Samsung R538 random kikapcsol

Sziasztok, a címben jelzett kedves öreg laptopomban van egy régi i3 proci, meg egy EVO840-es SSD, és 4GB RAM. Random használatban néha bírja 5-6 órát, néha 2 óra után aztán 10 percenként kikapcsol - egyszerűen mintha shutdownt nyomna rajta valaki, lemegy offba.
Windows 10 legújabb insider preview fut rajta (15007).
Gyanakodtam a RAM-ra, kivettem 1 1333-as 2GB modult, és futtattam a memtest.exe-t 2 órán át, semmi baja egyik ramnak sem; marad az SSD. HDDScan for Windows fut rajta 1-2 órája, 38-150MB/s-cel nyomogatja random az olvasást, fut mint a bolond.
A sima Windows upgrade ha benne van a 4GB RAM, nem fut le, beleshutdownol mindig, 2-vel lefutott végig. Az imént próbáltam egy System Cleanup-ot (previous windows version stb. törlése), beleshutdownolt.

Milyen toolt tudtok ajánlani, ami usb-ről bootolva rá tud nézni az SSD-re? thx előre is

Hozzászólások

Sem SSD, sem OS, sem ramhibától nem kapcsol ki a gép.
Az vagy akksi, vagy alaplaphiba valószínűleg.
--
"Sose a gép a hülye."

a legkeményebb app ami fut rajta, az a remote desktop, rég lemondtam egy visual studio futtatásról is, mert úgyis beleshutdownol 2-3 óra után.
aksiról már nem is nagyon használom, mindig áramról fut.
az alaplapjához még nem nyúltam az elmúlt 10 évben, kétszer cseréltem billentyűzetet, mert szétkoptattam.

Csatlakoznék az előttem szólókhoz.
Nekem amikor rossz volt már a laposban az akksi teljesen random elkékhalálozott a gép. Ha rossz az akksi, de töltőn is van okozhat egészen izgalmas és változatos problémákat. Vedd ki az akksit.

Aztán próbálj meg egy live ubuntut indítani és azt használd/járasd néhány napig. Ha egyszer sem hal le akkor már egyből körvonalazódik a probléma. Bár nekem így olvasva az "insider preview"-ra is elkezdett tikkelni a szemem...