Miért álló videót csinálnak sokan telefonnal?

 ( locsemege | 2017. január 8., vasárnap - 15:26 )

Milyen „jó” is az, amikor piciben lehet nézni egy telefonnal készült YouTube videót, mert az álló, míg a monitor fekvő...

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Pár telefonos app a hibás benne.
Rászoktatta a felhasználókat.
Pl az Instagram is csak állóban működik a telefonon, nincs landscape módja. Vagyis ha használod akkor hiába forgatod a telefont, állóban rögzít. Ott már a kamera megnyitásánál is a front kamerával indít, azaz szelfi módban. Amihez meg jellemzően jobb az álló kép, mert a hatalmas ego jobban kitölti, kevesebb a körítés.
Itt jön a buktató. Ugye jellemzően az ilyen app használói az appból készítenek videót megosztási céllal. Emiatt ez berögződik, és utána már a "sima" kamera appban is állóban fog rögzíteni.
Van erről egy pár régebbi cikk, itt csak röptében egyet emelek ki:
http://media20.blog.hu/2015/09/26/a_vertikalis_video_allva_hagyja_a_mediat
Szerk.: itt még szóba kerül, hogy legtöbbször telefonon is nézik vissza a művet, és természetesebb állóban tartani a elefont közben.
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Köszönöm. Nincs okostelefonom, így zöldfülű vagyok abban, hogy erre magam rájöjjek, ugyanakkor roppant bosszantó a jelenség, amit írtam, hogy például YouTube-on álló videó van fenn, ráadásul nagyon nagy képaránnyal, így aztán 1680x1050-es monitoron landscape-ben ez nagyon szörnyű élmény.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Najó, de az Instagram négyzet alakú képeket készít.

Huh azt én is rühellem, amikor egy videó 300x1600 (sarkított példa) felbontású, és kétoldalt a nagy feketeség.
A legszomorúbb, hogy a készítőt ez nem is zavarja! Simán van pofája feltolni a netre.

...meg odaadni az esküvői felvételeket, hogy vágjanak belőle profi DV anyagot. A vágó meg befonja a haját örömében.

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

off: oktatóvideó a témában, amit el lehet küldeni a delikvenseknek: https://www.youtube.com/watch?v=Bt9zSfinwFA
--
blogom

Köszönöm! :D


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ez egyszerűen szenzációs! Köszi!!!

--
jAzz

Valószínű, hogy nem álló videót akar csinálni.
Elindítja a videofelvételt miközben a készülék függőlegesen áll, majd ez után fél másodperccel forgatja el a telefont 90 fokkal. Álló marad a felvétel oldalaránya.

Egyrészt a kényelem. A telefont elég kényelmetlen fekvő módban használni. Másrészt meg a célközönség nagy része eleve "állítva" nézi meg a tartalmat. Nomeg az is igaz, hogy nem Stanley Kubrickok készítik ezeket a filmecskéket.

Talán azért, mert a téma megkívánja és telefonon fogja nézni?

Ugy "esik kezre" tartani. Meg mert eleve ugy fogod a telefont alap hasznalat kozben.

Miert nem eleve *MINDIG* fekvot csinal?! Es csak a kijelzon megjelenites valtozna az elforgatastol?...

Hát nem tudom, én ha videózok telefonnal akkor elforgatom és két kézzel tartom a még stabilabb kép érdekében.
Soha még csak meg sem fordúlt a fejemben egy kézzel, állva tartott telefonnal videózni.

+1

próbáltál már egy szobában személyt videózni?

Ez az egész tipikus elitista rinyálás. A telefonos felvételek nagy részén emberek vannak, azokat állva szoktuk fényképezni is (angolul az álló/fekvő megvan? landscape, meg portrait, ha mond valamit), nézni is nagyrészt telefonon nézik az emberek, ráadásul a minőségük miatt kb gyászmindegy, hogy egy 16:9es monitort nem tölt ki.

