EXT4 partíció / mozgatása a lemezen

Fórumok

Sziasztok!

Van egy dual boot-os gépem. Az egyik rendszer egy belakott W7, amit ugyan ritkán használok, de azért szükség esetén jó lenne megtartani. A gépen amúgy egy Debian 9 lakik még, egy 250 GB-os Samsung SSD-n. Mivel elsőnek az egyetem miatt "játszós" rendszernek került fel a Debian, így nem adtam neki csak 30 GB-ot a /-nek, és még 4-et a SWAP-nak.

A helyzet a következőképp néz ki

Az (Other) az EXT4 a /-nek előtte látod a SWAP-ot. Az előtt pedig az NTFS van a W7-el.

Azt szeretném, hogy a /-nek adott 30 gigát megnöveljem, méghozzá úgy, hogy a W7-ből levágok kb 60 Gigát, és azt adnám az EXT-es partícióhoz. Méghozzá úgy, hogy a SWAP a lemez végére kerüljön, hogy a /-t tovább lehessen bővíteni könnyedén.

Ha lehet kerülném a CLI-s megoldásokat, W7 alatt ott a Minitool Partition Wizard nevű ingyenes GUI-s csoda, amivel lehet NTFS partíciókat pakolni. Sőt a 10-es verzióval már az EXT4-et is el tudná m pakolni. De sajnos nem engedi átméretezni.

Amit más fórumokon ajánlottak az az AOMEI Partition Assistant-t ajánlották, ez már enged átméretezni is. De arra figyelmeztet, ha a gépem dual boot-os, akkor ne pakoljam át a Linux-os partíciókat. Mert "elromlik a gép".

Ha jól sejtem az "elromlik a gép" a következőt jelenti:

  • Jól sejtem, hogy ha egy Grub rescue CD-ről bootolok, és helyre állítom a kezdő címeket, akkor ezzel javítható a / áthelyezésének problémája?
  • Ha átrakom a SWAP-ot, akkor azt is jelezni kéne a Linux-nak is? Ezt hogyan?

Hozzászólások

Szerintem a GParted Live megoldja a problémádat.

Én is tanúsíthatom, hogy a GParted meg tudja csinálni. Én is többször méreteztem már át vele ext4, NTFS partíciókat, és még eddig mindig megcsinálta adatvesztés nélkül. Egy dologra számíts, az NTFS partíciók átméretezését nagyon lassan csinálja, partíciómérettől függően nagyon sok óra is lehet, nem szabad megijedni, pánikolni emiatt.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Ha lehet kerülném a CLI-s megoldásokat

Szerintem maradj a Windowsnál, jobban szolgálja az igényeidet. Ez a mentalitás nem tesz alkalmassá arra, hogy a GNU/Linuxokat megkedveld, hatékonyan kihasználd a bennük rejlő lehetőséget.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ez nem azt jelenti h egyáltalán nem CLI-zek, de ha lehet akkor nem akarok a saját rendszeremen, amin nincs backup, csak a fontosabb fájlokról (tudom csicskaság); egy olyan kezdő hibát elkövetni, mint a napokban a chmod 777 / és a rendszer belakás folyamatát (KDE basztatás, tudom fúj a KDE is) újra eljátszani.

Ezért is keresek egy hülyéknek való GUI-s toolt, amire nyilván van igény, hiszen a gparted is elkészült...

Másodsor pedig felhívnám a figyelmed a _ha lehet_ részre.

Másként gondolkodunk. Én nem bízom a GUI-s csodákban, mert nem tudják kitalálni, én mire gondolok, mit szeretnék, abból meg biztosan adatvesztés lesz.

Viszont, ha kiszámolom a szektorcímeket, majd az alapján másolok, írok át értékeket a partíciós táblában, akkor biztosan az történik, amit szeretnék. Akkor már csak azzal lehet baj, ha valamit rosszul gondolok, de az már a saját felelősségem, s nem vagyok kiszolgáltatva annak, hogy a tool írója mire is gondolt tulajdonképpen, s abban is hány hibát vétett.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

-1
Azt használjon mindenki, ami neki kézreáll és a leghatékonyabban el tudja vele végezni az adott feladatot.
A gparted pl a parted grafikus frontendje és teljesen jó erre a feladatra. Meg tudnám csinálni cli-n is, de kényelmesebb guin. Te is és én is az xfce felületét szeretjük, mert kézreáll és tudjuk mi hol van. Másnak jobb a kde, vagy épp az ppenbox. És ez így van jól. Múltkorában SSH -n kellett router konfigokat szerkesztenem. Csak vi volt. Megcsináltam,de nem esett kézre,végig az járt a fejemben,hogy egy nano, pico, mcedit,akármi jobb lenne.
Lehet nekem is win-t kellene használom ?

Szerintem vannak olyan nyakatekert helyzetek, amelyeket GUI-s eszközzel, konzerv eljárásrendben nem tudsz megcsinálni, de CLI-ssel igen, mert ki tudod találni az odavezető speciális utat több eszközzel, több részletben.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerintem meg aszerint választ valaki GUI-s vagy CLI-s megoldást hogy grafikus v. inkább verbális memória áll rendelkezésére a fejében. (A legalább némileg autisták nyilván a verbális megoldásokat választják.) Processzorból és memória-mennyiségből az emberi fejekben sokféle, közöttük sok "csökkentett és kevéssé mennyiségi megoldás" létezik.

Ha "kisebb" lehetőségekkel áldotta meg a természet, ezért az emberek közül természetesen senki nem fog harakirit elkövetni. (Az "agyi biomasszában" is vannak 1 bit-es megoldások. A korral bekövetkező leépülés csak "fokozhatja" ezt.) Nem mindenki születhet Einstein-nek, meghallni sem úgy fog, hogy megoldatlan kozmológiai v. matematikai tételeken emészti magát életének utolsó pillanatában.

De a GUI fejlesztőket ezúton is ösztönzőleg.., - azt a két három ikont és a kattintást legtöbben képesek vagyunk végrehajtani, megjegyezni.

+1 GParted Live-ra. (Az Aomei Win-nes megoldás, nem kell neki elhinni mindent, aminek neki tud fogni. Sajnos tapasztalatból tudom, a W10 legutolsó verziói is kifognak rajta. Nem csak egy dual-boot.)