Virtuális gép?

Fórumok

Megérett az idő, hogy a jól muzsikáló windows XP -met "nyugállományba" küldjem, persze ez nem olyan egyszerű, hogy letörlöm és pont. (Amint letörölném biztos múlhatatlan szükségem lenne rá - egy rakat program futhat rajta pl. a jó öreg Office 2003 a formátum kiegészítővel).

Kérdés: van olyan virtuális gép program, ami a whinchesteren ott lévő feltelepített XP -t képes lenne futtatni Linux (Debian) alól (vagyis nem kell duál boot vagy ilyesmi)?

Hozzászólások

A vmware workstationnál meg lehet adni lemeznek fizikai lemezt/partíciót.

A Fusion a szentalma felhasználóknak van :-) Ha Mac-ed van, akkor Fusion. Ha csak ezt az egy rendszert akarod egyszerre futtatni, akkor VMware Workstation Player, ez ingyenes. Ha komolyabb dolgok is kellenek - pl. pillanatkép, virtuális hálózatok - akkor a Workstation Pro kell, az már zsebbe nyúlós, 275 juró nekem sok, hogy otthon virtualizáljak.

Tudjuk, hogy a Windows XP nem szereti a hardver változásokat, ezért lehet nem érdemes áttenni VM-be, de egy próbát megérhet.

Javaslom nézz utána a "disk to vdi" kifejezésnek Goggle-ben. Ha a fizikai partíciót beleteszed egy VDI-be utána már futtathatod VirtualBoxban és megnézheted megy-e egyáltalán.

Ha nem,akkor marad a DualBoot szerintem.

VMWare-hez és Xen-hez biztosan van P2V, úgy rémlik KVM-hez is láttam már, de kézzel is megoldható. A legfontosabb, hogy a boot device-od elérhető legyen a VM-en belül, a legegyszerűbb, ha IDE disket hozol létre a VM-ben és engedélyezed (akár a klónozás/mozgatás előtt, akár utána valami külön bootolt környezetből, pl. Windows PE) a gyári IDE drivert. Részletek pl. itt: https://www.richud.com/wiki/Windows_XP_Stop_Error_0x0000007B_FIX

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Az XP-ben, a fizikai gépen történő utolsó leállítása előtt átállítod a merevlemez-vezérlőt "Szabványos kétcsatornás PCI IDE vezérlő"-re. (vagy valami hasonló neve volt.)

Ezek után gyakorlatilag kb. bármilyen virtualizációs platformon (VirtualBox, VMware, stb.) be fog bootolni.

Azért én erre nem tennék fel egy rozsdás petákot sem.

Annak idején (amikor még ez volt a latest windows) szinte bármilyen HW változásba beletört az XP bicskája. WMware converter volt az egyetlen tool amivel volt esélyed, hogy használható végeredményt produkált.
(De még akkor is sokkal jobban járt az ember ha 0-ból újrahúzta egy VM-ben, és utána backupból visszaállította a vackait)

Nagyon meglepődnék, ha egy meglévő XP-t "csak úgy" átbootolnál akármilyen VM-be :)
Még ha szűz telepítés lenne... De miután beégette az alatta lévő fizikai hardverhez való 1001 drivert, háát... good luck.

(bár gondolom a szerencse eleve veled van, ha máig nem hal ki alólad az az XP ;)

--
zrubi.hu

Köszönöm a tanácsokat.
Még soha nem használtam ennyire komoly virtualizációt.
Várom a további hozzászólásokat csak azért írok, hogy tudjátok figyelem a javaslataitokat.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Talán tudok engedményt tenni. A régi rendszert így is úgy is meg kell őriznem, tehát a ravaszabb dolgokat ott csinálom.
Viszont ami mindennapi szükséglet az az MS Office. A partnerek mind ezt használják, nekem kell alkalmazkodnom.
Wine alól lehet MS Office -t használni?

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Vmware-hez van konvertáló progija, ami a fizikai xp-det átnyomja virtuális géppé.

XP-t Clonezilla-val lementeni. Linuxra Virtualbox. Clonezilla virtuális gépbe XP rendszer vissza.
XP mint minden Windows érzékeny a hardware cserére, de nekem ez így már többször sikerült. Ha nem indulna elsőre XP-ben csökkentett mód indítással a vezérlőket el lehet távolítani eszközkezelőből. Van hogy ez segít.
Sebesség miatt jó ha SSD-n vannak a virtuális gépek, HDD nagyon lassú tud lenni.
Clonezilla azért is jó mert így marad egy eredeti másolatod az XP-s rendszerből. Én ezzel indítanék mindenképpen, bármelyik virtualizáció is lesz a megoldás. Nem rögtön ráereszteni mentés nélkül az XP rendszerre bármit.

