AgyTuning? - Teljesítményfokozók?

Az Szilícium-völgyben minden jel arra mutat hogy mindennapos az úgymond nootropikumok használata.
Dave Asprey, egy volt Szilícium-völgybeli vállalkozó szerint
ezek a termékek az üzleti élet legmagasabb szintjein teljesen megszokottak.

Ezzel kapcsolatban vetődött fel a kérdés.:
- Ti használtok/használtatok-e és ha igen akkor milyen agyi-teljesítményfokozót?
- Mi célból, mennyi ideig (tanulás, határidős munka stb.)?
- Avagy persze fontos még, kinek mi vált be?

Tudomásom szerint MO-on nootropikumok csak vényre kaphatók (persze ha tévednék javítsatok ki),
ami itt elterjedtebb talán a koffeintabletta, Omega3 kapszula, energiaitalok...stb...

Hozzászólások

Nem szep dolog, de en pl. minden reggel munka elott megiszok egy doboz energiaitalt.

Agyi teljesitmeny fokozo nalam pl nem porogni folyamatosan a probleman hanem lefekveskor szep dolgokra gondolni es egy jot aludni.
Masnap meg kipihenten megoldom a gondomat 5 perc alatt.

Oreg vagyok mar ahhoz hogy mondjuk 24 orat egyfolyataban gondolkozzak valamin. Azt meghagyom a fiataloknak :D

piracetam, és tényleg vényköteles.
az energiaitalok meg a sírba visznek, inkább ne erőltesd.

Miért az energiaitalok visznek a sírba? Erről van hitelesnek mondható forrásod?
Régebben utánaolvastam, és az összes hitelesebbnek ítélt cikk, nem az energiaitalt mondta károsnak, hanem minden olyat, ami a szervezetet "túlhajtja".
Azaz lehet ez rendszeres Cola, energiaital, kávé, xy tabletta... fogyasztás.

Meg rohadt sok cukor.
Ha csak egyet inna egy nap, az nem sokban különbözik egy kávétól. De ahogy elnézem a tizenéves kis hülyéket a Sparban, sosem egyet vesznek. Meg hát tizenévesen még én se kávéztam, abban a korban ki tudja, mit okoz a rengeteg koffein (illetve lehet tudni, erősen figyelemzavarosak).

Ez egy oriasi tema, de az energiaitalokban nagyon sok cukor van, amire nulla szukseged lenne. A legtobb uj keletu betegseg visszavezetheto a tulzott cukor bevitelre.
~100 evvel ezelottig csak termeszetes cukrot fogyasztottunk, ami a gyumolcsben vagy mezben volt. Azzal a kis mennyiseggel tudott mit kezdeni a szervezet. Most, a sok (szintetikus) cukorral nem. Jo esetben csak vegigfolyik a beleiden, es zavarja az emesztesed.
Tekinthetnenk ugy a cukorra, mint a meregre.

A masik, a kaloriatartalom. Attol, hogy valamiben alig van kaloria, nem jelenti azt, hogy jo, lasd cukormentes kolak, stb... Nagy terhelest adnak a szervezetnek, hogy feldolgozzak a szines, izes "semmit".

A mai energiaital fogyasztok a minimalis, rovid tavu celert felaldozzak a hosszu tavu lehetosegeiket. Erdemes utananezni, hogy milyen aron eri el az energiaital a hatasat... Nem eri meg... Nekem biztosan nem.

Sakk-matt,
KaTT :)

"A legtobb uj keletu betegseg visszavezetheto a tulzott cukor bevitelre"
Melyekre gondolsz, amikor legtöbbre gondolsz? Nyilván a 2-es típusú cukorbetegségen kívül. :-)

"Nagy terhelest adnak a szervezetnek, hogy feldolgozzak a szines, izes "semmit""
Megint csak azt kérdezem, hogy mire gondolsz pontosan? Illetve ezekre vannak tudományosan alátámasztott bizonyítékok is?

Ja és természetesen szerintem is sok cukrot fogyasztunk, ez nem kérdés.


"Tessek a link (angol nyelvtudas szukseges): http://documentary-movie.com/food-inc/"

Ezen az oldalon van a http://documentary-movie.com/super-size-me/ is, amit még évekkel ezelőtt elkezdtem nézni. Jól emlékszem, ez volt az, amikor az illető kihányta az ételt, mert már annyit evett? (itt hagytam abba a nézését... :) ) Az volt az elve, hogy a mcdonalds-ban mindig elfogadta, amikor nagyobb adagokat ajánlottak és szenvedéssel de magába tömte még ha nem is kívánta már.

Ha a másik is ilyen film, akkor szerintem ezek nem tudományos igényességű filmek :-) (függetlenül attól, hogy lehet benne igazság és hasznos is, mert felhívja egy létező problémára a figyelmet. Tehát ezt nem vitatom egy percig sem. )

Erről az jut eszembe, hogy én rendszeresen iszom édesítőszeres üdítőket. A kollegáim szokták kritizálni és az egyik egyszer megjegyezte, hogy az aszpartám az milyen veszélyes. A sokadik ilyennél végül küldött egy linket, mint bizonyítékot. A link szerinte azt bizonyatotta, hogy az aszpartám rákkeltő. Átnéztem a tartalmat és valójában egy ember FDA-hoz beadott panasza volt, amiben kérte, hogy vizsgálják meg az aszpartamot, mert szerinte ilyen meg olyan káros hatása van.
És ez az ember, aki küldte nekem a linket egy értelmes programozó ember volt, aki sok jó döntést hoz az életében, mégis megtévesztette magát.

