Megbízható AC router otthonra

Sziasztok!

Adjatok tanácsot milyen üzembiztos, "emberi árú" router-t javasoltok
otthoni használatra ami az alábbi kritériumoknak megfelel:

AC dual band
4+1 gigabites ethernet
korrekt dual stack kezelés (Digi)
ne legyen pilótavizsgás

Köszönöm előre is.

Hozzászólások

Választasz valamit, amelynek a hardware-e tudja ezt és OpenWrt képes, onnantól kezdve rajtad múlik, mit hozol ki belőle.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Definiald kerlek azt hogy emberi aru. Amugy en az ASUS RT-AC68U-t mondanam.

Udv.

Szia!

Az ASUS RT-AC68U ára a tűrésmező felső határán van csak az a gond,
hogy több Asus típus nevezetes arról, hogy változó időközönként
önmaguktól újraindulnak illetve ledobják a wifi klienseket és csak
restart után lehet kapcsolódni újra. :(
Ezért nem igazán bízom az újabb Asus routerekben, ahhoz pedig drága,
hogy kiderítsem openwrt-vel jó lesz-e vagy sem.

Ilyen tipusu routerem van eleg hosszu ideje, es soha nem tapasztaltam vele ilyen problemat. Epp 1-2 hete aktivaltam az IPv6-ot rajta (romaniai Digi) es gond nelkul mukodik. Az 5GHz-es halozat valamival lasabban valik elerhetove ujrainditas utan, de ugyis csak par havonta van ujrainditva, igy ez nem zavaro. En az eredeti firmware-el hasznalom, es meg mindig jonnek hozza frissitesek. Laptoprol 5GHz-es WiFi-n siman tartja a ~40 MB/s sebesseget nagyobb file-ok masolasakor (NFS mount).
openwrt kompatibilitasrol nem tudok nyilatkozni.

Sic Transit Gloria Mundi

Szia!

Ez egy fontos információ, köszönöm, hogy megírtad.
A mostani router egy AC66U viszont most lett garanciális javításra
leadva ezek miatt a hibák miatt.
Azok a tipusok amikről biztosan tudható még, hogy nem mentesek ezektől
a hibáktól az AC58U AC1200+.
Néztem a Trendnet TEW-812DRU ill. NETGEAR R7000-100PES készüléket is
de pl az előzőről nem sikerült egyértelműen kideríteni eddig a dual
stack képességet, és nincs is róluk elegendő tapasztalat, vagy csak
én nem találkoztam velük.

Nekem a "kistesó" van, RT-N18U személyében.
Igaz, nem AC router, de nálam fixen kábelezve vannak a gépek, a telefonoknak és annak a 2 laptopnak pedig pont elég az a sávszél, amit a 2.4 nyújt.
Fagyni/szakadni nem szokott, jelen pillanatban 250 napos uptime-ja van (Dual stack pöccre ment WRT-vel)

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Mikrotik hAP AC. Az ilyen Asus, és társai féle drága izéket felejtsd el, mikrotik ebben az árban mindent visz, profi cucc, nem egy kommersz home vacak.

Valóban nem teljesen magától értetődő a ROS beállítása, de nem megoldhatatlan. Magam nem vagyok egy IT guru, de kis (na jó, néha nem olyan kis...) utánaolvasással sikerült. Valamint rengeteg példa konfig elérhető.
Ha 1000-es netet akarsz használni a DIGI-től ahhoz viszont a Mikrotik home eszközei kevesek. Mivel nincs bennük hw NAT, ezért ezek az eszközök 100-as netnél gyorsabb esetben elvérezhetnek. Ha ez nem szempont, akkor viszont remek eszköz.

Igaz, nem saját tapasztalat, de a RB3011UiAS-RM is kevésnek bizonyult az aktuális firmware-rel, pedig ez a doksi szerint 2,453 Mbit-et tud:
"Mikor megjött a 3011 kipróbáltuk olyan 420 mega környékén ét tudott natolni, de csak az egyik cpu magot hajtotta ki.
Ha egyszer befejezik a szoftverét a 3011 nagyon jó kis eszköz lessz, de nemhiába van belöle még csak RM verzió." prhardver mikrotik fórum
Ettől függetlenül jó cuccok, én egy 2011-et használok, ami ugyan nem AC-s és eleve csak 100-as netem van otthon (ami nekem bőven elég), arra tökéletes.

linksys wrtXXXXAC/ACS jelzesu tagjai, nekem most 1900ACS-van, nagyon nem pilotavizsgas, sok beallitas nekem hianyzik (nem egy mikrotik), de boven hozza ami kell itthonra, azota a NAS felol nem akad a stream (wifin se), van ios/android app is amive szinten egyszeru menedzselni, apr tok folosleges mert egy jo routert ha egyszer beallitasz akkor utana otthagyod es eszrevetlenul teszi a dolgat
mondjuk meg ha egy arlimitet kaphatunk akkor kicsit jobban tudunk ajanlani

ASUS RT-AC68U ha kell AC és 5GHZ, RT-N18U ha elég a 2.4GHz. Mindkettőre Tomato by Shibby :)

