[MEGOLDVA]Milyen TV-t érdemes venni?

Fórumok

Üdv!

Szeretnénk lecserélni a jelenlegi TV-t. Méretben valahol a 43"-50" között gondolkodunk. De van két paraméter aminek az eldöntése nehézséget okoz. Főleg az eddig olvasott tapasztalatok és tesztek miatt.
Az első a felbontás. Az eredeti elképzelés még FHD volt, de az UHD-k is vannak szép számmal. Ami miatt ez kérdés, hogy ha UHD mellett döntünk akkor mennyire lesz jellemző az alacsonyabb felbontású anyagoknál minőségromlás. Tehát a skálázás mennyire fejlett manapság? Észlelhető egyáltalán? Nem célzottan a klasszikus TV adás lesz nézve rajta... De DVB-T-n egy híradót néha megnézünk. Inkább NAS-ról megy a tartalom. Szóval ezt a felbontás dolgot nem nagyon tudom hová tenni.

A másik problémám a szoftver. Főleg a SMART vagy sem a dilemma. A SMART tulajdonság gyakran összefor azzal, hogy belezsúfolnak egy csomó hasznos és/vagy haszontalan funkciót. Ami ott ütt vissza, hogy bugos a rendszer és lassú. Utóbbira nagyon érzékeny vagyok. Ezért is merült fel, hogy inkább egyszerű de gyors rendszere legyen egy jó képminőségű panellel és külső médialejátszóval. De a jó paneleket kvázi csomagba adják a mindent is tudó SMART szoftverrel...

Tudtok segíteni a döntésben?

Update: 2017.02.11. Köszönöm mindenkinek a tanácsokat. Végül a MediaMarkt hétvégi akciójában sikerült egy LG 55UH7707-es Tv-t venni. Tegnap ki is szállították. Azóta már DLNA-n keresztül megy a filmlejátszás egy WD MyCloudról. Nagyon elégedettek vagyunk. Hatalmas, szép képe van. Egyelőre ismerkedünk a beállításokkal és a sok újdonsággal. A sebességre nincs panasz.

Hozzászólások

LG WebOS 3.0-ra nem lesz panasz ha UHD-t veszel. Nekem és ismerőseimnek is bejött. Nincs előre telepítve szinte semmi, pl egy youtube appot is te raksz fel.
A 4K lejátszása miatt már elég erős benne a HW.

Mindenképpen 4k +Smart-ot vennék, már csak a kiszállás miatt is, hogy pár év múlva könnyen el tudd adni.

Az egyik vonal a WebOS 3.0 lesz, mert mástól is hallottam jókat... Szimpatikusak is az LG-k.
Ma még a Sony-t mondták jóra Android rendszerrel. Bár erről meg kifejezetten rosszakat olvastam...Még nem kiforrott.

Kiszállni valószínűleg nem fogunk. Nálunk végelgyengülésben múlik ki minden 86 év után... Akkor már senkinek sem kell. A mostani TV egy 38 cm-es Grundig (katódsugár csöves) :)

Hi, nekem jópáréve 4K-s TV-m van (valami első gen. UHD Philips), "minőségromlás"? nem tudok elképzelni ilyent, fullHD-ról ugye csak a pixeleket kell duplázni (1920*2=3840, 1081*2=2160), szóval tökéletes az is...

Én mostanában ha vennék tévét tutira valami HDR,QuantumPixel, vagy akárhogyis nevezi a gyártó képes TV-t vennék, ami tud szincsatornánként többet mint 8bit, mostanában simán kapni 10,11,12 bit/szincsatorna TVket, ez lesz a jövő :-D

Gondolj bele, 8bit/csatorna, összesen 255 féle szürke árnyalatod van, míg ugyanez 10bit-el máris 4096, tehát ha lesz HDR tartalom, igazából jónéhány torrent site-on már simán láttam sorozatokat 10-12bites szinfelbontással/csati, az sokkal élethűbb képet eredményez... (eddig csak plázákba,mediamarktokban,euronicsekben láttam ilyent, de elég meggyőző...)

Szerk.: wow, most néztem 10bites tartalom van bőven: (pl.: https://thepiratebay.org/search/10bit/0/99/0 ), de úgylátom hogy 12bites ben még kevés, de akad azért az is

;)

> Ráadásul a fehérből csak 1 árnyalat van.