Ráadásul pl a telefonom (meg emklékeim szerint az összes régebbi is) alapesetben 4:3as képaránnyal csinál képet a köcsög, pedig a kijelzője 16:9, mint egy monitoré, és a rohadtak mégis. Ez miért nem zavarja a sok okostónit vajon? Pedig gondolom ritkán hivatják elő ezeket :)

4:3 az még mindig x:y, tehát inkább vízszintes. Az álló telefonos videó pedig igan kis képarányú, idegesítően kevés pixelre kicsinyített vízszintesen, ha azt szeretnéd, hogy függőlegesen elférjen a monitoron. Vagy az aspect ratio 1:1-ről kell lemondani, de akkor hirtelen mindenki zsírdisznó lesz a képen, de annyira, hogy élvezhetetlen a látvány, vagy alternatíva még, hogy eldönthető, függőlegesen melyik szűk szegmensét nézzük a képnek. Ez remek, tényleg.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

1) Az álló telefonos videónak pont akkora a képaránya, mint a fekvőnek :)
2) Igen, monitoron lesz rajta két vastag fekete csík oldalt. Oszt? Cserébe látszik a gyerek is, meg anyu feje is, nem csak deréktól lefele. Mikor telefonon mutogatják, akkor azt kitölti. Monitoron nézve meg még mindig simán látható.

Kellemetlen monitoron? Persze, nem az igazi. De ettől még ez a szokásos fröcsögés, hogy le kéne vágni a kezét meg mittomén egy istenverése privát videónál, ahol a _fő felhasználási mód nem a monitor, csak örülj, hogy ott is megnézheted_ az nettó sznobizmus, kb egy kategóriába sorolható az aranyozott csatis hdmivel, meg az én kocsiban is csak flacet hallgatok kreténséggel.

Az álló telefonos videónak pont akkora a képaránya, mint a fekvőnek :)

Nem akkora, a reciproka. Teszem azt, fekve 16:10, állva 10:16, az arányuk pedig 16/10/(10/16)=2.56

Ez azért nagyon nem 1.

Cserébe látszik a gyerek is, meg anyu feje is, nem csak deréktól lefele.

Ez hülyeség. Ha a monitorra kifér 1 darab ember függőlegesen, akkor, ha nincs kétoldalt fekete csík, akkor ugyanúgy kifér 1 darab ember függőlegesen, meg még a gyerek, a karácsonyfa, a nagyi meg az ajándékok is a képre férnek. Épp ezt mondom, ha meg akarod nézni a tartalmat, kénytelen vagy úgy normálni a képet, hogy vertikálisan kiférjen, aminek az a következménye, hogy annyire kell kicsinyíteni, hogy alig pár száz pixel marad belőle horizontálisan.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Még mindig az az alap probléma, hogy ezeket a videókat általában 10:16 arányú kijelzőn való megtekintésre készítik, nem 16:10-re. :)
Sokkal rosszabb, amikor telefon kijelzőn akarod megnézni a landscape videót.

Ravasz trükk: elfordíthatod a telefont landscape állásba, és akkor a landscape videó teljes képernyős lesz.

Csodálatos, hol tart manapság a technika.

Nem. Ha pl instázol, akkor függő marad...
Ha jól tévedek...
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Nem instázok

legyen neked reciprok, ha nem ismered fel a smiley-t ;)
---
Persze, ráfér még a karécsonyfa, a nagyi, meg az ajándékok is. És akkor most kéretik a kezedbe venni egy fénykép készítésre alkalmas eszközt, és megnézni, mennyivel kell hátrébb sétálni, hogy az egy darab ember landscapeben is elférjen függőlegesen. Egy-két konyhafal nem lehet akadály :). Ja, és azt is tessék megnézni utána, hogy mondjuk ezen ember feje alapállapotban mennyivel lesz kisebb landscapeben, és milyen jól lehet majd látni egy nem túl nagy telefon kijelzőn. Szóval azért nem olyan triviális probléma ez, csak gyanús, hogy sose szoktál csinálni, úgy meg könnyű :)

Ne is mondd, ma rá lettem uszítva egy androidos tabletre. Másfél óra alatt sokat őszültem, sikítva menekültem haza a desktop gépemhez...


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Akkor örülj, hogy nem alma volt :) Nem ugyanarra való egyébként a kettő, kár is hasonlítgatni.

Az érdemi részére? :) Mert a feladathoz nem kell okos izé, egy teljesen hagyományos fényképezőgép is megteszi. Zoomgyűrűt piszkálni nem ér.

Höhö... azért ennél kissé bonyibb a helyzet.
Arról őszintén szólva lövésem nincs hogy miért 4:3 a 4:3, gondolom van valami oka. A 16:9-et azért kezdték el, mert elvileg közelebb van az emberi szem látómezejéhez, természetesebb hatást kelt. A legtöbb ember nem egy függőleges résen át kukucskálva nézi a világot.

