PXE boot probléma, pxelinux lefagy

Fórumok

Sziasztok!

Van egy működőképes PXE boot szerverem, amiről LTSP vékonykliens gépek boot-olnak. Az eddigi gépekkel (régi PC, Fujitsu, HP és Samsung vékonykliensek) működik rendesen.
Most jött néhány új (kétszer egymás után azonos típust beszerezni lehetettlen) Samsung TC242W vékonykliens, ami viszont nem hajlandó boot-olni PXE-vel. Kap címet a DHCP szervertől, megkísérli letölteni a pxelinux.0 fájlt, de a tftp szerver úgy tűnik nem válaszol neki. Egy pillanatra megjelenik, hogy valamit akar a tftp-vel (nem tudok elég gyorsan olvasni a teljes felirat elolvasásához), majd ez a felirat eltűnik, és vár a végtelenségig.
... (irreleváns/téves részek törölve)

Fejlemények, ill. helyreigazítás:
A tftp rendesen működik. A pxelinux.0 letöltése után kiakad (nem teljesen, Ctrl+Alt+Del -re újraindul). Ha kicserélem a pxelinux.0-at a gpxelinux.0 -ra, akkor a gpxelinux kiír néhány infót magáról. Majd a következő sor kiírása után ez is lefagy:
DHCP (net0 cc:b1:1a:b6:d2:af) using cached

Jó lenne valami tipp, mert nem szeretnék heterogén (még a jelenleginél is heterogénebb) rendszert üzemeltetni. Különösen hülyén nézne ki egy tanteremben fele gép LTSP, fele meg Windows 7 embedded.

Hozzászólások

Ez a vékony kliens erősebb mint itt néhány munkaállomás. 4Giga RAM van benne.
Én inkább a retek ethernet-re gyanakszom, meg lehet, hogy az AMD is lazán vette a kompatibilitást. Pl. a memteszt ha nem nyomok F1-et a safe-módhoz (bármit is jelentsen az) lefagy.
Gondolom ha nem lenne hova kicsomagolni, akkor az utolsó 3-as verziójú pxelinux sem menne. Csak annak a sebessége nagyon gáz, több nagyságrenddel lassúbb az elvártnál.

Akkor hátha az elvillanó üzenet segít. Ezt legutóbb, pont tftp-nél úgy csináltam hogy lefotóztam a képernyőt. Ha az se elég gyors, akkor csinálj róla videót.
Illetve még egy ötlet, nem lehet hogy EFI-vel akar bútolni? Nem találtam a leírásában semmit se erre nézve, de a DHCP szerveren be lehet állítani, hogy. Esetleg tcpdumppal (vagy dhcpdumppal) is ki lehet deríteni.

if option architecture-type = 00:00 {
 filename "BIOS/pxelinux.0";
 } elsif option architecture-type = 00:09 {
 filename "EFIx64/syslinux.efi";
 } elsif option architecture-type = 00:07 {
 filename "EFIx64/syslinux.efi";
 } elsif option architecture-type = 00:06 {
 filename "EFIia32/syslinux.efi";
 } else {
 filename "BIOS/pxelinux.0"; 
}

Az elvillanó üzenetben max. 2 karakter van a TFTP után, túl sok infó nem lehet benne.
EFI ki van kapcsolva, amit lehetett legacy-ra állítottam.
Persze van egy pár opció a BIOS-ban amiről nem igazán tudom micsoda (a magyarázatok pedig igen részletesek pl.: "Az XYZ opció ki és bekapcsolásával ki és bekapcsolhatjuk az XYZ opciót.")
Egy Ubuntu install-t bebootol USB-ről annyira nem egzotikus hardver (2db 32bites x86 mag, Realtek Gigabit ethernet).

Nem olyan hülye ötlet. A legújabb pxelinux verzió 6.03, fordítottam egyet, de attól nem lett jobb. A FOG szerverünkön találtam egy 3.86-ost, az működik, csak pár másodperc helyett percekig tölti a kernelt és az initread képet. Még nem az igazi, de van remény (meg vagy fél tucat pxe kép a FOG szerveren, amit kipróbálhatok).

Kipróbáltam egy jó pár verziót. A 3.86 utáni 4.00-pre1 már nem működik, és a legujabb 6.04.pre1 -ig ugyan úgy kiakad mindegyik, amit próbáltam.
Az iPXE képekkel sem mentem semmire, betöltik a default.ipxe fájlt, és utána akadnak ki, esetleg betöltik a lokális rendszert.
Ez így nagyon gáz.

Semmilyen com32, vagy bármi más modult nem tölt be.
A pxelinux.0-at betölti, majd lefagy, tftp-hez nem fordul, semmit nem ír ki a konzolra.
A gpxelinux.0 esetén kiír néhány infót magáról a gpxelinux.0 (ki ő, milyen protokollokat támogat) majd egy sort, hogy inicializálta a net0-at (lásd fentebb) és ez is kiakad.
Mindkét esetben a [g]pxelinux.0 indítása után nincs semmilyen hálózati forgalom (szűrés a kliens IP címére).

Eszembe jutott, hogy a 3.86-os gpxelinux.0 -at nem próbáltam ki. Ez is lassú, de a 23 másodperces kernel+initread betöltés egész jónak tűnik a másfél perces pxelinux.0 eredményéhez képest.