Ez max. technikailag igaz, de úgy meg minden színnek csak egy van. Ráadásul a fehér, fekete és a szürke összes árnyalata sem szín. ;)
Az emberi szem pl. feketéből olyan 9 árnyalatot tud megkülönböztetni. Tehát pl. a [0,1,2]-t is feketének látod, csak más árnyalatúnak (ha látod egyáltalán a különbséget a [0,0,0]-hoz képest ;)

Itt most az elvekről van szó. Ha 0,0,0 a fehér és a 255,255,255 a fekete, akkor nem lehet 255 szürkeárnyalat. Mert akkor nem jön ki a matek.

Persze, ha a fehér gyakorlatilag nem fehér, és a fekete gyakorlatilag nem fekete, akkor gyakorlatilag 256 szürkeárnyalat van. Ezzel egybevág az a mondás, hogy a világ nem fekete-fehér. :-)

A fehéregyensőly :) függ a megvilágítástól. Ha meggondolatlanul kevered a fényforrásokat, akkor egy tárgynak lehet különböző irányokba eltérő színű árnyéka is. Egy színtévesztőnél lehet más összetételű a fehér (1.,2. ábrák), mint egy hibátlan látásúnál. Ezért vannak pl. a monitorokhoz beállítóprogramok, amivel beállíthatod a fehéregyensúlyt a szemedhez nappali/természetes vagy esti/mesterséges megvilágításhoz.

Vegyél egy nem-smart tévét, és tegyél alá egy értelmesebb device-t, pl. Apple TV vagy Xbox.

Az Xbox-szal az a nagyon nagy probléma, hogy hangos. Nagyon hangos. Míg egy Apple TV vagy bármilyen Android mediabox az teljesen csendben elvan.
Plusz az Xbox fogyasztása sokszorosa a mediaboxoknak, nem akar senki XBoxot médiaboxként használni. Főleg úgy nem, hogy még mindig nem képes rendesen Miracastra. Példa: van egy film, felirattal. A Windows 10-es PC-mről a beépített Movies and TV appal castolnám XBoxra: hát, a felirat, az bizony nem megy át, XBoxon meg nem lehet feliratot választani, ha castolt a tartalom.

Az Xbox nem alkalmas otthoni médiacenternek, egyszerűen fos benne a szoftver ehhez.

Csatlakozom az elottem szolokhoz.
Manapsag nem erdmes 4K-nal kisebbet venni - olcsok es miert venne valaki regebbi technologiat. A felbontassal/Upscale-el semmi gondom nincs nekem sem. 60" -es LG 4K-n nezek SIMA tartalmat es meg az is elfogadhato - a fullHD meg kulonosen. A 4K szemgyonyorkodteto de ha most vennek akkor mar mindekeppen oLED vagy HDR-es 4K-t vennek.
A sebsseg problemak mar a mult. Nalam WebOS 2.0 van rajta es mar az is gyors, a TV-k hardware miatt mar nincsenek sebesseggondok. Maganvelemeny hogy en azert mar inkabb az AndroidTV fele kacsintgatnek - sokkal tobb hozza az alkalmazas es Te magad is tolhatsz ra barmit mig a WebOS meg Samsung cuccok azert zartabbak.
Szoval osszefoglalva - HDR-es oLED 4K AndroidTV. Ilyet mar egesz elfogadhato arakon lehet kapni hacsak nem akarsz perverz 65"+ meretet.

Akkor most szembe hugyozok a széllel, nem vennék 4k-t. Igen, ma már egy árban vannak. A legszarabb 4k meg a csúcskategóriás full hd. A 4k bemutató film közelről vizslatva biztos szebb, de attól még gyengébb a panelja, ami nem 4k forrásnál látszana is. Pár hónapja vettem 55-ös fullhd-t, és amilyen távolságból nézem teljesen felesleges lenne nagyobb felbontás. Akkor ennyiért megkaptam volna a 43-as leggyengébb 4k tv-t.

A kép minősége elsősorban nem a felbontástól függ. Az átlagos felbontóképessége az emberi szemnek 1szögperc. A 4k felbontás önmagában nem jelent sokmindent. Sőt, az FHD sem a legtöbb esetben. Ami sokkal fontosabb, a színmélység (ez alatt a bitekre gondolok), a színpontosság (bár ezt úgyis átállítod a saját ízlésednek megfelelően), a fekete feketesége, a fehér fehérsége és a pixelek válaszideje. Ha a Panasonic még gyártana plazmatévét, azt javasolnám.

Chromecasttal szerintem szépen fel lehet okosítani egy tv-t. Ha elvaluttá válik, könnyebb és fájdalommentesebb cserélni, mint az elavult okostévével együttélni.

Azt javaslom, ne kapkodd el a döntést, hanem olvass rengeteg tesztet. Könnyü beleőrülni, de előbb-utóbb felismered a hiteles teszteket, és kialakul a véleményed.