Az oké hogy emberek vannak a "telefonos felvételek nagy részén", de ha az az ember nem egy helyben áll, hanem csinál is valamit, pl. fut, kerékpározik, sárkányt ereget, patkót kalapál, azonnal kényelmetlenné válik a tényleg szűk kivágás (ez amúgy vidáman tetten érhető ezeken a videókon, hol az egyik, hol a másik végtag lóg ki, vagy a téma egy része, és akkor pásztáz veszettül és így legalább minden elmosódik, vagy olyan messze megy, hogy inkább maradt volna otthon).

Az, hogy alapesetben milyen a telefon, az egy dolog, én, mint okostóni, képes voltam átállítani, igaz azért, mert 16:9-es képarányú képeket szerettem volna csinálni. Igaz így veszítek a "képből", mert a szenzor meg 4:3-as. Ez meg goto 10 hogy miért épp 4:3, de lusta vagyok utánaolvasni.

Katódsugárcsöves TV-knél volt szokás a 4:3, interlaced 625 sor, 833 1/3 oszlop, félképenként 312.5 sorral. Ez persze még mindig nem magyarázat arra, hogy miért épp 4:3. Arra tippelek, hogy nagyon lapos szögben eltéríteni az elektronsugarat úgy, hogy az időben lineárisan fusson végig a fénypor rétegen, s mindezt analóg módon megoldani szinte lehetetlen. Még a 4:3 aránynál is úgy oldják meg a nonlinearitást - ha jól gondolom, tangens függvény lesz az -, hogy egy permanens mágnessel átmágnesezett vasmagon hajtják át az áramot, s a vas nemlineáris mágnesezési görbéjét használják ki.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerintem még a filmes (értsd kisfilmes, 35mm-es) időkből való. Az meg bőven a tévé előtt volt. A kisfilmes (meg KF) előtt meg a síkfilm volt, és hogy annak milyen és miért olyan a képaránya... na, ez már az ingerküszöböm alatt van.

Ha meg landscape tartom, akkor nem látszik a sárkány, meg levágom anyu fél fejét felül.

Van, amikor jobb landscapeben videózni? Kétségtelen. Ettől még ezek a magas lóról előadott a portrait szar, és le kéne vágni a kezét (mer én operatőr vagyok ám, nem akárki), meg hogy lehet mindenki ilyen birka jellegű nagyonmagasról nagyonmegmondásokat, amik ilyen vérprofi igényeket támasztanak amatőr felvételekkel szemben, és komolyan képesek kiakadni, én simán viccnek tartom. Az így készült tartalom nagyrészénél gyász mindegy, a lényegen nem változtat, hogy pistike sárkányt eregetett, és közben néha lemaradt a keze, vagy hogy kénytelen vagy oldalt fekete csíkkal nézni, hogy tibike részegen seggre esett a medencében.

Gondoltam, semmiből nem áll elforgatni a telefont, de úgy látom, egy mozdulat helyett ideológia születik a hülyeségre. :(


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Hint, én ha olyat videózok speciel elforgatom ;)

Én meg úgy látom, te képtelen vagy levenni a szemellenződ, és a saját marginális igényedből kiindulva hülyézel le mindenkit, aki nem így tesz. Az csak egy fokkal jobb, mint azok -- mint az operatőr kolléga, -- akik vélt vagy valós felsőbbségük biztos tudatában teszik ugyanezt.

hülyézel le mindenkit

Na, azért erre nem szoktam ragadtatni magam.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

ok, akkor csak engem :)

off

Nem. Szerintem szignifikáns különbség, hogy egy véleménnyel nem értek egyet, azt ez egy véleményt minősítem, mellesleg függetlenül attól, ki mondja, vagy azt a személyt, aki mond valamit. Én azt írtam, hogy meglátásom szerint ideológia születik a hülyeségre, de ebben lényegtelen, kinek a véleményéről mondom ezt. Ezzel nem azt mondtam, hogy hülye lennél. ;)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

értem én, nem vettem magamra, rossz megfoglamazás volt tőlem, kissé túllihegtük :)

Áthidaló megoldás:

Nem nézel olyan videókat, amelyek álló formátumban rögzítettek. Szerintem semmi lényegesről nem fogsz lemaradni. Nem olyan nagy veszteség, ha kevesebb cicás, plázacicás videót látsz. De a részeg Tibike kalandjai a medencénél c. videó nélkül is meg lehet lenni.

