Bürokrácia 2016

Itt az oldalon már több ízben sikerült kifejtenem a véleményem a túlburjánzó magyarisztáni bürokráciáról... ma ismét találkoztam vele...

Elöljáróban: egy olyan bürokráciának továbbra sem hiszem el még azt sem, amit kérdez, amelyiknek az on-line felületén (!) kiválasztható opció a "Spermatároló központ üzemeltetésének engedélyezésére irányuló kérelem".... vagyis erre is van kidolgozott ügymenet, hivatalos eljárásrend, kispapír, nagypapír, aláírás-pecsét. No comment...

Ügyfélkapu-regisztráció... lassan már nem ártott megcsinálnom, úgyhogy ahogy azt kell, szabadságot vettem ki, reggel kényelmesen felébredve besétáltam a legjobban megközelíthető kormányablakhoz (aka. "szélvédő") és onnantól kezdve, hogy megkérdeztem a biztonságist, hogy hol a francba van a jegykiadó automata, három perccel később volt ügyfélkapum. Szóóóval határozott előre lépés van ahhoz képest, amit legutoljára tapasztaltam okmányirodákban. Ráadásul (ez az, amit soha nem hittem volna, hogy leírok) készséges és kedves volt az ügyintéző... plusz pont.

Új személyi: ha már lúd, legyen kövér alapon úgy mentem, hogy megcsináltatom az új eszemélyit. Nem számítva azzal, hogy működőképes a bürokrácia, azonnal kértem mindkét ügyre számot, úgyhogy az ügyfélkapus pulttól átrohantam a másik asztalhoz szólni, hogy mindjárt jövök. Ezután az ügyfélkapus ügyintéző kérte a személyimet és nézte, hogy de hát az még érvényes, hogy akkor miért akarom lecserélni? Intő jel #1.
Átülve a másik pulthoz, a személyis ügyintéző is azzal kezdte, hogy de hát még érvényes a régi személyim, akkor miért akarom kiváltani? Intő jel #2. Mondom, hogy ügyintézéshez, az ügyfélkapu-regisztrációnál múltkor láttam, hogy azt eszemélyivel is el lehetne intézni. "Igen, de csak azt". Intő jel #3. Jobb híjján bedobtam a szerződések aláírását, "arra még nem jó". Intő jel #4 (nem akartam belemenni, hogy egy topicban már megoldottuk, hogy de :) ), az i-re a pontot és a serifet a "azt ugye tudja, hogy ehhez kell egy olvasó, amit a Magyar Postánál lehet megvenni" kérdés tette fel. Intő jel #5. De kitartó vagyok :)
Maga az ügyintézés egyébként teljesen korrekt volt, láttam, hogy Photoshoppal dolgoznak a kamerával Win7 alól (na nem az Adobe Photoshoppal, hanem egy "PROD Photosho..." ablakcímű alkalmazással), tippre egész pontosan kettő adatot kell neki felvinnie a rendszerbe (lehet, hogy be kell pötyögnie a régi személyi számomat), a telefonszámot harmadik végigmondásra bepötyögte, aztán véletlenül törölte, úgyhogy kezdhettük elölről, az összes papírt meg csak egyszer kellett újra nyomtatni, mert elírta az e-mail címemet... :) de még így is < 10 perc volt az egész.

Összességében pozitív csalódás volt (bár itt-ott még mindig látni érdekességeket), úgyhogy megkövetem a magyar bürokráciát, tényleg van változás (javulás?) etéren is.

BlackY

Hozzászólások

Az e-mail cimet en mindig ugy kezdem, hogy: "Betuzom kedves, jo?", es argus szemekkel figyelem, hogy miket ut be, hogy ha a "hedvig" -et elkezdi utni, akkor felsikitsak, hogy NEEEE.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Szerencsés ember vagy. Idén nyáron kiírattam a román forgalomból a Németországba áthozott Fiatunkat (eladni még áron alul sem tudtam, mert odahaza csak a BMW kelendő). Csupán négy napot rabolt el az éves szabadságomból.

Mult szombaton akartam utlevelet csinaltatni (meg ervenyes lett volna 2017 kozepeig, de van egy fel eves buffer idoszak.. a tervezett hazaut +6 honapig meg ervenyesnek kell lennie, es nem akartam 2 hettel vacakolni). A szemelyim 2 es fel eve jart le, de az utlevelem miatt nem foglalkoztam vele, egyszeruen a regit kitettem az irattartombol, az utlevelet meg be a helyere - bar kicsit tobb helyet foglal. Egyebkent epp 2014-ben volt 3 szavazas (parlamenti, EU-s, onkormanyzati), az elso 2-n a szemelyi adatok ellenorzesenel voltak olyan kedvesek, hogy felhivjak a figyelmemet, hogy le fog jarni (az onkormanyzatira mar utlevellel mentem).

Szoval elballagtam a kozponti okmanyirodaba, hogy megcsinaltassam mindkettot. Ott mondtak, hogy ok mar csak idopontra fogadnak, es decemberig be vannak tablazva, de rogton adtak egy papirt, amin fel volt sorolva az osszes kornyekbeli okmanyiroda, ahol el tudom intezni. Hetfon ott kezdtem, vittem az elozot, huztam 2 sorszamot (az ugyintezo a masikat is magara vette a rendszerukben), vartam par percet. Aztan valaszoltam par kerdesre (hany evre szeretnek utlevelet, melyikbe kerek ujjlenyomatot, taroljak-e, kerek-e elektronikus alairast, ha kesz van, hogy ertesitsenek, stb..), aztan lottek par sztarfotot, es meg is voltunk.

Szerdan jott az sms, hogy kovetkezo nap atvehetem az utlevelemet. Csutortokon elsetaltam oda, huztam egy sorszamot (bar felesleges volt, mert egy lannyal egyszerre erkeztem, es ket ugyintezon meg rajtunk kivul senki nem volt, szoval mindketten sorra kerultunk). Par perc alatt megkaptam. Az elozo utlevelemet kilyukasztva visszakaptam az uj melle. A szemelyi elkeszulterol szombaton jott az sms, de vasarnap lusta voltam erte menni, hetfon amugy sem lesz nagy kitero. Az ugyintezo mondta meg kesziteskor, hogy a szemelyire 8 napot szoktak vallalni, az utlevelre kevesebb is eleg. Ez teljesult. Surgossegivel talan mehetne meg gyorsabban is.

Ugyfelkapum van ugyan, de erre felesleges lett volna elore foglalni, igy is gyorsan ment. Bar ha a postazast kerem vagy valamelyik kisebb okmanyirodat, akkor ennel lassabban jut el hozzam.

--
A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess? - Wargames