----
"Mert nincs különbség: mindenki vétkezett, és híjával van az Isten dicsőségének. Ezért Isten ingyen igazítja meg őket kegyelméből, miután megváltotta őket a Krisztus Jézus által." (Róma 3.22-24)

Persze, fogok teszteket is olvasni még... Nem sürgős a dolog. Nálunk amúgy is sokáig van megfontolás alatt minden. Tönkrementek az egereink nemrég. Kb 4 hétig tartott mire kitaláltam mi legyen. De megérte. Elégedett vagyok. Szóval ezen is lesz pörgés egy darabig. Viszont nagyon sok hasznos info jött ki számomra az itt elhangzott véleményekből.

Valamelyik Androidos Sony, UHD-s, mindent tud amit kérdeztél. Pl: https://www.sony.hu/electronics/televiziok/x8005c-series. Jónak bizonyult a döntésük, hogy felhagynak a saját szoftver erőltetésével és beengedték az Androidot. Eddig egy dologban volt csak bénácska: a műhold antenna forgatóját pontatlanul kezeli, így inkább csak egyetlen műhold vételét tudja megbízhatóan. Minden egyéb jó.

OLED. Azt nem irtad, mennyit szannal a dologra :)

UHD ilyen meretben mozgokepnel nem hiszem, hogy eszrevehetoen kulonbozne a FHD-tol. Persze ha monitornak akarod hasznalni a tevet, akkor mindjart mas a helyzet (csak legyen kimeneted/kabeled, ami meghajtja).

OLED nagyon szép. Jó is lenne, de szerintem nem fér a keretbe. Az elején azért nem írtam, mert túl nagy fókuszt kapott volna de igazán csak most van jelentőssége. Főleg, hogy lehet nem jól kakuláltam volna ki először... Most azt látom, hogy a nagyon-nagyon foghúzós maximum az 300 ezer. Ezt csak legvégső esetben. Főleg ez alatt maradnék. De nem veszítettem el a realitásérzékem, mert látom, hogy az igények alapján nagyon lefelé sincs mozgástér... Szóval 250 minimum lesz... Nincs sok mozgástér, de szerintem elég lesz...

Viszont nemrég hallottam valamit amitől kicsit megijedtem. Ugyanakkor neheze is hiszem el.
Létezik olyan, hogy IPS a panel és mégis rosszak a betekintési szögei? Mert kicsit értetlenkedve hallottam ezt.

IPS-nek a fekete szine nem az igazi, meg egy va panelhez viszonyitva sem, olednek meg nyomaba nem er.
Es ezaltal a kontraszt sem az igazi sajna.
En is hasonlo gondban voltam nemreg, es ha ram hallgatsz, picit meg varsz es hozzateszel, es go oled :)
De ha tenyleg nem akarsz semmi aron folemenni, akkor ezt erdemes megnezni: http://www.arukereso.hu/led-tv-lcd-tv-plazma-tv-c3164/samsung/ue49ks750…

---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Néztem most egy OLED55B6J típust. Kicsit több mint duplája a tervezett keretnek. Ami sok. Nem azért mert nem tudnám megfizetni, hanem mert ez már kívül esik azon a határon amit egy ilyen eszközre nyugodt szívvel kifizetek. Nincs szerintem akkora hozadéka képességben mint amennyibe kerül. Legalábbis jelen pillanatban. DE amit javasolsz, hogy várjak picit az mondjuk elgondolkodtatott... Mennyi időre gondolsz nagyjából?

Lassan mostmar jonni fognak a 2017 modellek, kerdes mennyire torik le az arakat :)
En egyebkent a fullhd verziot vettem, a kovetkezo 4-5 evre boven megteszi ugy gondolom.
Ezt 400 korul megkapod mar.
A 4k meg hagyjan, de a hdr meg nagyon kifforratlan, van tobbfele megvalositas, egyik gyarto egyiket masik masikat tamogatja..

---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Elmentünk ma a Media Marktba, hogy megnézzük a valóságban hogy jönnek ki a méretek, paneltípusok...stb. Kétségtelen, hogy az OLED elképesztő, de az IPS sem olyan rossz. Nem láttam arányosan akkora különbséget, mint amennyivel többet kell érte fizetni. A favoritunk a LG UH7707-es típusa. A méreten még agyalunk, hogy 49 vagy 55 legyen. Meglátjuk mi lesz 2 hét múlva...