Nem szoktam mobilon videót nézni, de most kipróbáltam. Az álló formátumú videót átméretezi a youtube kódere feltöltéskor, és lesz belőle fekvő formátum fekete csíkokkal. A mobilt függőlegesen tartva, látom a fekvő formátumú, fekete csíkos képet. Ha rábökök a teljes képernyőre, akkor intelligensen levágja a fekete sávokat, és felnagyítja – a korábban kisebbre átméretezett képet – teljes kijelző méretűre. Csodás. Talán kicsit jobb egy átlagos VHS videó minőségénél. Csak két videót néztem meg a mobilon, így nem vagyok benne biztos, hogy ez az általános. Inkább maradok az áthidaló megoldásomnál, és nem nézek ilyen videókat.

Én ezt néztem meg: https://www.youtube.com/watch?v=17uHCHfgs60 tökéletesen megy teljes képernyősben. Igaz, nem a böngészőből néztem meg, hanem a natív játékossal. A minőség merőben más kérdés, orientációs információ nélkül némiképp problémás lenne elforgatni a képet.

Áh, vágom, neked is pont úgy van, elsőre nem fogtam fel, hehe.

Update: gyorsan belenéztem, 1440p a video, azért az nem VHS :D Persze azt is lehet rosszul csinálni, van is pár "rendes" video akár a tecsőn is, ami leginkább egy animált Rorschach teszt.

Itt az ideologia sokkal inkabb az amit ilyenkor eloadnak paran, hogy milyen parasztsag allo videot kesziteni, meg miert olyan nehez ket kezzel fogni vagy letornem a karjat...

Nem vagyok megrogzott foto vagy video keszito (se telefonnal se celeszkozzel), jo ha atlagban havonta hasznalom a telefont ilyesmire. De bele tudok gondolni olyanokba, hogy telefonos felvetelek jelentos tobbsege sima amator munka csak mert epp keznel van cellal.
Teszem azt anyuka meglatja hogy kisgyereke nekiallt olelgetni a macskat akkor nem azzal fog foglalkozni milyenek a fenyviszonyok, milyen szogbol lenne idealis filmezni, hogy legyen a hangositas es egyebek, csak orul hogy elokapja gyorsan a telefont ahol remelhetoleg hamar megtalalja a kamera alkalmazast hogy fel tudja venni azt a par pillanatot.
Vagy apuka napok ota bosszankodik, mert rendetlenkedik a kocsi, bezzeg mikor szerelohoz viszi semmi baja, majd legkozelebb mikor ujra tapasztalja eszebe jut, hogy felvegye videora hatha segit a szerelonek, igy orul hogy csinalt egy felvetelt.
Netan pistike a suliban elkezd videozni, mikor moriczka elindul krisztiket randira hivni, mert titkon remeli hogy kap egy pofont akkor ot se fogja erdekelni hogy fekvo vagy allo lesz-e a video.
Ahogy engem se erdekel ha a nyavajas indiai supportnak keszitenem kell egy par masodperces videot az eszkozukrol amin a hiba led villog, mert nem kepesek megerteni hogy bar ok nem latnak hibat, itt maskent fest a dolog.

De nezzuk mas oldalrol a kerdest, telefonos felvetelek donto tobbsege a kozossegi mediaban landol valamilyen formaban. Ha ehhez hozzavesszuk hogy peldaul a facebook, de tippre tobbi nagy eseteben is igaz, felhasznaloi tobbsegeben mobilos klienst hasznalnak manapsag mar, sok esetben allva tartott telefonnal akkor legtermeszetesebb dolog lesz egy vegiggondolt video keszitesnel, hogy allo felvetelt csinaljanak, hisz a celkozonseg tobbsege ugyis ugy fogja megtekinteni.

Egyebkent pedig szerintem monitoron is meg lehet tekinteni azokat a mobilos felveteleket, hisz azok ugyse a studiomunka szintu minosegrol es profi beallitasokrol szolnak, nem veszt vele sokat az ember.
De ha valakit nagyon zavarnak az ilyenek akkor sok monitort el lehet forgatni portre modba is...

Reszemrol felesleges hisztinek erzem ezt a "fekvo videok for president" marhasagot.

akkor ide a +1

+1

A vérprofi igény érzésem szerint enyhe túlzás. Egyfelől tejesen érhető, hisz ha telefonon nézi vissza, akkor nyilván úgy lesz jó, míg ha képernyőn, akkor meg hát olyan, amilyen. Valószínűleg nincs tökéletes képarány, így aztán ez örök probléma lesz.

Amúgy felőlem tartsa úgy ahogy akarja, de engedtessék meg hogy kinevessem azt, aki ordítóan rosszul csinálja.

