UPC Connect Box - első tapasztalatok

Végre megkaptam a routert, rögtön használatba is vettem, pár szösszenet az első tapasztalatokról alább:

A pozitívumok:

  • Nem néz ki rosszul. Kicsit nagy, de esztétikus
  • Az első indítást követő varázsló végigvezet a jelszavak beállításán. Ez jóság, kevesebb default jelszavas felhasználótól kell félni.
  • A wifi csak úgy száguld. Végre kihasználhatom a 120 Mbit-emet, és mivel tud egyszerre 5 és 2.4 Ghz-en sugározni, ezért végre azzal is élhetek. Kis benchmark (devzero > netcat > devnull wifis laptopról kábeles gépre: ~30 MiB/s

Sajnos ennyit a pozitívumokról. Mielőtt a negatívumokról beszélnék, muszáj megemlítenem, hogy mielőtt kértem a routert, érdeklődtem az ügyfélszolgálaton a beállítási lehetőségekről. Azt ígérték, hogy ez a router többet tud majd, mint a mostani. Kifejezetten arra kérdeztem rá, hogy nem lesznek-e elrejtve beállítási lehetőségek, amik most elérhetők számomra. Megnyugtattak azzal, hogy nem kell emiatt aggódni, bőven lesznek haladó beállítások.

  • Nem állíthatom be az ip tartományt. Szeretek a 10.x-en élni, mert kényelmes beírni, de erre az új router nem ad lehetőséget. Kénytelen vagyok a 192.168.0.x címek közül választani, ami azt is jelenti, hogy az összes eszközömön, minden configban túrhattam át az ip beállításokat.
  • A wifi jelszóra szigorúak a szabályok. Volt egy jól bejáratott jelszavam, komplex, hosszú, csak épp számjegy nem volt benne. A szabályok szerint elvárás, úgyhogy kénytelen voltam változtatni, és 10+ eszközben átírogatni...
  • Mégegy dolog, amiben a funkcionalitása hiányos a korábbi routeremhez képest: Port híján nem lehet USB-s vinyót rádugni. Ezt nem használtam amúgy sem, úgyhogy a hiánya nem fáj, csupán nem értem mire fel mondta akkor az ügyfélszolgáltatos, hogy ez többet tud...
  • A bekötés és a beállítás varázsló után vártam a csodát, hogy legyen net, de nem lett. Állítólag magától kellett volna regisztrálnia magát a routertnek, helyette egy óra várakozás után az ügyfélszolgálat csinálta meg nekem. Ha kell az ügyfélszolgálat a véglegesítéshez, az oké. De akkor miért azt mondták korábban, hogy automatikus a folyamat, illetve miért utalt erre az üzenet, ami a weboldalak helyett jött be?

Hozzászólások

Szolgáltatói router általában nem a legjobb.
Nekem hálistennek (másik szolgáltató) van lehetőség bridge módba lökni az online portálról, utána pedig használhatom a saját routerem, ami a fentieket meg még ezer más dolgot is tudja (Asus AC68U és Tomato firmware).

szvsz szánalmas, hogy usb nélküli routert adnak. de még a 150mbites üzleti csomaghoz is.

Miért akar bárki disket rátkötni a routerre?

Járt már nálam könyvelőiroda küldő diskje, ami a neten lógó routerre volt kötve.
Ki volt share-elve egy könyvtár és mindenki oda dolgozott.
A routert valszeg kintről megtörték, a diskről mindent töröltek (+full format).
Meg gondolom mindent elvittek róla a törlés előtt.

Nem mindegy. Ugyanis ha a routeren ott van az összes adatod, akkor elég a routert felnyomni, és máris tudják vinni/törölni, nem kell még a belső hálón lévő további gépet megtörni hozzá.
Ha kellően paranoid az ember, akkor a routere felől egyik belső gépre sem enged kapcsolatfelépítést (lokális tűzfal a gépeken - igen, a NAS-ra is kell valami csomagszűrés-féle dolgot pakolni...), és máris jóval kacifántosabb dolog lenyúlni/tönkretenni az adataidat a router megtörését követően.