Tehát:
- szerintem is túl sok cukrot eszünk. Nem ezt vitatom, hanem a fentebb leírt mondatok tudományosan igazolt voltát
- csak azért írtam, hogy számomra kellenek a tudományos bizonyítékok, mert a tudomány is téved néha, de még mindig a legmegbízhatóbb ilyen kérdésben

Ez legalább olyan tudományos módszer, mint a super size me film módszere :)

Ráklikkeltem az általad linkelt filmre, megnéztem a stáblista részt a végén, de nem láttam a linkeket, hivatkozásokat a tudományos kutatásokra és eredményekre. Nem tudom elképzelni, hogy a film közben lennének ezek, de ha mégis, szólj és végignézem :-).

Ismétlem, ezekre kerestük a választ (kiemelés tőlem):
"A legtobb uj keletu betegseg visszavezetheto a tulzott cukor bevitelre"
"Nagy terhelest adnak a szervezetnek, hogy feldolgozzak a szines, izes "semmit""

"Nagy terhelest adnak a szervezetnek, hogy feldolgozzak a szines, izes "semmit""
Megint csak azt kérdezem, hogy mire gondolsz pontosan? Illetve ezekre vannak tudományosan alátámasztott bizonyítékok is?

Egyszerűen:
http://www.imdb.com/title/tt3892434/
http://newsroom.ucla.edu/releases/fructose-alters-hundreds-of-brain-genes-which-can-lead-to-a-wide-range-of-diseases

Kevésbé egyszerűen:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23933265

Tehát az energiaital azért nagyon káros, mert sok a cukor benne, és mert a csirkéket, disznókat rossz körülmények között tartják,... ?
Ezek az átlag ember egészségtelen táplálkozásáról, a minőséginek nem nevezhető élelmiszergyártásról szólnak, és nem arról, hogy konkrétan az energiaital a káros.
Kiemelhetné valaki, hogy konkrétan mi a gond az energiaitallal. Nem néztem, olvastam végig mindet. A cukor problémát elfogadom, de az kismillió másik termékre is igaz.
Egyáltalán nem támogatom a szervezet túlhajtását sem kávéval, sem energiaitallal,... főleg nem ezektől is erősebb dolgokkal, de akik kijelentik, hogy az energiaital a sírba visz, leírhatná egyértelműen a miértet is.

Az energiaital 3 ok miatt sem optimalis:

1. Mert tele van adalekanyagokkal, amire semmi szuksege nincs a szervezetnek. Ez a legkevesbe rossz.

2. A benne levo koffein es taurin, azaz mostanaban mar csak a koffein, es a tovabbi felporgeto hatasu szerek. Alap esetben akkor kapcsol vesz uzemmodra a szervezeted, ha igazi veszhelyzet van, peldaul egy auto el akar utni, vagy majdnem leesel valahonnan: ilyenkor a szived extra gyorsan ver, felmegy az adrenalin, a szervezeted mindent megtesz, hogy eletben maradj ebben a ritka veszhelyzetben.

Ha meg iszod az energiaitalt iskolaba, munkaba menet a tomegkozlekedesen vagy az autoban, esetleg a munkaban faradtan, a szervezeted veszhelyzet uzemmodba kapcsolod: jobban terheled a szived, a szerveidet, az idegrendszered es meg ki tudja, hogy mit ezek hatasara - A SEMMIERT! Ilyenkor nem erzed a faradtsagot annyira, sem a fajdalmat, sem a szerveid jelzeset, hogy tul vannak hajtva. Mintha az autot nagyon sokat csak a maximalishoz kozeli fordulatszamon hasznalnad, indokolatlanul, sik terepen, es nem is tartod karban.

Szoval nem is erzed, hogy kifacsarod es tulporgeted magad, ami hosszu tavon nem eri meg...

3. Cukor

Normal esetben viszel be cukrot a gyumolcsokbol, peldaul szolobol, es a mezbol. Ha eszel szolot, a cukor benne sejt szinten van, ami a gyomrodban, belekben fokozatosan oldodik, igy a vercukrod szepen fokozatosan emelkedik, majd fokozatosan visszaall.

Ha energiaitalt, vagy barmilyen cukros uditot, sutemenyt, etelt eszel, akkor az egybol felcsapja gyorsan a vercukor szinted, ami normal esetben nem fordul elo soha. Ez ujkeletu dolog, az emberi szervezetnek erre nincs szuksege, nem tudja jol kezelni ezt a sok cukrot. Ures hasra meg rosszabb. A sok cukorral szivatod a szervezeted, az emesztesed, a vercukor szinted, meg masra is kihat.

En kiprobaltam, hogy szinte csak cukros uditoket ittam, napi 2-3 litert legalabb. Javaslom barkinek, akik szerint ezek jok.

A bolti gyumolcslevek sem az igaziak, azokban is fokent hozzaadott cukor van. Ha te kifacsarod a gyumolcsot, az ugy mas kategoria.

Alapvetoen a sok cukros gyumolcs sem az igazi, ha csak azt eszed, de meg mindig jobb sokkal, mint a cukros udito vagy az energiaital.

