e-mail szerver

Fórumok

Sziasztok!

Jelenleg az outlook egy smb megosztáson keresztül éri el az outlook adatfájlokat. Ezt szeretném átalakítani egy valamilyen mail szerver szintű megoldásra.

Van 4 meglévő e-mail cím. Azt szeretném elérni, hogy ezek az e-mailek a szerveren keresztül a megfelelő felhasználóval párosítva jussanak el a helyi gépekre. A meglevő adatfájlokat egybe kellen olvasztani a hozzájuk tartozó e-mail fiókkal és ezáltal a saját adatfájlukba dolgozzanak a fiókok.

Milyen megoldést javasoltok erre?

Valamilyen leírás,videó,segítség nagyon jó lenne! :)

Köszönöm szépen előre is!

Hozzászólások

Az egész eléggé zavaros nekem. A 4 email cím tiszta, és az smb share - ami nem annyira lényeges.
De ami zavaros:
- hány outlook van?
- hány PST van?
- mit is akarsz _pontosan_ csinálni?

Gyanítom az van, hogy a samba share-n tárolja az Outlook az adatfileokat. Ez legfeljebb annyiból jó, hogy ha a cliens kidől, akkor egy új cliensen csak az Outlooknak kell megmondani, hogy hol vannak az adatai (esetleg ZFS/BTRFS...stb. esetén még snapshot is van és a zsaroló vírus ellen is véd).

Amit szeretne - az értelmezésem szerint -, hogy a samban van 4db user és a 4db user "levelezőszerűen" tudja használni a szervert.

Na és most akkor további infókra lenne szükség:
- Van -e fix IP?
- Van -e saját domain?
- Amennyiben a fentiek egyike sem adott jelenleg, ez esetben egy "olcsóbb, gondozásmentesebb" megoldás megfelelő lehetne -e?
- A szerver/sávszélesség elegendő -e? (Spamszűrést, vírus szűrést is szeretnél -e?)

A fenti kérdésekre adott válaszok - nagy valószínűséggel - újabbakat fognak generálni (pl. webmail?)....

van fix ip-cim, van sajat e-mail és weblapszolgáltatójuk akitől vannak ugye az e-mail cimek amiket ugye használnak csak jelenleg az outlook intézi a levelezést és azt szeretném, hogy az outlook csak az irodai szerverre kapcsolódjon de a szerver végezze a bonyolítását a leveleknek a külső e-mail szolgáltatójuk felé és a kimenő/bejövő levelek pedig a meglévő adatfájlokban legyenenek tárolva a szerveren szintén ugye. Semmi szűrés nem kell. Van elegendő szerver erőforrás a feladathoz.

Néhány millióért már kapsz korrekt Windows szervert Exchnage-gel, vírusvédelemmel, a szükséges CAL-okkal és minden menni fog, mint eddig.

B verzió bármilyen IMAP szerver, az Outlook kapcsolodni fog hozzá (pl. ClearOS, a community verzió ingyenes és meg tudod oldani a spamszűrést, vírusszűrést, SAMBA share-eket is vele, gyakorlatilag minden benne van, ami kis irodába kell).

Ennek továbbfejlesztett B.2 verziója, hogy ehhez még eldobatod a userekkel az Outlookot, mert nem akarsz szívni az archiválással és a PST fájlokkal többé és akkor lesz egy használható rendszered. A Thunderbird-nek van Outlook skinje, hogy a user is vigyen haza valamit abból, hogy korrekt és biztonságos lett a rendszere ingyen.

Én így csinálnám nagy vonalakban:
1. vennék egy domain-t (ha van akkor nem kell, bár lehet önálló subdomain is), rátenném a fix IP-re (példánkbnan legyen ez ceg.hu). Cert is legyen Let's Encrypt-tel.
2. fix IP-hez PTR rekord normális beállítása reverse lookup-hoz
3. csinálnék helyi email server-t azzal amit leginkább ismerek (esetemben postfix+dovecot), smarhost konfig, relayhost a "sajat e-mail és weblapszolgáltatójuk" smtp servere (továbbiakban smtp.isp.hu), természetesen smtpauth-tal, valahogy így.
4. létrehozom rajta a 4 user-t
5. a fix ip 25-ös (587, whatever) portját forward-olnám a belső email server-re. Erre a portra tűzfalon csak az smtp.isp.hu-ról engedem a kapcsolatot, mindenki mástól tiltva.
6. a "sajat e-mail és weblapszolgáltatójuk"-nál beállítanám, hogy az adott címre érkező leveleket továbbítsa a megfelelő userX @ ceg.hu címre
7. tesztelés után az outlook-okban a szükséges smtp/pop/imap módosítások elvégzése

És természetesen a 0. pont preferáltam elolvasni a megfelelő doksikat, de ha ezt nem is legalább 1-2 tutorial-t, és ha valami nem tiszta akkor doksiban utánanézni, stb.

Hát valami biztos van, de ki tudja ki rakta össze és mi van benne. A turnkey cuccokat tesztelni, VM-be játszani szoktam használni, de élesben nem bízok bennük. Ott az ember felteszi a kedvenc disztróját (debian/ubuntu, centos/fedora) 10 perc alatt, aztán kell egy apt/yum install postfix dovecot, és kb. ennyi. Aki ezt nem tudja megugrani, az inkább ne telepítsen éles linux szervert.

Én ügyfélnél csináltam Synologyval, de bármilyen levelezőszerver tudja.
2 dolgot válasszunk külön, a szerveren tárolt emailt meg a kliensen tárolt emailt.

Ügyfélnél Syno leszedi POP3mal a kinti mailszerverről a leveleket, majd a kliensek (itt Thunderbird) pedig imap-pal kapcsolódnak a Synohoz.

Ha te SMB-re rakot a pst-t azzal az a gond, hogy ha megszakad a kapcsolat az SMB és az Outlook között akkor nem csak levelezés nincs, de a régi leveleket se fogja látni a user, ez nem egy jó megoldás.

--
ESET és Synology hivatalos viszonteladó