időben szálltam ki :)

itt olvasható egy hvg-s cikk.

a kommentek egy része is érdekes.
szóval az a lényeg, hogy idáig úgy gondoltam, csupán "pályát" váltottam. most úgy látom, hogy időben szálltam ki (a tököm se akar konfrontálódni a nyugati zsandárral).
(igaz nem is hiányoznak az egytonnás raklapok sem)

Hozzászólások

Én most fontolgatom a beszállást, igaz csak részmunkaidőben, afféle hobbi gyanánt.

ne haragudj, de tudnod kell: ez nem a szerencselovagok sportja. ezt vagy hivatásként űzöd, vagy fel sem ülsz a paripára. ez a feladat (is) megkívánja a tisztességes és becsületes munkavégzést.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Ebben csak az az érdekes, hogy a kelet-európai nagy szállítmányozó cégek többsége nyugat-európai szállítmányozó cégek tulajdonában van. Tehát most akkor mit akarnak? Rákenni a szart a kamionsofőrökre!? Aztán meg ha megnyugszanak az indulatok, akkor folytatódik minden ugyanúgy, ahogy eddig!?
Mellesleg ha nem lennének a kelet-európai sofőrök, akkor vajon ki szállítaná a nyamvadt árujukat? Mert tudomásom szerint igen nagy hiány van nyugaton kamionsofőrből (is), és csak egyre nagyobb lesz.

Hasonló a szituáció a Heinek vs. Igazi Csíki Tiltot sör esetében is. A Heineken ugye holland, a csíki sört gyártó cég is részben holland. Holland nagykövetség meg minket piszkál, amikor két holland cég párnacsatájáról van szó. No meg ciki hogy két holland cég nem képes felosztani egy ilyen pici piacot egymás között. :)

Én ittam Amszterdamban a főzdében. Az egyik legfinomabb sör (néhány belgát leszámítva) amit valaha kóstoltam. Az itthoniról nem tudok nyilatkozni, de valószínűleg az nem holland gabonából készül, ezért lehet szar. ;)
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Az Igazi Csiki Tiltott sör esete tök más.

"Heineken MO vezérigazgatója José Matthijsse: Elsősorban fontos megérteni, hogy mi zajlik Romániában, szerintem sok fogyasztó jelenleg nem tudja pontosan. A Heineken Romaniának van egy Ciuc Premium nevű márkája, amely sokkal régebb óta a piacon van – több mint negyven éve – mint ahogy a Heineken megjelent volna az országban (Ezt a márkát a Heineken megvásárolta (2003-ban - a szerk.). A csíkszeredai sörre a székelyek mindig is úgy hivatkoztak, mint a csíki sörre. Így amikor két évvel ezelőtt megjelent a piacon az Igazi Csíki Sör, akkor a Ciuc Premium jelenlegi tulajdonosa, a Heineken Románia egyértelműen úgy ítélte meg, hogy ezzel megsértik a márkajogait ezért a bíróságra ment. Erről született egy ítélet pár hete, aminek semmi köze az Igazi Csíki Sör tulajdonosához vagy a főzdéhez, ez egyszerűen az elnevezésről szól, amit nem használhatnak Romániában. Szó sincs arról, hogy be kellene zárni a főzdét, ahol egyébként más termékek is készülnek. (A gyárnak van egy Székely sör elnevezésű itala is, amely 10 százalékát adja a termékeinek) Itt egyszerűen egy márkanév jogos vagy jogszerűtlen használatáról beszélünk. Azok pedig, akik felelőtlenül bojkottot emlegetnek nincsenek tisztában vele, hogy valójában a Heineken Hungária több mint 500 alkalmazottjának és az ő családjuknak a megélhetését bojkottálják. Sőt, mivel a Soproni-főzéskor 100 százalékban magyar árpát használnak, ezért száz gazdával vagyunk szerződésben, hogy felvásároljuk a terményüket az elkövetkezendő húsz évben. Őket is bojkottálják."
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Ennyi! Az "Igazi Csiki Tiltott sör" vezetése pedig felhasználta a nagy nacionalista hangulatot, hogy maga mellé állítsa a közvéleményt. Egyébként sokan azzal érvelnek, hogy egy kézműves sörről van szó, amiről szó sincs, valószínűleg a címkén olvasható "hagyományos módszerrel készült" felirat miatt.