Mekkora tavolsagrol neznetek, milyen felbontasu videokat?
Nem rossz az ips, a csaloka ebben az, hogy pl. a felhosodes, es egyeb led altali nyomorok sotetben latszanak, es lehetnek zavaroak.
A mediaban meg altalaban vilagos van :)))
Az hogy milyen tartalmat nezel, sokat szamit minden tekintetben.
---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Ha elérhető akkor 4K-s tartalmat. Ha nem elérhető éppen akkor 1080p lesz preferált.
A távolság nem fix. Több helyről is tudjuk majd nézni. De 2m-4m között bármire van lehetőség.

:) Igen, ez a világos van dolog nekem is eszembe jutott. De nem próbáltam meg lekapcsoltatni a villanyokat. :P

En 3m-rol nezem a 55" tv-t, es azt kell mondanom, hogy 720p ala nem szabad menni, mert gaz.
Sajnos sok tv adas meg nincs hd-ben, illetve ami hd az is altalaban 720p.
Csodas Magyarorszag :)
---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Klasszikus értelemben vett TV adást nem sokat nézünk. Nincs is TV előfizetésünk... Csak néha egy híradót szoktunk nézni. A fő tartalomfogyasztásunk az internetről jön...

Két fő oka van, hogy nem fizetünk elő. Az egyik pont az amit írtál. Egyszerűen nincs olyan minőségű a sugárzás mint az elvárható lenne. A másik, hogy egy rakás pénzt elkérnek ahhoz képest, hogy a csatornák 80% hulladékot sugároz... HA lenne egy custom csomag összeállító és abba én teszem bele egyenként a csatornákat akkor elgondolkodnék. Esetleg lenne egy ismeretterjesztő csomag... talán. De így kizárt...

Sajnos én is ezt látom most... MM és Euronics tart biztosan belőle... Az is megfordult a fejemben, hogy bemegyek MM-ba és megmondom, hogy 10% kedvezménnyel nagyon meg tudnák könnyíteni a döntésem. De nem tudom ez mennyire lenne tuskóság.

(Bemutató darabot nem szeretnék semmiképp.)

Koszi a cikket, en ugy gondolom ez a hdr dolog nagyon gyerekcipoben jar meg, es inkabb nephulyiteskent hasznaljak pont ugy mint a 4k-t.
Szerintem kell ennek meg par ev...
---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Csak kivancsisagbol: Neztel te mar huzamosabban 4K-t? Birom hogy toljak az emberek az elmeletet a bitrate, meg szem felbontasi szog/tavolsag stb, de en ha leulok a TV ele es elinditom ugyanazt a musort 4K-ban es FHD-ben akkor "zongorazni tudom" a kulonbseget. Pont nem erdekel a bitrate meg az osszes tobbi, csak azt tudom hogy a 4K nagyon jol esik a szememnek es tatom a szamat a reszleteken.

Az itt korábban említett LG 49UH7707-et néztem ki végül. Kb két hét múlva lenne esedékes a vásárlás és azt látom, hogy semmi normális helyen nem lehet kapni már.
(Euronics az egyetlen ismertebb név, de náluk két dolog sem tetszik. Csak személyesen lehet megvenni és a kiszállítás is külön fizetendő... )

Tudtok ugyanilyen képességű TV-t másik márkában hasonló áron?

Ilyesmin gondolkodtál már:
http://www.ebay.co.uk/itm/LG-49UH770V-49-inch-Super-Ultra-HD-4K-Smart-T…
?

Amazon egy helyen láttam, és ott 1000GBP fölötti ára volt.
De én az online vásárlásra is rágyúrnék.
Legalábbis adnék neki pár percet, hogy úgy nem-e olcsóbban kijössz.

Ugyan itt a jó árú ajánlat az ebay-en volt, de ilyen szempontból azt hiszem ők is eléggé védik a vásárlót, akárcsak az Amazon.

El tudod mondani, milyen területen érzel bizonytalanságot, és hogy próbáltál-e már utánanézni, hogy van-e valós alapja a félelmednek?

Ugyan 500 eur fölötti értékben még én sem rendeltem Amazonról, a legdrágább vásárlásom majdnem 500eur volt (Canon EOS 700D, karácsonyi ajándék magamnak! ;-) ), de eddig egyetlen egy csomagomat vesztette el a posta.
Ott írtam a küldőnek, hogy mizu, nem jött meg. (Pont karácsony körül rendeltem ezt is, és bár Amazonról, a seller valamilyen UK cég volt.)
Még rávártunk kicsit, mert örültem volna, ha megjön a tartalékakku is a 700D-hez.
Végül csont nélkül refundolták a teljes összeget.