Joval tobbet irtam, mint ami indokolt, de ha mar csak egy ember is atgondolja a cukor- es energiaital fogyasztasat, mar megerte.

Annyi kihivas van az eletben, ne szivassad magad az ital es etel bevitellel is, ne tedd nehezebbe az eleted... :-)

Attol, hogy sok ember fogyassza, vagy vilagsztarok reklamozzak, meg nem lesz jo es egeszseges.

Nem azt mondom, hogy soha ne igyal cukros uditot, hanem azt, hogy minel kevesebbet. Persze a semennyi a legjobb.

Sakk-matt,
KaTT :)

1. A legtöbb boltban kapható élelmiszer tele van adalékanyaggal.
2. Koffein van a kávéban is, tehát aki az energiaital ellen tiltakozik az a kávé ellen is tiltakozik? Mert ez alapján egyforma a kettő.
3. Igen, a sok cukor egyértelműen rossz, de a legtöbb üditő (és egy csomó egyéb étel) is tele van cukorral.

Tehát továbbra sem látom, hogy mivel egészségtelenebb egy energiaital, mint egy pohár fanta/cola, kávé, (bolti)sütemény...
Ha általánosságban az adalékanyag, koffein, cukor visz a sírba, akkor kb minden boltban kapható élelmiszer a sírba visz. (közben egyre csak nő az átlagéletkor)

Mielőtt valaki azzal jön, hogy a kávé természetes, ... olvasson utána, milyen vegyszereket használnak az ültetvényeken,...

Délelőtt leveles zöld teát szoktam inni cukor nélkül, nagyon ritkán iszok színezett cukros üdítőket,... de néha megiszok egy energiaitalt, mert úgy érzem kevesebb kár éri a szervezetemet, mintha stresszelnék hogy nincs kész a munka, felborul a másnapi terv, vagy mintha elaludnék a volán mögött...
Egyáltalán nem szeretném népszerűsíteni az energiaitalokat, nem a napi átlagos teljesítményemet szoktam javítani vele.
Sőt, én még a kávét is "ellenzem".
Leegyszerűsítve: Aki nappal kávézik (nyomja magába a koffeint) este nem alszik rendesen, reggel rögtön kávéznia kell, hogy magához térjen. Erről egy elég részletes cikkben olvastam valahol, valamikor :)

Ki mondta, hogy a legtöbb, boltban kapható élelmiszer jó? Meg a cukros üdítők jók? De attól, még hogy azok sem jók, az energiaital kevésbé lesz rossz szerinted? Ez a hülye gondolkodás, hogy oké, hogy valami szar, de mivel a másik is szar, ezért ez már rendben van.
Nyilván itt is a mértékletesség a kulcs. Ha egyszer-egyszer megiszol Hellt, abból bajod nem lesz, ha minden nap megiszol többet, azért azt hosszabb távon meg fogod sínyleni valószínűleg. A feldolgozott kajákkal ugyanez, lehet pizzát enni, meg felvágottat, rántotthúst sültkrumplival, de ha kizárólag ezen élsz, azt érezni és látni fogod magadon előbb-utóbb.

Ilyen hozzászólások miatt írtam, amit írtam:
"Erdemes utananezni, hogy milyen aron eri el az energiaital a hatasat... Nem eri meg... Nekem biztosan nem"
"az energiaitalok meg a sírba visznek, inkább ne erőltesd"
Ezeket pedig olyan összetevőkkel akarták alátámasztani, amik más, legtöbb ember által napi szinten fogyasztott élelmiszerben, italban benne van.
Így viszont nincsen értelme kiemelni egy átlagosan rosszat a sok közül.

De te is az energiaitalt írod károsnak rendszeres fogyasztás mellett, miközben a kávé sok embernek okoz gyomorproblémát, alvászavart,...

A mérsékletesség résszel teljesen egyetértek.

Mert itt a szál az energiaitalról szólt. Ha úgy kezdődött volna, hogy a nitrites löncshús az vajon jó-e, akkor arra is azt írom, hogy szar, pedig szinte mindeki eszik ilyen-olyan feldolgozott húsípari terméket. Amúgy vicces pl., hogy az ásványvizekre ráírják, hogy nitirt és nitrátmentes, feldolgozott kajákban meg a nitrites tartósítás szinte mindig ott van. De ez nem jelenti azt, hogy a túlzott energiaital (vagy kávé) fogyasztás az jó (a kávét sajnos én is érzem, hogy néha túlzott a bevitel).

Lehet arra akarnak ezzel utalni, hogy az energiaital csirkéből készül?
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

első link (kiemelés tőlem):

range of diseases — from diabetes to cardiovascular disease, and from Alzheimer’s disease to attention deficit hyperactivity disorder — are linked to changes to genes in the brain. A new study by UCLA life scientists has found that hundreds of those genes can be damaged by fructose

igen, ez jelenthet valamit, bár a "A legtobb uj keletu betegseg visszavezetheto a tulzott cukor bevitelre" állítást nem igazolja.

második link:

"CONCLUSIONS: The daily intake of industrial, not fruit fructose is a risk factor for metabolic alterations and the severity of liver fibrosis in patients with G1 CHC."

ez meg kb csak a liver fibrosis-ról szól.

disclamer:
- nem vagyok kutató, sem orvos
- tisztában vagyok vele, hogy túl sok cukrot eszünk és ez nem jó

Van pár blog, ami ezekkel a témákkal foglalkozik pop-sci szerű tudományos igényességgel, régebben olvasgattam ilyesmiket:

http://eatingacademy.com

Ez a testedzésről szól, de van benne egy fejezet a táplálkozásról (hivatkozásokkal ellátottak az állításai): http://www.bodybyscience.net/home.html/?page_id=18

Ez a táplálkozás és az idegrendszeri problémák összefüggéseiről szól főleg, ha jól emlékszem ebben is vannak referenciák kutatásokra: https://www.amazon.com/Grain-Brain-Surprising-Sugar-Your-Killers/dp/031… Ez a könyv megjelent magyarul is "Gabona agy" címen. A fordítás maximum közepes, de azért olvasható a magyar változat is.

