerintem. A hardver, es a szoftver is. Mondom ezt ugy, hogy itt figyel az asztalon... Hobbira persze kivalo, es jo moka, foleg fanatikusoknak, de nem tobb. Es zaros hataridon (min. 10 ev) belul nem is lesz tobb. Szerintem. Addig meg meg akarmi lehet. (Es a fenti megallapitas nagyjabol ervenyes az Amiga-klon rendszerekre is.)

Tuti, hogy ezt a hírt csak az itt hőzöngő Makkosiksz-trollok miatt dobtad be! :)

Kiscsillag (jaj, bocsanatot kerek a BlueBox Cinematique GmbH-tol, ezzel kicsit lealacsonyitottam oket) annyira unalmas mar ez a trollozas... Nem azert mert magamra vennem, dehogy, hanem mert pont egy ilyen kis nulla az aki a legjobban hozong, mikozben a hozongoket tamadja. Hogy is van ez ?

Toled meg nem lattam mast, mint:

- ":)))))))))))"
- ":DDDDDDDD"
- "troll"
- "Makkosiksz"
- "nemiiiiiiiis"
- "hozong"
- "hazzzzuuuuuuuuuuudddddddddsssz"
- "szaralinux,ugye?"

Gyerekkorodban eldugtak eloled a kifestokonyveid, hogy csak ennyibol all a szokincsed?

---
pontscho / fresh!mindworkz

Ennyire nyilvánvaló csapdába így belesétálni...bwahahaha! :D

Idézd be légyszíves (pontos URL-lel), hogy hol hőzöngtem, kíváncsian várom! :) Ha esetleg arra futottál rá, amikor Treyt ugratom, vagy régebben ő engem, akkor szomorúan kell megállapítanom, hogy egy fikarcnyi humorérzéked sincs. :(

Tudod én kinőttem már abból a szemellenzős-sörösló korszakból, ami az ember tinédzserkorától kb. a korai huszas évekig tart - jó esetben, pár embernél itt nem ez figyelhető meg - és azzal jár, hogy parázsló tekintetű Che Guevaraként igyekszik megváltani a világot a számára éppen aktuálisan preferált ideológiával, miegymással. Egyesek itt a Linuxot tekintik Szent Grálnak, mások az OS X-et. Én egyiket se. Vannak preferált eszközeim, amiket szeretek és lehetőség szerint használok is, de igyekszem nem ráerőltetni másokra a véleményemet, illetve kigúnyolni őket azért, mert az övék eltér az enyémtől.

Vicces, hogy kapkodnak a Linux kernel után. Úgylátszik semilyen cég nem akar már saját OS-t fejleszteni a Win-el szembe.

Az eredeti még jobb,
http://hup.hu/node/10527
Az új hup miatt a threadek nem látszanak jól, itt a lényeg,

Szerző: kovi új
Dátum: h, 2006-01-30 14:44

Hagyni kéne a "mesés" neveket a búsba, és történelmi személyekről nevezni a kiadásokat. Pl bizarr módon, a következő Deb lehetne:

"Vaszilij Zajcev", vagy "Albert Speer", vagy "Farrah Aidid"

:) na jó ez kicsit genyó volt, sőt annyira nem is vicces, de mégiscsak jól esett. Valójában tökmindegy, a következő stabil kiadásig még a TStory4 is megjelenhet.

Szerző: prygme új
Dátum: h, 2006-01-30 15:14

Huhhh, hát te meg mit szívtál? egyébként kaphatnék belőle? :D

Szerző: kovi új
Dátum: h, 2006-01-30 15:24

:) várda keserű, tehát nem szívtam :)

Én is olvastam, a poen alapotletet, valamelyik angol levelezési listán.

Irix, QNX, Solaris, Tru64, *BSD, ezek biztosan. :)

De pontosan mire is vagy kíváncsi? Mi számít a Windows alternatívájának desktopon? Én pld. FreeBSD-t használok az asztali gépemen és Windowst a notebookon. Utóbbit azért, mert a csodalinux nem jól működik rajta és a PDA-val is így a legegyszerűbb szinkronizálni a vállalati Exchange-ből.
A FreeBSD jól megy, de az alá meg nincs Cisco VPN kliens és persze szinkronizálni abból sem igazán tudok. :)

Ha a programválasztékot nézed természetesen a Windowsnak egyik sem alternatívája (desktop környezetben).

