[UPDATE] net elérés lassulás - random időközönként, változtatások nélkül

Az alábbi problémához kérném tanácsotok, további vizsgálatokra, megoldásra (fejlesztő vagyok, no devops, ifconfig & nmcli alapszintű ismerete van csak meg):

UPDATE: részletek a post végén

Probléma: internet elérés nagyon lassú, időlegesen, nem változó felhasználás mellett, majd változtatás nélkül helyreáll

Részletek:

- lassú: 50-100 kb/s alatt (normál esetben x mb/s)

- időlegesen: pár óránként felmerül a probléma, majd rendeződik, nem rendszeresen, az időtartamok hossza változik (nem függ össze napszakkal, felhasználással)

- nem változó felhasználás: http-ftp-torrent-email érintett (mást nem teszteltem közvetlen), net szolgáltató, kábelek, router (és beállításai) változatlan évek óta, felhasználó gépek ugyan azok (4 különböző android verzió, 3 laptop xubuntu 16.04-el, 1 win xp-s gép, mindegyiken gyári hálózati beállítások)

- nem minden gép érintett egyszerre: amikor pl. az egyik laptopon a letöltés lelassul, akkor az egyik telefonon hibátlan a letöltés (mobilnet kikapcsolva)

- átmeneti megoldást jelent az, ha újrakapcsolódok a router-hez ("nmcli c u {{SSID}}" formában), ekkor esetek 80%-ban azonnali drasztikus gyorsulás (x mb/s-re) tapasztalható, változó időtartamig, van hogy pár másodpercre csak, átlagban percekre

- adataim hiányosak, a telefonokon és a másik laptopon nem túl sokat használom a netet, emiatt torz lehet a megfigyelés, hogy a legtöbbet az egyik laptopon találkozom a jelenséggel

- http-n egyelőre nem tudtam egyértelműen megállapítani, hogy mely részek lassúak, részletek a próbálkozásoknál

- a google találati lista legtöbbször sokkal gyorsabban bejön, mint bármi más (drasztikus a különbség, másik böngészőfülön percek óta homokórázás megy, google pedig 5 mp alatt lehozza az alap találati listát - képeket, de akár youtube videókat már nem), és volt, hogy a deezer albumletöltése zavartalanul ment telefonon de a böngészőben semmi nem jött be emberi sebességgel

(- kieg.: volt egy régebbi probléma, ami azóta nem tapasztalható, röviden: az ethernet kábel közvetlen a gépbe kötve elektromos zavart keltett a gépekben, ezért nem tudtam érdemben tovább tesztelni, bővebb leírás itt: https://hup.hu/node/145979 )

Eddigi próbálkozások:

- dns csere google dns-ére, semmi változás

- hosts lista ürítése (adblock-olásra van egy x ezer soros hosts), semmi változás

- ethernet kábellel kapcsolódás router-re: ugyan az, mint közvetlen a router kihagyásával

- "közvetlen" netkapcsolat a router kihagyásával: kapcsolat sebessége helyreáll, stabilan, viszont: a domain-ek egy része nem elérhető, timeout-al elszáll látszólag még névfeloldás előtt, vegyesen külföldi és magyarországi domain-ek / tartalmak is érintettek

- (újra wifi-n) speedtest-elés amikor lassú a net kb. lehetetlen, el se jutok odáig, be se tölt a legtöbb oldal timeout miatt

Jelenleg tervben van egy kábeles tesztelés folytatása, pingelés az elérhetetlen domain-ekre, más tervem nincs.

UPDATE:

- vettem egy új routert (TP LINK, ugyan az a tipus, más verzió), hiba ugyan az, TALÁN ritkább és kisebb a lassulás foka (1 nap tesztelés alatt óránként változott a helyzet, de inkább pár másodperces kimaradások és utána 200-500 kbps közötti letöltés volt a rossznak nevezhető állapot)

- speed test-eken még hibajelenség nélkül is összefüggéstelen adatok jönnek, 75 Mbps vagy 5 Mbps az kb. széljárástól függ

- gyári beállitásokkal is megpróbáltam a router-t használni, a jelenség ugyan úgy előjött

Jelenleg nincs ötletem, mit lehetne kipróbálni, a szolgáltatás jó, mert lan-on elérve a router-t több napig használva se volt hiba, valamilyen elérési probléma lesz a gép és a router wifi része között.

