encrypted SSD

Fórumok

Sziasztok, a következőt szeretném megvalósítani:

Adott egy céges notebook, amin win10 fut. Lehetőségem van beletenni +1 SSD-t, amire saját privát Linuxot szeretnék telepíteni majd a notebook bootjánál kiválasztani, melyik SSD-ről bootoljon (magyarán így használnám privát gépként IS). Vagy bootolhatok pl. egy kisméretú USB pendrive-ról is.

Az elvárásom az, hogy az adott SSD szoftveresen titkosított legyen, szóval ha cég domain adminje hozzáfér is a SSD-hez, ne tudja "elolvasni" (dekódolni) a tartalmát.

Ehhez szeretnék tanácsot kérni: hogyan szokás az ilyesmit megoldani? Magyarán: merre induljak el?

Köszi!

Hozzászólások

Én leragadtam a TrueCrypt / VeraCryptnél, annak idején nekem bevált. Nagyon egyszerű használni

Ha van egy már létező Linux telepítésem (ext4 foglalja a teljes disket, nincs LVM és nincs külön /boot partíció csak a /) akkor egy veracrypttel mennyire szívás helyben titkosítani? Vagy felejtsem el és rakhatom újra.

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

En a boot-ot usb stick-re raknam, az ssd-t meg teljes disk titkositas. Igy hiaba fer hozza barmihez, nem tud vele mit kezdeni.
Ha az ssd-rol akarnal bootolni, akkor a /boot kulon, nem titkositott particion kellene tartanod, igy is, de mivel nem hagyod beugva ezert nem gond.

Az összes normális SSD képes hw AES titkosításra ... ez miért nem jó?

Céges gépen nem tárolhatsz privát adatot, innen indul a dolog - ha nem így van nálatok, az baj. Egyébként meg pölö. egy CentOS telepítés next-next-finish módon tud neked titkosított /home kötetet csinálni, oszt' jónapot :-P

Nem tudom elolvastad-e de elmagyarázom neked én is: a kollega szeretne egy plusz diszket betenni a gépbe, amire ő telepít oprendszert és azt szeretné titkosítani. Innentől kezdve az nem a céges gépen, hanem a kollega privát diszkjén levő adat, még akkor is ha kaszni céges.

Az hogy illik-e ilyet csinálni, ütközik-e a munkaszerződésbe vagy egyéb agreementekbe az már egy másik kérdés. :)

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Lehet mindent csavarni, vegsosoron ezt a helyi policy donti el. Azt is lehetne mondani hogy ceges gepet csak ceges ugyekre lehet hasznalni.

mar off de engem pl kurvara zavarna hogy a ceges levelezest vagy specialis programot nem figyeli, kezeli az alkalmazott es helyette megy rajta a doom3. Akkor inkabb hozza be a sajat eszkozet arra az idore amikor faszveres van.:)