Angol tanulási módszer kisgyereknek?

Fórumok

Sziasztok!

Tudtok javasolni olyan módszert/oldalt/rendszert, amivel olvasni még nem tudó, 5 éves kisgyerek tud angolul tanulni?
Abból indulok ki, hogy nagyon tetszettek neki korábban olyan videók, ahol mutattak egy képet (autó, ház, traktor) majd utána kimondták angolul az adott szót.

Előre is köszi.

Hozzászólások

Mi is probaljuk tanitani a gyerkocot angolul es szlovakul (igaz, o meg csak 2.5 eves es kb. 8 honapos koratol kezdtuk).

Bar nem vagyok szakember, de a fenti pelda szerintem nem alkalmas tanitasra.

Ahogy mi utanaolvasgattunk van egy nagyon-nagyon lenyeges dolog, ami a nyelv elsajatitasahoz kell (kulonosen gyerekeknel, mivel ok meg maskepp tanulnak), ez pedig az _interakcio_.

Szoval a tanulasnak az a menete, hogy o probalja kovetni a peldat, es valaki folyamatosan segit ebben (kerdesre valaszol, folyamatosan javitja, stb).

Gondolom amit emlitettel, csak pelda, szerintem az nem alkalmas a tanitasra. Szavakat ily modon (szinte) felesleges tanitani, mert a szavak tudasatol nem fog valaki tudni beszelni (nem fogja tudni mondatta formalni, nyelvtanilag helyesen hasznalni), illetve vannak olyan fogalmak amit nem tudnak kepileg bemutani. Tehat minimum mondatok kellenek, de leginkabb egesz tarsalgasok a tanulashoz.

Azt mondjak, nyelvet (barmit) tanulni sosem keso - de bizonyos dolgoknak azert van egy-egy idoszaka. Nem veletlen, hogy a gyerekek ~1 eves koruktol (de lehet hogy igazabol szuletesuktol) 4-6 eves korukig szedik fel a nyelvi tudas oriasi reszet (persze a szokincs kesobb is jelentosen bovul, de az alapok addigra megvannak (kb. amit nyelvtannak hivunk). Szamomra erdekes volt (valahol olvastam amikor ezt a temat jartuk korul), hogy a hangi alkotoelemek (fonemak (ezek nem a betuk vagy szotagok)) rogzulese 1.5(!) eves kor korul lezarul - azaz ezutan szinte lehetetlen anyanyelvi szinten, idegen akcentus nelkul megtanulni egy nyelvet.

Az idealis, ha van a kornyezetben (esetleg akar elektronikus kommunikacion keresztul (skype, etc)) anyanyelvi ismeros, akivel aranylag surun tud kommunikalni - nyilvan ez azert nem jellemzo.

Mi az alabbiakat tesszuk:
- free style beszelgetes naponta
- olvasas (kepes) mesekonyvekbol (ez is interaktivan, tehat ha megallit ket mondat kozott, hogy "az mi a kepen" akkor magyarazas, elidozes annal a dolognal)
- mondokak, enekek (youtube-rol, konyvbol) egyutt (a dalocskak nagyon sokat segitenek, szinte eszrevetlenul (es orommel) tanulja meg, nem is figyelve oda ra (persze ehhez tobbszazszor el lesz enekelve egy dal mire o is tudni fogja :-)

BTW, ezzel nekunk is fejlodott egy bizonyos teruleten a szokincsunk :-)

Tehat amit en leszurtem lenyegkent: energia befektetese nelkul valoszinuleg nem megy - legalabbis nekem olyat nem sikerult talalni, hogy "vedd meg ezt a csomagot [DVD|konyv|kartyak|etc], ultesd le ele a gyermeket, es onalloan megtanul majd az adott nyelven".

De barmit csinalsz, jobb mint a semmi.

/sza2

Nekem anno a Sesame street nagyon sokat segített.

A lányomat először Helen Doron nyelviskolába vittük (angolra) ide nem sokáig járt, mert akivel kezdtek tanárnő elment szülni aki helyette jött azt nem szerette így otthagytuk. Ezután a Kids Club foglalkozására járt és jár a mai napig, most négy éves a lányom.
Így utólag a Heren Doron nem tetszett a Kids Club viszont nagyon jó a lány is szereti nagyon jó a tanár, gyakorlatilag olyan mint egy angol nyelvű óvoda, a foglalkozásokon és a dalokon keresztül észrevétlenül tanulja a nyelvet. Itthon nézünk meséket magyarul, angolul pl. most a Mancs Őrjárat a kedvenc egyáltalán nem zavarja, ha angolul megy.

Angol mesekönyvei is vannak, amiket ugyanúgy szeret mint a magyarokat.

Itt a HUP-on ajánlotta valaki a Mása és medve című mesét akkor még elég kicsi volt a lány, együtt néztük oroszul (akkor még a magyar tévében nem ment). Az összefüggésekből megértette, hogy miről van szó és nagyon meglepődtünk amikor először kérte oroszul, hogy vegyem fel. Valamint, hogy szokja a füle kb. a Másával egy időben a feleségem okostelefonján néztek kínai szótanító programot (mutatja a képet és elmondja kínaiul).

Azért visszük "nyelviskolába", mert egyikőnk sem túl jó angolból.