Virtualbox - sok linux disztribúció része. Image állományból futtat alapból, de rábeszélhető LVM-re és partícióra is.
Sőt a partícióról képes csak a fájlokat tartalmazó vmdk-t készíteni: https://askubuntu.com/questions/168156/how-to-use-a-real-partition-with…
Ez utóbbi további előnye, hogy könnyen csinálsz a jó állapotáról full backupot az otthoni szerveredre.

Dupla lett.

Régen minden más volt... ma meg minden a régi.

tegyel bele masik merevlemezt, az xp-set meg tedd el

--
neked aztan fura humorod van...

Úgy látom a javaslatokból, hogy a virtualbox képes futtatni a régi XP -met. Az image mentés nálam amúgy is alap.
Lesz mivel kísérletezni :)

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

meglep hogy hajbi még nem szólt hozzá

amúgy hogy a kérdésre is válaszoljak, ilyet a Virtualbox is tud, bár ezt már ha jól emlékszem nem lehet a GUI-n összekattintgatni. nem emlékszem pontosan hogyan kell, én valami tutorial alapján csináltam de működött. asszem egy .vmdk fájlt kellett készíteni és azt összekötni a konkrét device file-al (/dev/sdb vagy ami éppen...)

"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

VBoxManage internalcommands createrawvmdk -filename /path/to/file.vmdk -rawdisk /dev/sda

Értelemszerűen az elérési utakat módosítani kell. Viszont a windows ugye nem szereti ha az ember kicseréli alatta a merevlemez vezérlőt, ez okozhat fejtörést. Ha VirtualBox, akkor ott van egy leírás hozzá. Nem próbáltam ki.
Workstation Player is jó lehet, bár ott nem tudom milyen eszközök állnak rendelkezésre a migráláshoz. Ha csak 1-2 gépet akar futtatni az ember (nem egyszerre), akkor jó választás lehet, sajnos a Pro otthoni felhasználásra kicsit drága szerintem.

Van már annak 10 éve, hogy utoljára ilyesmit csináltam, de tényleg működik. A "leírásból" a 9. pont a legfontosabb, ezt mindig használtam, ha alaplapot kellett valami miatt cserélnem az XP alatt, és mindig működött is, pedig a hardverek a legtöbbször nagyon eltérőek voltak. VirtualBox esetén is ez a helyzet, vagyis annak nagyobb az esélye, hogy erre a 9. pontra szükség lesz. Az még fontos lehet, hogy a javítás akkor működik, ha a telepített XP-hez illeszkedik a telepítőlemez, vagyis a művelet előtt tudni kell, hogy pontosan milyen XP-ről van szó (home, professional stb.).

Acronis-szal image-et csinálsz belőle, majd azt Universal Restore-ral berakod egy virtuális gépbe ami lehet virtualbox és vmware player is.

--
ESET és Synology hivatalos viszonteladó

Többen figyelmeztetnek a hw különbségekre.
A gép nem változik (egyelőre).
A disk driver alapból nativ SATA (floppy lemezről teleptett driver).
Az XP ghost -al többször lementve.
Alapból multiboot (lilo) - winXP és egy nagyon elavult jessie (ezt nem viszem tovább).
Még gondolkodom, hogy stable vagy testing distro (lehet az utóbbi lesz a nyerő, épp ideje azt is kipróbálni). Viszont a 4G RAM félek kevés lesz és DDR2 nem akad minden bokorban.
Valójában az utolsó lökéseket, a böngésző (kell egy modern chrome) és a TV nézés lehetősége adta (van a gépben egy TV kártya amit Linux -ban sosem tudtam rendesen beállítani, viszont a UPC horizon go megoldaná). Szigorúan véve lehet fölösleges ennyit törni magam vele, de valami virtualizálás már régóta a bakancs listámon van.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

> A gép nem változik (egyelőre).

De. Változik. A virtuális gép virtuális hardvere jó eséllyel jelentősen különbözni fog a fizikai gép hardverétől. Ezért is fontos, hogy legyen az XP-hez telepítőlemezed (legjobb, ha van egy ISO fájlod belőle), mert azzal tudod majd elvégezni a javítást, amikor is törlődnek a hardverspecifikus fájlok a telepített XP-ből, és települnek az új hardverhez szükségesek. Miután ezzel megvagy, szükség lesz a VirtualBox kiterjesztő csomagjára is (a futó virtuális gép "keretprogramjában": Eszközök menüben Integrációs szolgáltatások telepítése).


> A disk driver alapból nativ SATA (floppy lemezről teleptett driver).

VirtualBox esetén jobban jársz az IDE csatolóval (amikor oprendszert választasz a virtuális gép létrehozásakor, XP esetén az lesz az alapértelmezett).