Foglalt, nem használt, nem élő domainek

Marketingesünknek eszébe jutnak gondolatok, amiket a plénum elé visz. Ebből csomó jó ötlet születik, általában webes megoldások.

Egyre gyakrabban futok bele olyanba, hogy a domain, ami passzol a tervhez foglalt, de:
- Nincs rajta tartalom (apache root folder)
- Parkoló tartalom van rajta
- Under construktion
- Nincs DNS hozzá
- Nincs DNS hozzá a NIC (domain.hu) rekordja szerinti cég nem létezik már.

Arra lennék kíváncsi, hogy ezeket el lehet-e "orozni" arra hivatkozva, hogy nincs használatban? A domain.hu nem engedi az új domaint regisztrálni, amíg nincs hozzá DNS, de mér létező alatt megszűnhet a DNS következmény nélkül?

Hozzászólások

A baj az, hogy igy kivulrol nem igazan tudod, hogy az illeto pl. azert foglalta le, mert kozben zajlanak a hattermunkalatok egy brand letrehozasan (sok melo tud lenni) vagy csak siman "ul" rajta. Esetleg nincs rajta weboldal, de levelezik rola.

--
Pásztor János
Sole Proprietor @ Opsbears | Development Lead @ IXOLIT | Refaktor Magazin | Refactor Zone

Ha van létező MX rekord nem tudod, hogy mennyire leveleznek rajta. Másrészt ha technikailag rendben van és nem ütközik a szabályzat egyéb pontjába, akkor miért is kéne elvenni? Volt ügyfél aki adott termékneveket regisztrált (több 10db-os léptékben), főképp levédési célból, hogy nehogy valami huncutságra használják.

Én többezer domaint kezelek, és gyakran kapok megkeresést, hogy x.y domaint meg akarják venni, és amikor mondom, hogy nem eladó, akkor csodálkoznak, hogy miért, hiszen nincs rajta webes tartalom...?

Most komolyan, egy domainnek csak az lehet a célja, hogy weboldal legyen rajta? Kell nekem csak azért kirakni valami weboldalt, hogy a világ elhiggye, hogy azt a domaint a tulajdonosa egyébként ezer célra használja?

Ahogy elnézem, az in-addr.arpa és ip6.arpa domaineken sincs weboldal, akkor azokat is beszánthatjuk?
Furcsák az emberek...

Az egy másik szituáció, ha egy domain tulajdonosa megszűnt, vagy adminisztratív megkeresésre sem válaszol, stb.

Köszönöm a sok aktív hozzászólást. Itt nem arról van szó, hogy megvennénk egy élő, működő domaint. Egy olyan néztünk ki, találtunk ki/meg, aminek a tulajdonosa egy cég, aki megszűnt, az oldalhoz nem tartozik dns, sem mx rekord. De még nincs a 60 napos felmondó listán sem. Erre nem figyel a domain.hu?

Ha lejar az eves, kifizetett dij, sorra fog kerulni.

Hát, a gyakorlat nem ezt mutatja.
Évekkel ezelőtt végelszámolással megszűnt cég tulajdonában levő domain még mindig él és virul. Több domainnév is volt, volt olyan, ahol már a regisztrátort sem lehet elérni (egy üres apache jön fel a domainnevükön), egyetlen dns szerver sem él már, legutoljára min. 5 éve volt számlázva+fizetve a domain, de még mindig bent van a nic.hu-n.

Ergó lófasz van, nem megszűnés.

Mondjuk én is így emlékeztem - ennek fényében viszont furcsa, hogy egyes szolgáltatóknál bevett gyakorlat, hogy sok-sok évre előre fizethet az ügyfél. Mert ugye az ISZT bármikor megemelheti a regisztrátor által fizetendő éves díjat, viszont a regisztrátor annak a fedezetét meg már előre elkérte az ügyféltől, ergó nyilván nem mehet oda hozzá utólag, hogy "jó napot kívánok, tudom, hogy azt mondtuk, csak egy ezres lesz évente, de akkor még csak 400 forintot kért a zíeszté, de közben 10 év alatt két rugó lett nekünk a fizetendő, és ez így nekünk már ráfizetés, tessék még csengetéshez a kasszához fáradni!"

Nem köteles erre figyelni és nincs is rá kapacitása. Azonban a domain.hu-nak (ISZT) van elvi lehetősége felmondani a domaint ilyen esetben (visszavonni a delegálást). Ha érdemben bizonyítható, hogy a cég jogutód nélkül szűnt meg, akkor mérlegelhetik az azonnali törlési procedúra elindítását. Erről velük kell közvetlenül beszélni. De akár a domain regisztrátorával is érdemes lehet felvenni a kapcsolatot a lehetőségek tisztázása érdekében.

Waze, Uber, Android, Tesla, Vatera, Fluimucil. Van domainjük megfelelő TLD alatt. De miért?

Üdv,
Marci

Magyarazd el a marketingeseteknek, hogy a mar masok altal megvasarolt domainekhez semmi koze.
Sok bosszusagtol megkimeled magad szerintem ezzel :D
---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Tessék értékelhető összeget kinálni a tulajnak és megvásárolni tőle a domain-t.

Annak bizony értéke van, ha előtted jutott eszébe lefoglalni valami jó nevet.

++ ígérj pénzt érte //sokat :)//
... a domain név érték, az 1000-ed forduló környékén, és még most is sokan élnek abból, hogy jól hangzó neveket regisztrálnak, aztán jópénzért érékesítik //árverezik!//
... ha a marketinges ezt nem tudja, zavarjátok el répát 1elni ... :):):)
a bérét + küldjétek át nekem, mert én is tudok vasatreszelek.hu helyett, vasatisreszelekweb.hu jellegű nevet kitalálni ...
:):):)
_____________________
www.pingvinpasztor.hu

Engem kerestek már meg azzal, hogy nincs is weboldal a - szerintem elég jó nevű - domainemen - persze, mert csak levelezésre és saját szerverek dns-ére használom - adnak érte 10e ft-ot :)

Később volt 50e-s ajánlat is, de azt sem éreztem túl komolynak.

Egy jó domainnek ennél sokkal nagyobb az értéke.

btw foglaltam már én is "domaint" amiről soha az életbe nem gondoltam volna hogy kell valakinek. Már ha valaki a saját nicknevét beregelni domainbe és az "foglalásnak" számít.

Megkerestek, kellett neki. Kifizette, eladtam :)

btw, azon sem futott weblap, mail szervernek volt használva inkább.

Pedig nem ez volt az alapvető cél (mmint az eladás) :)