Arch on Rpi -- raspikonfig nélkül

Sziasztok.

Hegeszteni tanulok, mert az haladó gondolkodásra vall mai rohanó világunkban.

Azt szeretném megoldani, hogy egy Arch linuxon az spi és az i2c engedélyezve legyen, a debianokon megszokott inittabot sem találom, melyben a
ttyAMA0 115200 ut100
sort le kellene tiltanom. Lila gőzöm sincs, Arch-on ezt hogyan csinálom meg.

A cél egy soros lábakra kötött L86-os GPS üzemeltetése. Jelenleg cat /dev/ttyAMA0-ra nincs válasz, lábak jól vannak bekötve, a ttyAMA0 létező fájl...

Az RTC óra már működik, de ott is vannak anomáliák, pl. a /dev-ben 2 db óra van, egyik nem megy:

/dev/rtc # ez symlink az rtc1-re
/dev/rtc0 # ez nem megy és nem tudom minek van itt, kilőni sem tudom az űrbe
/dev/rtc1 # ez megy, hwclock már írja, de csak akkor, ha az rtc symlink erre mutat

Találkozott már ilyesmikkel valaki?

Hozzászólások

Végül sikerült üzemképesre bírnom a /dev/ttyAMA0-t, de előjött egy két évvel ezelőtti probléma, amelyet akkor sem sikerült megoldani.
Össze-vissza különleges karakterek jelennek meg a soros porton az NMEA mondatokat szétzilálva, majd a cat leáll, visszatér a prompt. minicomon különbö9ző bauddal néztem, ugyanaz.
Egyelőre marad a szomorú tapasztalat: raspbianon csak debianon, az adafruit ősrégi distribjén nem "zajos" a soros port, minden egyéb disztribúción, így Arch-on is képtelenség összebarkácsolni gps-sel az rpi-t. Mivel ilyen problémával itt szerintem senki sem találkozott (annak idején szét is lettem itt forrázva), nem tartom valószínűnek, hogy most sikerülne, vagyis inkább lemondok a vezeték nélküli kapcsolatról, az rpi zero egy 3 éves distribbel fog működni.

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---