Hozzászólások

Sok aka lehet.
Wifi-nél gyakran megesik, hogy a szomszédok wifijei egy csatornára kerülnek, és zavarják egymást.
Ezt a közvetlen kábeles kapcsolat megoldaná, de ha jól értem azt írtad úgy is lassú.
Modemhiba (ha modemes)?

Melyik szolgáltató?
Szolgáltatót kérdezted? Náluk is lehet a hiba...

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

- Kábeles bekötés esetén nem lassú, viszont egy rakás domain-t véletlenszerűen tesztelve nem érek el.

- Modem nincs, DIGI a szolgáltató, lakásba már csak ethernet kábel jön be.

- Szolgáltató azt mondta náluk nincs hiba, ezt megerősiti az, hogy nem mindig egyszerre tapasztalható a hiba az összes eszközön, legtöbbször egyiken jó másikon nem (eszközök száma egy időben maximum 4, ebből kettő telefon ami csak email-eket kér le stb., + két laptop).

Módositom a tüneteket, most 3 napja kábelen megy a net zavartalanul, előzőleg valami átmeneti probléma lehetett.

Most hogyan tovább?

Channel: Auto (opciók 1..13)
Mode: 11bgn mixed (opciók b,g,n,bg)
Channel Width: Auto (opciók 20,40 Hz)
Max Tx Rate: 300 Mbps (1..300 Mbps, speciális lépcsőkben)

Transmit Power:
Beacon Interval: 100 (40-1000)
RTS Threshold: 2346 (1-2346)
Fragmentation Threshold: 2346 (256-2346)
DTIM Interval: 1 (1-255)

Enable WMM - X
Enable Short GI - X
Enable AP Isolation - 0

Megpróbálom, de ez is gyári alapbeállitás volt, csak mac filter, ssid-jelszó módositás és pppoe beállitások voltak a router-en.

Van ötleted még merre érdemes menni? Mostmár biztos, hogy a wifi átvitellel van baj, valami azt zavarja, jelenleg kb. 60 centire van a géptől az antenna, és mégis

Router firmware frissítés, ha még nem volt.

Szerk.: megtörtént a frissités, nincs változás

Kösz a tippet, megnézem most. Viszont, erre tudsz ötletet adni:

"- "közvetlen" netkapcsolat a router kihagyásával: kapcsolat sebessége helyreáll, stabilan, viszont: a domain-ek egy része nem elérhető, timeout-al elszáll látszólag még névfeloldás előtt, vegyesen külföldi és magyarországi domain-ek / tartalmak is érintettek"

mindenképp dokumentálom, mert rejtélyes és biztos, hogy tanulságos lesz. azóta router frissités óta eltelt napok ugyan azt hozták, másik gépeken (2 laptop, 1 telefon) szintén tapasztaltam a hibát, szintén reconnect-elés megoldja rövid időre, etherneten bekötve akarom most tesztelni, routert teljesen kihagyva, de tanácstalan vagyok, hogy mi okozza bizonyos domain-ek timeout-ját etherneten, ipv6 tesztet fentebb leirtam, hogy megvolt, de értelmezni se tudom az eredményt, szóval minden tanácsot szivesen megpróbálok

UP

Update a témanyitó post-ban.

Próbáltad esetleg az MTU-t kisebb értékre állítani a routeren? A default érték tud ehhez hasonló, nehezen megfogható problémákat okozni.

Hasonló iszonyat lassulást akkor tapasztaltam, amikor elkezdtem bluetoothos erősítőrendszert használni. Cseréltem a routert 5GHzre és így megszűnt (az 5GHz sávon csak, persze). De látom, hogy nálad kábelen is volt a jelenség.
Szerencsére 5GHz a szomszédoknál sem nagyon van, így nekem jó. Feleségemnek nincs 5G kártyája :D neki nem annyira jó.

Pontosan derítsd ki, hogy milyen routered van, aztán tegyél rá egy LEDE disztribúciót, s nézd meg, mi a helyzet. Eleve több lehetőséged van diagnosztizálni, ha ssh-n be tudsz menni a router-edbe.

Amiben egészen biztos lehetsz: TP-Link TL-WR841N(D) v10 router-en fut a legutóbbi snapshot LEDE 4.4.53-as kernellel. Ilyen router-em van, így tudom. Saját image-et érdemes készíteni igény szerint, s azt feltenni a router-re. Webes felület nem kell, csak az élet megrontója.

