HDD automatikus ki és bekapcsolása

HDD automatikus ki és bekapcsolása

Hozzászólások

Hali!

Abban kérem valakinek a segítségét, hogy hogy lehetne megoldani linuxszal, hogy 15 perc elteltével, ha nincs használva egy vinyó a gépben, akkor azt kapcsolja ki. Persze, ahogy használni kéne, azonnal kapcsolja vissza.

Eddig úgy működött a dolog, hogy a bios-ban be volt állítva, és gyönyörűen lekapcsolgatta a nem használt vinyókat. Most kicseréltem a rendszervinyót, amit eddig nem kapcsolt ki (persze nem azért cseréltem ki mert nem kapcsolta ki, hanem mert kicsi volt, és régi), és most azt is kikapcsolja, ha a bios-ban be van állítva. Persze csonttá is fagy ennek következtében a rendszer, mert ugye unix nem szereti ha hirtelen eltűnik a / könyvtára. A disztribúció mandrake 10.1, 2.6.10ac11 kernellel megspékelve. Utánajártam az összes ilyen apm, meg acpi dolgoknak, de nem találtam semmit vinyólelövésről.

[quote:dc5e53e3e4="mpathy"]Most kicseréltem a rendszervinyót, amit eddig nem kapcsolt ki (persze nem azért cseréltem ki mert nem kapcsolta ki, hanem mert kicsi volt, és régi), és most azt is kikapcsolja, ha a bios-ban be van állítva. Persze csonttá is fagy ennek következtében a rendszer, mert ugye unix nem szereti ha hirtelen eltűnik a / könyvtára. A disztribúció mandrake 10.1, 2.6.10ac11 kernellel megspékelve. Utánajártam az összes ilyen apm, meg acpi dolgoknak, de nem találtam semmit vinyólelövésről.

Hello
Nem kellene lefagynia attol, hogy a root particiot tartalmazo vinyo kikapcsol. Nem "tunik el" a / konyvtar. Szepen vissza kellene kapcsolnia a vinyonak. Talan probalj BIOS-t frissiteni. Esetleg a smartctl programmal probald az egyes vinyok automatikus kikapcsolasat kulon allitani.

A Mandrake-ben ha jól emlékszem valahol lehetett ilyet állítani. Próbáld ki hogy a

hdparm -Y /dev/hdX

mit produkál. Persze az "X" mondjuk "a", a vinyódnak megfelelő , szóval érted. Elméletileg elküldi a vinyót csicsikálni. És mihelyst szükség van rá, felpörgeti és minden megy tovább, nálam nem volt vele gond, bár egy cseppet tökölődött mielőtt elindította volna, a lényeg: nem fagyott le.

Kezd világos lenni. Eddig nem jó helyen nézelődtem, ezt a poweroff feature-t tulajdonképpen a vinyó tudja, nem a bios. Kösz az ötletet a hdparm-al találtam mindenféle hasznos opciókat benne. Azt hiszem nekem a -S opció fog kelleni, de ezt még ki kell kísérlteznem. Majd ha reset-gomb távolságban leszek, a biztonság kedvéért...:)

Kösz az ötletet a smartctl-el is, azt még csak most tanulmányozom, de ez inkább valamilyen állapotmonitorozó stuffnak tűnik.

Ja igen, az S paraméterrel időzítve lehet leküldeni standby-ra a vinyót vagy valami ilyesmi, csak nem ugrott be, az APM egyébként tényleg egy bios által vezérelt dolog, bár inkáb a régi ATX-es alaplapoknál volt hasznos. A smartctl-lel meg a S.M.A.R.T. kompatibilis vinyók kül. infóit lehet lekérni, talán még hőmérsékletet is, asszem ilyesmiről is volt már szó vmi fórumon.