Magyar nyelven Szendi Gábor írt egy rakás könyvet erről (pl.: paleolit táplálkozás és korunk betegségei), ő is hivatkozásokat ad az állításaihoz, ha érdekel elolvashatod a könyveit.

Szóval ha tényleg érdekel a téma, akkor van mit olvasni, nekem kb egy évem erről szólt :-).

brain.fm

a focus "zene" nekem szokott segíteni,általában 30,vagy 60 perceset rakok be. a másik kettőt még nem próbáltam.
tudom nem új dolog, rengeteg zene használható erre és mindenkinek más használ, nekem ez bejött.

ami nálam bevált:

Reggel félóra-óra bringázás + zuhany kombó.
Ebéd után egy jó kávé, utána 20-25 perc szundi.

Ezt az alvás dolgot azért átgondolnám a helyedben: https://hu.wikipedia.org/wiki/Cirkadi%C3%A1n_ritmus

Van egy remek tipp a topikhoz is: "Több kutatás kimutatta, hogy a napközbeni rövid alvás („power-nap” – minialvás) nem befolyásolja a normál cirkadián ritmust, mégis alkalmas a stressz csökkentésére és a produktivitás javítására."

Ezen kívül a rendszeres sportolás vagy minimum aktív testmozgás is jótékony hatással van, bár ezeknek nincs hirtelen azonnali hatása.

Sokan használnak "adderall"-t és "modafinil"-t, de személyem szerint még egyiket se próbáltam. Adderall eléggé undorító cucc, sokan hasonlítják a metamfetaminhoz (de legális, mert gyógyszerpirulás dobozban van...), a modafinilre (ez a legjobb elterjedt nootropic a Szilikon-völgyben) azt mondják, hogy hosszú távon nem annyira káros, de mint természetesen mindenre, erre is rálehet szokni és vényköteles...

Ahelyett, hogy baromságokat írnál, inkább tájékozódj. A hülyeség elterjedése végett válaszolok így 10 nappal később.
Az Adderall egy közönséges amfetamin kombináció, gyakorlatilag egy amfetamin brand, ahogy a Heroin volt anno a diacetil-morfinra, és annyi köze van a metamfetaminhoz, hogy szintén stimuláns feniletilamin.
A metamfetamin viszont minden célra vállalhatatlan narkotikum, nincs olyan terület, ahol ésszerűen hasznosítható lenne, az amfetamin viszont nem ilyen. Nyilván azzal is vissza lehet élni, ahogy ezt teszik is sokan. Akiknek viszont ezt felírják szakorvosok (nem random háziorvosok), azoknak ajánlott is, ugye ADHD, ADD. Ezen felül egy bárki számára hatásos doppingszer, csakúgy, mint minden erős stimuláns. Az illető jobban ki tudja használni a szókincsét, felerősödnek a kognitív képességei, motiváltabb, eltökéltebb lesz és ezek miatt mentálisan addiktív. Európában elterjedt megfelelője a Ritalin (metilfenidát). De az Adderall semmiképpen sem nootropikus szer.
A Modafinil szintén nem nootropikus szer, ugyanúgy stimuláns, csak nem a dopamin-visszavétel megakadályozásával éri el a célját, tehát más koncepción működik, mint a kokain, amfetamin, metilfenidát, koffein, nikotin, metamfetamin stb. Viszont tényleg elterjedt, és biztonságosabb, mint a klasszikus stimulánsok. Ellenben egy eléggé új dolog, nem mondja senki sem, hogy hosszú távon annyira nem káros, mivel erre vonatkozó adatok nincsenek, jelenlegi ismereteink szerint nulla káros hatással rendelkezik, halálos dózis sem ismert.

Saját magam tesztelésére nagyon jó volt a https://www.lumosity.com/. Egy évig heti 3-4 nap csináltam.
Ha nem aludtam rendesen/eleget, gyakorlatilag mindig jelentősen rosszabbul teljesítettem.
Ha fáradt voltam, és ittam 1-2 energiaitalt, mindig frissebbnek éreztem magam, de a koncentrációm sokkal rosszabb volt, sokszor a játékok elején kiestem.

"Saját magam tesztelésére nagyon jó volt a https://www.lumosity.com/."