Az az "500 alkalmazott", meg "hazai árpa" azért elég gyenge és alattomos érv.
Elég csúnya lenne ha Sopronihoz nem magyar árpát használnának. De Sopronit néhányan a 4 decis fél literük miatt már rég bojkottálják. Adhatsz igazat a Heineknek mert jogilag igazuk van. De attól még megvették a Ciuc Premium nevet és ez nem tetszett az ottaniaknak. Gondolom ezért is hozták létre Igazi Csiki sör márkát. Heineken szerintem a lehető legrosszabban jön ki a dologból. Úgy látszik csak a márkanevére épít, de nem sok fogalma van arról hogy mi a valós helyzet. Lásd azt a cikket ahonnan idéztél: hvg.hu
Vicces hogy fogalmuk sincs hogy mit is csinál Heineken Románia. Most komolyan, ilyen problémáról nem kellene egyeztetni a leányvállalatoknak?

Összességében számomra az a lényeg, hogy nem volt szép dolog amit egy kis céggel tett a Heineken, ezért nem támogatom a pénzemmel a céget. Rengeteg más jó sör van még. Kifejezetten támogatom a kis sörfőzdéket, főleg aminek vannak helyi sajátosságai is. :) Csík ilyen, de ha lenne Eleki román sör, vagy Lakócsai horvát sör akkor annak is nagyon örülnék. :)

De attól még megvették a Ciuc Premium nevet és ez nem tetszett az ottaniaknak. Gondolom ezért is hozták létre Igazi Csiki sör márkát.

Mármint hogy a Heineken 2003-ban megvette a Csíkszeredai Sörgyárat. A Ciuc Premiumot az ottaniak mind csíki sörnek hívták.

Aztán több mint 10 évvel később rájött valaki, hogy lehetne ebből pénzt csinálni, és elkezdte nyomatni a kézműves sörnek hazudott "Igazi" Csíki Sört, ami annyiban különbözik a Heinekentől (az íztől eltekintve, de nem értek a sörökhöz), hogy undorítóbb a marketingje.

> Az az "500 alkalmazott", meg "hazai árpa" azért elég gyenge és alattomos érv.

Azt hiszem, az 500 alkalmazott es csaladjuk ezt kicsit maskepp latja. Az arpaval kapcsolatban igazad van.

> Vicces hogy fogalmuk sincs hogy mit is csinál Heineken Románia.

A problema, hogy nekunk sincs igazan. Nekem az nem tetszik ebben az egeszben, hogy van egy problema Romaniaban - de nekunk itt, Magyarorszagon mar markans velemenyunk van rola, bojkottalunk valamit, amihez egyebkent se kozunk nincsen, se haszna nincs a bojkottnak (es erre akarta a Heineken vezeto is felhivni a figyelmet): a Heineken Hungarianak semmi koze a Heineken Romaniahoz, es a roman leanynak se jobb, se rosszabb nem lesz attol, mert buntetjuk az itthoni leanyt. Mintha a CBA-t bojkottalnad, mert hulye a Tesco.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

> Azt hiszem, az 500 alkalmazott es csaladjuk ezt kicsit maskepp latja. Az arpaval kapcsolatban igazad van.
Tehát akkor az mondod inkább vegyek csak sajnálatból Heinekent? Jobban örülnék ha az az 500 ember valami kézműves sörüzemben dolgozna. Én azt támogatom, a giga méretű Heineken helyett. Lehet fogalmazhattam volna szebben is, de ez az igazság.

> kozunk nincsen, se haszna nincs a bojkottnak (es erre akarta a Heineken vezeto is felhivni a figyelmet)
Én is ezt hazudnám, de úgy néz ki a piac valamiért másképpen működik. Ha a Heineken semmit sem csinált volna, akkor nem bukott volna ekkorát (helyileg). De minden egyes lépésével a Csíki malmára hajtja a vizet.

hát a magyaroknak ahogy általában a kelet európaiaknak volt 20+ évük hogy felérjenek a nyugat európaiakhoz, de elpackázták.

ami azt illeti a nyugat helyében én is megunnám, hogy öntöm a közpénzt a keletbe, de onnan csak a "ki mit lopott ma" hírek jönnek, meg a gazdasági bevándorlók, meg a kocsiban alvó kamionosok, meg a prostik, meg a kelet európai vízumos orosz maffiózók...

pont ennek a ledolgozására volt 20+ év.
könnyítéseket, felzárkózási alapot biztosítottak, és betartották - ha nem is szívesén látva az elmaradásokat - hogy kinyitják a munkaerő piacukat, és ezek csak példák ugye.

de még a nagy istenverte kommunizmusban/szocializmusban is, de még előtte a hortista nagymagyarországos istencsapásában is, mindenki aki pénzt ad(ott) azért vár(t) valamit.

mi adtunk is vissza, de azt nem köszönték meg :)