Penguin Apple Sausage: "The Linux kernel has also been ported to more architectures than any other kernel"

Hm, kivancsi vagyok a NetBSD-sek mit gondolnanak errol...

Amugy licenszelesi okokbol nyilvan elkepzelhetetlen egy ilyen valtas. Jobs meg a Unix alapu Mac elott megprobalta megfuzni Linus-t (ld. Linus oneletrajzat, "It was just for the fun" IIRC), aki kirohogte, mondvan, hogy a Linux nem ove ugy mint Jobse az Apple, hanem egy kommunity projekt.

Ami meg a technikai oldalat illeti: nyilvan szazszor konnyebb lenne akkor mar kidobni a Mach komponenst, es direktben FreeBSD alapra valtani.

A mach kidobása önmagában még nem oldana meg semmit, mert jelenleg a darwin és a freebsd nem binary compatible. Egyébként lehetne akár mach alapon is freebsd compatible a darwin. A szintén mikrokernel alapú L4linux alatt működik az i386 linux binárisok nagyrésze. Csak a V86 mód nem megy, dosemu wine és hasonlók éritettek. Szóval nem a mach minden probléma forrása.

Azt nem mondtam, hogy a Mach minden problema forrasa, egyszeruen megprobaltam vegiggondolni egy "let's ditch Mach" forgatokonyvet...

Amugy talan nem lenne bonyolult egy darwin bin compat reteget ratolni a FreeBSD-re, mint ahogy Linux kompat most is van... (es amugy tuti konnyebb lenne a FreeBSD eseten a main tree-be elfogadtatni egy effelet, mint a Linux kernelnel...)

Ezzel egyetértek, ha valaha is váltana az Apple Freebsd lenne a logikus választás. az intel mellett a nagy teljesítmény és alacsony fogyasztás szólt. ráadásul még olcsóbb is. Főleg notebookok esetében volt ez fontos az applenek. linux mellett csak a szélesebb hardwaretámogatás szólna, de az applenek csak a mac gépek hardwarei számítanak, azt pedig freebsdn is könnyen megoldaná.

En eddig akarhany alternativ, elmeletileg tamogatott gepen probaltam futtatni NetBSD-t, valamivel mindig ultranagy szopas volt, nem ment, nem tamogatta, nem bootolt be, elpanikolt, bugos volt az installer, vagy amit csak akarsz. A Linuxot joval tobbfajta gepre sikerult feltolnom eddig. Bar lehet csak en vagyok bena, vagy az volt a baj, hogy nem kenyerpiritora probaltam... :)

Sz'al azt amit a NetBSD-sek csinalnak az architekturaik nagyreszevel, nem hivnam portolasnak. Inkabb "veletlenul fut"-nak. 'En kerek elnezest.' ((tm) by Ratman)

A problema nem ezzel van. A problema azzal van, mikor a NetBSD pl. az Amiga 2000-ben nem ismerte fel a SCSI kartyat. Ami mellesleg olyan kartya, hogy a "Recommended hardware" lista ezzel kezdodik. Namost akkor erre mit mondjak. Es ez csak egy pelda volt. Es azert itt nincs akkora szoras a hardverben mint i386-on.

Ja raadasul M68K-n az Amiga a legtamogatottabb architektura a NetBSD doksi szerint. De nem csak M68K-n szoptam, PPC-vel, Sparccal es mas gepekkel is hasonlo "sikereket" ertem el. Nem szoktam egy tapasztalatbol levonni a konzekvenciat. De eddig 0db gepre sikerult mukodokepes "ez mindenhol fut" NetBSD-t csinalnom. Ja es a slusszpoen, hogy az osszes gepre amivel felsultem BSD-ileg, a Linux tobbnyire lazan felugrott. Vagy legalabbis messzebbre jutott mint a BSD. Pedig ott nem arrol aradozott a doksi h. mennyire menni fog, hanem annyi volt irva h. not officially supported.

Uj amiga alatt mit ertesz? Pegasos vagy A1?
mert a pegasos az igencsak ott van, megy rajta morphos, linux, macos, etc :)

pch