TP-Link WDR4300 "lassú" wifi

Évek óta használok egy WDR4300-at UPC-s előfizetéssel (240Mbit-es csomag), OpenWrt-vel (15.05.1). Van a családban egy desktop PC ami előtt viszonylag sokat ülök, van benne egy szintén TP-Link WDN4800-as wifi kártya (pci-e, 5Ghz, 450M). Mindig is 120Mbit-el tudtam ezen a gépen forgalmazni 5Ghz-n, de nem is nagyon érdekelt, illetve lusta voltam kidebugolni az okát, ma viszont volt időm picit játszani.

Az alábbiakat mértem:

TP-Link stock firmware (3.14.3):

- wifi nat-olva: 160Mbit
- kábelen nat: 195Mbit

OpenWrt (15.05.1):

- wifi iperf pont-pont között: 160Mbit
- wifi nat: 120Mbit
- kábelen iperf pont-pont között: 210Mbit
- kábelen nat: 195Mbit

Laptop direktben a kábelmodembe kötve:

- koppan a 240Mbit (speedtest.net, speedtest.upc.hu, saját iperf szerver BIX-en)

(pont-pont között értsd: a router volt az iperf szerver, a PC a kliens, nat értsd: különféle speedtest oldalak a neten, pl. speedtest.upc.hu, vagy saját szerver)

Wifi környezet a teszt ideje alatt: kb. 50-55dBm SNR, 3 méter távolság az AP-től, az antennák között nincs akadály. Egyéb 5Ghz-s rádiót nem látok. Szóval kb. tökéletes.

Elég sokszor eljátszottam, sokféle csatornát, beállítást próbálgatva, a kábeles méréseknél pedig két gépet használtam. Nagyjából mindig a fenti eredményeket kaptam. Az értékeket +/- 2-5Mbit-el kerekítettem illetve átlagoltam helyenként.

A kérdéseim a következők:

- miért bukok OpenWrt esetén 40Mbit-et (120Mbit vs. 160Mbit) a wifin, ha a wan port felé forgalmazok, szóval "netezek"?
- ez a bukó miért nincs kábel esetén?
- a kábeles pont-pont iperf méréseknél normális a 220Mbit a router és a gép között?
- az openwrt wikin levő infók alapján 300Mbit a WDR4300 wan-lan speedje NAT esetén. Nálam miért limitál 200 körül?
- miért csak 160Mbit-el tudok forgalmazni wifin? Egy ilyen kártyával (TP-Link WDN4800) más, jobb routerekkel el lehetne érni nagyságrendileg többet? Vagy ahhoz mindenképpen AC-re kéne váltanom?

Bónusz kérdés: hova érdemes manapság továbblépni WDR4300-ról? Szívem szerint Mikrotiket vennék, de mire összelegózóm úgy, hogy 5 gigás portja legyen meg dual band wifije, a gatyám rámegy. Esetleg valamelyik új Linksys WRT*? Netán Asus?

Hozzászólások

Asus RT N-18U és az felett
Nem is tudtam hogy az openWRT tud HWNAT-ot, aszittem az csak gyári firm-el van
Amúgy amiket átviteli sebességeket várnál ezek elméleti számok, marketing bullshit, vastag betűtípussal a termék dobozán
--
God bless you, Captain Hindsight..

Elsőre azt hittem, hogy kaptam egy értelmes hsz-t, aztán csak sikerült átszerkesztened valamiféle kitalációval + néhány arrogáns megjegyzéssel, nagyon köszi. Miből gondolod hogy én valamilyen dobozra írt sebességeket várok illetve bármiféle garanciát szeretnék? Egyszerűen arra lettem volna csak kíváncsi, hogy hasonló kategóriás kártya esetén ki milyen tapasztalatokkal rendelkezik. Ha pl. neked van ilyen, és hasonlóan jó környezeti feltételek mellett teszem azt kihozol belőle 200Mbitet, akkor megírhatod. Vagy akár azt is, hogy felejtsem el, amit mérek az a maxmimum. Szerinted amúgy miért tettem zárójelbe a topic címében a lassú szót?