Persze hogy nincs. A fránya fényképek pl alapból 3:2esek, és mindenféle furcsa arányokban nagyítják őket papírra a 3:2 és 4:3 között valahol :)

nevesd, azzal nincs semmi gond. :) Engem tényleg csak ez a felsőbbségtudatos nagyonmegmondás idegesít ebben az egészben, ami mindig előjön ilyenkor :)

A gőzképek meg szénnel csinálnak gőzt a vízből...
Jó, kell, de elmúlt... :)
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

A papírkém még szerintem nem. Én pl rendszeresen hivatok elő, mert a tapasztalat az, hogy az előkerül, a digitális meg nem nagyon. És én pl mindent szigorúan 3:2re vágok, éppen azért, hogy lehessen előhívatni a szokásos 10x15ben. :)

Egy operatőr haverom mondta, hogy legszívesebben levágná a karját azoknak, akik álló videókat és képeket készítenek.
Szerintem igaza volt.

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

+1

Hatalmas +1

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

A fotókat kár ide keverni (az operatőr úr is szerintem felindultságból elmlíthette, illetve Ő szegény be van zárva a fekvő világba). A fotográfusképzésen eleve tanítják, hogy egyik formátum se szentírás, és az se hogy vízszintes legyen a kép. Meg egy csomó más dolog se az.

Sőt, az egyik, viszonylag ismert kép, ami az NG borítójára került (készült?), és így viszonylag követelte az álló formát, "fekvőre" vágva szerintem sokkal hatásosabb: http://i2.cdn.cnn.com/cnnnext/dam/assets/150109115802-afgrl-10001-exlarge-169.jpg Nincs rajta a sallang, csak a tekintet. Sőt, megnézve a borítóképet, a teteje és az alja a képnek csak azért kellett, hogy lehessen hová írni.

A video azért egy nagyon más történet. A telefon és a tablet egy olyan, viszonylag új eszköz, ami olyan lehetőségeket nyújt, amit a hagyományos eszközök (monitor, TV, mozivászon, de a másik végéről a dolgoknak pl. a videokamera) nem tud. Könnyedén el lehet forgatni lejátszáskor (is), illetve elfér zsebben, és gyakorlatilag mindig kéznél van. És nem utolsó sorban, jobbára olyanok használják, akiket nem kötnek (befolyásolnak) a múlt évezredi szemléletek. Ami vagy jó, vagy nem jó, de az már egy teljesen más történet.

Viszont a változó "tartalomfogyasztási" szokások olyan szörnyszülött dolgokat eredményeznek, mint a 16:9-es filmből 4:3-ra - vagy valami hasonlóra, csak saccolok - croppolt valami, hogy "jól mutasson" a FB nyomorék felületén.

Érdekes dolog ez, pár hete volt hogy táncosokat fotóztam, és a tanáruk viszont telefonnal vette őket, és közben forgatta ide-oda a készüléket, váltogatva az álló és fekvő módot, attól függően, hogy épp milyen képre volt szüksége - pontosan úgy, ahogy a fotókkal is csináljuk. Az már egy másik probléma, hogy lejátszáskor ez viszont gond lesz, amikor nem, vagy nem kényemesen forgatható eszközön nézik a végeredményt. Illetve ki tudja, talán még akkor is, hiszen kinek van kedve állandóan ide-oda fogatni a telefont, tabletet? Ha meg nem fogatja, akkor a lejátszott anyagot kell fogatni (és összenyomni).

+1
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

+1

Mert a hasznos tartalom (pl emberek) általában függõlegesek, és, mert a fekvõ szélesvászon a buziknak való?

Se a telefonom, se a tabletem, de még a laptopom sem 16:9-es. (Elõbbi kettõ ráadásul álló.)
Az egy szar formátum. Utálom az akkora olyan videókat.
Na?

factor 1680
1680: 2 2 2 2 3 5 7

factor 1050
1050: 2 3 5 5 7

Ebből meg ugye az látszik, hogy a monitorom 8:5 arányú, bár egy általam tisztázatlan ok miatt 2-vel bővített formában szokták ezt megadni, szóval 16:10 az aránya. Akkor így nem vagyok buzi, ugye? :D


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem mindenki buzi aki buziknak való dolgot használ, sem nem lesz hetero valaki attól ha nem használja.

Szóval ennyibõl még nem tudom eldönteni.

Több komolytalanságot, please! ;)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Azt kérdezd meg, hogy van-e akváriuma!

Amúgy most valami átok lehet rajtam, mert kb. csak "álló" videók jönnek szembe, és ráadásul olyanok, amiket pont nem úgy kellett volna felvenni. Vagy csak most jobban észreveszem ezeket :D