Lumosityvel kapcsolatban bennem korabban felmerult, hogy nem-e csak a lumosity jatekaihoz szukseges skilleket fejleszted/teszteled, barmi gyakorlati haszon nelkul... Azaz esetedben amit tapasztaltal, nem biztos, hogy mervado, lehet, hogy a jatekaikban igy meg ugy teljesitettel es ott konnyu merni a teljesitmenyt, de tenyleges mindennapi feladatokban teljesen maskent teljesitettel volna, ezert a lumosity-s tapasztalat nem biztos, hogy relevans.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Arról viták vannak, hogy van-e gyakorlati haszna.
De:
Elég sok és változatos játékok vannak benne (nekem bejöttek, nem "kényszerből" csináltam), ahogy nehezednek, a konkrét játékok is változnak, így nehéz azt mondani, hogy csak 1-2 dolgot gyakorolsz be.
Ha eljársz rendszeresen úszni, általánosan elmondható, hogy erősebb leszel, javul az állóképességed,... és nem csak úszni fogsz jobban.
...

Nem azért írtam, hogy ettől bárki is ügyesebb, okosabb és szebb lenne, hanem hogy nekem jó visszajelzés is volt, hogy nem akkor teljesítek jobban, ha energiaitalt,... iszok, hanem ha rendesen kialszom magam...
Vannak benne kimondottan memória, figyelem, probléma megoldás, sebesség "fejlesztő" játékok. Azaz messze nem egy állandóan ismételt dolgot mér. Amit érezni is lehet, azt kicsit számszerűsítette a program. Na meg néha észhez térített, hogy többet kéne aludni :)

Jajj dehogy "vénykötelesek". Kaphatóak a powdercitynél és egyéb kisebb weboldalaknál általában USA-ból szállítva. Phenibut, noopept, adrafinil, modafinil, tiszta, izolált theanine... Csak amit sokan elfelejtenek vagy csak nem érdekli őket, hogy ezek közül sok GABA agonista, szóval óvatosan kéne azért szedni ilyesmit hosszabb távon. Az említett adderall amphetamine származék stimuláns ami mondjuk akkor számít a nootropics kategóriába ha bármi kognitívat beleveszel, de akkor a kávé is ide tartozik, tehát nem segít ennek az újabb "smart-drug" osztálynak a kategorizálásában.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Az Omega3 szerintem nem minősül teljesítmény fokozónak. A füvet evő nagytestű állatok és a halak zsírjában is nagymennyiségben megtalálható, tehát a természetes emberi étrendnek része. Az ipari állattartás miatt a bolti húsokban csak kevés van, ezért van szükségünk pótlólagos bevitelre.

Egyébként én pont Omega3-at eszem viszonylag rendszeresen. Meg egy kicsit kávéfüggő vagyok, de nem ringatom magam abba a hitbe, hogy a kávé turbózna. Inkább azt mondanám, hogy az alapszintre hozza vissza a függőség miatt eltolódott éberségi szabályzóimat.

Azt gondolom egyébként amolyan elméleti alapon levezetve, hogy ha lehetséges lenne az, hogy az emberi agy hosszú távon hatékonyabban működjön újraszabályozás által, akkor az evolúció eleve úgy alakította volna ki a saját szabályzóinkat. Tehát a teljesítmény növelés ilyesmivel maximum rövidtávon működhet, és szinte biztosan visszaüt: kimerülés, károsodás, nemtommi.

Abban is hiszek, hogy az életmód optimalizálásával a szervezet működése is javul, és ez természetesen az agyműködésre is hatással van. Többek között ezért egy egészséges életmódot próbálok követni (több-kevesebb sikerrel), aminek a fő pillérei a táplákozás, mozgás és pihenés.

Mondjuk én nem hiszem, hogy a hosszútávú hatásokkal törődnek, ez pont olyan mint a doppingolás - a jelenben elért eredmények számítanak. Nem véletlenül volt említve a threadben az adderall, e-sportos csapatok körüli botrányok fő kemikáliája 1-2 éve már. Lásd: https://www.wired.com/2015/07/professional-videogaming-doping-scandals/

Az hogy csgo vagy egy dev állás, tulajdonképpen mindegy is. A lényeg, hogy kompetitiív tudjon maradni az ember amitől jobban függ a szociális státusza (mert azért tegyük hozzá a nyugati országokban már régen nem megélhetésről van szó) amit fontosabbnak ítél mint hogy esetleg hosszútávon valamiféle kognitív zavart vagy mentális problémát idéznek elő ezek a cuccok. Egyébként nekem kifejezetten fura, hogy ezeket a cikkeket nem olvastátok. Ugyanilyen elterjedt jelenség a microdosing, vagyis "komolyabb" (sic) kábítószerek nagyon kis mennyiségű használata, szintén munkahelyi produktivitás növelése érdekében. Szintén wired cikk itt: http://www.wired.co.uk/article/lsd-microdosing-drugs-silicon-valley

Szerény véleményem szerint ez megint a lovon átesés tipikus esete. Az jó dolog ha végre sikerül lerombolni a régóta bennünk élő "a drog az rossz, mmkay" képet és értelmes vitát folytatni róluk, de ebből szinte egyenesen következik az ugyanolyan mértékű iparosításuk mint a koffein, alkohol és társaié ami ugyanezekhez hasonló következményekkel járhat. De mivel a függőség csak jó a gazdaságnak... Tudjuk a végeredményt.

"Coca Cola - DMT flavor (Now with 25% more hyperspace dwarves)"

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Nem akarok nagyképűnek tűnni, de soha nem éreztem úgy, hogy agyi teljesítményfokozásra lenne szükségem. Csak akkor fáradok el, ha egyértelműen sokat is dolgoztam, akkor pedig a megoldás a pihenés, nem a drogozás. Ezért valahogy sosem érdekelt az ilyesmi. A kávét is az íze miatt szerettem meg, és kifejezetten nem örülök, hogy függője lettem, de most már kicsit nehéz lenne leállni vele. (2x próbáltam, a fizikai elvonási tüneteken túlestem, de mivel mindenhol kínálgatják, aztán visszaestem.)

Összefoglalva szerintem mindenféle ilyen szarral belepiszkálni a rendszerbe rohadtul veszélyes, és eszembe sem jutna ilyesmivel kísérletezni.

Az jó dolog ha végre sikerül lerombolni a régóta bennünk élő "a drog az rossz, mmkay" képet és értelmes vitát folytatni róluk

Aki drogozik, az túl értelmes nem lehet, szerintem. Lásd a bekokainozott hülye picsát, aki cserbenhagyásos gázolás után beült műszempillát csináltatni (mellesleg a csaj egy "egészséges" étterem tulaja volt, bár egy ideje már bezárt, úgy tűnik ennyire tesz jót az üzletnek a droghasználat). Mégis milyen értelmes okot tudna felhozni egy egészséges ember a drogfogyasztáshoz? Most nem a rákbetegek fájdalomcsillapítójáról van szó. Munkahelyi teljesítmény javítása azért, hogy pár év múlva ki tudja, milyen egészségügyi problémái lesznek, aztán lehet, hogy baszhatja az egész munkáját, mert munkaképes se lesz? Vagy bedrogozva balesetet okoz, akkor mit mondjuk, mi volt az ürügy a használatára?

"Aki drogozik, az túl értelmes nem lehet, szerintem."

Most ha azt mondom, hogy alig fordul elő országgyűlési képviselő, aki a többnapos maratoni üléseket nem kokainnal húzza végig*, akkor nem is tudom, hogy cáfolom, vagy inkább bizonyítom a tételedet.

* Ugyanattól a dílertől veszik a betevőt, mint akinél a hw termékkereskedelemből élő cimborám vásárolt évekig, amikor a kapott tervszámai nem voltak alvásbarátok.

Másfél év alatt felépítette a házát az alvás helyett piackutatással és tenderírással telt éjszakákból. Azóta pedig ha úgy tartja kedve, egyik napról a másikra lelép párhetes karitatív elefántmenhelyre, vagy meditálni Lhászába miközben a cégénél tudják, hogy akkora lett a kapcsolati hálója, hogy nem érné meg még többet akarva a konkurenciá(k)hoz üldözni.
Szóval - nem propagálni akarom a kokszot, de - nála bejött az önkizsákmányoló pörgés.
Ja igen, az alkohol már az alkoholista karrier elején is demotivál, sok egyéb meg nem - de tényleg nem a reklám helye.

Ezt szerintem inkább el se kezdjük. A problémák ott kezdődnek, hogy melyik (bio)kémiai anyag vagy neurotranszmitter számít egyáltalán "drog"nak, mert úgy látom te csak stimulánsokra hoztál példákat. A valódi véleményemet meg ennél jobban nem fejteném ki, mert másoknál már csengetTEK ilyesmiért.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

egy haziorvos meselte, hogy diakok vizsgaidoszakban rendszeresen iratjak fel a piracetamot...
en a 80+ anyamnak nem mertem beadni, mert annyi es olyan mellekhatasokat irtak, hogy csak.

Én a nyereség / kockázat arányában jóval nagyobb kockázatot látok, mint nyereséget. Ahogy itt előttem írták: a fáradtságra pihenés a megoldás. Hosszú távon nekem nem érik meg az ilyen szerek, amelyeknek nem tudom a hatását, vagy nem hiszem el róluk, hogy számomra kedvezőek.

Ami nekem jó:

- Sok folyadék, víz, ásványvíz, tea (magában, délelőtt fekete, utána zöld/gyümölcsös). Nem iszom kávét. Már energiaitalt is csak évente pár alkalommal, mostanában annyiszor sem. Édesítőszeres folyadékokat sem.

- Lehetőleg semmi extra cukor, csak ami a gyümölcsökben vagy mézben van. Persze néha süti, vagy szénsavas üdítő alkalomszerűen, ritkán. Édesítőszert sem, sőt...

- Naponta délelőtt gyümölcs, déltől estig zöldség, hús és fehérje reggel és délután között, este nem.

- Kenyér közül a Ceres teljes kiőrlésű lisztet tartalmazó termékeit (Volkorn, Bakonyi barna, stb), sütök magamnak megfelelő összetevőkből, lehetőleg maximum délelőtt és nem rendszeresen eszem kenyeret.

- Csirkemell, hal, további szárnyasok, esetleg sertés. Lehetőleg minél frissebb, jobb állapotban.

- 2-3 óránként valamit enni, ha kicsit éhes vagyok, minden második étkezés nagyobb, közben zöldség/gyümölcs vagy esetleg fehérje por + zabkorpa + ilyesmi. Sok folyadékkal.

- Edzés előtt valami gyümölcs, utána egy fehérje turmix (fehérje por + víz + zabkorpa).

- Megfelelően adagolt multivitamin, C vitamin, halolaj, stb... az adott életvitelhez mérten

- Heti 1-6 alkalommal 1-2 óra sport, régóta. Vitalitás! Fitt test, jól működő keringés és agy.

- Stb, stb... az irányt akartam megmutatni ezzel.

