[MEGOLDVA] Cisco EPC3212 = nincs internet

Sziasztok!

Olyan problémám lenne, hogy most lett hozzánk bekötve egy új internet. A szolgáltató GreenCom (UPC hálózatát használja).

Kaptunk egy Cisco EPC3212-es kábelmodemet. Ha ezt közvetlen rákötöm egy SmartTV-re akkor szépen van rajta internet, viszont ha a számítógépemre kötöm, akkor semmi. Egyszer-kétszer sikerült behozni a modem webfelületét, de a DHCP mintha nem is működne.

Egy OpenWRT-s router-t akarok a modem mögé rakni, viszont azt beállítva sem tudok internetet kicsikarni belőle.

Odáig már eljutottam, hogy a gép+router+modem kommunikáljon egymással, viszont internetre nem tudok menni.

Van valakinek valami ötlete mi lehet a probléma? Én nézek be valamit?

Hozzászólások

a DHCP mintha nem is működne

Már a LAN oldalon az eszköz DHCP szervere nem megy? Nem nagy veszteség, ugyanarra az alhálózatra állíts be statikus címet, a megfelelő - többnyire /24-es - maszkot, meg néhány DNS-t.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Lenin Elvtárs megmondta: Olvasni hatalom! ;)

Router beállításához szükséges alapvető információk:
A Greencom nem használ felhasználó nevet, sem jelszót! Az internet modem speciális azonosító száma van rögzítve rendszerünkben, amely alapján a központi gépünk eldönti, mely modem csatlakozhat hozzá.
DHCP, tehát dinamikus IP cím szolgáltatást használunk, így a routernek is ezt kell megadni kapcsolódás típusnak.
Fontos, hogy amíg a router összeszerelése, beállítása történik, addig érdemes a modemet áramtalanítani. Erre azért van szükség, mert rendszerünk a modem azonosítása után mint egy átjáró, a mögé bekötött eszköznek ad IP címet, és a rendszerünk megjegyzi ezt az eszközt. Ahhoz, hogy ez az eszköz “elfelejtődjön” rendszerünkben és újabb eszköznek adjon engedélyt az internethez történő csatlakozáshoz, a modemet áramtalanítani kell pár percre. Áramtalanítás vagy újra indítás nélkül a jó beállítások esetén sem fog a router az internethez csatlakozni!

Forrás

Tehát:
- Automatikus MAC regisztráció történik az EPC3212 bridge azonosítása után.
- Ezért a kábelmodemet a mögötte levő MAC cserélése után (előtt) ki kell kapcsolni!

Köszönöm! Sikerült megoldani!

A probléma az volt, hogy mikor bekötötték az internetet akkor nem voltam otthon és közvetlen a TV-re kötötték.

Ezzel nem is lett volna semmi gond ha működik az általad is írt módszer, viszont a néhány perc nem volt neki elegendő. Egy egész estére áramtalanítva volt a modem, majd ma reggel router-re kötve egyből működött is.

Az UPC hálózatában dhcp-vel kiosztott statikus IP címek vannak. A WAN interfész MAC-hoz rendelt cím csak a központi eszközök cseréje/újrakonfigurálása esetén változik. Ezért a lease time elméletileg végtelen, de ha lejár, a dhcp MAC alapján mindig ugyanazt osztja ki.
A pool-lal úgy takarékoskodnak, hogy (állítólag 2 percenként) "Who has this address" ARP csomagokkal bombázzák a hálózatot a szegmens összes kiosztott címére. Régen volt egy "regisztrációs oldal", ahol nyugtázni kellett az új MAC-et. Így viszont sokkal kényelmesebb pl. laptopot, hálókártyát vagy routert cserélni.
Az általam idézett GreenCom oldaláról származó utasítás alapján a kábelmodem csatlakoztatását használják a mögötte levő MAC regisztrálására.
Tehát valószínűleg nem a lease time határozta meg a MAC cserét, hanem a "pár perc" volt kevés.