Nekem egy asus rt-ac66u van Shibby tomato-jával. Évek óta tökéletesen működik. Időnként (évente?) frissítem a firmware-ét, egyébként teljesen elfelejtem, hogy egyáltalán létezik, mert el van rejtve a számítógépasztal aljában (így legalább nem látszik az a rohadt erős kék fénye)... :-)

Az AC66U helyett kérdeztem mi lenne jó mert most adtam be
garos javításra. A gyári Asus Wrt-vel random újraindul meg
időnként ledobja a wifi-ről a klienseket és csak restart után
lehet kapcsolódni rá. :(
CFW-ben nem gondolkodtam (eddig) a gari miatt.
Kíváncsi leszek mit alkot a szerviz mert nem azonnal
észlelhető triviális hibáról van szó, viszont a fórumokon
több Asus routerről is lehet olvasni amik ugyanezt a hibát
produkálják.

de miért a gyárit használod? használj merlint :) sokkal jobb :)
https://asuswrt.lostrealm.ca/download
https://www.mediafire.com/folder/bkfq2a6aebq68/Asuswrt-Merlin

szerk.: amúgy tucatnyi ac68u és ac87u megfordult már a kezeim között, eddig egy volt csak gyári hibás, azon már fw-t se lehetett frissíteni. szépen cserélték is. a többi pöpec. ha mindenképp problémát is kéne mondanom, akkor a roaming nem az igazi macbookprók esetén. de azért ezt túl lehet élni :D

Nem sokkal a 2.0-as TP-Link Archer C7 megjelenese utan beruhaztam egy peldanyba, es OpenWRT-vel hasznalom. Az OpenWRT miatt lemondtam a hardveres NAT tamogatasrol, viszont az UPC 240 megabitje gond nelkul megy neki. WiFi - LAN sebessegnel ~860 megabit koruli erteket mertem iperf hasznalataval.

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Sajnos az Air gépekbe 2 antennás kártyákat raknak "csak". Ezekkel 600 Mbit/s környéke lehet maximálisan reális. Itt lászik is a két antenna csatlakoztatási lehetőség: https://www.ifixit.com/Guide/MacBook+Air+13-Inch+Early+2014+AirPort-Blu…

Itt is 2 antennát ír: https://wikidevi.com/wiki/Broadcom_BCM94360CS2
Lászik, hogy vannak 3 antennás változatai is, ezekkel az a gond, hogy a harmadik antennát neked kell olyan helyre kivezetni, ahol nem árnyékolja la a belső elektronika nagyon (feltéve, hogy bele illeszkedik).

4 antennas Broadcom kartyara csereltem az osszes iMacemben a WiFi/BT modult, es az ocska MacBookPro4,1-ben is 3 antennas AC/BTle modult raktam (ebben gyarialg szinten 3 antennas cucc volt, de csak ketto volt hasznalva, a 3 antenna is be van szerelve a gepbe, csak az Apple "lekupakolta"). Az iMacek kepesek 860 megabitre, a MacBookPro-val most ~550 megabit kornyeken merek.

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Asus AC66U, a családban 2 is van, ez egyiket több éve használom. Nagyon stabil. Merlin FW. Max a VPN stabilitás nem teljes. Bár az lehet, hogy csak beállítási hibám...
Közben olvastam a többi hozzászólást, ahol láttam jelentős szerepet játszott a "vakító kék" LED. A Merlin-féle FWben is van stealth üzemmód :)

A telekom osztogat DIR-842 routereket, gigabit wan#lan, AC, dual stack megy, a hardware aprón van pár eladó új dobozos 12-14.000-ért.

Fix IP, fix belső ip megy, qos megy, port forwald megy.

Wifin 25 megabyte/sec gond nélkül megy panelban is.

Olcsóbbat nem találsz.

---

?define: "ne legyen pilotavizsgas"

en barmelyik mikrotik modellt merem javasolni, azt hiszem amig ennyire elerheto aron marad a tik altal kinalt minoseg es tudas, addig nekem sose lesz mas. Most egy Mikrotik CRS 109-est hajtok, szerintem a legjobb ma a piacon soho routerek teren.

https://www.senetic.ie/product/CRS109-8G-1S-2HND-IN?gclid=CjwKEAiAg5_CB…

p.s.: ha ezt tul draganak talalod, akkor 951 - 2HnD modellt nezd meg, vagy www.routerboard.com -on valogass. ugyan az a modularis routerOS fut mindegyiken, azt a modult rakod fel / szeded le ami kell.

--
{ Nem is kernel az, ami nem fut el egy quartz órán }

Ha nem akarsz vegigmenni a szokasos penzkidobasokon, lasd Asus, TPLink, Linksys es tarsai akkor veszel egy wifi nelkuli mikrotik-et + egy ubiquiti access pointot es minden gondod meg van oldva.

Hat en egyenlore nem kapok ipv6 cimet de gond nelkul be tudom kapcsolni az ipv4et es az ipv6ot is egyszerre ugyh nem hiszem hogy gond lenne vele, illetve ha masnem openwrt-vel biztosan tudja

Ma mit vennétek? Még mindig ASUS RT-AC68U vagy Microtik (abból nem világos melyik, 1 Gb-es digi-hez)?
--
https://naszta.hu