Nem akartalak megsérteni, de általában ezek laboratóriumi körülmények között mért legjobb értékek
Már akkor más értéket kapsz, ha be van borulva az ég..
Régebben rengeteget szórakoztam openWRT-vel, fordítottam saját build-et, beleraktam a világ összes patch-ét és amikor még mindig ott tartottam, hogy nagyobb terhelésre elszáll a wifi-kapcsolat és "DMA error DMA error hátán" az Intel wifi-kártyáival, akkor lecseréltem Mikrotik-re az egész TP-Link-es bolhacirkuszt..
Igen, az ASUS még csak 2.4-es, azért írtam hogy "felette" kezdődik már igazából a tüzijáték

Jóéjt
--
God bless you, Captain Hindsight..

Akkor válaszolok magamnak:

Egy Zyxel Armor Z1-re váltottam (nagyon jó akció volt rá black friday keretében, nem tudtam otthagyni). Stabil 280Mbit-et tud a fent említett környezetben az N-es kártyával 5Ghz-n.

https://www.dropbox.com/s/qt149vxvb838e4o/Screenshot%202016-11-22%2021…

A mérés egy a router switch-ére kötött laptop, és egy wifin csatlakozó PC között történt.

Ha jól látom az említett router nem tud 5 GHz-t, személy szerint nem vennék olyat. Továbblépni csak AC irányba érdemes. N-el is jöhet 3 antennával 5GHz-n egész szép sebesség, de az kb. 200 környékén tetőzik.

Aminek utána kereshetsz szerintem az egy TP-Link Archer C5 (22k környéke, kínából rendelve meg gondolom vagy a fele). Ha a vevő tud AC-t simán fogja hozni a 240 megabitet 5GHz-en még 3 antennával is. Én megszívtam egy AC-s USB-s Wi-Fi kártyával, az 2 antennás de még hibás driverrel is 250 Mbit/s környékét mértem vele mindig AC-s routerrel (speedtest.net). Nemrégiben valaki tákolt a driverhez egy patch-et, amivel már 400-500 Mbit/s jön.

Ha van bőven pénzed, akkor lehet tovább menni 3 antennás AC irányba. Ha jól kifogod a szelet, 800-900 Mbit/s, de fal mögött is 600-700 fog jönni. De ez ha 240-es az előfizetés akkor teljesen felesleges.

A WiFi részével kapcsolatban: nekem 2xMIMO-s eszközeim vannak, és ha a nap és a hold állása is rendben van, akkor néha sikerül rajta valós adatforgalomban 100-120 megabitet is áttolni, tehát a Te 3xMIMO-s eszközeid mellett szerintem teljesen normálisak a 120-160 megabit körüli értékek, mondhatnám, örülj neki, ha neked ennyit stabilan mindig átvisz.

Az OpenWRT vs gyári firmware-rel kapcsolatban: ez egy 560MHz-es proci, én nem tudom, hogy vas, illetve a gyári firmware tud-e NAT offload-ot vagy sem, de ekkora procitól ne nagyon várj sokszáz megabitet L3 feldolgozás mellett. Szerintem azok a számok, amiket odafenn leírtál, azok teljesen reálisak, és lehet, hogy sok munkaóra beleölésével képes leszel valamennyit feltornászni őket különböző szoftver- és beállítás optimalizációval, de nagyságrendi, érezhető változás nem lesz.

Hasonló cipőben fogsz járni Mikrotikkel is, ilyen paraméterű vasak esetén.

Köszi szépen, a kártya kapcsán valami ilyesmire lettem volna kíváncsi :) Nincs sajnos más ilyen eszközzel tapasztalatom (jellemzően 2xMIMO-sak vannak nekem is mindenhol), ezért is kérdeztem.

A WDR4300 kapcsán viszont az OpenWrt devek írják a 300M-et wan<->lan nat speedre, mint általuk mért érték, ezért is furcsállom a dolgot.