Ebay-nél is érdemes megnézni 1-1 ajánlatnál, hogy az ajánlattal kapcsolatban milyen buyer protection-ök vannak.
Ebaynél a legdrágább vásárlásom 412gbp volt a végén.
299-ért hirdették. US-ben. Úgyhogy még a postával + vámmal, mert ugye US-ből vámot is kell fizetni, ennyire jött ki a vége.

Szóval, amire figyelj, hogy ebay.co.uk-ról nézve mi a feladó ország.
Egy sima csomagba beleférő valamit valószínűleg áttolnak neked a vámon. (Kínaiak a legtöbb esetben)
Egy TV-t kevésbé valószínű. Azt jó, ha eleve eus országból feladva rendeled.
Amazonnál dettó. érdemes amazon.co.uk -ról, vagy amazon.de -ről rendelj. Ekkora összegnél (meg úgy általában 25 eur felett) amazon már ingyen szokott kiszállítani.

Vedd meg a keretedbe leginkább illő Samsung SUHD-t. Kicsit talán gyengébb a feketéje, mint az OLED, de csak hangyányit. A kvantum pötty nagyon jó dolog, ez a maximum, amit az LCD-ből ki lehet hozni. Nagyon jó a HDR (magasabb peak brightness, mint OLED-nél), tovább bírja elvileg, mert az OLED azért jobban öregszik. Én csakis ezt venném ma, ha vásárolnom kéne.

A kiinduló hozzászólást frissítettem a fejleményekkel.

Köszi. :) Aktívan mozizunk a hétvégén. Mert ez most nekünk szinte olyan... :)
Pedig már kezdtük temetni az egészet ügyet. A hét elején a készletek és az árak is olyan hektikusan változtak minden irányba, hogy már elment tőle a kedvem.
Aztán rám írt egy MM-ben dolgozó srác szerdán, hogy 9-12 között mennyiért lesz ez a TV és náluk van egy... Az eddigi árak tükrében azonnal lefoglaltattam, és csütörtökön meg is vettem... Nem hittem volna, hogy ennyiért tudunk majd egy ilyen TV-t kifogni.

Egy apró kis kellemetlenség azért adódott. Az előző TV-nek nem volt tunerje a DVB-T végelhez, erre egy nagyon alap kis set-top-box volt használva, amibe egy sima szobaantenna volt csatlakoztatva.
Naívan azt gondoltam, hogy a szobaantennát csak átteszem az új TV-re és kész...mert annak van saját tunerje... Na ez nem ilyen egyszerű. Ugyanabban az antenna pozicíóban az új TV 0-ás jelet produkál. Abszolút semmit sem talál. Szóval arra tippelek, hogy esetleg a set-top-box tudott valami erősítést produkálni ezért jó azzal...
Szóval kellene vennem egy jó beltéri szobaantennát aminek van erősítő része is. Tud valaki ajánlani valamit egyszerűbb 5-6 ezres keretbe beleférő megoldást?

Ennyire pontosan csak délután fogom tudni megvizsgálni... De tényleg csak annyit csinálok, hogy átdugom és máris leesik a jelszint 0-ra. Ha ilyenkor odaviszem az ablakhoz az antennát akkor persze emelkedik a jelszint. Ezért gondoltam azt, hogy mintha az erősítés veszne el... Vagy nincs is benne és a set-top-boxban van valami...
Annak ellenére, hogy a régi TV-vel működik, igazából már eléggé kilóg a bele, ezért gondoltam, hogy veszek egy másikat...

Ha gyenge a jel akkor célszerű azt a forráshoz legközelebb (az antennánál) erősíteni, mert minél hosszabb kábelen viszed az erősítőhöz annál jobban csökken a hasznos jel a zajhoz képest. A set top boxok sokszor tudnak olyat, hogy a kábelre rátesznek egy DC feszt az erősítőnek (itt pl. 5-24V szerepel), és gondolom egy kondival csatolják a vevő bemenetére, hogy a DC jelet leválasszák.

"erre egy nagyon alap kis set-top-box volt használva"

És amúgy nem volt ebbe semmi dekóder kártya esetleg? (mindigtv|digi...) ?

Bár nálam DVB-C (UPC kábel) van, és médiabox nélkül a TV-be direktbe dugott CI+ kártyával tudom fogni a csatornákat, így lehet hogy irreleváns a hozzászólásom.

Nem volt dekóder kártya benne. Nincs is slot neki. Ennek a típusát fejből nem tudom, de annak idején mikor volt a "nagy" digitális átállás akkor ezt a verziót lehetett igényelni ingyen. Kijöttek és ezt a kombinációt rakták le. Szóval ebből gondolom, hogy elég alap cuccok ezek.