Értem amit mondasz, de néhány dolgot hozzátennék:

Egyrészt, én nem osztanék meg belső hálón ftp/samba jellegű megosztással semmit, ami érzékeny. Filmek, sorozatok, zenék, oké. Azt meg vigyék, töröljék, apró kellemetlenség. Még ha a routeremen is lenne a megosztás, akkor is csak egy kellemetlenség lenne újra letöltögetni a cuccokat.

Másrészt a gyakorlat szerintem az, hogy az emberek nem igazán védik a belső hálózaton az adataikat. Én nem teszem. Legalábbis a fent említett kategóriát. Itt figyel egy samba megosztás jelszóvédelem nélkül. Mielőtt megköveznél, hasonlót láttam iskolákban, munkahelyen is.

Paranoid embereket említettél. Én részben az vagyok, de nem adnám fel a kényelmemet. Amit te mondasz az olyan, mint ha egy házban amellett, hogy bezártad a bejárati ajtót, még a szobákat is egyesével zárnád.

Nem biztos, hogy minden szobát, de hogy egy jól elhelyezett/rejtett lemezkazettát érdemes zárni a lakáson belül.
A tárolt adatoktól valóban sok függ - ami könnyen/egyszerűen pótolható, azt másképp kell védeni, mint azt, aminek a rendelkezésre állása/sértetlensége fontos vagy kritikus. Nálam a routeren lógó diszkre kerülő adatok (jellemzően mobilokkal készített fotók félautomata módon mentve) legalább két helyen megvannak (mobil, routerre kötött diszk), de a fontos képek az asztali gépre is átkerül (utómunka, nézegetés - tükrözött diszken ráadásul).
Természetesen minden eszközhöz külön share, külön user van, így nincs gond a szinkronizálással - mindenki a saját /DCIM könyvtárába tud pakolni.
A kényelem és a biztonság egyensúlya szerintem megvan - egy dedikált NAS berakása után majd átgondolom, mi és hogyan legyen másképp.

Egyrészt, ahogy írtam, érzékeny adatokat másképp kezelek. Pár film nem fáj senkinek, legrosszabb esetben reformat és újra letölt.
Másrészt linuxot használok, odafigyelek mit honnan telepítek/futtatgatok, kevés esélye van hogy beszopjam. Nem lehetetlen, de kevés. Egy windows-os gép van a hálózaton, ő pont nem éri el a megosztást :)

mai tapasztalat: az aktív, routeren lógó eszközök listájából hiányoznak eszközök (kábel, wifi egyaránt). miközben itt pingelhetőek, ergo tényleg elérhetőek és aktívak, a modem nem látja.

a bejelentkezésre pedig egyszerűen nincsenek szavak. felh. név mező nincs, illetve látható a jelszó.

Én nem lógatnám ki magamat a publikus internetre egy olyan eszközzel amin futó szoftver stacket és beállitásokat egy tőlem független szolgáltató rakta össze isten tudja hogy milyen szándékok mentén és/vagy szakértelemmel.
Nekem is pár hónapos a UPC-m, nem tudom milyen eszközt adtak de rögtön kapcsoltam át bridge módra és ment rá a linksys-em tomatoval.

--
arch,debian,retropie,osmc,android,windows

Bocs, hogy közel 1 éves topikot felélesztek, de új UPC ügyfélként mi most kaptuk meg ezt a modemet.
A kérdésem az lenne, hogy VPN-t sikerült e valahogy előcsalni az eszközből?
Megrendelésnél erre konkrétan rákérdeztem, és mondták, hogy igen tudja majd a modem. Erreföl most szembesültem vele, hogy nagyon gyérek a beállítási lehetőségek...

Mivel korábban biztosítottak róla, hogy a funkció elérhető, szerintem telefonálj rájuk, és kérdezd meg hol van.

Ha azt mondják, hogy nincs, akkor sajnos marad a modem mód saját routerrel.

Nem tudom, hogy ilyenkor fogyasztóvédelemhez fordulni érdemes-e (gondolom felvétel a korábbi beszélgetésről kikérhető ha más nem, telefonszámod alapján). Legjobb esetben is kapsz egy másik routert, ami valószínűleg rosszabb lesz. (Gyengébb wifi, nem támogat nagyobb sávszélt)