Egyébként ebben a router-ben 4 MiB flash és 32 MiB RAM van.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Olvasgattam a linkelt topic-ot is, korábban írogattam is oda. Az a gyanúm, elsősorban valami hardware természetű nagy katyvasz van nálad. Nincsenek rendbe téve a földelések a házban, valaki valamelyik fogyasztójának az üzemi áramát a védőföldbe folyatja, valamilyen berendezés EMC megfelelősége nincs rendben, szóval nagyfrekvenciás zavarral terheli a hálózatot, vagy valami ehhez hasonló történik ott.

Így aztán lehet, hogy igen nagy a csomagvesztésed időszakosan, s ez lehet a lassulás oka. Rendbe kellene rakni azt a házat. Nem csak a saját lakásodat, hanem a szomszédoknál is mindent villamos szempontból.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A költözést az triggereli, hogy a felső szomszéd kenguru cipővel ugrál a járolapos nappalijában naponta, az alsó szomszéd 90 éves és bömbölteti a TV-jét 90-es hangerőn (vittem neki fejhallgatót, 10 perc után kidobta), az oldalsó szomszéd a felette lakóval csatázik (HIFI vs. rohanó dubogó gyerekek), szerinted? :)

Teszek egy kört, hogy hátha mást is zavar, hogy frankón szellem van a fali kábelben, hátha. Addigis örülök, hogy feleslegesen vettem egy új router-t, mert a régi is pontosan ugyan ezt a hibát csinálta :).

Kösz egyébként a megerősitést, tényleg, HÓNAPOK kinlódását, tesztelését, gyanakvásait, próbáit pecsételted meg.

Próbálok segíteni, de mondjuk úgy, eléggé szerteágazók és furcsák ezek a hibák. Teszem azt, a touchpad és ethernet csatlakozás kalandja elég nehezen magyarázható például az MTU beállításaival. Viszont ilyen szokatlan hibára magyarázatot adhat hibás hardware, ideértve az épületgépészeti részeket is.

A router-t ne dobd ki, nagyjából 7000 Ft lehetett gondolom, s mint írtam, remekül lehet Linuxot futtatni rajta, azon belül is LEDE-t, vagy OpenWrt-t. Az benne a jó, hogy például távolról be tudod vele kapcsolni az otthoni gépedet, kimásolni egy-két file-t, amelyre szükséged van, vagy kipuskázni valamilyen konfigot, aztán leállítod az otthoni gépet.

off

Ami a szomszédaidat illeti, az szívás. Én is társasházban élek. Eddig szerencsém van, nincs feszkó a szomszédokkal, csendes a ház, ha valami zaj van, az is rövid ideig és ritkán, nem rendszeresen.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Lesz haszna a router-nek, 10e alatt még tanulópénznek elmegy, a tipped elraktam, home server faragásra jó lesz. De az MTU beállitás se segitett, gyakorlatilag épület szinten kellene végignéznie egy villanyszerelőnek mindent? Amikor a router-en tapasztalom a hibát, ha megfelelő eszközzel rámér, tapasztalnia kell a jelenséget?

Nehéz ügy. Meg kellene ezt nézni multiméterrel, oszcilloszkóppal, végig kellene kérdezni a lakókat, ők tapasztalnak-e bármilyen anomáliát, furcsaságot. Meg kellene nézni, a te eszközeid tápegységei rendben vannak-e, nincs-e túl nagy AC komponens a DC feszültségre ülve.

Remélem, amikor a router-t cserélted, akkor nem csak ténylegesen a router-t, hanem annak tápegységét is kicserélted, azaz a frissen vásárolt router-t a frissen vásárolt tápegységgel használtad. Ilyen hibát képes tápegység is elkövetni.

Sajnos teljes bizonyossággal a szolgáltató eszközét sem lehet kizárni. Nálam koax jön be, van egy modemem. Az elején a szolgáltató egy használt modemet adott. Furcsa belassulások voltak, de nagyon, viszont nem mindig. Jellemzően a késő esti órákban, de ez sem mindig volt így. A modem webes felületét elértem, látszólag stabilan működött. Szolgáltató kicserélte a modemet egy dobozból frissen kicsomagolt teljesen újra, azóta egy bit hiba sincs a hálózaton. :)

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy a szolgáltató lehet, hogy azt hiszi, jó az eszköze, pedig nem is az. Ez azért kellemetlen, mert nem fogod tudni meggyőzni őket a cseréről. Ha mégis, és nem ez volt a hiba, az neked lesz kínos.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE