Paranoia on, troll on, vélemény.

Egyik.

Ahogy olvasom a hírekben, hogy a Microsoft mennyire szeretni kezdi a linux-ot, beindult a paranoid fantáziám és elkezdtem aggódni Linus Torvalds egészségéért. Ugyanis ha vele bármi olyan történne, amitől képtelen lenne folytatni a munkáját, ki venné át az irányítást?
Csak nem a támogató cégek/azok fejlesztői szavaznának meg valakit? Valahogy nem tudom elképzelni, hogy valamelyik nagyobb cég ne költene sok pénzt arra, hogy ő mondja meg, mi legyen a fejlesztés iránya. Mindenki gondolja tovább, csak 4 szó segítség ehhez: Intel, IBM, ARM, Microsoft.

Másik.

A Microsoft nagyon szép gesztust tett, hogy belépett a Linux Foundation-be, a támogatók közé PLATINUM(!) tagsággal.
Taps, dal, fütty!

Csak valahogy akadozó a taps, hamis a dal, fals a fütty.

Ha ugyanis szimplán és egyszerűen csak ingyenessé, teszem azt nyílt forrásúvá(!) tenné a FAT, FAT32 fájlrendszert, vagy az NTFS-hez készítene zárt drivert a linux kernelhez(nyíltat nem várnék el, érthető okokból), vagy csak visszaadná a cégeknek* azt az összeget**, amit a szabadalmak jogcímén beszedett, sokkal többet tett volna, mint így, hogy bedobta az aprót.
Ha ugyanis az MS a 2011-es adatok szerinti összeget kapja még mindig az eladott telefonok után, akkor ez csak 2016-ban 328,6 millió x 5$, ami 1643000000$ szabadalmi pénz. De lehet hogy 3286000000$, ha 10$-al számolok/android. És ebből bedobtak félmillát, és most ők a jófiúk.

Ja, és a vélemény.

A Microsoft semmit nem változott, csak celofánba csomagolva, masnival átkötve, illatosítva kapjuk a szart, nem bele az arcunkba.

Kérem kapcsolja ki.

*A teljesség igénye nélkül páran: Compal, Onkyo, General Dynamics, Itronix, Velocity Micro, Wistron, HTC, Acer, ViewSonic, Samsung. 2011-es adat.

**A Microsoft minden második eladott Androidot futtató telefon után 5-10 dollárt kap. 2011-es adat.

Hozzászólások

Egyik:
Nem te vagy az egyetlen, aki ezen elgondolkodott már.

„vagy csak visszaadná a cégeknek* azt az összeget**, amit a szabadalmak jogcímén beszedett”

Profitorientált cég miért adna más profitorientált cégeknek bármit is ingyen? Jó lenne, ha mindenki felfogná végre, hogy a nagyvállalatok gépek, amiket arra programoztak, hogy az elképzelhető legnagyobb profitot termeljék a részvényeseknek. Ezt a törvények is elvárják tőlük. Konkrétan törvény szerint a vezetőknek muszáj maximalizálni a profitot. Ellenkező esetben akár börtönbüntetést is kaphatnak.

„A Microsoft semmit nem változott, csak celofánba csomagolva, masnival átkötve, illatosítva kapjuk a szart, nem bele az arcunkba.”

Természetes, hogy a Microsoft nem változott, mint ahogy a Google, Apple, (...) sem. Még mindig a lehető legnagyobb profitra törekszik. Csak éppen a világ változott a Microsoft körül, és a régi utak már nem járhatóak.

"Egyik." -- Miért pont most kezdtél aggódni emiatt? Tudsz valami olyan utódlási tervről, aminek keresztbe tehet/tesz az, hogy a Microsoft a 11. platinafokozatú tagként csatlakozott a Linux Foundation-höz?

"Másik."
(*) "az NTFS-hez készítene zárt drivert a linux kernelhez" -- ha jól értem, épp mai hír, hogy a Linuxos SQL Server alatt ott figyel egy usermode Windows kernel. Innen nézve nem tűnik ez olyan lehetetlennek...
(*) "visszaadná a cégeknek* azt az összeget**, amit a szabadalmak jogcímén beszedett" -- Tudsz mondani olyan céget, amely jó például szolgálhat a Microsoftnak e téren?

Üdv,
Marci

"csak vicceltel"

Pontosabban: csak kérdeztem.

"ilyet az ms sosem fog tenni"

Valószínűleg. És jól is van így, hiszen nem kevesen azért bízták a cégre a pénzüket, hogy fialtassa számukra.
Kérdésem költői volt, és arra akart rávilágítani, milyen abszurd elvárás is volt ez.

Üdv,
Marci

"ha jól értem, épp mai hír, hogy a Linuxos SQL Server alatt ott figyel egy usermode Windows kernel. Innen nézve nem tűnik ez olyan lehetetlennek..."

Igen, de ez igy hatalmas fail. Marmint, ahhoz, hogy az SQL szerver mukodjon Linux alatt, ala kellett tolni (ismeretlen okokbol) egy userspace windows kernelt... Nem tudom, pontosan mi hianyzott neki, de _akar_ be is kontributalhattak volna a meglevo Linuxos eszkozokbe a hianyzo feature-oket, ha annyira szivugye lenne a MS-nek a Linux.

Nem, itt egyszeruen arrol van szo, hogy szervereken kezd teret vesziteni a Windows es az MS elkezdett rettegni, hogy ha most nem kezd valamit csinalni, akkor a pingvinek teljesen felzabalhatjak az ablak piacat. Nagyon kapalnak, de ez a nagy sietseg egyszeruen visszatetszest kelt. Az oroszlan nem lesz hirtelen novenyevo allat minden hatso szandek nelkul.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Vergilius írta az Aeneis-ban a következőt: Timeo Danaos et dona ferentes. Azaz; Félek a görögöktől még ha ajándékot hoznak is.!

Egy usermode windows kernel nem ntfs driver. Az egy gányolás, illetve egy módszer, hogy működjön is, meg mégse kelljen kiadni semmi konkrétat az ntfs-ről.

Nem példát kéne követni, hanem mutatni!

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Nézd: az ezt megelőző hozzászólásod nem az enyémre reagált, hanem elkezdted kéretlenül félremagyarázni az egyértelműt (zárt forrás vs gpl).
A kérdés továbbra is az: ha valaki fél a görögöktől még ha ajándékot hoznak is, vajon miért vár ajándékot a görögöktől?

Üdv,
Marci

UI: mit jelent a "reakciós hozzáállás"?

UI2: Az m$ mit jelent? A Microsoft profitorientáltságára utalsz ezzel?

nincs itt semmilyen felremagyarazas, max. te kevered a materiat. Nekem az eddigi nyilatkozataid alapjan ugy tunik (ha mar paranoia on a topik cime), hogy neked ugyan nem osztottak lapot az m$ Linux fele fordulasaban, de a szemelyes ellenszenved a Linux irant itt FUD-ban nyilvanul meg.

reakcios: itt: hatraltato, akadalyozo, betarto, whatever
m$: valami olyasmi

"neked ugyan nem osztottak lapot az m$ Linux fele fordulasaban"
Kétségtelen. Sose állítottam, hogy igen.

"a szemelyes ellenszenved a Linux irant"
Kétséges. Egy példával alátámasztanád?

"FUD-ban nyilvanul meg"
Mi volt a FUD részemről?

"hatraltato, akadalyozo, betarto, whatever", "m$: valami olyasmi"
No comment.

A kérdés továbbra is az: ha valaki fél a görögöktől még ha ajándékot hoznak is, vajon miért vár ajándékot a görögöktől?

Üdv,
Marci

ugy latszik, nagyon felzaklattalak a sommas velemenyemmel, igy eleget teszek az emailben eroskodesednek, ime a kifejtes.

Nehany FUD csak ebbol a topikbol:

- "Tudsz mondani olyan céget, amely jó például szolgálhat a Microsoftnak e téren?"
- ""az NTFS-hez készítene zárt drivert a linux kernelhez" nem tudom így értelmezni: "keszithetne egy (gpl/lgpl/... licence kompatibilis) kernel modult""

Elkepzelheto, hogy az "A kérdés továbbra is az: ha valaki fél a görögöktől" loop valojaban nem a Linux iranti konkret ellenszenv kovetkezmenye, hanem egyszeru fafejuseg folyomanya, te tudod. Ha meg a no commentes reszt is magyarazni kell, akkor szolj...

Nos, sokfele ajandek letezik, a GPL alapu NTFS driver peldaul pont egy olyan ajandek lenne, ami szetszedheto, atnezheto, es meg lehet tudni, hogy azok a bizonyos gorogok milyen szandekkal is kuldtek eztet. Sokkal kevesbe rizikos, mint egy fabol keszul lo (lasd meg: zart driver).

Szoval igen, a gorogoknek (itt: Microsoftnak) sokkal jobban kellene kapalni, hogy az ellenszenvet es a feltetelezeseket eloszlassak. Ezen a userspace NT kernel nem segit, sot, hatraltat nagyon sokat. Hamissa teszi ezt a "nyissunk a Linux fele" dolgot. Nem oszinte.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

"a GPL alapu NTFS driver peldaul pont egy olyan ajandek lenne..." -- Eddig hiába kérdeztem, hogy miért kért zárt drivert a topiknyitó.

"sokkal jobban kellene kapalni, hogy az ellenszenvet es a feltetelezeseket eloszlassak" -- Nem keltene esetleg visszatetszést? Valakitől nemrég azt hallottam: "Nagyon kapalnak, de ez a nagy sietseg egyszeruen visszatetszest kelt." Ja, Te voltál, ebben a topikban. :)

"a userspace NT kernel nem segit" -- lásd korábbi válaszomat.

Üdv,
Marci

Bár nem én vagyok a topiknyitó, de elmondom, hogy szerintem azért kért zárt meghajtót (lásd NVidia), hogy ne kelljen a titkait kiadni, viszont egy jól működő megoldást tesz lesz az asztalra egyenesen a gyártótól kapjuk a kódot nem pedig visszafejtett dolgot..

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

Rossz szogbol tekinted a dolgot. Jelenleg egy zart driverrel is sokkal tobbet erhetne el, minthogy beleallt ebbe a "csinaljunk userspace windows kernelt, nehogy veletlenul is valamit kontributalni kelljen a Linux kernelbe". Kicsit olyan VMware szagu az egesz, oket se szeretjuk annyira emiatt.

Valojaban nem az a kerdes, hogy nyilt vagy zart driver, es nem is ez a legfobb problema. Az a problema, hogy a Microsoft be akar lepni egy klubba, de nem hajlando egy picit sem alkalmazkodni az ervenyben levo irott vagy iratlan szabalyokhoz, szokasokhoz, hanem csak bumm! idecsap egy Linuxos SQL szervert, hogy nesztek, barmok. Es ezt sikerult ugy veghezvinnie, hogy nem segitett semmit a Linuxos kozossegen, hanem meg o gyakorolt kegyet, hogy foglalkozik ezzel a platformmal is. Ennel mar csak az lenne kellemetlenebb, ha Wine-nal mukodne az egesz.

Nem tudom, lehet, hogy neked onnan a Microsofttol egy nagyon kedves meg aranyos lepes, de innen egy elefant a porcelanboltban tipikus esetenek latszik. Nagyon szeretnem, ha meggyoznel az ellenkezojerol, de elorebocsatom, hogy nem lesz egyszeru dolgod.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

"Nagyon szeretnem, ha meggyoznel az ellenkezojerol, de elorebocsatom, hogy nem lesz egyszeru dolgod."
Javaslatom a következő: húzd ki minden állításodat, ami feltételezésen alapult (nem adatolható valamilyen forrással) illetve abból vont le következtetést, és nézd meg, mennyi marad a hozzászólásodból.

Üdv,
Marci

Javaslatom a kovetkezo: mondd el, es adatold valamilyen forrassal, hogy a Microsoft egy rendes ceg, aki tenyleg foglalkozni akar a Linuxszal, es nem csak egy igaba vonni kivant platformkent tekint ra. Mert jelenleg az en allitasaimat tobbek kozt a MS SQL Server for Linux kiadasa tamasztja ala, mig a tiedet kb semmi.
Tessek megnezni az Oracle-t: hatalmas hasznot huz a Linuxbol, de cserebe eleg rendesen kontributal az alaprendszerbe, es nem hakkolt ossze egy OraKernel-t, hogy azon fusson az Oracle RDBMS. Ugyanezt a Microsoft is megteheti. Megtehetne azt is, hogy sajat disztribuciot csinal, ahogy az Oracle is csinalt egyet maganak, vagy osszeall egy mar befutott disztrogyartoval, annyi sok szep megoldasa lehetett volna ennek a tortenetnek, es mindegyikre van szamtalan pelda, ehelyett sikerult a leheto legnyilvanvalobban paraszt modszerhez folyamodni. Mondd el, hogy ebbol te milyen adatolassal milyen objektiv kovetkezteteseket tudsz levonni.

Egyebkent baromi konnyu onnan bentrol beszelni, ahol opcionalisan lehetoseged van rakerdezni embereknel, hogy mik az ilyen-olyan celok, mi itt kint csak a hivatalosan elerheto kommunikaciok alapjan tajekozodhatunk, ami - a Microsoft hagyomanyainak megfeleloen - verszegeny es nem ad valaszt egy kicsit is komolyabb kerdesekre, peldaul, hogy mi a celja a Linux Foundation-be valo beszalassal a marketingrizsan kivul.

Bocsi, hogy nem hozsannazik egy emberkent a Linux kozosseg, hogy kaptunk egy (sokadik) SQL szervert Linuxra, de ez nagyon kis teljesitmeny ahhoz, hogy megvaltozzon a Microsoft megitelese. Sokkal nyiltabb kommunikacio, sokkal kozossegkozpontubb hozzaallas kellene a Microsoft reszerol ahhoz, hogy elkezdodhessen egy folyamat, aminek a vegen nem tart mindenki nem vart meglepetesektol a ceg reszerol. Ez az, ami meg mindig nem tortent meg, nem tortenik meg. Es erre igazabol ekes pelda a te kommunkaciod is a tema kapcsan. Hiaba mondod azt, hogy ezek a te privat szavaid, onkentelenul is atveszed a ceg mentalitasat (tudom, mert ezt magamon is megfigyelem, meg mindenki mason is, akik kozel allnak hozzam) a ceget erinto kommunkaciokban, mert ezt latod minden nap, ez ivodik beled. Nem hiba - de valtozatni kellene rajta.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

"mondd el, es adatold valamilyen forrassal, hogy a Microsoft egy rendes ceg, aki tenyleg foglalkozni akar a Linuxszal" --
Miért tennék ilyet? Szeretnéd, hogy próbáljam igazolni, amit a számba adsz? Mint például: "nagyon kedves meg aranyos lepes", "a Microsoft egy rendes ceg": ezek a Te szavaid, nem az enyémek.

"Tessek megnezni az Oracle-t" -- Légy erős, megnéztem. Versenytársakról egyben Partnerekről nem szoktam sűrűn nyilatkozni.

"nem ad valaszt egy kicsit is komolyabb kerdesekre, peldaul, hogy mi a celja a Linux Foundation-be valo beszalassal a marketingrizsan kivul" -- Akár hiszed, akár nem: az elmúlt 8 év alatt én azt a következtetést vontam le magamnak, hogy a Microsoft általában pont azt szeretné elérni, amit nyilatkozik is és befelé is ugyanazt kommunikálja, mint kifelé. Persze egyszerűbb le"rizsá"zni mint komolyan venni és értelmezni.

"Bocsi, hogy nem hozsannazik egy emberkent a Linux kozosseg" -- Bocsi, de hol vártam ilyet?

"s erre igazabol ekes pelda a te kommunkaciod is a tema kapcsan. " -- Kérlek, konkrétumokban beszéljünk.

És mi lett az én javaslatommal? :D

Üdv,
Marci

Gyere, egyél.

Ezen blogbejegyzés arról szól, hogy a Microsoft mennyire képmutatóan viselkedik. Beszed évente másfél, három milliárd dollár szabadalmi pénzt csendben, majd egy támogatói körbe belépve adakozik félmilliót.

Erre írtam, hogy ha valóban korrekt módon akarna viselkedni, akkor felhagyhatna a zsarolásszerű szabadalmi pénz beszedéssel(ok, a visszaadja valóban túlzás volt.), vagy ha legalább feleannyira pofátlanul, akkor vagy csinálhatnának egy zárt, de ingyenes ntfs drivert, oly módon pl, (binary blob)mint az nvidia driver, hogy nem nyílt, de felrakod, működik faszán, vagy a FAT, FAT32 fájlrendszert tehetnék nyílt forrásúvá.

Természetesen nem fogják megtenni. Hiszen nem "szeretik" a linuxszot, csak próbálnak elvtelenül hasznot húzni belőle, ahogy eddig is.

Egészségedre.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Andékot nem várok, korrekt, tisztességes együttműküdést várok. Minden adott ahhoz, hogy a Microsoft valóban nyisson másik rendszerek felé, csak akarniuk kéne. Ráadásul tisztában vagyok vele, hogy a zártságuk egy része szabadalmi(is) okok miatt létezik, ezért nem írtam azt az irreális elvárást, hogy legyen nyílt forrású az ntfs, pontosan az ő piac és szabadalomvédettségük megőrzése érdekében írtam a zárt ntfs driver általuk történő közzétételét. Csak valamiért nálad ez úgy csapódik le, hogy ha valaki toleráns, megértő, és ezért a céged felé egy kompromisszumos megoldást kínál, ami főleg nektek jó, akkor már rögtön "ajándékot vár". Ajándék... ADÓSSÁG! Amikor a Microsoft arca, Steve Ballmer ráknak nevezte a linuxot, hol határolódott el a cég tőle, azóta hol lett bocsánat kérve? A mocskolódás, zsarolás szabadalmi perekkel, megfélemlítés szabadalmi perekkel, ezek miatt mikor lett bocsánat kérve? Ha én lennék Linus Torvalds, a Linux kernel licence-be bele lenne írva 30 oldal jogi szakszövegben, hogy Microsoft dolgozó rá sem nézhet, nem hogy hozzányúljon, és a Microsoft totálisan el lenne tiltva a használatától is. De Linus rendes ember, így most van esélyetek bizonyítani, hogy csak Ballmer volt a rossz, a Microsot csak "parancsot hajtott végre", aztán esetleg elhisszük. Majd. Egyszer. Talán.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Mint sj kifejtette, nekem "nem osztottak lapot az m$ Linux fele fordulasaban", ezért a magánvéleményemet írom le.
A Microsoft nyitása a "másik" rendszerek felé megtörtént.
A szoftverszabadalmakról lehet vitatkozni, hogy jók-e vagy rosszak, de bizonyos piacokon léteznek. Egy alkotónak saját felelőssége megítélni, hogy adott pillanatban egyes szellemi termékeinek licencelése előnyösebb-e annak közkinccsé tételénél. Ezen a téren a Microsoft sokat változott és ahogy látom változik is, nem függetlenül külső hatásoktól.
"ha valaki toleráns, megértő": "celofánba csomagolva, masnival átkötve, illatosítva kapjuk a szart". Innen sajnos nem tudom komolyan venni.

Amúgy nem tudom megítélni, hogy tényleg az NTFS nyílttá tétele lenne-e a leghasznosabb következő lépés a Microsoft részéről. Itt mindig azt hallom, hogy az NTFS vacak, sokkal jobb filerendszerek vannak Linuxra, így gyanítom, hogy -- ha ez igaz -- nem válna csakhamar natív Linux filerendszerré egy nyílttá váló NTFS. Az interoperabilitási szcenáriók pedig csak egy relatív szűk réteg számára fontosak (pl. Linux-Windows multiboot környezetek). Hordozható meghajtókon sem olyan elterjedt az NTFS, tudtommal.

Továbbra is magánvélemény: az Általad "gányolás"-nak nevezett DrawBridge library OS kiterjesztése, elérhetővé tétele az SQL Serveren túlmenően más Win32 alkalmazásokra (pl. idővel Office lehetne Linuxon!) szerintem hasznosabb lenne az NTFS specifikáció megnyitásánál vagy NTFS driver kiadásánál.
Ugyanott írtad: "meg mégse kelljen kiadni semmi konkrétat az ntfs-ről." -- Miért, egy zárt drivernél kell? Nem értelek. Arról fantáziáltam, hogy DrawBridge-el végeredményül pont egy zárt (FUSE) NTFS drivert is létre lehetne hozni...

Üdv,
Marci

Neked komoly szövegértési problémáid vannak. Javasolnám hogy olvasd át az egész általam leírt szövegrészt újra.
Vagy kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét, optikusát. És ez most nem személyeskedés.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Csak az NTFS-es reszre reagalnek: ez nem egy ketallasu dolog.

Kezdjuk ott, hogy az NTFS - szerintem - egy egeszen jo rendszer, egy egeszen fejlett, sokretu ACL kezelessel, ami baromi jo - ha van hozza megfelelo tooling es megfelelo tamogatas a kernel, a userspace, meg a franc tudja mi oldalarol. A POSIX jogosultsagok - es a kiterjesztett POSIX jogosultsagok is - azonban teljesen, totalisan mas elkepzeles alapjan epulnek fel, mint az NTFS jogosultsagkezelese. A ketto kozti lekepezes folyamatos kinlodas, es eleve vitas a sikere. Ilyen szempontbol tehat az NTFS Linux/UNIX iranybol hasznalhatatlan.

A masik, ami miatt a Linuxos vilagban pocsek az NTFS megitelese az egyertelmuen a nativ driver tokeletes hianya. Jelenleg ugyanis ketfele driver letezik az NTFS-hez Linux alatt: a kernelben leov R/O driver, es az R/W tamogatasu NTFS-3G. Az elsot nem reszleteznem, ha valamit csak olvasasra tudok felcsatolni, az nem integracio. A masodikkal pedig az a baj, hogy FUSE driver, vagyis a komplett fajlkezeles, diszkkezeles userspace fut, es eszmeletlen mennyisegu eroforrast megeszik, ezzel drasztikusan lecsokkentve az elerheto throughputot. Hogy ez a driver vagy a FUSE mukodes hibaja, arrol folynak a vitak, de az vitathatatlan, hogy ez nagyon nem tesz jot az NTFS, mint fajlrendszer megitelesenek.

Jelenleg ezt a helyzetet a Microsoft ugy mozdithatna elo, hogy nem userspace NT kerneleket gyart futoszallagon, hanem kiad/contributal egy hivatalos NTFS drivert a Linux kernelhez (az elso esetben valoszinuleg zart, a masodikban kotelezoen nyilt driverrol beszelunk), amivel maga a fajlrendszer vegre elfogadhato alternativa lenne Linux alatt.

Ezen felul az NTFS-nek meg Windows alatt is jot tenne egy olyan opcio, hogy ne kelljen azt az oriasi metadata-tomeget tarolni, akar olyan kompromisszumert cserebe, hogy opcionalisan nem lehet csak a standard UNIX/FAT32 attributumokat kezelni. Ez peldaul hordozhato adattarolok szamara vonzova tehetne az NTFS-t.

Az a problema, hogy a Microsoft meg mindig csak viziokban kepes gondolkodni. Neki van egy vizioja, hogy milyennek kell lenni az X termeknek (az X helyere helyettesitsuk be batran az SQL szervertol az NTFS-ig barmit), es egy ponton tul nagyon nem erdekli, hogy egyebkent mire lenne valojaban igeny.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Továbbra is azt gondolom, hogy az NTFS driver egy elég szűk rétegnek kell: azoknak, akik Windows-t és Linux-ot egyidejűleg használnak a gépükön és közvetlen, filerendszer szintű interoperabilitás kell nekik.

Kínzó kérdés: ha ennyire fontos ez az interoperabilitás, miért nem készített a Közösség stabil free ext4/btrfs/zfs rw fs drivert Windows-ra?

Üdv,
Marci

General Dynamics? Nocsak, mik ki nem derülnek :)

A bejegyzesben ez a resz biztosan nem igaz: "A Microsoft semmit nem változott..."

Nagyon is sokat valtozott. Meg mindig nem ok a voroskereszt, de ketsegtelen hogy sokkal baratsagosabban allnak a Linuxhoz, mint korabban.

Persze, persze en is tudnek mit mondani, hogy mit csinalhatnanak meg... szemelyesen egy Office for Linux-nak orulnek. De maradjunk annyiban, hogy mar nem ugyanazt a vonalat nyomjak mint 10-15 eve ha Linuxrol van szo. Persze ez sem csupa jofejsegbol van igy, nyilvan a piac is szoritotta oket.

Ez esetben hátha Te tudsz segíteni:

"Egyik." -- Miért pont most kezdtél aggódni emiatt? Tudsz valami olyan utódlási tervről, aminek keresztbe tehet/tesz az, hogy a Microsoft a 11. platinafokozatú tagként csatlakozott a Linux Foundation-höz?

"Másik."
(*) "az NTFS-hez készítene zárt drivert a linux kernelhez" -- ha jól értem, épp mai hír, hogy a Linuxos SQL Server alatt ott figyel egy usermode Windows kernel. Innen nézve nem tűnik ez olyan lehetetlennek...
(*) "visszaadná a cégeknek* azt az összeget**, amit a szabadalmak jogcímén beszedett" -- Tudsz mondani olyan céget, amely jó például szolgálhat a Microsoftnak e téren?

Üdv,
Marci

Elforkolod a forrást, és te leszel a mester. Nem kell ettől félni.

Fuszenecker Róbert