Én ilyen teljesítményfokozót használok.
(Az energiaitalok és a nootropikumok rövid távon olcsóbbak lehetnek, mint ez az életvitel.)

Nekem ez működik és élvezem így az életem. Szeretem az ilyen ételeket, a vizet, a sportolást. Azért teszem így, mert nekem jó, és nem azért, mert így "kell".
Boldogan, jó hangulatban telnek a napjaim. Nem érzem, hogy szükség lenne még bármilyen más teljesítményfokozóra. Vannak határaim, korlátaim, de ezeket elfogadva, megbecsülve élek.

Sakk-matt,
KaTT :)

Ha tehetem, kimegyek a Pilisbe, ha nem tehetem, legalább a térképen nézegetem.
Mivel ott található a Föld szívcsakrája, ez annyira energetizál, hogy olykor azért kell nyomnom 100 fekvőtámaszt, hogy ne legyek túltöltődve életerővel, hiszen a nagy vitalitás a sok felvett oxigén miatt savas kémhatású, és még a végén lúgosítanom kéne.

Nekem ezek működek / ezekkel élek:

- Kávé
- Fű
- Erőemelés
- Kiadós baszás
- HUP-on trollkodás

░░░░░░░░░░░░▄▄
░░░░░░░░░░░█░░█
░░░░░░░░░░░█░░█
░░░░░░░░░░█░░░█
░░░░░░░░░█░░░░█
███████▄▄█░░░░░██████▄
▓▓▓▓▓▓█░░░░░░░░░░░░░░█
▓▓▓▓▓▓█░░░░░░░░░░░░░░█
▓▓▓▓▓▓█░░░░░░░░░░░░░░█
▓▓▓▓▓▓█░░░░░░░░░░░░░░█
▓▓▓▓▓▓█░░░░░░░░░░░░░░█
▓▓▓▓▓▓█████░░░░░░░░░█
██████▀░░░░▀▀██████▀

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Csokolade / kakao. Ugy ertem, hogy SOK csokolade / kakao. Eddig ez jott be leginkabb, plusz a jo zene es a kotetleb munkaido + home office +megfeleloen motivalo feladatok. Hulyen hangzik, de ami nem erdekel, sokszor par ora alatt rottyra farasztott akar egy kipihent delelotton is, ha meg tenyleg erdekel amit csinalok, egyre tobbszor veszem eszre hogy akar vasarnap hajnal 2kor is kepes vagyok a gep elott ulni. Perverz vagyok, vallalom :)

Reggeli relaxacio -- sztem nagyon fontos es jot tesz

Scitec Nutrition Mental Focus - Megporget es segit fokuszalni
Scitec Nutrition Lecitin - agyvitamin es kis porgeto

Elvileg a Tebofortan 20mg meg javitja a memoriat. Nem veny koteles, nem is jott be :-)

Érdekes hogy a thinking juice-t még senki sem írta: feles pálinka kisfröccs kombó ;-)
Tízmillió magyar nem tévedhet!

Eddig nem szedtem semmit, de erosen gondolkozok rajta.
Nekem is alapvetoen egy jo alvas segit a legtobbet, csak sajnos nem mindig sikerul, ilyen napokra jol jonne.
+ rejtett sub

Jó alvás, ehhez időben kell lefeküdni. Nekem a fél 12 - fél 1 közti időszak jött be, ha ebben az időszakban fekszem le akkor jól alszok, meg kell keresni mindenkinek a sajátját. Jó alváshoz kell még az is hogy nyugodt legyél ha a munkán jár az agyad akkor lefekvés előtt valami könnyed jóga és relaxáció javasolt, esetleg lecsendesítő meditáció.
Reggel puerh teát iszok és tornázok.

===============================================================================
// Hocus Pocus, grab the focus
winSetFocus(...)

http://c2.com/cgi/wiki?FunnyThingsSeenInSourceCodeAndDocumentation

Én az öregebb puerheket kedvelem 7-12 éves körülit. A teát gaiwanban készítem, van egy sima tea kungfu készletem. A puerhben az a legjobb hogy nem lehet elrontani. Alacsony ásványianyag tartalmú, ásványvizet forralok vízforralóban, megvárom míg megáll a zubogás és lehet önteni a teára. Az első leöntést kb 2 percig hagyom ázni utána elég kevesebb idő is, persze ízlés dolga is hogy ki mennyire töményen szereti.

Én innen veszem, szerintem itt nem foghatsz mellé.
http://flyingbirdteahouse.hu/termekkategoria/teafajtak/shu-puerh-teak/

A sheng -más néven zöld vagy nyers- puerh nem javasolt éhgyomorra.

===============================================================================
// Hocus Pocus, grab the focus
winSetFocus(...)

http://c2.com/cgi/wiki?FunnyThingsSeenInSourceCodeAndDocumentation

Korrekt, koszi az infokat, en is toluk szoktam venni.
Kezdo (kungfu)keszlettel keszitve, kb hasonloan, bar ebresztes utan en rovidebb ideig hagyom az elso leontest azni, illetve ~90 fok koruli vizzel ontom fel.
Mostanaban mondjuk elhanyagoltam reggelente, de lehet ideje visszaterni ra.

Az ehgyomor problemaja nem erint, en is inkabb a shu puerheket szeretem (Pont nemreg fogyott el a "Lelek az urben" nevu ideje lenne venni megint)

intermittent fasting + sportok, kulonosen is a futas...

Alvás. Csodákra képes. Főleg az ebéd utáni 20 perc vizszintes.

Ha energia-fokozásra lenne szükségem egy feladat megoldásához, akkor bizony állást váltanék.
Csinálja olyan ember, akinek ezek nélkül is megy.

Inkább keressek kevesebbet, de ne kelljen csodaszereken élnem a feladat megoldásához.

Rá is kapott a cyber-bűnözés:

A fertőzött Windows-t használó Skype-felhasználóktól tömegével érkeznek a Forbes oldalait hamisító linkek, amik Stephen Hawking-ra, Bill Gates-re is hivatkozva a "Stephen Hawking Predicts, "This Pill Will Change Humanity"" című cikket közölnek, amik egy InteliGEN nevű csodaszert mutatnak be.

A minőségi alvásnál nincs jobb teljesítményfokozó.
Én személy szerint viszonylag komoly szinten atletizálok és ott fontos a normális, minőségi alvás.
Itt a mélyalvási ciklus a lényeg, plusz 30-60 perc mélyalvás rengeteget számít.
Ezzel a szakmával és három gyerekkel nehezen összeegyeztethető, de próbálom összefoglalni, hogy mik váltak be.
Az órám (garmin 920XT) mér alvás minőséget is, az adatok alapján kísérleteztem ki, hogy mik válnak be.
Egy makacs sérülés miatt most pont az alvással kísérleteztem az elmúlt 2 hónapban.
Volt olyan ciklus is ahol 2 hétig nem bírtam aludni sok meló miatt csak 3-4 órákat és akkor is törekedtem pár trükkre amivel tudtam minimalizálni a "károkat".

Ezek nagyrésze truviális, ismert. Bármennyire is fejlettek vagyunk, az alváshoz köthető mechanizmusok evoluciós örökségek, még nem követtük le az új környezetet :)

Érdemes egy rutint kialakítani, ezek közül lehet válogatni

- alvás lehetőleg azonos időintervallumokban történjen (pl 23:00-06:30). KB két hét alatt beáll a szervezet erre. Felesleges dolgokkal kár zombulni éjjel 3-ig, semmit nem ér, általában nem is produktív.
- vacsora elalvás előtt minimum 2, de inkább 3 órával. A gyomorból ennyi idő míg a belekbe ürül a táplálék.
- elalvás előtt min 1 órával már ne nézz TV-t, és semmi más vibráló, villogó fényforrást
- este a gépen színhőmérsékletet módosító alkalmazás (pl flux), telefonon szintén
- elalvás előtt olvasás, zene hallgatás (brutál lakossági techno ekkor már nem a legjobb választás)
- józan alvás. Az esti sört ne lefekvés előtt 2 perccel idd meg, habnem mondjuk 2 órával.
- meditáció, relaxlálás
- lefekvés előtt fél órával 30ml montmorency meggy koncentrátum 2 dl víben. Ez a természetes melatonin termelésnek ad egy lökést, főleg az alvási ciklus elején lesz mérhető a mélyalvás növekedése. Fontos hozzá az első három pont. Tojás és banán is némileg hasonló hatású.
- levekvés előtt közvetlenül 20-30 gramm fehérje fogyaztása. Ez lehetőség szerint ne csülköspacal legyen, hanem valami növényi fehérje: borsó, barnarizs, szója, chia stb, legjobb ezek keveréke. Az éjszaka közepén a hirtelen éber állapot sokszor annak a következménye, hogy a szervezet felhasználta a regenerálódáshoz szükséges fehérjét.
- normális, kényelmes füldugó
- munka miatt esetleg lehet éjszakai riasztásod. Erre én eszkalációt állítottam be: SMS némít, hívás kicsörög, riasztásnál ha 30 perc alatt sem szűnik meg a magas/kritikus hiba, akkor hív a monitoring rendszer

Jelenleg energiaital + szőlőcukor.
Csak remélni tudom, hogy az elsőről le tudok valamikor állni.

Az utóbbi 2 évben érzem, hogy sokkal fáradtabb és dekoncentráltabb vagyok. Ez lehet esetleg a nem túl mozgalmas munka miatt is, de lehet a néhány hónapja kiderült kisebb májgyengeségem miatt (aluszékonyságot okoz).

Az, hogy mikor alszok és mennyit teljesen mindegy, képes volnék átaludni az egész napomat is, szóval az alvás időtartama itt nem játszik. Nem okozza ezt a koffeinfüggőség sem, mert mikor kórházba kerültem azután több hónapra leálltam mindenféle koffein alapú dologgal, de nem vettem észre semmilyen javulást.

Az orvoshoz nem merek már ezzel elmenni, így is járok eleget és már így is az én meglátásom alapján túl sok gyógyszert szedek. Próbálkoztam már beroccával is (meg egyéb multivitaminok), de érdemi változást nem tapasztaltam. Voltam már hosszabb szabadságon is (kb 1 hónapos), visszatérve ugyanolyan szar volt minden.

A szilícium völgyben bejáratott nem éppen legális pályára nem szeretnék lépni, inkább szenvedek tovább, minthogy még nagyobb kárt okozzak magamban.

Lehet esetleg egy környezetváltozás segítene még rajtam, ha nem csak munkából állnak az életem. De ez már egy másik történet..

---------------------------------------
Devmeme - fejlesztői pillanatok